polskie jabłka, a za sprawą pysznych papierówek, które dostał Piotrek od kolegi, a niedługo dostanie jabłka / sierpniówki. Tym razem proponuję przygotować papierówki w postaci placuszków z dziurką, czyli z wydrążonym otworem w środku, ładnie to wygląda, a przy okazji pozbywamy się gniazdek nasiennych. Jabłek nie obieramy, gdyż w skórce jest najwięcej witamin. Jabłka w cieście to wspomnienie mojego dzieciństwa. Mama
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętworząc spójną, aczkolwiek podzieloną na buchty masę. Gotowe ciasto łatwo rozrywa się dłońmi na buchty. Przepisy na buchty są różnorodne, łączy je obecność wśród składników mąki, drożdży, mleka, masła oraz jaj." Tyle słownik. A jak smakuje nie napisali, no! Ale ja myślę, że wystarczy spojrzeć na zdjęcia - po prostu widać, jakie pyszne! :) I tak wczoraj
Kuchnia Prezydentowejtemperaturze 220ºC przez około 8 minut lub do wyraźnego zezłocenia i lekkiego zbrązowienia ciasta (uwaga, ze względu na cukier w glazurze i cukrową posypkę szybko się przypalają, nie odchodzić od piekarnika i w razie konieczności obniżyć temperaturę). Wyjąć, przenieść na kratkę i wystudzić. Pyszne są ciepłe! Nadzienie kardamonowe: 100 g masła, w temperaturze pokojowej 100 g brązowego cukru (miałkiego(...)rozpuszczenia się cukru. Cukier kardamonowy: [ wg mnie za duża porcja] 50 g cukru 1 łyżka zmielonego kardamonu [ dałam 1 łyżeczkę] Składniki wymieszać. Metoda dla maszynistów: Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić
Moje domowe kucharzenieNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Mieliśmy ochotę na ciasto drożdżowe. Mięciutkie, rozpływające się w ustach. I takie, które nasz alergik będzie mógł zjeść. Postawiłam więc na rogaliki na wodzie i z dżemem. Wyszły miękkie i pyszne i co najważniejsze – nie powodujące alergii. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)porzeczkowy/wiśniowy/owoce do nadziania rogalików W ciepłej wodzie rozprowadzamy drożdże. Margarynę topimy, dodajemy sól, żółtko, cukier, mieszamy z mąką. Na koniec dodajemy drożdże z wodą. Wyrabiamy ciasto. Robimy z niego kulę i wkładamy do zimnej wody na ok. godzinę. Ciasto urośnie i wypłynie na wierzch. Jeszcze raz ciasto dokładnie wyrabiamy (ręcznie albo mikserem). W miarę potrzeby dosypujemy
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniepieczone w piekarniku z pysznym farszem. Zrobiłam je do barszczu czerwonego na zakwasie, który kilka dni temu nastawiłam. Barszcz wyszedł rewelacyjny, przepis na barszcz wstawię jutro. Z tej porcji wyszło mi 23 minicalzone. Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołek. Wlać do dołka letnią wodę i dodać niecałą łyżkę smalcu, wsypać suszone drożdże. Dokładnie ugnieść ciasto na gładką, sprężystą, lśniącą masę(...)stolnicę obsypaną lekko mąką i rozwałkować ciasto. Ciasto powinno być rozwałkowane na grubość 2-3 mm. Za pomocą wycinaczki lub dużego kubka wyciąć kółka. Na każdym położyć łyżkę farszu i dokładnie zlepić. Posmarować u góry roztrzepanym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 C przez 20-25 minut. Są pyszne, idealne do barszczu i nie tylko. Polecam
Kuchnia Pokoleńsztuki. Dusza fruwała mi z radości pod sufitem. Oczywiście zaczęłam od prostszych modeli, jak na przykład te serduszka: Flødekager to codzienność każdego piekarza i cukiernika. To nic innego, jak ciasta z bitą śmietaną. Mogą być to małe torciki, całkiem spore torty albo małe kawałeczki dla jednej osoby. Tradycyjne to Othello , które pokazywałam Wam w poprzednim wpisie , a także gåsebryst(...)takimi serduszkami. Zebraliśmy za nie z Julią i Thomasem mnóstwo pochwał: były nie tylko pyszne, ale (podobno) bardzo profesjonalnie udekorowane. Najprzyjemniejsza praca to oczywiście torty. Nie robi się ich codziennie, nawet w dużych cukierniach; są bowiem prawdziwym wyzwaniem. Czy klient będzie zadowolony? Czy ciasto przetrzyma podróż, nie rozpadnie się? Czy smak spełni wymagania? Tym razem cały ten stres odpadł
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBardzo lubimy ciasto francuskie. Jest takie uniwersalne. Pasuje do parówek i sera, do kurczaka, do sernika, do rogalików z nutellą i do tart. Do słodkiego i słonego. Jest obowiązkowym wyposażeniem mojej kuchni. Po ostatnim konkursie Almette Fruit zakochałam się również w tym produkcie! Pyszny, owocowy i równie uniwersalny. Najbardziej lubię ten o smaku morelowo- waniliowym i takiego użyłam(...)ulubione składniki, jest pyszna, lekka, idealna na upalne dni :) Składniki: MASA SEROWA: 3 opakowania serka Almette Fruit o smaku morelowo - waniliowym 1 małe opakowanie jogurtu greckiego light 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie żelatyny instant do deserów (np. Dr Oetker) MASA OWOCOWA: 250g malin 250g borówki amerykańskiej 2 łyżki cukru pudru DODATKOWO: 3/4 opakowania gotowego ciasta francuskiego Przygotowanie: Ciasto francuskie
Cakes By KejtOstatni przepis na tegoroczne Święta Wielkanocne jaki byśmy chcieli Wam polecić to są śliczne i pyszne babeczki. Wielkanocne babeczki są delikatne, kruche, idealne do pochrupania przy wielkanocnym stole, a zapakowane w folię mogą być słodkim prezentem dla gości. Spody babeczek bazują na przepisie na ciasteczka wielkanocne czy ekspresowe mazurki . Babeczki idealnie komponują się z bakaliami, które stanowią zarazem ładną dekorację(...)cukru 1 łyżka kakao * szklanka ma pojemność 250 ml Przygotowanie babeczek: Suche składniki na kruche spody mieszamy hakiem robota, wbijamy jajko i dodajemy pokrojone w kostkę masło. Wyrabiamy szybko ciasto mechanicznie, bądź ręcznie. Ciasta nie schładzałam w lodówce. Odrywamy kawałki ciasta i wyklejamy nim foremki na babeczki, foremki układamy na blasze i pieczemy babeczki w temperaturze 160 C około
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięoprószenia Już dawno nie robiłam drożdżówek. Na stronie mojewypieki znalazłam wyśmienity przepis, na pyszne i aromatyczne bułeczki Skoleboller, które są bardzo popularne w Norwegii i w Szwecji. Drożdżówki są naprawdę wyśmienite i posiadają cudowny kardamonowo - waniliowy zapach. Polecam! :) Najpierw należy przygotować ciasto drożdżowe. Mleko przelać do rondelka. Trochę podgrzać, tak aby było letnie. Do mleka dodać masło
Świat Ciastasię stało - wczoraj zrobiłam dziś już nie ma, jest tak pyszne tak lekkie, środek jest tak delikatny i dodatek tych owoców no po prostu coś niesamowitego. Miało być na pół tygodnia nie przetrwało 2 dni. Gorąco polecam przepis podpatrzony tu . Przepis delikatnie zmodyfikowany jakże by mogło być inaczej :) Ciasto 2,5 szklanki mąki pszennej 250 g masła 2 łyżeczki proszku
Piekielna Kuchnia PatiCiasto bananowe numer trzy! Faza bananowa rośnie z dnia na dzień... zastanawiam się nad zmianą nazwy bloga na np bananowy blog... nie... to brzmi źle... pomyślę nad czymś innym a w między czasie upiekę kolejny chlebek bananowy. Jakie one są pyszne!!! Już nie wiem który mi bardziej smakuje... Nowy bananowy wypiek łączy sobie to co lubię najbardziej: gorzką czekoladę, rodzynki
sierotka maRysia w kuchnipyszne. Co tam, moi rodzice, którzy są raczej kulinarnymi tradycjonalistami i kręcą nosem, na moje liczne wynalazki, jak sami określili, delektowali się tymi ciastkami. Drugi test ciastek nastąpił w pracy męża, gdzie ludzie z dużym ociąganiem sięgali po ciacha na bazie cukinii. A po spróbowaniu, sięgali po kolejne. Ciastka są chrupiące. Jeśli dodacie więcej mąki, bo ciasto dość się lepi
Mieszam w GarnkuDokładamy paprykę do miski wraz z czosnkiem, przyprawami i resztą oliwy. Blendujemy. Chłodzimy i cieszymy się pysznym smakiem. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/ajwar-pasta-chleba-papryki-baklazanow/ BosowKuchni Artykuł Ajwar – pasta do chleba z papryki i bakłażanów pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuupieczenie jakiegoś dobrego ciacha? Chyba na takie okazje, ktoś wymyślił jabłka zwane duszonymi, smażonymi lub prażonymi. Żeby przygotować pyszne danie wystarczy ugotować tylko ryż, czy usmażyć kilka naleśników. Obiad gotowy w 15 min. Podobnie będzie ze zrobieniem szarlotki. Wystarczy zagnieść kruche ciasto i wyłożyć jabłka ze słoika. I niech mi nikt nie mówi, że po co się męczyć, przecież
Mieszam w Garnkuaromatycznym i intensywnym sosem to jest to. Podawałam z makaronem pappardelle. Nie miałam natchnienia do wyrabiania ciasta na makaron i kupiłam świeży w pobliskim sklepie. Możecie postąpić inaczej niż ja i przygotować go samemu. PS. Dżem pomidorowy Maćka jest pyszny! Biegnijcie do kuchni przygotować słoiczek dla siebie :) Składniki: 225 g mrożonych krewetek średniej wielkości 2-3 dojrzałe pomidory
zadanie-gotowaniezdrowszą wersję. I właśnie do tego Was dzisiaj namawiam. Stwórzcie Hamburgery we własnym domu! Będzie zdrowo i pysznie ;) Składniki: (na 8 sztuk) Zaczyn: 20 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru 100 ml ciepłego mleka 100 g mąki pszennej typ 750 Ciasto właściwe: wyrośnięty zaczyn z powyższego przepisu 100 ml śmietanki 30% 3 żółtka 350 g mąki pszennej
Nastoletnie WypiekaniePyszna pokusa na przednówku lata. Kwaskowaty rabarbar i słodka piana to duet idealny. Zachęcam do wykonania tego prostego, a jednocześnie niezwykłego w smaku ciasta. Wymiary blachy: 24 x 45 cm - 4 szklanki mąki pszennej - 5 jajek - 1 szklanka cukru - 200 gr masła ( lub 250 gram margaryny ) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2-3 łyżki kwaśnej śmietany Żółtka oddzielić od białek
kawawszklanceniewłaściwa temperatura białek. Z tego przepisu korzystałam już niejednokrotnie i śmiało mogę Wam go polecić. Bezy są pyszne i doskonale nadaję się do przełożenia kremem. U mnie znikają bez dodatków, ale jak zdążę - robię z nimi lody, różne desery i ciasta. 2 białka (z dużych jajek) 1/2 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 szczypta soli Białka
Di gotujeDziś mam szybki i smakowity deser. Ciasto francuskie i owoce suszone ale gotowane takie jak z kompotu z suszu a do tego ser. Połączenie idealne więc warto zrobić sobie pyszny deser. Francuskie koperty z serem i suszonymi owocami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Pyszna i prosta propozycja na smaczną przekąskę lub szybki obiad. Tak przygotowany kurczak doskonale pasuje do pieczywa, frytek, różnych sałatek i sosów. Musztardowe ciasto idealnie komponuje się z soczystym mięsem. (2 porcje) 1 pierś z kurczaka (pojedyncza, duża) (*) przyprawa do kurczaka lub gyrosu Ciasto: 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka musztardy sarepskiej/kremskiej
Di gotujemąką pszenną. Wykładać do formy na zmianę - raz jasną, a raz ciemną masę. Po wyłożeniu, widelcem zrobić w cieście zygzaki. Piec w temperaturze 160ºC przez około 75 minut lub do tzw. suchego patyczka, najlepiej na przedostatnim szczebelku pieca. Babka wychodzi naprawę pyszna i odpowiednio wilgotna. Doskonale smakuje z gorącym kubkiem kakao
Calzonella.comPrzepyszne ciasto bananowe, które przygotujecie w zaledwie 4 minuty :) Dwie z nich zajmie wam mieszanie składników, a kolejne to już pieczenie i oczekiwanie na pyszne śniadanie. Ciastko nie zawiera mąki i tłuszczu oraz cukru - słodycz banana jest wystarczająca :) Składniki: 2 banany 2 jajka 1 łyżeczka otrębów owsianych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki zmiksować. Przełożyć do foremki silikonowej
Chocolate Muffin BlogTrufelki są pysznie alkoholowe, nie za słodkie, dla mnie bardzo dekadenckie… Potrzebujemy tylko 3 składniki, ale lekko nie ma, bo jednym z nich jest czekoladowe ciasto. Ja korzystałam z tego przepisu ( żeby uzyskać odchudzone trufelki ), choć w latach poprzednich zawsze wykorzystywałam przepis Nigelli, jednak bez orzechów, po polsku znaleźć go można na moich wypiekach na przykład. Poziom trudności
Bazując na smakuPyszne drożdżowe babeczki z bakaliami idealnie sprawdzą się nie tylko na zbliżające się Święta, my na podwieczorek jemy je już teraz ;) Do prostego ciasta drożdżowego możecie dorzucić bakalie według uznania, ja kupiłam mieszankę różności i uzupełniłam ją nieco tym, co znalazłam w moich cukierniczych szafkach :) Składniki na ciasto: 1 i 3/4 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki
Ciastkozercybardziej odświętna wersja klasycznego włoskiego deseru Tiramisu w formie tortu . Smakuje równie pysznie jak nie lepiej :) mój piekłam na urodziny Mamy :) do masy idą same żółtka dlatego zwykle na drugi dzień robię coś bezowego . Składniki : Ciasto - 120 g mąki pszennej tortowej - 90 g mąki ziemniaczanej - 145 g drobnego cukru - 6 dużych jajek - 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia
Wypieki RenePizza jest daniem lubianym przez większość osób. Od domowej pizzy z pysznym, aromatycznym sosem pomidorowym, pomidorami i serem mozzarella nie mogę się oderwać. Prosta klasyka, a jako dobra. Niebo w buzi. Zapraszam :) Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki -500 ml torebka drożdży suszonych pół łyżeczki soli 2 łyżki oliwy ok. 3/4 szklanki letniej wody oliwa do wysmarowania blachy- płaska mała
Smak mojego domumusiałam improwizować. Efekt? Zaskoczył nawet mnie, a co najważniejsze wywołał uśmiech na twarzy osoby, dla której przygotowałam tą pyszną domową pizzę. Spróbujcie. Pizza jest prosta w wykonaniu i naprawę smaczna, a do tego można ją przygotować tanim kosztem. Zapraszam. Składniki: * Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka oleju 3/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 150 ml ciepłej wody
Słodkie okruszkiDanie wybitnie proste i każdemu dobrze znane:) Idealne na lipcowe obiady - lekkie i orzeźwiające. Pyszne z roztopionym masłem lub śmietaną. Dodatkowo można ślicznie wykończyć brzegi pierożków i urozmaicić jedzenie:) Pięknie i zachęcająco wyglądają na talerzu. Składniki na ciasto: 400g mąki pszennej 1szklanka gorącej wody Składniki na nadzienie: 400g jagód, oprószonych mąką ziemniaczaną Sposób wykonania: Z mąki i gorącej wody wyrabiamy
Kuchnia Pani Wiosnygęste to śmiało dolejcie jeszcze piwa). Pierś z kurczaka kroimy dosyć cienko takie większe kawałki , maczamy w cieście piwnym i kładziemy na rozgrzany olej , smażymy z obu stron na rumiany kolor. Podajemy z ziemniakami ugotowanym do tego buraczki i mamy pyszny obiad
Różowa kuchniaczekoladowe naleśniki z białym serem z dodatkiem wanilii i świeżymi truskawkami. Idealne na śniadanie, podwieczorek, lub jako pyszny przysmak dla najmłodszych. Polecam również naleśniki: kokosowe z mango w syropie pomarańczowym z syropem klonowym i serkiem mascarpone ze szpinakiem Składniki na ciasto: 250 ml mleka 150 g mąki pszennej 2 jajka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 łyżki gorzkiego
potrawyregionalneJabłecznik z chrupiącą bezą... Jesień. Czas pysznych, soczystych jabłek. Za oknem słota i deszcz, więc przychodzi ochota na słodkie. Teraz mamy największy zasób jabłek to czemu nie jabłecznik? Puszyste ciasto, kwaskowe jabłka z nutą cynamonu i wanilii a to wszystko podkreślone słodką chrupiącą bezą. Do popołudniowej kawki w sam raz! Składniki: Ciasto: 5 żółtek 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku
Pelusiowa Kuchniajedyne herbatniki jakie były to Petit Beurre i co z tego zrobić? No teraz już wiemy: blok czekoladowy. Pyszny, jedyny i niepowtarzalny, polecam skosztujcie. Kolejne wydarzenie na FB [ klik ] i robimy właśnie blok czekoladowy rodem z PRL-u z cyklu Ciasto na niedzielę. Ja swój przepis mam od babci a ona od kogo dostała nie wiem, popróbujcie. Blok czekoladowy rodem
Moje Małe CzarowanieCodzienny chleb pszenny. Neutralny w smaku. O sprężystym, wilgotnym wnętrzu. I chrupiącej skórce. Zwyczajny, a taki pyszny. Po prostu ulubiony! Składniki: Zaczyn: 1/3 szklanki aktywnego zakwasu żytniego; 500 g mąki pszennej (u mnie typ 650); 650 ml letniej wody. Ciasto właściwe: 600 g mąki pszennej (u mnie typ 650); 25 g soli; Cały zaczyn. Szklanka
Gospodyni Miejskamuszę je zrobić. A że mamy jesień, czas pysznych jabłek i do tego otrzymałam od Ogródek Dziadunia pyszną różaną mgiełkę - konfitura z płatków róż to już musiałam je zrobić. Konfitura smakuje, pachnie obłędnie i świetnie skomponowała się z jabłkiem i ciastem francuskim. Szkoda tylko, że kupiłam jedno ciasto, bo różyczek było zdecydowanie za mało. Składniki: 1 ciasto francuskie
Ala piecze i gotujestrasznie krótkie i czasu mało, więc szarlotka musi poczekać a jabłka zmieniły się w pyszny mus i razem z naleśnikami i serkiem mascarpone stworzyły jedną, smakowitą całość. Na ok. 10 naleśników użyłam: 2,5 szklanki mleka (jeśli ciasto nie będzie się ładnie rozlewało po patelni dolać troszkę więcej) 30 dkg mąki 2 jajka szczypta soli
Maślane ciasteczkoFARSZU I SKŁADAMY NA PÓŁ,DOCISKAJĄC BRZEGI WIDELCEM, TAK ROBIŁY Z WSZYSTKIMI PIEROŻKAMI I RÓWNIEŻ Z DRUGĄ POŁOWĄ CIASTA SMARUJEMY PO WIERZCHU ROZTRZEPANYM BIAŁKIEM I WYKŁADAMY NA PAPIER DO PIECZENIA I PIECZEMY W 180 STOPNIACH 20-30 MIN I GOTOWE-PYSZNE I SZYBKIE DO ZROBIENIA
Swojskie jedzonkoSzarlotka z bezą... Bardzo łatwa i pyszna szarlotka, która bardzo szybko znika. Żeby ją uwiecznić musiałam piec ją 3 razy bo nigdy nie mogłam zdążyć przed zjedzeniem... Składniki: KRUCHE CIASTO: 3 szklanki mąki kostka margaryny (250g) 4 łyżki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek JABŁKA: 1 kg jabłek cukier do smaku (ja daję łyżeczkę) łyżeczka cynamonu BEZA
Pelusiowa KuchniaPyszna przekąska dla wielbicieli brokułów. Można również dodać sos do usmażonych już brokułów a wówczas brokuły zaserwować jako samodzielne danie, polecam. Brokuły w cieście. Składniki: 4 małe brokuły Ciasto
Moje Małe Czarowanieodstawiamy na kilka minut. 3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury ok. 180C 4. Na blachę wyłożoną papierem wykładamy łyżką ciasto formując okrągłe ciasteczka. 5. Wierzch każdego ciasteczka posypujemy posiekaną czekoladą. 6. Pieczemy około 20 minut, studzimy, a następnie jemy. Bajecznie proste i pyszne. Ciasteczka trzeba zjeść w przeciągu 3 dni, bo z czasem twardnieją. Może warto przygotować takie na Dzień Ojca
two broke sistersJeśli szukacie sprawdzonego przepisu na pyszną szarlotkę, to mogę Wam polecić ten przepis ( KLIK TUTAJ ), zachwyci nie tylko formą, ale i smakiem. Szarlotka to jedno z moich ukochanych ciast. Niby taki proste i nieskomplikowane. Ale uwielbiam je! I wolę po tysiąckroć o ciężkich i kalorycznych ciast z kremami! Bo czy jest coś lepszego od naszych świeżych polskich jabłek? ;-) Zapraszam
SMYKWKUCHNIciepłe jabłka i posmarować połową lekko podbitych białek. Przykryć surowym ciastem, lekko docisnąć i posmarować wierzch ciasta pozostałym białkiem, posypać brązowym cukrem. Piec do zrumienienia wierzchu, ok. 40-50 minut. Po wyjęciu krótko ostudzić i posypać cukrem pudrem. Jest pyszne świeże, ale na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej
Kuchnia Prezydentowejprzez około 30 minut do "suchego patyczka". Ubijamy śmietanę, dodajemy cukier waniliowy, cukier puder i śmietanfix. Po przestudzeniu ciasta, przecinamy je i nasączamy ponczem i przekładamy smietaną oraz wykładamy pokrojonymi brzoskwiniami. Przykrywamy drugaą częścią biszkoptu i ponawiamy czynność. Chłodzimy w lodówce. Pyszne i delikatne
ChilliJemygotowa na kolejną próbę". Zdjęcie na fb mojej przyjaciółki, przedstawiające tartę z camembertem i szparagami wyglądało tak pysznie, że postanowiłam zrobić swoją. Kasiu, dziękuję za motywację. Szparagi w takim wydaniu bardzo przypadły mi do gustu. Jesteś wielka! Potrzebne nam: - opakowanie ciasta francuskiego - pół słoiczka przecieru pomidorowego - pół pęczka szparagów - garść pomidorków koktajlowych - kulka mozzarelli - suszona lub świeża bazylia - oliwa
W poszukiwaniu inspiracjiCóż może być bardziej polskiego i pysznego niż pierogi? :) Pierogi z rabarbarem! Pyszne, słodko-kwaśne, domowe - tak można je opisać. Oczywiście, tak jak wiele osób, nie lubię robić pierogów (zdecydowanie wolę je jeść! :). Rozrabianie ciasta, wałkowanie, nadziewanie, gotowanie... tyle czasu to zajmuje, a można przecież iść do sklepu pod domem i kupić pierwsze lepsze pierogi. Po co więc robić samemu
Jedzeniomaniadomu pojawiła mi się bardzo duża ilość pysznych jabłek.Mam takiego dobrego sąsiada,który zaopatrzył mnie po raz kolejny w te cudowne owoce.Długo się nie zastanawiałam,zabrałam się za ciasto,które nauczyła mnie robić moja mama.Przepis jest bardzo prosty i nie znam takiego człeka,któremu by nie wyszło. Składniki: 4 jaja 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki
Wielki apetytubitą śmietankę kremówkę (ja polecam to zrobić bez cukru pudru ponieważ ciasto jest wystarczająco słodkie), którą posypujemy kakaem. Ciasto jest już prawie gotowe. Teraz wystarczy wstawić je na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do lodówki żeby się przemacerowało. Proste i pyszne. Gorąco polecam
JedzeniomaniaWilgotny, kremowy i jak dla mnie, to pyszny:) Sernik ten piekę już od dobrych kilku lat i jeszcze mi się nie znudził. Zresztą nie tylko mnie, bo przepis na to ciasto przewija się po wielu blogach kulinarnych. A to oznacza, że nie tylko mnie ten serniczek smakuje:) Składniki na ciasto: 30 dkg mąki pszennej; 10 dkg cukru pudru; 2 łyżeczki
In my kitchenPora na nową porcję pysznych drożdżówek ;) Tym razem mam dla Was pyszne, mięciutkie drożdżówki z dodatkiem prażonych jabłek i masła orzechowego. Słodycz owoców doskonale łączy się z lekko słonym masłem, całość smakuje świetnie. Z ciastem dobrze się współpracuje. Polecam :) Składniki na ciasto: 25 g świeżych drożdży 250 ml mleka 1 łyżka cukru 50 ml oleju 1 jajko 500 g mąki
Domowa cukiernia EwyMoże nie jest tak pyszne jak drożdżowiec mojej Babci, ale smak ma podobny. Obiecuję, że jak dojdę do perfekcji i w końcu uda mi się upiec drożdżowe ciasto takie jak piekła moja Babcia, podzielę się z Wami przepisem. Podczas pieczenia w domu unosił się tak boski zapach, że myślałam, że zjem ciasto przez okienko od piekarnika ;) Ahhh ta kruszonka :) 'ciasto
CookYourselfDziś na blogu będzie słodko-kwaśno, a to za sprawą pysznego kremu cytrynowego, zwanego lemon curd. Krem jest bardzo prosty do zrobienia, jest mocno cytrynowy i bardzo smaczny. Można go wykorzystać do przekładania ciast, ciasteczek, do różnych deserów cz też jako dodatek do lodów. Tym razem moje miejsce w kuchni zajęła starsza córka, a sos, który zrobiła wykorzystała
Kulinarne przygody Gatityupieczone, możemy wbić w środek wykałaczkę i zobaczyć, czy po wyjęciu jest sucha czy zostało na niej ciasto. Babeczki upieczone! Teraz zabierzmy się za krem do dekoracji. Przygotowanie kremu (10 minut): Krem przygotowujemy w trakcie pieczenia babeczek. Jest kremowy i pyszny, dobrze utrzymuje się na babeczkach! Opakowanie śmietanki 36% przekładamy do wysokiej miski, dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno
PastelFoodszybko się je robi, tak i szybko znika :) Ale to tylko może oznaczać jedno - jest pyszne! Idealne dla osób na diecie i zdrowo odżywiających się, a po spróbowaniu nawet każdy łasuch się w nim zakocha :) Delikatne, mięciutkie, migdałowe ciasto z kopiatą ilością prażonych jabłek i gruszek, z dodatkiem cynamonu! Pycha! Ciasto migdałowe: 60 g mąki migdałowej Fresano 40 g mąki
Zdrowie na języku :Pcukini. , Hania podała sałatkę z bobu z dodatkiem pomidorków i kuskus, Ania przygotowała pyszną szarlottę z bezą, Joasia przepyszne cebularze - tradycyjne i z łososiem, Agnieszka tartę z koziego sera, Gabryś przyniósł ze sobą hot dogi w cieście drożdżowym, Michał babkę ziemniaczaną, Daria czekoladowe ciasto z cukinią, a Przemysław z Luizą babeczki bezglutenowe
Słodkie Przyjemnościbędą smaczne. Przyznam się, że nadzienie musiałam spróbować, co do niego nie mam najmniejszych wątpliwości że jest pyszne, w końcu są bakalie, czyli to co lubię :) Oficjalna degustacja odbędzie się w święta, już nie mogę się doczekać ! :D Przepis na ciasto znalazłam na blogu 'moje wypieki' , natomiast na nadzienie na 'bazylia czy wanilia' :) Wyszło mi 27 szt :) Składniki na ciasto
charlotte gotujemiękkim wnętrzu i chrupiącej skórce. Delikatnie pachnący zakwasem. Z ziarnami słonecznika. Utrzymuje świeżość przez dłuższy czas. Pyszny, domowy, pieczony w keksówce. Polecam! Składniki: Zaczyn: 2 łyżki zakwasu żytniego; 500 ml letniej, przegotowanej wody; 2 szklanki mąki żytniej (typ 720); Ciasto chlebowe: 250 g mąki pszennej razowej (typ 2000); 250 g mąki pszennej (u mnie
Gospodyni Miejskapomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić "do góry nogami" albo poukładać na kratce, żeby ostygły. ...lub zjeść na ciepło z pyszną lekko rozpuszczoną czekoladą w środku :) Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercyKolejny przepis z akcji testowania z portalem ŚWIADOME ODŻYWIANIE. Dziś przetestowałam sezam, rogaliki z sezamem wyszły znakomite. Pyszne rogaliki z sezamem do kawki Rogale drożdżowe z sezamem SKŁADNIKI: ROZCZYN: drożdży - 4 dag ciepłe mleko mąka - 4 łyżeczki cukier - 2 łyżeczki CIASTO: żółtka jaj - 2 szt cukier - 10 dag mąka -50 dag sól tłuszcz - 10 dag mleko
Kuchnia Danusibułeczki z kremem jogurtowym. Od dwóch lat próbuję zrobić podobne i chyba w końcu znalazłam najbardziej zbliżony przepis;) Pyszne, delikatne bułeczki i obłędny krem waniliowy... Do tego odrobina kwaśnych porzeczek dla przełamania smaku i nic więcej mi już nie trzeba! Inspiracja Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej, szklanka mleka, jajko, 4 łyżki cukru pudru, 25g świeżych drożdży, 75g masła, szczypta soli
Z miłości do słodkościmajonez kielecki są niezbędne do przeżycia. A tym czasem co na deser? Babka kawowa, pyszna , wilgotna z lekkim gorzkim posmakiem kawy, idealna jednym słowem. Przepis trafiony w dziesiątkę, na pewno jeszcze nie raz z niego skorzystam. Składniki: ciasto: 120 g masła 4 jajka 180 g maślanki lub jogurtu naturalnego 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
ciastkarnia na kruchym spodziekoniecznie serową. Wyruszyłam do sklepu na poszukiwanie różnych rodzajów serów. Kupiłam potrzebne produkty, a z nich powstało coś pysznego. Pizza dosłownie jak z pizzerii: kruchy spód i ciągnący się, aromatyczny ser. Nawet teraz kiedy o niej pomyśle cieknie mi ślinka! Składniki: Ciasto: 8 gr drożdży w 1/4 szklance wody, szklanka mąki sól łyżka oliwy Sos:* 5 łyżek ketchupu Łyżka
Kolizje Smakówupieczone, możemy wbić w środek wykałaczkę i zobaczyć, czy po wyjęciu jest sucha czy zostało na niej ciasto. Babeczki upieczone! Teraz zabierzmy się za krem do dekoracji. Przygotowanie kremu (10 minut): Krem przygotowujemy w trakcie pieczenia babeczek. Jest kremowy i pyszny, dobrze utrzymuje się na babeczkach! Opakowanie śmietanki 36% przekładamy do wysokiej miski, dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno
PastelFood