Oryginalne i bardzo smaczne ciasto na kruchym spodzie, łączące smak słodkiej i jednocześnie mocno cytrynowej mlecznej masy z lekko korzennym smakiem masy dyniowej. Nie za słodkie, nie za kwaśne, lekko egzotyczne, po prostu pyszne :) Kruchy spód: 2 szklanki mąki pszennej 160 g margaryny 3 żółtka 1/3 szklanki cukru pudru 8 g proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii(...)wycisnąć. Mleko zagęszczone, żółtka, sok z cytryny i skórkę dobrze wymieszać mikserem. Przygotowanie kruchego spodu: Miękką margarynę pokroić na mniejsze kawałki, dodać pozostałe składniki i posiekać, a następnie zagnieść ciasto. Brytfankę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć nią ciasto (ciasto nie musi być rozwałkowane, wystarczy je wyłożyć i ugnieść palcami). Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 stopni (grzałka góra
Trzeci talerzbyło czasu na pieczenie kruchych blatów więc zrobiłam coś podobnego, tyle że na herbatnikach. Ciasto bardzo nam smakowało, robi się szybko a najbardziej skomplikowane jest zrobienie masy budyniowej :) Całość wychodzi miękka, słodycz masy budyniowej równoważona jest powidłami śliwkowymi, a do tego dochodzą pysznie chrupiące orzeszki. Bardzo polecam :) SKŁADNIKI: (forma 25x35 cm) 1 podwójne opakowanie herbatników 1 słoik powideł śliwkowych(...)łamię ją na kawałki, wkładam do szklanej miseczki i podgrzewam w mikrofali, ale można położyć miseczkę po prostu na rondelku z gotującą się wodą). Przy pomocy łyżki polewać wierzch ciasta czekoaldą tworząc dowolne "mazaje" ;) Ciasto schłodzić w lodówce
Kto ugości moich gości?lubię - ziołowe, pomidorowe, serowe, pikantne... Wszystko zależy od składnika, jakiego dodam do ciasta. A ciasto zostało znalezione i oswojone, mało tego - jest bardzo łatwe do wykonania i niezwykle plastyczne. Upieczone pachnie oliwą, ziołami, a swą chrupkość zachowuje nawet następnego dnia. Zrobiłam właśnie domowe, pyszne, niezwykłe krakersy, które nie mają sobie równych ani konkurencji! Przepis został sprowadzony i sprawdzony z angielskiej(...)płaskiej łyżeczki rozmarynu, cząbru lub ziół prowansalskich szczypta pieprzu (można pominąć) czarnuszka do posypania zamiast lub z solą 1. Składniki dzielimy na pół i wyrabiamy dwa rodzaje ciasta -do jednego dodajemy rozmaryn, zioła lub cząber i pieprz, do drugiego parmezan, bazylię, oregano i przecier pomidorowy (lepiej nie używać koncentratu, ewentualnie rozrobić go wodą). 2. Krótko wyrabiamy każde ciasto
Kuchnia Prezydentowejpodstawa każdego domowego piekarza. Ja przymierzałam się do niego dość długo, ale jak już upiekłam, to wiedziałam, ze zagości u mnie na dłużej. Pyszne, delikatne w strukturze placuszki, które można zjadać "suche" jak i z dodatkami. W moim domu często zastępują klasyczny chleb, kiedy mam ochotę na oryginalną kanapkę. Przygotowanie chlebków(...)bardzo pracochłonne, więc polecam Wam taki pachnący zamiennik klasycznego chleba. Dzisiejsze moje chlebki pita przygotowałam z przepisu Liski - oryginał znajdziecie >TAM< Nie modyfikowałam tego przepisu. Ciasto wyszło bardzo luźne, ale za to po upieczeniu chlebki były bardzo puszyste i delikatne. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej , 1 szklanka wody , 15 g świeżych drożdży
Codzienna kuchnia niecodziennaCiasto w 5 minut? Myślicie, że to niemożliwe? Też byłam sceptyczna dopóki nie spróbowałam tego deseru ze strony internetowej www.dompełenpomysłów.pl Kiedy przyjdą do Was niespodziewani goście, a nie macie w domu nic słodkiego, za to macie wszystkie poniższe składniki, to wykonajcie ten pyszny deser, który wygląda bardzo efektownie. Składniki: 8 łyżek mąki pszennej 4 łyżki oleju(...)miałam w domu lub można dodać też mus jabłkowy) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 jajka Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki umieszczamy w misce, mieszamy, a następnie ciasto umieszczamy w małych filiżankach do 3/4 wysokości, bo ciasto z pewnością urośnie. Wkładamy do mikrofalówki na najwyższą moc na 3 minuty. Najlepiej obserwować przez szybkę mikrofalówki czy ciasto już urosło
upichcicsłodycz rozlewa się wokół. Moja baba jest polana czekoladą mleczną, było pysznie, w oryginale jest czekolada biała zabarwiona zieloną herbatą Matcha i taką też zrobię. Japońska sproszkowana zielona herbata Matcha nadaje babce głębokiego smaku. Przepis jest od Renaty natomiast ja podaję moją wersję. Zrobię jeszcze inne wersje bo ciasto jest tego warte. Tym czasem zapraszam na przepyszną babę, będę
Moje Małe Czarowanielodami, sosem czekoladowym i bitą śmietaną. W ten łatwy i prosty sposób przygotujemy pyszny deser. Truskawki można grillować bezpośrednio na ruszcie, mogą być również grillowane na szaszłykach. Mogą być podawane jako jeden ze składników grillowanej sałatki lub podawane z deserami i ciastami. Jak grillować truskawki? Metoda #1. Za pomocą tej metody truskawki będziemy grillować bezpośrednio na ruszcie. Grilla należy rozgrzać(...)jeszcze przez chwilę gotować na małym ogniu. Grillowane truskawki dodać do zredukowanego wina i miodu i delikatnie wymieszać. Tak przygotowane truskawki podawać na górze lodów waniliowych. Więcej przepisów na pyszne desery i owoce z grilla szukajcie na naszym blogu naRuszcie.pl The post Grillowane truskawki. Jak grillować truskawki? Metody, techniki, przepisy appeared first on naRuszcie.pl
naRuszcieDziś upiekłam chałkę z mojego ulubionego przepisu. Chrupiąca skórka obsypana maślaną kruszonką. skrywająca mięciutkie, pulchniutkie, smakowite wnętrze. Jest pyszna, w sam raz na drugie śniadanie, podwieczorek lub kolację, do tego kubek gorącego mleka, dosłodzony swojskim cukrem waniliowym ... Bajka... Składniki na chałkę 500 g mąki pszennej (około 3 i 1/4 szklanki) 30 g świeżych drożdży 1/2 szklanki mleka 1,5 łyżki(...)odkładamy na 10-15 minut. Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko i kolejno po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy do sporej miski, dodajemy sól, drożdże, masełko i wyrabiamy gładkie ciasto (ręcznie lub mikserem z hakiem) około 5 minut. Gdy ciasto jest elastyczne i odchodzi od brzegów naczynia oprószamy mąką, przykrywamy miskę ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi
Rozpustne gotowaniesylwetkę i raczej stara się unikać dodatkowy kcal. Dlatego to ciasto jest bez mąki, bez cukru i bez jajek! I w dodatku robi się je błyskawicznie! Ma za to dużo cynamonu, który uwielbiam łączyć z jabłkiem! Idealne ciacho dla dzieci, pyszne podawane jeszcze ciepłe, jak i na zimno. Jak zawsze podam, też wersję alternatywną dla tych(...)górę obsyp mocno cynamonem i polej resztą oleju kokosowego (ewent. masłem). Całość wstawiamy do piekarnika na 35 minut temp. 190 stopni C. Grzanie dół + termoobieg. Po wyjęciu z pieca ciasto odstaw na godzinę, dopiero wyjmij z formy, będzie jeszcze ciepłe i takie już można jeść. Można też poczekać aż całkowicie ostygnie. Ciasto w wersji nie fit, możesz podać polane
SMYKWKUCHNIakcentem wypełnił chrupiący maślany spód tarty. Razowe ciasto z dodatkiem siekanego rozmarynu i tartej skórki cytrynowej to doprawdy jedyny godny partner dla zmysłowej panny figi. ... a Ty jaki lubisz typ? ROZMARYNOWO-CYTRYNOWA TARTA Z FIGAMI I KREMEM PANNA COTTA /przepis własny/ Tarta jest po prostu uzależniająca. Tak pyszna, jak figi i rozkoszna, jak najpiękniejszy październikowy dzień(...)łyżki cukru pudru 1 łyżka startej skórki z cytryny 1,5 łyżki siekanego świeżego rozmarynu Wszystkie składniki na spód tarty przełożyć do miski i zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto. Zawinąć w folię kuchenną i schłodzić w lodówce minimum przez 2 godziny, a najlepiej przez całą noc. Schłodzone ciasto rozwałkować dość cienko i wyłożyć nim wysmarowaną lub wyłożoną papierem
KUCHARNIAoryginalnego charakteru i wykorzystać rukolę zarówno do przygotowania ciasta (aby miały zielony kolor) jak i do farszu. Farsz do ravioli przygotowałam z ricotty , zmiksowanej rukoli i z dodatkiem suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią od Kamis. Przy okazji postanowiłam wypróbować moją nową, okrągłą foremkę do ravioli. Jak niedawno przygotowałam pyszne ravioli z ricottą i łososiem . to kwadraty robiłam ręcznie. Polecam(...)farsz z rukoli, ricotty z dodatkiem suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią, po ugotowaniu posypane serem i podane z masłem A przygotowanie zielonego ravioli zajmuje niewiele czasu, szczególnie gdy ciasto przygotowuje się za pomocą haka robota. Własnoręcznie przygotowanie ravioli to świetna przygoda kulinarna! Przepis na Zielone ravioli z rukoli(2 porcje- 12 sztuk) * szklanka o poj. 250 ml 1 szkl
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCiekawe połączenie smaków, które może Was zaskoczyć :) Mocno czekoladowe ciasto z lekko słonym smakiem masła orzechowego i do tego truskawki, u mnie mrożone, bo te świeże jeszcze aż tak dobrze nie smakują ;) Świetne do popołudniowej kawy, nie za słodkie, po prostu pyszne :) To jak, skusicie się na kawałek? ;) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie(...)masę. Dodać jogurt i olej, wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy jajecznej i delikatnie połączyć. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać ją do ciasta razem z masłem orzechowym, wymieszać. Formę o średnicy 23 cm delikatnie natłuścić, wylać ciasto, na wierzchu ułożyć truskawki. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 35-40 minut. Wystudzić. Opcjonalnie
Domowa cukiernia EwyDziś znowu klimaty drożdżowe. Miałam dodać wpis wczoraj ale tak się złożyło, że jest dziś. Upiekłam pyszne drożdżóweczki z serem i jagodami ( wyjęłam zapas z zamrażarki
Ewa w kuchnimnie zmyliły te węgierki w tym roku ;) Ale udało mi się upiec pyszne ciacho, którego jedzenie nie kończy się na jednym kawałku :) Składniki (na blachę 23 x 28 cm): Kruszonka 150 g mąki 100 g cukru 100 g miękkiego masła płaska łyżeczka mielonego kardamonu (zdecydowanie polecam!) Ciasto 2 jajka 160 g cukru 200 ml mleka 100 ml oleju
Weekendy w domu i ogrodziePudding chia z truskawkami to deser, który jest nie tylko pyszny, ale również bardzo zdrowy. Nasiona chia to maleńkie nasionka, które są niesamowicie bogate w przeróżne
kuchnia doski