Pomysł na drugie śniadanie do pracy lub szkoły ? Macie z tym problem ? Proponuję pyszne drożdżówki, które możecie zrobić z ulubionymi owocami. Są o niebo lepsze, od tych które można kupić w marketach. Wykonanie nie jest trudne, poradzi sobie z nimi każdy :) SKŁADNIKI: ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 5 łyżek cukru 1 jajko szklanka mleka 20g świeżych drożdży
Kuchnia w opałachBardzo lubię ciasto drożdżowe z wytrawnym nadzieniem. Drożdżowe pierogi, kulebiaki, kulebiaczki. Z grzybami, kapustą, z kaszą. Tym razem z dodatkiem QUINOA, czyli komosy ryżowej. Warto próbować z nowymi składnikami. Kulebiak był pyszny! Czytaj więcej
bistro mamasobie wczoraj z żoną i przyszedł nam obojgu w tej samej chwili smak na aphelstrudel. Pyszne to to jest i tak sobie pomyślałem, że wśród tych wszystkich serników i makówek znajdzie się jeszcze miejsce na świątecznym stole na takie wspaniałości. Działamy! Co potrzeba? Do ciasta: -dwa i trochę kubka mąki krupczatki przesianej -jajo -dwie łyżki oleju rzepakowego -pół kubka ciepłej
BaRepasPyszna tarta z jogurtem, jeżynami i malinami na pełnoziarnistym spodzie. Przepis na spód ze strony Moje Wypieki rewelacyjny, wykorzystam jeszcze nie raz. Tarta jest niesamowicie smaczna ! składnik i: kruche ciasto 225g mąki pszennej razowej 150 g masła, zimnego 50 g cukru pudru szczypta soli Nadzienie jogurtowe: 500 ml jogurtu greckiego lub naturalnego
Stare Garyspód. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Przekładamy nasz strudel - razem z papierem do pieczenia od ciasta- na blachę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 20-30 minut do zrumienienia. U mnie z termoobiegiem wystarcza 20 minut. Studzimy. Oprószamy cukrem pudrem. Prosta i pyszna szarlotka piernikowa - gotowa :) Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjezadbał o to, abyśmy bawiły się rewelacyjnie. Pan Arkadiusz przygotował dla nas wspaniałe potrawy: pyszne sałatki z opiekanymi bagietkami, grillowany schab i piersi z kurczaka. Mnie zachwycił smak zapiekanych w śmietanie ziemniaczków :) Do naszej dyspozycji był bufet z aromatyczną kawą, herbatą i wspaniałym ciastem. Soki, chłodne napoje i wino również znikały w mgnieniu oka ;) Hmmm...zwłaszcza wino.... ;))) Miałyśmy profesjonalną
Codzienna kuchnia niecodziennakruszonka, która stopniowo zmieniała się w ciasto o odpowiedniej konsystencji. Moje obawy były bezzasadne - ciasto wyszło delikatne i leciutkie, niemal rozpływające się w ustach. Pycha! Do pomarańczy z rozmarynem pasowała mi biała czekolada, więc pożyczyłam przepis na krem od Limonki . Banalnie prosty i pyszny, smakujący cudownie białą czekoladą. Mega słodki, w połączeniu z babeczkami sprawił, że niemal można się
Pożeraczka, czyli raz adobrzechipsy było więc kwestią czasu :) Pomimo tego, że dysponuję beznadziejnym piekarnikiem, który ciasta przerabia na zakalce w chrupkiej skórce, a wszystko inne pozostawia zbyt wilgotne postanowiłam podjąć się ich zrobienia. Oczywiście nie wyschły aż tak jak powinny, ale i tak były pyszne :) Buraki warto jeść, ponieważ: - obniżają ciśnienie krwi - zawierają kwas foliowy - działają krwiotwórczo (powinno się je jeść przy
chwile dla mniejuż zbyt wiele, ale szkoda, by się zmarnowały:) Miałam jeszcze kawałek pysznej babki, do tego truskawki, śmietanka i odrobina amaretto. Powstała taka moja wersja włoskiego deseru Trifle... Składniki: 300g świeżych truskawek, 2 łyżki octu balsamicznego, 1/4 szklanki likieru amaretto, dowolne ciasto biszkoptowe (u mnie babka) lub biszkopty, 300ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 1/2 laski wanilii, 5g startej
Z miłości do słodkościjeść się chce ;) Piątek dniem pizzy. Miało być szybko, wyszło jak zawsze... jak zawsze pysznie, oczywiście. Dzisiaj nie było minimalistycznie, oj nie! Wręcz przeciwnie. Wychodząc naprzeciw pizzowym sloganom, skomponowałam swoją własną pizzę. Był full wszystkiego. Ale na koniec pracowitego tygodnia należy się! Smacznego!!! Ciasto XXL (gotowe) sos pomidorowy ser żółty szynka pieczarki cebula kukurydza papryczka jalapeno pomidor zioła prowansalskie czosnek
bastalenaMiałam resztkę mrożonego szpinaku w zamrażarce i ser w lodówce.Zrobiłam pyszne i delikatne ravioli z farszem z szpinaku i sera grana padano.Ser jest bardzo smaczny nie za słony ale lekko pikantny idealnie komponował się z szpinakiem.Było smacznie. Składniki: Ciasto 350 g mąka pszenna 1 jajko 3/4 szk ciepłej wody Farsz 200 g szpinak mrożony 2 ząbki czosnku
Ala piecze i gotujeśrodku. Ja zrobiłam z półtorej porcji i dodałam ziarna słonecznika. Bułki były tak pyszne, że znikały w oka mgnieniu. Z pewnością zagoszczą w mojej kuchni na dłużej. Składniki: Zakwas świeże drożdże (kuleczka wielkości ziarenka grochu) 150 g mąki pszennej 150 ml wody Ciasto 3 szkl mleka zaczyn 1,5 szkl płatków owsianych 4,5 szkl mąki pszennej
Ala piecze i gotujemniejsze porcje, na każdą wyłożyć łyżkę serka homo, udekorować owocami, zaparzyć pyszną kawkę i bez wyrzutów sumienia delektować się dietetycznym deserkiem:) Jego dodatkową zaletą jest różnorodność, którą zapewniają dowolnie wybrane owocowe dodatki i smaki serka homogenizowanego, jak również wzbogacanie samego ciasta łyżeczką cynamonu, przyprawy do piernika bądź kropelką dowolnego aromatu do ciast. Dzięki temu taki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamojprzepisna.pl | Bananowe Pancakes Niby proste placki, niby nic takiego, mąka, banany, jajka i mleko, a takie pyszne. Zdecydowanie mój „numero uno” wśród śniadań dla dzieci i nastolatków. Inspiracja Moje Wypieki , z drobnymi zmianami (zrezygnowałam ze wszelkiego cukru, ponieważ banany były słodkie). Składniki na 15-20 placków o średnicy 15 cm: 4 banany (po obraniu około(...)mąkę, proszek do pieczenia, cukier, wymieszać, tylko do połączenia, dodać banany. Wymieszać. Patelnię z nieprzywierającym dnem rozgrzać, popryskać odrobiną oleju lub posmarować pędzelkiem zwilżonym olejem , wylewać niecałe 100 ml ciasta (u mnie 80-90 ml), piec na średniej mocy palnika (u mnie 4 na 9, na największym palniku) na jasno złoty kolor. Po pojawieniu się pęcherzyków powietrza na powierzchni placka
moj przepis nateż pyszne. Sezon zszedł na dalszy plan, i niemal już nikt poza kulinarnymi blogerami i innym na punkcie jedzenia zafiksowanymi osobami, nim sobie głowy nie zawraca. Smutne to troszeczkę... Jakiś czas temu dostałam spory worek jabłek od Brata C., z jego ogrodowej jabłonki. Trochę kwaśne, raczej twarde, nieco obite. Smaczne, ale bez większego zachwytu świeże. Do ciast - idealne. Właśnie
Pożeraczka, czyli raz adobrze