pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:605/1162)

Rogaliki 164

Pyszne małe co nieco do kawy, herbaty.. 20 dkg  mąki 20 dkg margaryny 20 dkg twarogu [ zmielonego] Dodatkowo dowolne nadzienie  Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.Blat/stolnicę oprószyć mąką.Ciasto [ połowę ciasta] rozwałkować tak, aby można było wyciąć koło o średnicy

Moje domowe kucharzenie
Warsztaty z Alpro - moja relacja 241

Tortelini". Wspólnie z Sylwią i Anetą podjęłyśmy wyzwanie stworzenia najbardziej wymagającego dania warsztatów z Alpro. Przygotować ciasto makaronowe, przygotować farsz, ulepić tortelini, usmażyć krewetki, przygotować sos i ostatecznie skomponować całe danie - sporo tego było ! Ale efekt ostateczny wynagrodził trud pracy - danie było PRZE-pyszne, najlepsze ze wszystkich. Nie wzgardziła bym także dodatkową porcją ( jeśli by się tylko takowa ostała - niestety

kolorowotorcikowo
Hiszpańskie mini pączusie. 138

Więc olej wskoczył do garnka, nagrzał się. I usmażyły się pyszne maleńkie pączusie. Składniki: 1 szkl wody 125 g masła / margaryny 1 szkl mąki 4 jajka olej do smażenia Wodę zagotować z masłem. Do gotującej się wody wsypać mąkę i dobrze wymieszać trzymając stale na ogniu. Ciasto jest gotowe, kiedy odchodzi od dna garnka i łyżki, ma szklisty wygląd. Odstawiamy

Malinowe Pocałunki
Babeczki dyniowe. 197

mąki, proszku do pieczenia i cynamonu, ciągle mieszamy, aby masa była gładka. Papilotki napełniamy ciastem do 3/4 czwartych wysokości i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 25-27 min. Ostudzamy.  Dopóki babeczki stygną rozpoczynamy przygotowanie kremu. Białka ubijamy na pyszną pianę. Z cukru i wody na małym ogniu gotujemy przez ok. 7 min syrop. Ciągle ubijając

Kuchnia Łukasza
Chleb razowy ze śliwkami na zakwasie! 107

całe mnóstwo, ja w końcu postanowiłam zrobić, sama tak jak uważałam i chleb wyszedł mega pyszny! Szczerze polecam. składniki : na zaczyn: - 6 łyżek aktywnego zakwasu żytniego - 3/4 szklanki mąki żytniej - 100 g wody Składniki mieszamy w misce i odstawiamy na 8 godzin. Na ciasto główne: - w/w zaczyn - 2 szklanki mąki - 300g wody - łyżka soli - paczka śliwek - garść siemienia lnianego Konsystencja

SMYKWKUCHNI
Tarta z porem i szpekiem 192

posiłek. Tarty pikantne mają to do siebie, że można je upiec z lekkim wyprzedzeniem, smakują pysznie na ciepło i na zimno,  więc doskonale nadają się na piknik lub brunch. Dziś zapraszam na wariacje na temat quiche. Do klasycznej quiche lotaryńskiej używa się kruchego ciasta,  boczku, śmietany , jajek i gałki muszkatołowej. Warianty quiche są niezliczone, jednakże charakerystyczną rzeczą jest

Mia Cucina Sofieta
Wytrawna włoska crostata 187

lasach rośnie mnóstwo kurek:) Dlatego bardzo często dodaję je do różnych potraw. Tym razem przygotowałam pyszną włoską crostatę - z włoskim boczkiem - panccetta, dużą ilością sera i ... kurek:) Danie bardzo przypomina pizzę, różni ją jedynie to, że nie zawiera drożdży. Dodatek serka mascarpone w cieście podkreśla włoski charakter potrawy, zaś zimna woda sprawia, że ciasto jest puszyste i zarazem chrupiące

Z miłości do słodkości
Gofry 300

konsystencji gęstej śmietany - czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju gofrownicy, a także od ilości nałożonego ciasta, ja piekę je około 2,5-3 minuty Gofry można oczywiście łączyć z różnymi dodatkami, natomiast takie, jakie prezentuję na zdjęciach, są mniej kaloryczne, a tak samo pyszne i mogą być nie tylko formą deseru, ale zwykłej przekąski

Smakołyki Bereniki
Trufle figowo-daktylowe z nerkowcami 162

gładką masę, w zależności od gęstości dodajemy wody lub dodatkowej porcji wiórków kokosowych. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy trufle, które obtaczamy w rozsypanych na talerzykach kakao lub kokosie. Odstawiamy do lodówki na całą noc, chociaż jak się od razu spróbuje to też są pyszne ;)      Dziś po powrocie do domu czekała mnie miła niespodzianka - dostałam prezent od Jacobs

sama złodycz
Ślimaki 143

Pyszna i prosta przekąska. Pierwszy raz ją jadłam na domówce, były dwie wersje tego przysmaku. Jednak ta zdecydowanie podbiła moje serce :). Dziękuje Ado za rewelacyjny przepis :) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 500g pieczarek 1 średnia cebula ( może być czerwona) 1 ser pleśniowy camembert (lub inny-ulubiony) przyprawy: sól pieprz, suszone oregano i bazylia olej do smażenia papier do pieczenia Pieczarki myjemy

