pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:587/1162)

Sernik z brzoskwiniami 361

rzeczywiście zawsze się udawał a do tego wszystkim smakował więc podzielę się nim także z Wami. Kruchutkie ciasto a do tego słodkie brzoskwinie w kremowej, serowej masie - pychota ! Lubisz serniki ? Zobacz koniecznie przepis na Sernik cytrynowy i Sernik jak zebra - są równie pyszne ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Cebulowe krążki – chrupiące i pyszne 265

pyszne Macie czystą kuchnię i mało pracy ? To koniecznie zróbcie cebulowe krążki , ani kuchnia nie będzie już sterylnie czysta , ani Wy nie będziecie narzekać , że nie ma co robić " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Tak poważnie , to fakt może nie jest to potrawa z tych najczystszych , bo wszystko się klei od ociekającego ciasta , ale na pewno(...)odkładamy na jakąś kratkę ,żeby nadmiar ciasta spłynął ( około 5 minut ) . Następnie obtaczamy w bułce tartej i wrzucamy na rozgrzany , głęboki olej – smażymy na złoty kolor z obu stron . Wyciągamy i układamy na papierowym ręczniku ,żeby odciekły z nadmiaru tłuszczu . Gotowe , chrupiące i smakowite Smacznego !   Post Cebulowe krążki – chrupiące i pyszne pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik

Ogrodnik w podróży
Jak zrobić dobrą pizzę? + przepis na idealne ciasto 2318

ciasto w pewnym momencie przestanie pracować, więc lepiej nie przesadzać z odstawianiem ciasta do wyrośnięcia na noc. 5. Pieczenie. Sytuacją wymarzoną jest posiadanie pieca opalanego drewnem, ale nie oszukujmy się, że ktoś takowy będzie miał na 6 piętrze wieżowca. Tak na prawdę do upieczenia pysznej pizzy wystarczy piekarnik z termoobiegiem (choć i te bez takiej opcji dają radę). Pieczenie(...)pełne spulchniaczy i zbędnych dodatków. Zwykła mąka i drożdże na prawdę wystarczą, żeby zdobić dobrą pizzę. Dlaczego świeże drożdże są lepsze niż instant? Z doświadczenia wiem, że ciasto na pizzę lepiej wyrasta na drożdżach świeżych. Zdarzyło mi się, że drożdże z torebki po prostu nie wyrosły mimo spełnienia powyższych zasad i ważnej daty przydatności. Moje drożdże nie chcą rosnąć

Pełna Lodówka
20 NAJLEPSZYCH PRZEPISÓW Z TRUSKAWKAMI 224

Przez kilka lat blogowania zebrałyśmy całkiem pokaźny zbiór pysznych słodkości z truskawkami.  Aby przejść do wybranego przepisu wystarczy kliknąć na zdjęcie lub nazwę potrawy. :) 1. Placuszki z truskawkami 2. Cytrynowy deser alla tiramisu 3. Oszukane marchewki 4. Lemoniada truskawkowa 5. Truskawki pod kruszonką 6. Truskawkowa rynienka 7. Eton Mess 8. Ciasto drożdżowe z truskawkami 9. Tarta z truskawkami(...)bezą 10. Budyniowe ciasto z truskawkami 11. Kruche serduszka z nutellą i truskawkami 12. Kolorowy sernik na zimno 13. Kisiel truskawkowo-pomarańczowy 14. Pavlova z owocami 15. Torcik truskawkowy na bezowym spodzie 16. Torcik z truskawkami i ajerkoniakiem 17. Sernik na zimno z owocami lata 18. Biszkopt bezglutenowy z jogurtową pianką i truskawkami 19. Sernik na zimno z truskawkami

Przepisy Aleksandry
Rogaliki na śmietanie 117

Dziś zaprezentuje wam rogaliki ze śmietaną. Pyszne, delikatne o fantastycznym smaku z przepysznym nadzieniem konfitury z płatków róż . Składniki: 3 szklanki maki pszennej typ 500 drożdże instant 8 g 2 jaja  śmietana 18% 200 g margaryna rozpuszczona letnia 200 g cukier 150 g Dodatkowo: Różana mgiełka- konfitura z płatków róż Ogródek Dziadunia      Wykonanie(...)ściereczką. Po godzinie ciasto odgazowujemy dzielimy na połowę. Wałkujemy ciasto na okrąg, dzielimy je na 8 trójkątów, na każdy trójkąt kładziemy łyżeczką konfiturę, zwijamy, zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Każdy rogalik smarujemy rozbełtanym jajem. Pieczemy w 170 stopniach 25 minut. Rogale wyszły delikatne,  lekko chrupiące po prostu pyszne. Opinia: Różana rozkosz dla podniebienia – konfitura z płatków

Różowa kuchnia
Tartaletki z malinami z ogródka 121

zrobić dobry uczynek i przyrządzić z malin coś pysznego. Padło na tartaletki z przepisu znalezionego we wrześniowym numerze "Bistro"z 2011 roku. Polecam ten magazyn, jest w nim wiele ciekawych przepisów i bardzo fajne recenzje kuchennych nowości.  Tartaletki wyszły bardzo smaczne, idealne do słodkiego kakao.  TARTALETKI Z MALINAMI Składniki: CIASTO: 100 g masła, 200 g mąki, szczypta soli

Gotowanie to kochanie
Bułki Dyniowe 140

postanowiłam umieścić przepis na blogu kilka razy upiekłam je w domu, aby sprawdzić czy ciasto za każdym razem tak samo i wychodzi ;) Jedynie w co musimy się uzbroić zanim zabierzemy się za pieczenie tych bułek to przygotowanie puree z dyni hokkaido. Dlaczego hokkaido? Jest pyszna i puree jest bardziej gęste, ja to tak widzę. Składniki(...)czyli podwoił swoją objętość. Po tym czasie wszystko w misce wymieszałam, dodałam puree z dyni i wlałam rozpuszczone przestudzone masło i zagniotłam wszystko w miękkie, ale odchodzące od dłoni ciasto, ponownie miskę przykryłam lnianą ściereczką i odstawiłam na około godzinę (jeśli w kuchni jest chłodno można zostawić nawet na 2 godziny) do podwojenia swojej objętości.  Następnie ciasto podzieliłam

Blondynka Gotuje
Kruche ciasteczka - piękne oczka 116

Świętach zostało dużo dobrych pomysłów na pyszne jedzenie;) Proponuję pyszne, kruche ciasteczka - wizualnie jak z cukierni, a w smaku duuuuużo lepsze ;)  Trzeba mieć troszkę czasu, słoik dżemu i lentilki ;) A najlepiej jeszcze dobrego pomocnika w postaci męża do pomocy ;) Nie ma lepszej osoby do składania ciasteczek ;) Kruche ciasteczka - piękne oczka S kładniki: 25 dag mąki pszennej(...)proszku do pieczenia. Wysiekać nożem, a potem wyrobić ręką.  Ciasto rozwałkować, wycinać foremką różne kształty - w połowie ciastek wyciąć oczka.   Upiec ciasteczka na złoty kolor.  Dobrać ciastka parami - sklejać dżemem morelowym, a w dziurkę dać lentilka i na końcu posypać cukrem pudrem.   Efekt super! Pyszne :) Dla mnie najlepsze ciastka ;) Smacznego

Lawendowe Niebo
Śniegowe kule 185

Śniegowe ciasteczka idealne na świąteczny prezent. Te ciasteczka nie tylko wyglądają jak prawdziwe śnieżne kule, ale również pysznie smakuja. W środku ukryta jest mała niespodzianka- soczysta czereśnia.  W oryginalnym przepisie użyto czeresni w maraschino, ja musiałam zadowolić się czereśniami kandyzowanymi. Ciasteczka są niesamowicie kruche i dość słodkie, wszak oblane są lukrem. Wiórki kokosowe wieńczą dzieło) Przepis(...)pudrem aż będzie puszyste i kremowe, dodajemy wodę i ekstrakt. W innej miesce mieszamy przesiane mąki, płatki(chrunchy) i sól. Suche składniki dodajemy do masła i dobrze mieszamy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, w środek każdej kulki wkładamy odsączone z likieru czereśnie i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 15/20 minut lub do czasu

Mia Cucina Sofieta
Orkiszowe kluski drożdżowe na parze - buchty,pampuchy 153

należą na pewno do dań błyskawicznych.Drożdżowe ciasto potrzebuje czasu do wyrośnięcia.Korzyść jest taka,że przygotowując ich większą ilość mamy przynajmniej 2 obiady za jednym zamachem.Kluchy przygotowałam w całości z mąki orkiszowej.Swietnie smakują na słodko z owocami i jogurtem,są również smacznym dodatkiem do wszystkich dań mięsnych z sosami,pyszne np. z pieczenią cielęcą Składniki na 10 klusek(...)soli 2 łyżki stopionego masła 2 jajka Wykonanie: drożdże rozetrzeć z cukrem.Gdy się rozpłyną,dolać ciepłe mleko.Mąkę wymieszać z solą,wsypać do miski,dodać drożdże i jajka.Wyrobić ciasto najlepiej mikserem.Dodać stopione masło,ponownie wyrobić.Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia gdy podwoi swą objętość wyłożyć na stolnicę,uformować wałek i odcinać równe porcje ciasta.Formować kulki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
ZAKRĘCONE CHURROS – bezglutenowe! 188

pewnie wiecie Churros to takie hiszpańskie smakołyki z ciasta ptysiowego w formie długiego prętu. Można je spotykać na każdym roku w hiszpańskich barach, knajpkach, cukierniach i restauracjach. Ja dziś mam dla Was przepis na moją wersję Churros – zakręconą i bezglutenową – równie pyszną jak ta oryginalna! Idealne do przegryzania nie tylko w Tłusty Czwartek. Świetnie sprawdzą się jako słodka(...)odstawiamy. Wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli oraz cukrem waniliowy. Dodajemy jajko i wszystko razem energicznie, dokładnie mieszamy. W rondelku ( albo na patelni ) rozgrzewamy olej., ciasto wkładamy do rękawa cukierniczego i na gorący wyciskamy ozdobne okręgi. Smażymy na rumiano, odsączamy na papierowym ręczniku. Zajadamy posypane cukrem pudrem ( albo moczone w czekoladzie ! ) Smacznego

Ostra na Słodko
Cytrynowa kostka z masą dyniową 154

Oryginalne i bardzo smaczne ciasto na kruchym spodzie, łączące smak słodkiej i jednocześnie mocno cytrynowej mlecznej masy z lekko korzennym smakiem masy dyniowej. Nie za słodkie, nie za kwaśne, lekko egzotyczne, po prostu pyszne :)   Kruchy spód: 2 szklanki mąki pszennej 160 g margaryny 3 żółtka 1/3 szklanki cukru pudru 8 g proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii(...)wycisnąć. Mleko zagęszczone, żółtka, sok z cytryny i skórkę dobrze wymieszać mikserem. Przygotowanie kruchego spodu: Miękką margarynę pokroić na mniejsze kawałki, dodać pozostałe składniki i posiekać, a następnie zagnieść ciasto. Brytfankę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć nią ciasto (ciasto nie musi być rozwałkowane, wystarczy je wyłożyć i ugnieść palcami). Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 stopni (grzałka góra

Trzeci talerz
Pychotka orzechowa (bez pieczenia) 149

było czasu na pieczenie kruchych blatów więc zrobiłam coś podobnego, tyle że na herbatnikach. Ciasto bardzo nam smakowało, robi się szybko a najbardziej skomplikowane jest zrobienie masy budyniowej :) Całość wychodzi miękka, słodycz masy budyniowej równoważona jest powidłami śliwkowymi, a do tego dochodzą pysznie chrupiące orzeszki. Bardzo polecam :) SKŁADNIKI: (forma 25x35 cm) 1 podwójne opakowanie herbatników 1 słoik powideł śliwkowych(...)łamię ją na kawałki, wkładam do szklanej miseczki i podgrzewam w mikrofali, ale można położyć miseczkę po prostu na rondelku z gotującą się wodą). Przy pomocy łyżki polewać wierzch ciasta czekoaldą tworząc dowolne "mazaje" ;) Ciasto schłodzić w lodówce

Kto ugości moich gości?
Krakersy niezwykłe i kruche 123

lubię - ziołowe, pomidorowe, serowe, pikantne... Wszystko zależy od składnika, jakiego dodam do ciasta. A ciasto zostało znalezione i oswojone, mało tego - jest bardzo łatwe do wykonania i niezwykle plastyczne. Upieczone pachnie oliwą, ziołami, a swą chrupkość zachowuje nawet następnego dnia. Zrobiłam właśnie domowe, pyszne, niezwykłe krakersy, które nie mają sobie równych ani konkurencji! Przepis został sprowadzony i sprawdzony z angielskiej(...)płaskiej łyżeczki rozmarynu, cząbru lub ziół prowansalskich szczypta pieprzu (można pominąć) czarnuszka do posypania zamiast lub z solą   1. Składniki dzielimy na pół i wyrabiamy dwa rodzaje ciasta -do jednego dodajemy rozmaryn, zioła lub cząber i pieprz, do drugiego parmezan, bazylię, oregano i przecier pomidorowy (lepiej nie używać koncentratu, ewentualnie rozrobić go wodą).  2. Krótko wyrabiamy każde ciasto

Kuchnia Prezydentowej
Domowy chlebek pita 221

podstawa każdego domowego piekarza. Ja przymierzałam się do niego dość długo, ale jak już upiekłam, to wiedziałam, ze zagości u mnie na dłużej. Pyszne, delikatne w strukturze placuszki, które można zjadać "suche" jak i z dodatkami. W moim domu często zastępują klasyczny chleb, kiedy mam ochotę na oryginalną kanapkę. Przygotowanie chlebków(...)bardzo pracochłonne, więc polecam Wam taki pachnący zamiennik klasycznego chleba. Dzisiejsze moje chlebki pita przygotowałam z przepisu Liski - oryginał znajdziecie >TAM<   Nie modyfikowałam tego przepisu. Ciasto wyszło bardzo luźne, ale za to po upieczeniu chlebki były bardzo puszyste i delikatne.  Składniki: 2 szklanki mąki pszennej , 1 szklanka wody , 15 g świeżych drożdży

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania