Przepis na tartę powstał w mojej głowie gdy szukałam składników do upieczenia jakiegoś ciasta. I tak z niewielu składników upiekłam pyszną, kruchą tartę z truskawkami. Polecam Wam bo nie dość, że szybko się robi to świetnie smakuje. Ciasto: 1,5 szkl mąki pszennej 1/2 szkl wiórków kokosowych 200g margaryny 1/2 szkl cukru tłuszcz do posmarowania formy Masa
Smakołyki Asiskładników i brak potrzeby włączania piekarnika są niewątpliwą zaletą tego serniczka. Maliny i biała czekolada to połączenie znane i lubiane, do którego chyba nie trzeba przekonywać. Ciasto jest słodkie, puszyste jak chmurka i pyszne – aż trudno uwierzyć, że tak banalne składniki mogą się połączyć w taką całość. Gdy tylko zjedliśmy ciasto, przygotowałam analogiczną wersję jagodową – także była bardzo
Poezja smakusernik z brzoskwiniami na cieście kakaowo - miodowym. Duża porcja, na dużą blachę. :) Ciasto na spód sernika pochodzi z przepisu na ciasto miodowo-kakaowe z kremem budyniowym . Ciasto kakaowe, masa serowa, cząstki brzoskwiń i pyszna mleczna polewa czekoladowa świetnie ze sobą współgrają. Sernik z brzoskwiniami PRZEPIS /na dużą blachę/ Temperatura pieczenia ciasta kakaowego: 180 o C Czas pieczenia
coolinarnastrefa.blogspot.comwszystkie ciekawe przepisy na różnego typu placuszki. Przypadkiem natknęłam się na przepis siostry Anieli na racuszki z jabłkami i oczywiście od razu wypróbowałam. Wyszły pyszne, coś pomiędzy pancakes, a pączkami (ze względu na pulchność ciasta). Jak dla mnie idealny na śniadanie, obiad, kolację, albo coś pysznego gdy nie ma nic do kawy. Gorąco polecam :) Składniki: ½ kg mąki (ok. 3 szklanki(...)wsypujemy do miski, tworzymy dołek, do którego dajemy sól, jajka, olej, cukier waniliowy i wyrośnięte drożdże. Całość wyrabiamy łyżką lub widelcem na jednolitą masę i pozostawiamy do wyrośnięcia.Jeśli ciasto jest bardzo gęste można do niego dolać kilka łyżek mleka lub wody. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do ciasta drożdżowego i jeszcze raz mieszamy. Ciasto kładziemy łyżką
Smakowy Rajgotowania wytwarza się płyn wewnątrz pieroga. To on właśnie wyróżnia chinkali spośród wszystkich innych "pierogów". Kto nie próbował koniecznie musi to zrobić, bo pierogi są naprawdę pyszne i sycące! Składniki na ciasto; 60 dag mąki pszennej 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju Mąkę z solą przesiewamy przez sito, dodajemy olej oraz wlewamy
Radość kipiąca uśmiechem.razie udało mi się zwiedzić tylko północ Włoch. Jest jeszcze wiele miejsc, które koniecznie chciałabym zobaczyć. Przede wszystkim Rzym, Mediolan i Florencję. Poniżej przedstawiam przepis na pyszne włoskie pierożki, czyli ravioli. Ciasto: 300 g mąki pszennej 3 jajka łyżeczka soli 4 łyżki wody Z mąki, soli, wody, 2 jajek i 1 żółtka (białko zostawić, wykorzystamy je później), zagnieść ciasto
Bulliomasłem i wlać budyń wymieszany w 150 ml mleka, mieszając zagęścić, ciepły jeszcze budyń nakładać porcje-kleksy na jabłka, posypać posypką, zostawić do zastygnięcia budyniu w chłodzie - ciasto jest aromatyczne, wilgotne i pyszne z dodatkami jabłek i budyniu............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięzbyt dużo napisane, ale chciałam zebrać kilka fajnych i moich ulubionych przepisów jesiennych w jednym miejscu, tak aby każda Pani domu, mogła bez problemu sięgnąć po pyszny pomysł na obiad czy ciasto, gdy w głowie pustka i brak idei. Jesień to bardzo specyficzna pora w kuchni, po dużej dawce owoców zjadanych codziennie latem, zaczynamy sięgać po warzywa, głównie psiankowate
SMYKWKUCHNIgórach padać śnieg...paranoja :-) Aby sobie umilić szarobure deszczowe dni polecam Wam rewelacyjny przepis na knedle z borówkami. Robi się je ekspresowo, są mega mięciutkie i pyszne. Robi się je z ciasta parzonego, które jest niezwykle mięciutkie i delikatne. Knedle są bez ziemniaków więc robi się je dużo szybciej, i wydaje mi się,że w smaku są lepsze
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokubabeczki najlepiej zjeść w dniu pieczenia bo na drugi dzień to już nie to samo. Ja część babeczek upiekłam z lentilkami na górze a część zatopionymi w cieście. Na koniec polałam je pyszną polewą wiśniową. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniDziś brownie. Proste i pyszne, z dodatkiem mleka kokosowego na wierzch zadowoli każdego smakosza czekolady. Mimo że jest to ciasto jest również bogactwem wielu wartości odżywczych. Jakich? Dodatek kakao to dodatek magnezu. Nie muszę chyba wspominać o cudownych wartościach oleju i mleczka kokosowego. Banan? To przecież skarbnica potasu! A więc nic tylko się zajadać. Składniki: 200g mąki ryżowej 100g gorzkiej
madamekuchnia.wordpress.commacie swój ulubiony przepis na pyszną domową pizzę? Ja mam. Ciasto, które jest bazą do mojej pizzy jest idealne. Dlaczego? Bo szybko się je robi i zawsze się udaje. Trzymając się dokładnie receptury uzyskujemy wspaniałe ciasto, które po upieczeniu jest doskonałym spodem do pizzy. Ale oczywiście pizzę trzeba obłożyć ulubionymi dodatkami. Dzisiaj proponuję Wam najłatwiejszą, najpopularniejszą pizzę
Kuchnia u KrysiZainspirowani ;) Wyszły pyszne...szybkie w przygotowaniu ;) Składniki Ciasto: 500 g mąki 300 g gorącej wody 50 g masła Farsz: 700 g białej kiełbasy (u nas własnej roboty) majeranek Omasta: 2 cebule 100 g masła Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Farsz wyciskamy z osłonek, mieszamy z dużą ilością majeranku. Do miski wsypujemy mąkę. Łączymy
R'n'G Kitchenmożliwości ich przygotowania jest naprawdę wiele. Oto jedna z nich :) Wytrawna tarta z burakami i serem feta to ciekawa propozycja na lekki obiad lub kolację. Jest pyszna ! Polecam:) POTRZEBUJEMY: NA KRUCHE CIASTO (na formę o średnicy ok. 22-24cm) 250g mąki pszennej 125 g masła 1 żółtko 2 szczypty soli 50 ml zimnej wody
WYSPA SZCZĘSLIWASprawdź, jak przerobić pęczek rzodkiewek w pyszną i ekspresową pizzę na cieście bez drożdży! Dziś mam dla Was przepis na szybką pizzę . Takie przeciwieństwo mojego ciasta na drożdżowym zaczynie - coś w sam raz dla osób niecierpliwych, które chcą się cieszyć pizzą już za chwilę, a nie dopiero następnego dnia :) A dodatkowo, to ciasto jest bez drożdży . Przy okazji poprzedniego
Chilli Czosnek i OliwaWitam serdecznie Podzielę się przepisem na pyszny domowy chleb orkiszowy, przygotowanie ciasta jest wyjątkowo proste ponieważ ciasta na chleb nie wyrabiam na blacie a jedynie w misce mieszając łyżką. Chleb orkiszowy jest bardzo smaczny więc polecam wypróbować przepis i spróbować upiec taki chlebek. Będziemy potrzebować: chleb upiekłam w foremce o wymiarach spodu foremki długość 22 cm x szerokość
Uwaga Babcia Piecze Chlebciasto bez glutenu może być pyszne, wiedzą już pewnie wszyscy. Prawie wszyscy wiedzą też pewnie, że nie potrzeba do jego upieczenia używać żadnej specjalnej i trudno dostępnej mąki. Wystarczą migdały, dobrze gdyby były od razu zmielone, ale i z tym można sobie poradzić. Polecam, nie tylko tym którzy glutenu nie mogą czy też
Polska Zupanajzdrowszych nie należy, ani do zbytnio odchudzonych, ale, jeśli miałybyśmy podać jadłospis, do diety uszczęśliwiającej, to pierogi z bananami i kremem czekoladowo-orzechowym byłyby daniem głównym. Coś pysznego i mało skomplikowanego, więc... CIASTO: SKŁADNIKI NA CIASTO: - pół kg mąki (najlepsza będzie Tortowa z Roztocza), - mleko - szklanka, - woda - szklanka, - sól, - olej, WYKONANIE CIASTA: Mieszamy wodę z mlekiem - pół na pół. Ilość
Wypisz Wymalujpopołudniowej herbatki proponuję pyszne ciastka francuskie gruszką. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie 10 minut. Warto w kilka chwil przegotować te pyszne ciasteczka. SKŁADNIKI : 1 opakowanie ciasta francuskiego, 2 gruszki, PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto francuskie rozwijam i kroję na prostokąty. Gruszkę obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w półplasterki. 2. Kawałki gruszki układam na cieście francuskim. Pozostałe ciasto kroję w cienkie
Tradycyjna kuchnia KasiIdealny sernik powinien być kremowy, delikatny, mocno serowy, odpowiednio słodki i... powinien mieć piękny kształt :) Kocham serniki całym sercem i przyznaję, że bardzo często goszczą w
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!majeranek.) Jest przepyszne i ku mojemu zdziwieniu - posmakowało mojej rodzinie, która woli raczej klasyczne pierogi. Te zniknęły - ekspresem! Oprócz pierogów - z tych samych składników - zrobiłam roladę , pyszną roladę .. (4-5 porcji) Ciasto: 400g maki pszennej 1 jajko około 150 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli Farsz: 200g wędzonego boczku 1 cebula (duża) 250g twarogu (tłustego) 250g ugotowanej kaszy
Di gotujeZrobione specjalnie na życzenie córek..pyszne małe kąski drobiowe w cieście...a do tego sos majonezowy, gyros, czosnkowy...kto co lubi..idealne na jakąś imprezkę.. 2 podwójne piersi z kurczaka sól, vegeta 2 jajka 2 szkl. mąki 1 szkl. mleka przyprawa do kurczaka Pierś z kurczaka zalać zimną wodą, dodać vegetę, sól, doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut
Moje domowe kucharzeniePrzepisów na Tradycyjny pyszny sernik jest tak dużo jak przepisów na bigos świąteczny. Każda rodzina ma swoją wersję sernika: z bakaliami, ze skórką pomarańczową lub bez
Magiczny Garneknastępnej kawy nie było już ani kawałeczka. Źródło "Moje Wypieki" Skala smaku 10/10 tarta bardzo syta ale przepyszna. Małe pokruszone kawałki bezów dopełniają pyszną całość. Składniki na kruche ciasto: 130 g masła o temperaturze pokojowej pół łyżeczki soli 2 łyżki mleka o temperaturze pokojowej 175 g mąki pszennej pół łyżeczki cukru pudru 1 żółtko Wszystkie składniki
Kubki smakugrama cukru. Ale ważną rzeczą jest też to aby śliwki (najlepiej węgierki) były bardzo dojrzałe i słodkie. Polecam nie tylko z bułeczką na śniadanie ale również do ciast, deserów i naleśników. Są pyszne :) 3kg bardzo dojrzałych węgierek Śliwki umyć i wypestkować. Przełożyć do dużego garnka o grubym dnie i dusić pod przykryciem ok pół godziny. Po tym czasie zmniejszyć
Smakołyki Asiproszkiem do pieczenia, wanilią, cynamonem i gałką muszkatołową. Mąkę z dodatkami dosypujemy do masy dyniowej i dokładnie mieszamy, dodajemy także sok z cytryny, o którym ja zapomniałam (ciasto i bez niej było pyszne). Do masy dodajemy po jednym żółtku i mieszamy. Następnie dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy rozdrobnione migdały (ja wrzuciłam swoje do grubego
Smaczne Zdroweziemniaki, to warzywo które daje w kuchni niezłe pole do popisu. Można z niego przyrządzać zupy kremy, pasty, puree, podawać jako dodatek do potraw, a nawet piec ciasta! W każdej postaci są pyszne. Pieczone z dodatkiem pieprzu cayenne i delikatnego creme fraiche smakuję wręcz rewelacyjnie. SKŁADNIKI ( 2 porcje) 1 duży batat 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki kuminu
DefinicjaSmakuJeśli lubicie pierogi z owocami to polecam pyszne pierogi z wiśniami i ciastem maślanym. Są delikatne w smaku, mojej rodzinie bardzo smakowały. Składniki: Ciasto: 0,5 kilograma mąki pszennej 1 szklanka mleka 2 łyżki roztopionego masła 1 jajko szczypta soli Farsz: 0,5 kilograma wiśni Sposób przygotowania: Wiśnie myjemy, drylujemy i odsączamy z nadmiaru soku. Składniki ciasta umieszczamy
Bajeczna KuchniaDawno nie pojawiały się na blogu ciasta więc dziś łapcie to, pyszne bez pieczenia, bardzo szybkie. Składniki: 1 l mleka 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 200 g masła 1 szklanka kaszy manny 3 paczki herbatników polewa czekoladowa Wykonanie: Mleko, cukier, masło, kakao dodać do garnka zalać mlekiem i podgrzewać. Gdy mleko się zagotuje dodać kaszę mannę i gotować parę
Pychotkaaabeta-karoten). Działa odkwaszająco na organizm i pomaga w trawieniu. Stanowi jedną wielką inspirację dla kucharzy, kucharek, kuchcików ( np. takich jak ja... ). Można zrobić z niej np. pyszne placuszki, makaron, a nawet ciasta (na słodko!)... Co ciekawe, można ją jadać także na surowo. Ja nie praktykuję, bo nie lubię, ale podobno można i tak zdrowiej. Składniki
Kuchnia ElliePrzepis na to ciasto od dwudziestu lat czekał w zeszycie mojej mamy aż wreszcie przyszła na niego kolej. Szkoda, że tak późno, bo ciasto oprócz tego, że jest pyszne to jest też ekspresowe do zrobienia. *foremka 23*23 cm Składniki: 32 okrągłe biszkopty 4 jabłka 2 galaretki czerwone 2,5 szklanki startych orzechów włoskich szklanka cukru pudru
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPozostałe mięso z rosołu zmieliłam, dodałam kiszonej kapusty i powstały pyszne syte pierogi. Polecam! Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka wody 1 jajko 2 łyżki oleju sól Farsz: 400 g mięsa z rosołu (mięsne żeberko i skrzydło z indyka) 400 g kiszonej kapusty 2 cebule sól, pieprz 1 surowe jajko Sposób wykonania: 1. Przygotowujemy farsz, kapustę gotujemy do miękkości
Kuchnia domowa AniPyszne, niezbyt skomplikowane rogaliki z ciasta przypominającego smakiem i wyglądem ciasto francuskie. Kruche, lekko rozwarstwiające się ciasto listkowe z dodatkiem drożdży nie wymaga wielogodzinnej pracy, robi się je w ciągu kilkunastu minut" tak pisze o nich Dorota z bloga Daktyle w Czekoladzie . Są fajne, mięciutkie tylko polewa cukrowa coś mi nie wyszła... Jest z nimi trochę pracy, zwłaszcza jeśli robi
Na Ciasteczkowych Papierachrazie udało mi się zwiedzić tylko północ Włoch. Jest jeszcze wiele miejsc, które koniecznie chciałabym zobaczyć. Przede wszystkim Rzym, Mediolan i Florencję. Poniżej przedstawiam przepis na pyszne włoskie pierożki, czyli ravioli. Ciasto: 300 g mąki pszennej 3 jajka łyżeczka soli 4 łyżki wody Z mąki, soli, wody, 2 jajek i 1 żółtka (białko zostawić, wykorzystamy je później), zagnieść ciasto
BullioPlacek zrobiony dla brata do pracy na pożegnanie. Proste, szybkie i zapewne pyszne ;) Można spróbować zrobić to ciasto z innymi owocami (ułożyć na biszkopcie jak tutaj albo wmieszać w krem - też może dobrze smakować) Przepis: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl mąki 2 łyżki kakao 1 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu Krem: 250g mascarpone
Motylkowa Kuchniaminut w 180 stopniach. Po wyjęciu należy je ostudzić. Wykonaj lukier wlewając do cukru 2 łyżki soku z cytryny i resztę składników. Polej ciasto na kratce gęstym lukrem. Pyszne na niedzielny deser
AZgotuj!stało się, mamy wakacje :) Na sezon letni polecam numer 1 wypieków wakacyjnych w moim domu: pyszne, lekkie, zdrowe i nie wymagające ciasto jogurtowe z owocami sezonowymi. Ciasto, które obowiązkowo powinno wejść do wakacyjnej karty deserów ;) . W tym przepisie z czereśniami ale mogą też być inne owce, wiśnie, śliwki, morele, brzoskwinie... Lato i wakacje nierozłącznie kojarzą mi się z kwitnącymi lipami
SzczyptaSmaQserka mascarpone z dodatkiem jogurtu greckiego i dużo świeżych jagód i truskawek pokryte cieniutką warstwą Tortengussu, zamiast ciężkiej galaretki. Spód wystarczy zmiksować, krem wymieszać, rozpuścić Tortenguss i pyszny torcik gotowy. Zamiast piekarnika, ciasto z lodówki. Polecam! Składniki na spód: 50 g orzechów laskowych 80 g sucharków lub herbatników 60 g masła Składniki na masę: 250 g mascarpone 125 g greckiego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cyklu wypieki domowe przedstawiam prosty i szybki przepis na pyszne bułki drożdżowe. Składniki na ciasto - 1 szklanka cukru - 1 opakowanie drożdży - 2 szklanki mleka - 7 żółtek - 6 szklanek mąki pszennej - 1/2 szklanki oleju - marmolada i 1 białko (do wykończenia bułeczek) Składniki na kruszonkę - 1/2 szklanki mąki - 4 łyżki cukru - 50g masła Przepis na ciasto: Do miski dodajemy mąkę, żółtka
upichconazerwiec nie może się obyć bez pysznych pierogów z truskawkami. Delikatne ciasto skrywające soczysty owoc, podane z kwaśną śmietaną oraz cukrem - po prostu ideał. Moje ulepiłem na szybko między jednym egzaminem a drugim, żeby zużyć tony truskawek zerwanych na działce. Przepis zna pewnie każdy z Was, ale nie mogłem się nim nie podzielić; w końcu to podstawa
Food Squareyszna nalewka deserowa lub dodatek do deserów (lodów, kremów, ciast itp) oraz owoców. Niestety pyszna więc zimy nie przetrwała. Wpis będzie uzupełniany o nowe zdjęcia w trakcie procesu produkcji :). Prosta metoda przygotowania, przepis bardzo ciekawy. Jednego dnia robimy nalewkę a drugiego dnia z pozostałych owoców pyszne lody lub desery. Dziś nalewka, w następnym poście lody, które już możecie zobaczyć
SzczyptaSmaQpoprzednim poście były gołąbki i teraz też będą gołąbki. Ale inne, chociaż też wege. I są tak samo pyszne! Zaraz skończy mi wyrastać ciasto na bułki więc piszę szybko i lecę zająć się pieczywem. Kapustę przygotowujemy tak samo jak w poprzednim wpisie. Zatem zacytuję (sam siebie): Z kapusty wykrajamy głąb, wrzucamy ją na wrzątek i gotując stopniowo zdejmujemy z niej
Marder&Marder Manufactureprzekładamy na papier do pieczenia. Delikatnie rozsuwamy je na papierze, by nie były posklejane i odstawiamy do ostudzenia. Można je rozdrobnić w rozdrabniaczu, wtedy będziemy mieć pyszną posypkę do deserów i ciast
Aga w kuchniobecność szczawianów. Rabarbar znany jest głównie z przyrządzania kompotu oraz konfitur, ja postanowiłam połączyć go z serem białym w pysznej tarcie o wyrazistym smaku ciasta. Tarta serowo-rabarbarowa Ciasto: 300 g mąki gryczanej Melvit; 150 g masła ghee (bądź zwykłego masła); 2 żółtka; 1 łyżka ksylitolu. Masa serowo-rabarbarowa: 500 g sera
Życie na widelcuwięc wrzucam na bloga. Jest świetną alternatywą dla zwykłej pszennej pizzy. Można zjeść całą! Bez wyrzutów sumienia. Inspiracją była dla mnie pizza Kate ! Dziękuje, bylo pysznie <3 Polecam każdemu! Składniki: Ciasto: 30g dowolnej pełnoziarnistej lub bezglutenowej mąki (u mnie gryczana) 2 jajka + 1 białko Bazylia Oregano Papryka słodka Papryka ostra Soł morska Sos: 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Czarnawisienkakojarzy mi się z makowcem. W sieci dostępnych jest wiele różnych przepisów na ten wypiek, jednak dla mnie absolutnie bezkonkurencyjna jest strucla makowa mojej mamy. Pulchne drożdżowe ciasto zawinięte z dużą ilością pysznej makowej masy i chrupiącą kruszonką. Znika w ekspresowym tempie
Milion SmakówBabeczki czy też muffinki z rabarbarem i kruszonką urosły już do rangi klasyki, niemal tak samo jak drożdżówki z jego udziałem. :-) Pyszny, kwaskowy smak przełamuje słodycz ciasta i kruszonki, która kojarzy się głównie z wypiekami drożdżowymi a ja uwielbiam ją również w muffinkach. Babeczki są delikatne, wilgotne, rozpływają się w ustach a zrobienie ich zajmuje dosłownie kilka chwil
Szefowa kuchniesencji rumowej. Ciasto pieczemy 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Kombinacji z przepisem podstawowym można przygotować mnóstwo. Prostota przepisu daje ogromne możliwości zaskakiwania gości różnymi odmianami ciasta. W każdej odsłonie jest pyszne i właściwie nie może się nie udać. Polecam dalsze, samodzielne eksperymentowanie
Kuchnia po mojemuprzepis z tego samego źródła. Tym razem będzie to mazurek dzień i noc z białej i ciemnej czekolady. Bardzo łatwy do zrobienia i naprawdę jest pyszny. Polecam :-) Składniki na kruche ciasto: 385g mąki krupczatki 50 g cukru pudru 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18% 200g schłodzonego masła lub margaryny 2 żółtka 1/2 łyżeczki olejku waniliowego. Sposób wykonania
Na słodko lub wytrawnieMamy sezon na wiśnie więc warto to wykorzystać. Konfiturę z wiśni robi się łatwo a jest naprawdę pyszna. Można ją wykorzystać do ciast lub kanapek. Składniki: 2 kg wiśni 1 kg cukru 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: Wiśnie opłukać i wydrylować. Przełożyć do garnka z grubym dnem lub na patelnię. Smażyć kilka godzin aż owoce wchłoną cały sok . Dodać cynamon
Mama Gotujepysznych drożdżówek dawno nie jadłam... Ciasto delikatne, puszyste, a przy tym nadzienie budyniowe o zapachu wanilii... Ech, pychota. U mnie do powtórzenia, a co!! Składniki na ciasto: 375 g mąki pszennej; 15 g świeżych drożdży lub 5 g suszonych; 75 g cukru; 1/3 łyżeczki soli; 12 g mleka w proszku; 40 g masła - roztopić; 1/2 łyżeczki skórki cytrynowej; 1 jajko
In my kitchenbiały , który pozostał mi w lodówce postanowiłam wykorzystać i upiekłam pyszny placek z jego dodatkiem , ciasto bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, wystarczy wymieszać wszystkie składniki, upiec i ciasto gotowe . Do kawy nadaje się świetnie. składniki na 4 porcje 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 kostki margaryny 20 dag sera białego ok 3/4 szklanki mąki
Smakowite DaniaPyszne i najłatwiejsze pod słońcem ciasto z rabarbarem, zniknie błyskawiczne z każdego stołu. Z kubkiem kawy w ręku uprzyjemni każdy nawet pochmurny dzień. Zapraszam do wypróbowania. składniki na okrągłą formę ciasta 125 g masła 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 dag rabarbaru cukier puder do posypania przepis Umyty i osuszony rabarbar
Smakowite DaniaPyszne i proste do zrobienia ciasto bez pieczenia z truskawkami idealne smakuje w upalne letnie dni. Słodycz biszkoptów przełamana jest lekko kwaskowatym smakiem truskawek i kisielu . A przygotowanie ciasta jest jak zawsze bardzo proste. składniki na okrągłą formę ciasta
Smakowite Daniasię może wydawać, za to w smaku są pyszne. Tak zrobione bułki możecie jeść jako tradycyjne bułki lub użyć je do kebabów, burgerów, sharmy, pity i innych pysznych rzeczy. Polecam mój przepis :) Ciasto drożdżowe: ½ kg mąki (+ ½ szklanki do podsypania) 3 dag drożdży 1 łyżeczka cukru ½ szklanki mleka ½ szklanki wody 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli W letnim mleku rozpuszczamy drożdże
Smakowy RajPyszna chrupiąca pizza na cienkim cieście z camembertem i szynką dojrzewającą. Do tego duża porcja keczupu i jedzonko palce lizać. składniki: 1,5 szklanki mąki typ 500 Młyn Kopytowa 0,5 szklanki letniej wody 20 g świeżych drożdży szczypta soli pół łyżeczki cukru 1 łyżka oleju 2 łyżki keczupu 1 serek camembert 70 g szynki dojrzewjącej w cienkich plastrach starty
Monia miesza i gotujeOstatnio zajadaliśmy się profiterolkami z kremem bananowym , dziś będzie coś dla fanów czekolady! Pyszne, delikatne , kruche z zewnątrz ciasto ptysiowe wypełnione po brzegi fantastycznym czekoladowym kremem z nutellą. Kalorii miliony … ale za to równie dużo przyjemności! Krem czekoladowy podnosi poziom endorfin, co sprawia, że uśmiech nie zejdzie nam z twarzy jeszcze do końca dnia – warto tę metodę wypróbować
Ostra na Słodkoproste i naprawdę pyszne ciasteczka :) Zapraszam :) Składniki : 1 ciasto francuskie około 5 jabłek 3 łyżki miodu
Sama słodycz i szczypta chiliPyszna i prosta przekąska z ciasta francuskiego - małe złociste ślimaczki z szynką i serem. Fajnie się prezentują i szybko znikają z talerza. Można je podawać na ciepło i na zimno, same lub z dipami. składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżki keczupu 5-6 plastrów szynki lub innej chudej wędliny 4-5 plastrów żółtego sera przyprawa do pizzy Ciasto francuskie
Monia miesza i gotujeBardzo smaczne ciacho. Nie mieliłam soi dokładnie. I smakowało jak by było z orzeszkami. Polecam, przepyszne :) Składniki: 2 i 1/2 szklanki ugotowanej soi 2 jajka cukier
Moje pyszne gotowanieNowy pomysł na wykorzystanie zbiorów pysznych, soczystych jabłek :) Składniki na ciasto: - 3 jajka - 3 łyżki cukru - 5 łyżek mąki pszennej - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 200 ml wody gazowanej Białka ubijamy i miksujemy z pozostałymi składnikami. Jeżeli masa wyjdzie zbyt sucha, dodajemy więcej wody czy mleka, jeżeli zbyt wodnista więcej mąki :) Ciasto wylewamy
Zdrowie na języku :Pznowu piekę w weekend. Pyszne, pachnące i wszystkim znane ciasto. Typowo jesienna czy zimowa szarlotka. Kilkanaście sposobów pieczenia i podania ( np. z lodami, bitą śmietaną). Jabłka dostałam, więc nie wiem jaka odmiana, były duże i kwaśne :). Przygotowałam je w sposób jaki podaję poniżej i zamroziłam by wykorzystać później. Inspiracją był ten przepis na szarlotkę tatrzańską. Przepraszam za jakość zdjęć
NA MOIM TALERZUlimonki. Krem: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie studzimy. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puszystą masę, dodajemy nutellę i roztopioną czekoladę. Całość ucieramy. Pyszna i bardzo słodka masa ;) Całość ciasta składamy następująco: Biszkopt na niego dajemy 1/3 masy i pół szklanki pokruszonych wafelków orzechowych, kolejny biszkopt i 1/3 masy oraz pół szklanki pokruszonych wafelków orzechowych, ostatni biszkopt
Lawendowe NieboPowidła śliwkowe to nie tylko śniadania na słodko czy dodatek do ciast. To również baza pod pyszne kanapki. Powidła śliwkowe bardzo dobrze komponują się ze świeżymi owocami (figi, gruszki), z serami pleśniowymi i z zielonymi dodatkami (rukola, roszponka). Czytaj więcej
bistro mamapóźniej stwierdziłam, że może jednak zrobię brownie z malinami, a na koniec postanowiłam, że mam jednak ochotę na coś kokosowego:) Nie mogłam się zdecydować na żadne konkretne ciasto, zatem tak też powstał pyszny, "wypasiony" tort:D Zrobiłam go na mięciutkim, wilgotnym, czekoladowym spodzie brownie, który przykryłam puszystym kremem kawowym, na to dałam gęstą frużelinę malinową, posmarowałam ją cudnym kokosowym kremem
Słodko-Słony Świat IlonyPyszne, mięciutkie rożki z nadzieniem, z posmakiem sosu teriyaki zrobią furorę na każdej imprezie. Smakują dobrze na gorąco i na zimno. Podczas pieczenia rożki rozklejają się, uwidaczniając pyszne nadzienie. Przepis na to ciasto mam od kilku lat, nie zawodzi w żadnej sytuacji. Ciasto: 3 i 3/4 szklanki mąki pszennej 200g masła 4 łyżeczki cukru-pudru 1 łyżeczka soli 50g drożdży
Szefowa kuchnibuleczki to nastepny dowod na to,ze warzywa doskonale sie sprawdzaja w deserowych wypiekach.Dzieki dodatkowi dyni drozdzowki maja intensywniejszy aromat i piekny jesienny pomaranczowo-zloty kolor.Buleczki sa pyszne i bardzo puchate,a ciasto nieklopotliwe, latwe do wspolpracy.Polecam! Skladniki na 16 buleczek: 500g maki (250 g maki pszennej 550 i 250 g maki orkiszowej pelnoziarnistej) 250 g puree z dynii (upieczonej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!uchylonych,delikatnie naciskajac zrobic rybie luski. Te malenkie powstale dziurki sa konieczne nie tylko do ozdoby.Pozwola one na ujscie nadmiaru pary i wilgoci powstalej podczas pieczenia.Dzieki temu ciasto nie zmieknie,a bedzie pysznie chrupiace. Piec przy 200°C 20-25 minut,az rybki ladnie sie zarumienia. W czasie gdy ryby sie pieka przygotowac pora.Jest to nie tylko smaczna jarzynka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dzisiaj polecam kolejny przepis na pyszne i superszybkie do przygotowania ciasto. Połączenie suszonych owoców i wiórków kokosowych z mlekiem skondensowanym jest wyśmienite! Nie może nie wyjść! Polecam! Ciasteczka – składniki: 300 g herbatników (u mnie digestive) 200 g masła (rozpuszczonego) 200 g wiórków kokosowych 300 g mieszanki (dowolne suszone owoce rozdrobnione, posiekane orzechy, rozdrobnione kawałki czekolady) 600 ml mleka skondensowanego
UgotujmyTo.plA więc moją przygodę na blogu zaczynam z pleśniakiem. na ciasto namówiła mnie moja siostra, która jest fanką tego własnie ciasta. A że miałam w domu
Moje pyszne gotowanieWiem, że sezon na węgierki powoli mija, ale postanowiłam odgrzebać przepis, który piekłam dość niedawno. Tak więc przed wami mój sposób na śliwkę węgierkę, którą uwielbiam
Moje pyszne gotowanieDzisiaj szybki przepis z mojej listy: ciast pieczonych jakiś czas temu. Szybki, smaczny placek, mocno owocowy. Pychotka dla ubóstwiających śliweczki. Na dzisiaj tyle, jutro spróbuje się
Moje pyszne gotowaniePóki co smak piernikowy nie opuszcza mnie na chwile. Za to dodaje ciastu przyjemny smaczek. Ciasto wyszło mięciutkie i pachnące :). Ciasto po upieczeniu można posypać cukrem
Moje pyszne gotowaniebiedne, zapomniane... I wtedy do akcji wkracza C.: A może byś tak ciasto upiekła...? No przecież szkoda wyrzucić... Ano szkoda, więc piekę. I nie żałuję, bo ciasta z bananami są wyjątkowo pyszne. Słodkie, sycące, idealne na podwieczorek albo drugie śniadanie. C. często zabiera takie ze sobą do pracy, i potem słyszę: Na jutro zrób mi więcej, bo wszystkim smakowało
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBabeczki z tuńczykiem i kiełkami... Kruche, złociste babeczki. Wypełnione nadzieniem z tuńczyka. Udekorowane kiełkami brokułu. Pyszna ozdoba stołu! Polecam! Składniki: Ciasto: 130 g mąki; 60 g zimnego masła; 1 surowe żółtko jaja; 1 łyżka zimnego mleka; Szczypta soli. Nadzienie: Puszka tuńczyka rozdrobnionego w oleju (waga netto, po odsączeniu 130 g); 1/2 puszki kukurydzy konserwowej (waga netto, po odsączeniu
Gospodyni Miejskagotową polewam naszą drożdżówkę gotowe ciasto rośnie jak "szalone" :) jest puszysta i sprężysta Jest to idealny przepis dla tych co nie lubią wyrabiania ciasta drożdżowego:) szybko sprawnie i pysznie. Przepis jest sprawdzony . Teraz tylko ciepły kocyk kawka i kawałek drożdżówki :) Smacznego
Basia w kuchniBardzo dobrze smakują na ciepło jako danie obiadowe, ale są również świetne na zimno jako przekąska. U mnie zajadają się nimi i dorośli i dzieciaki. Pyszne, poprostu... Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 1/2 kg mięsa mielonego jajko sól morska prowansalska Kamis młynek pieprz młotkowany z kolendrą Kamis pęczek natki pietruszki 3 ząbki czosnku 3 łyżki bułki tartej Wykonanie
Z Majeczką w kuchnijest pyszne, uwierzcie mi ! Uwielbiam wyrabiać ciasto drożdżowe, patrzeć jak rośnie, a później tworzyć z niego mięciutkie, słodkie bułeczki. Jak dla mnie? Nie ma przyjemniejszego relaksu od tego w kuchni, ja po prostu uwielbiam stać przy garach ot co ! :) Przepis na ciasto standardowy, mój ulubiony i sprawdzany setki razy także się powtarzam, ale z orzechami jeszcze bułeczek Wam nie pokazywałam
charlotte gotujeborówki i każdy pomysł na wykorzystanie borówek uważam za genialny :) Wczoraj nazbieraliśmy "troszkę" borówek (dziękuję D:*) i dzisiaj musiałam coś z nich zrobić. Zdecydowałam się na pyszne drożdżówki z borówkami. Oczywiście, ciasto drożdżowe potrzebuje troszkę czasu na przygotowanie, ale warto :) SKŁADNIKI: Ciasto: 500 g mąki pszennej 10 g drożdży 1 mały jogurt naturalny 100 ml mleka 1 jajko
Serce zamknięte w formie pysznościDość oryginalne połączenie smaków, ale jakże nowatorskie i smaczne. Coś innego niż tradycyjny gulasz, z makaronem. Pyszna polędwiczka, swojski makaron z ciasta bez dodatku jajek. Przepis stworzyłam na potrzeby konkursu BlogerChef . Liczę, że tym razem zaskoczę jury swoim pomysłem i kreatywnością. A Wam gorąco polecam i proszę o zagłosowanie na mój przepis. Składniki: 0,5 kg polędwiczki wieprzowej 1 szkl
Malinowe Pocałunkitężejącym Danio, do lodówki schować na Danio poukładać truskawki i zalać tężejącą galaretką truskawkową ro zmieszaną w 400 ml gorącej wody, schować do lodówki na kilka godzin ciasto jest po prostu obłędnie pyszne............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępomaga więc leczyć nadciśnienie oraz choroby nerek. Dynia nadaje się do smażenia, pieczenia, gotowania i marynowania. Z miąższu warzywa można przygotować zupę, racuchy, farsz do naleśników ale ciasto i dżem też są pyszne! Możemy dynię zamrozić. Popularne odmiany to : * dynia Muscat de Provence - wyjątkowo smaczna, o intensywnie pomarańczowym miąższu * dynia Hokkaido - o wysokich walorach smakowych, najpopularniejsza * dynia makaronowa
Magiczne Życie MartyPomimo, że pogoda dzisiaj u nas kiepska, na blogu pojawi sie ciasto, które jest kwintesencją lata;) Pyszny sposób na maliny...piekne i aromatyczne...Zapraszamy... Składniki; 3 łyzki masła, 6 jajek, szczypta soli, cukier waniliowy, 1,5 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru pudru, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka octu maliny Po przyprawy zapraszamy do naszego sprawdzonego sprzedawcy
Anioły w kuchniPyszne i szybkie wiatraczki z ciasta francuskiego... Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego, dżem wiśniowy z całymi owocami, cukier puder. Przygotowanie: Z ciasta francuskiego wycinamy kwadraty o długości boku około 5-6 cm. Następnie każdy róg nacinamy w stronę środka. Zawijamy do środka co drugi przecięty róg. Układamy wiatraczki na blaszce i pieczemy w 180 stopniach przez około 12 minut
Aga w kuchnipieczenia. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-50 minut. Następnie odstawiamy ciasto do wystygnięcia, najlepiej przez całą noc niech leżakuje w lodówce. Ciasto jest wilgotne, słodkie i pyszne. Polecam
Mango Papajamoja druga propozycja na wykorzystanie kwiatów cukinii. Pierwsze były w cieście naleśnikowym. Dzisiaj zjemy nadziane pysznym kurczakiem i kremowym sosem. Polecam, póki jeszcze są! Składniki : * kwiaty cukinii * pierś z kurczaka * łyżka oliwy z oliwek * 2 łyżki kwaśnej śmietany * ulubione zioła - u mnie bazylia * ulubione przyprawy * roztrzepane jajko, bułka tarta do panierowania Przygotowanie : Kurczaka pokroić w drobną kosteczkę, przyprawić
Magiczne Życie MartyCzekoladowe babeczki z cytrynowym kremem z serka mascarpone - pyszny i prosty deser SKŁADNIKI Ciasto: 300g mąki 200g masła 100g cukru 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 4 łyżki naturalnego kakao sól Krem: 250g serka mascarpone 150g śmietany kremówki 1/2 opakowania galaretki cytrynowej 1 łyżka soku z cytryny Do przystrojenia - ulubione owoce PRZYGOTOWANIE Ciasto: Mąkę siekamy
Moje Kuchenne Rewelacjecałość zwieńczona pomidorkami koktajlowymi. Samo przygotowanie tartaletek nie zajmie więcej niż kwadrans, jednakże należy czekać nieco na ich upieczenie. Jednak warto bo są niezwykle aromatyczne i pyszne w smaku :) Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 300g sera ricotta 200g szpinaku liściastego Ok. 50g żółtego sera Kilka pomidorków koktajlowych 2 jajka 1 cebula 1 ząbek czosnku Szczypta mąki Przyprawy: sól, pieprz Cebule obieramy
Kolizje SmakówPizza pieczona jakiś czas temu na kamieniu ..była pyszna...tylko ciut za mocno się przypiekła...po prostu zagapiłam się .. Przepis na tą pyszną pizzę..a dokładniej na ciasto dostałam od Iwony [ dziękuję].. i polecam..Ciasto jest mięciutkie, puszyste...Taki kamień do pieczenia pizzy też polecam, bo na prawdę warto go mieć ..i nie tylko do pieczenia pizzy
Moje domowe kucharzenieKolejna tarta, na podobnej zasadzie jak poprzednia, ale kilka składników się zmieniło. Pyszna i lekka :) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (chłodzone) pół cukinii kilka pomidorków koktajlowych 3 jajka 100 g śmietany 18% ser typu camembert 3 plastry szynki sól, pieprz posiekany koperek Wykonanie: 1. Ciastem wyłożyć formę do tarty. Ponakłuwać widelcem. 2. Pomidory pokroić na połówki. Cukinię umyć i pokroić
Pasja SmakuPierwsze gofry w nowej gofrownicy. Pyszne! Lekkie i chrupiące! Do ciasta nie dodajemy cukru, bo nie ma takiej potrzeby, bo przecież na gofra kładziemy słodkie dodatki takie jak dżem, cukier puder, czy bitą śmietanę. No to co? Gofrujecie ze mną? Przepis pochodzi z MW . Składniki na 12 sztuk: 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku
Blondynka Gotuje