Pudełko rozmaitości
Sernik z budyniem czekoladowym 329

blogu Asiei. Jest to naprawdę pyszny a, aż śmiesznie prosty wypiek. Nie ma chyba możliwości aby się nie udał. Następnym razem do masy budyniowej dodam kawy rozpuszczalnej - myślę, że cudownie będzie harmonizować ze smakiem czekolady i wanilii. Sernik z czekoladowym budyniem Bardzo łatwe pieczenie 1 h Blacha 24/35 (może nawet być większa) Składniki ciasto: * 2 szkl. mąki * 2 żółtka * pół

sierotka maRysia w kuchni
Tarta snickers – z karmelem i orzechami 365

cieknie ślinka! Orzechy , karmel , nugat … a wszystko to polane mleczną czekoladą. Baton Snickers już od lat podbija serca nie tylko dzieci , ale i dorosłych! Połączenie chrupiących orzechów zalanych pysznym , obłędnie słodkim karmelem … Ajjj … czyż nie warto od czasu do czasu tak zgrzeszyć?! ;) Tartę snickers robi się ekspresowo i nie wymaga pieczenia! Ostrzegam : uzależnia! SKŁADNIKI : SPÓD : * herbatniki(...)szkl * śmietana kremówka 36% – 200 ml * orzeszki ziemne niesolone – 1,5 szkl SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : SPÓD : Herbatniki drobniutko kruszymy ( lub tłuczemy wałkiem ) i mieszamy w roztopionym masłem. Przygotowanym ciastem wykładamy tortownicę ( 16-18cm ) i dokładnie dociskamy. Wkładamy do zamrażarki. MASA KARMELOWA : Śmietanę kremówkę wyciągamy z lodówki ok. 1 godzinę przed robieniem ciasta – powinna być w temperaturze pokojowej

Ostra na Słodko
Szarlotka najlepsza, na kruchym maślanym cieście 126

najlepsza szarlotka, jaką kiedykolwiek upiekłem. Idealny maślany kruchy spód i dużo, bardzo dużo jabłek, pachnących goździkami i cynamonem. Taka domowa i taka pyszna! Bo zrobiona z sercem. ;) Mówię Wam, aż ciężko się nie skusić na kolejny kawałek. Ta szarlotka z pewnością umili Wam jesienne wieczory i sprawi, że staną się one wyjątkowe. To przepis na naprawdę udany wypiek, który(...)reinette , wskazuje na to, że to królowa wśród jabłek. Cudownie w sezonie sprawdzą się również polskie papierówki. Kruchy spód upiekłem z babcinego przepisu z dodatkiem śmietany, dzięki czemu ciasto jest jednocześnie kruche i delikatne. Ale dosyć gadania, bo mógłbym ją zachwalać godzinami. Spróbujcie i sami się przekonajcie, dlaczego to jest prawdziwie idealna szarlotka! ;) * SKŁADNIKI na formę o średnicy

Food Square
Pizza z bresaolą, rukolą i parmezanem (parmigiano reggiano) 161

Dziś zapraszam na wyjątkową pizzę na cieście z dodatkiem mąki żytniej i ziół prowansalskich. Co do kompozycji dodatków... to w założeniu była pizza prawdziwie włoska... miało być i niebanalnie...  Wyszła nam z tego trochę pizza 'z ziemi włoskiej do Polski', ponieważ dodaliśmy trochę sera dojrzewającego z czarnuszką kupionego na regionalnym festynie ( "Święto gęsi na Krajnie” w Minikowie ) wprost(...)pizza, jaką jedliśmy. Była tak pyszna, że pochłonęliśmy ją z mężem na jednym posiedzeniu :) Dzieci oczywiście nie chciały jej tknąć, więc dla nich zrobiłam drugą, z bardziej znanymi im dodatkami :) Dzięki temu było więcej dla nas :) Już za nią tęsknię. Zapach lekko podgrzanej rukoli jest zniewalający... Spróbujcie zrobić podobną, a nie pożałujecie :) Składniki na ciasto: 230 g mąki pszennej

Delicious Titbits
Karnawałowe racuszki z bananami i ananasem 148

zostało dużo czasu, karnawał się kończy. Ostatnia szansa na słodkości przed postem. Oczywiście zawsze można je zrobić, jeżeli ktoś nie pości I o każdej innej porze roku, ponieważ są pyszne i bardzo szybko się je robi. Przepis na thermomix na dole. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder do miski, wymieszać. Żółtka, sól, mleko, cukier waniliowy dodać do masy(...)ubić na sztywną pianę i dodać do masy, delikatnie wymieszać. Banany przekroić na pół i na 3 cm kawałki, ananasy odsączyć i przekroić krążki na 4 części. Rozgrzać olej. Ciasto nabierać dużą łyżką, za każdym razem położyć kawałek banana lub ananasa. Zsunąć palcem ciasto z owocem i smażyć chwileczkę. Racuszki muszą się zarumienić z dwóch stron. Wyłożyć na papierowych ręczniczkach

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania