Dzisiaj kolejny przepis z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego. Została mi resztka pieczonych pomidorów, nie miałam pomysłu co z nimi zrobić... Wpadło mi w oko ciasto i postanowiłam upiec szybką i pyszną przekąskę. Oto smakowita tarta, bardzo łatwa do zrobienia, nawet dla niewprawnego kucharza ! Tarta z pieczonymi pomidorami Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego kilkanaście połówek pieczonych pomidorów
Kulinarne przygody Gatitywiele. Nieraz zastanawiałam się, jaka jest różnica między tymi z jajkiem, a bez niego. Mi smakują obydwa i robię je na zmianę. Przedstawię Wam najlepszy przepis na ciasto bez jajka. Pierogi wychodzą pyszne, delikatne i same się wślizgują ;) Życzę smacznego, pora do działania. Składniki: (około 40 - 50 sztuk, zależy od wielkości) 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody(...)Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej szczyptę soli. Do szklanki z gorącą wodą wlewamy olej i przelewamy do miski z mąką. !Uwaga, aby się nie poparzyć podczas zagniatania ciasta! Ja na początku pomagam sobie łyżką drewnianą, gdy ciasto troszeczkę ostygnie, czyli gdy aż tak nie będzie parzyć, zagniatam go, aby było miękkie, elastyczne i nie kleiło się do rąk
Wołowina od rekinapropozycja nie tylko na święta, ale także na dzień powszedni. Mak, kruche ciasto i bakalie. Po prostu pyszne!!! Składniki: 4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 żółtka 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki śmietany 3/4 kostki masła Masa makowa: 2 szklanki maku 5 jaj 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka kakao 1 szklanka bakalii(...)olejek migdałowy Wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy mieszam razem. Schłodzone masło ścieram na tarce bezpośrednio do ciasta. Żółtka ucieram z cukrem pudrem i śmietaną i dodaję ciasta maślanego. Schładzam. Mak sparzam, mielę dwukrotnie, dodaję ubite białka, cukier puder, kakao, bakalie i olejek. Dokładnie mieszam. Ciasto dzielę na dwie części, jedna rozwałkowuję na spód blaszki
Ciasteczkowy Potwórdużo. We wszystkich przepisach jakie miałam okazję zobaczyć na ciasto z dynią, bidula była przerabiana na puree, i tak naprawdę pełniła funkcję nawilżająco-sklejającą w cieście, a przecież ona sama w sobie jest pyszna. W mnie dyni jest dużo i jest ona w kawałkach, ciasto jest lekkie, wilgotne i bardzo aromatyczne. Czas przygotowania to maksymalnie 30 minut, zresztą jest film
greenscarfmamy, albo na przyzwoitsze ceny :) a dziś zaproszę Was na puszyste drożdżowe ciasto z rabarbarem i kruszonką. Co tu dużo pisać - po prostu pyszna klasyka :) Przepis podpatrzony u Żona na niby. Ciasto: ok 3 szklanek mąki pszennej 2 jaja 3/4 szklanki mleka 25 g drożdży 3 łyżki cukru 3-4 łodygi rabarbaru Drożdże zasypujemy cukrem, a gdy się rozpuszczą wlewamy
Cynamonowe szczęściewyszło fantastyczne! W smaku podobny jest do sernika (chociaż nie ma w nim ani grama sera!), ale jest zdecydowanie bardziej delikatny. A ciasto z lekkim posmakiem Inki jest po prostu pyszne, zresztą sami spróbujcie! Przepis nieco zmodyfikowany pochodzie z tej strony. Ciasto kruche: 500 g mąki 100 g cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego
Słodka Kraina WypiekówDynia,prawdziwa krolowa jesieni nadal zajmuje poczesne miejce w mojej kuchni.Nadaje sie nie tylko na pyszna ,rozgrzewajaca zupe,dodatek do ciast i nalesnikow,sprawdzi sie rowniez swietnie w roli dania glownego.Najlepiej nada sie tu malenka dynia o wadze 700-800 g,jesli jej polowka ma stanowic porcje dla jednej osoby.Danie bardzo latwe do przygotowania,smaczne i niezwykle efektowne.Jest(...)moja druga dynia faszerowana.Pierwsza byla z nadzieniem miesnym,niestety nie zdazylam zrobic zadnego zdjecia.Dzisiejsza jest faszerowna kasza gryczana i pieczarkami .A calosc pieczona w pysznym pomidorowo-kokosowym sosie.Swietne danie rowniez dla wegetarian.Bardzo polecam! Skladniki na 2 duze porcje: 1 dynia hokkaido 700-800 g 100 g kaszy gryczanej ( 1 woreczek) 200-250 g ciemnych pieczarek 1 spora cebula,1 zabek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dalszy ciąg moich zmagań z wypiekami w słoiczkach ( kliknij tutaj , aby sprawdzić przepis na sernik w słoiku), tym razem postawiłam na ciasto czekoladowe - murzynek, który jest pyszny, cudownie czekoladowy i wilgotny, mówię Wam dosłownie rozpływa się w ustach. Podany z moim niedawnym odkryciem, czyli ubitym mleczkiem kokosowym. Całość tworzy genialną kompozycję. W końcu w domu. Połowa wakacji minęła(...)czas, aby wziąć się do roboty. Dzisiaj na blogu pojawi się jeszcze recenzja. Mój piekarnik jak zwykle piecze na dwie części > . < Tęsknię za piekarnikiem prababci xD Murzynek - ciasto czekoladowe w słoiku podany z ubitym mleczkiem kokosowym przepis własny / 1 porcja - słoik 250 ml / składniki: 35 g mąki pszennej lub innej, czyli ok. 3 lekko czubatych łyżek mąki
tost z dżemembłękit nieba. Słońce zachodzi. Wsłuchuję się w bicie własnego serca. Będąc całkiem niedawno u swego przyjaciela na kilkudniowych wczasach w malutkiej miejscowości w Zachodniopomorskim, miałam okazję spróbować pysznej kokosanki jego mamy. Kruche ciasto, konfitura różana i obfita ilość wiórków kokosowych - dla mnie rewelacja. Postanowiłam więc dziś odtworzyć ten przepis, kierując się smakiem i węchem, jednocześnie nieco go zmieniając. Jezierzany
W kuchni Karmel-itkiZbliża się sezon na jagody więc postanowiłam ,wykorzystać moje zeszło roczne zapasy zamrożonych jagód w tym cieście Ciasto jest delikatne i bardzo pyszne Składniki - 1 szklanka jogurtu greckiego - 100 g margaryny lub masła - 2 szklanki mąki tortowej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 jajka - 3/4 szklanki cukru - 1 szklanka jagód Sposób przygotowania 1. - Margarynę lub masło rozpuścić i połączyć(...)Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia 3. - W misce ubić jajka z cukrem Dodać mąkę z proszkiem i jogurt wymieszany z margaryną wymieszać wszystko mikserem Dodać jagody ciasto wlać do formy piec ok 50 minut 180 stopni zimne ciasto posypać cukrem pudrem
W królestwie smaków Beatybudyniu i posypane kruszonką.Zajrzałam do mojej zamrażalki i znalazłam jeszcze resztkę truskawek,malin i czarnych porzeczek. Budyń też szybko zrobiłam,ugotowałam i tym sposobem powstały niesamowicie pyszne,pulchne i pachnące drożdżówki. Ciasto drożdżowe 1kg maki 10dag drożdży 15dag margaryny 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mleka 4-5 żółtek 1/2 łyżeczki soli Do 1/2 szklanki letniego
Niespełnione zdolności kulinarnecałkiem o niej zapomniałam..przypomniałam już jak wlałam ciasto do foremki...no i trza było wylać i znow wymieszać..obawiałam się efektów takiego przelewania , ale jak widać ciasto upiekło się i bylo pyszne.. 1 szkl.białek ¾ szkl.cukru 1 kostka margaryny 1 szkl.mąki tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli dowolne bakalie(...)pieczenia.Do piany z białek stopniowo i powoli dodawać rozpuszczone i chłodne masło na przemian z mąką .Delikatnie wymieszać łyżką. Na końcu dodać bakalie i całość delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki.Piec w temperaturze 180°C, przez około 45-50 minut
Moje domowe kucharzeniełyżeczki soli Wlewamy stopniowo ciepłą wodę i ciągle mieszamy łącząc składniki Ciasto przekładamy na stolnicę i dalej wyrabiamy rękami Ciągle podsypujemy mąką , by nie przywarło do stolnicy Całość wyrobionego ciasta dzielimy na mniejsze kawałki i każdy osobno wałkujemy Z każdego placka wykrawamy okrągłe placuszki, a na nim wykładamy przesmażoną cebulę z kaszą, zlepiałam brzegi, gotowałam w posolonym wrzątku. Przygotowanie(...)smaku solą, pieprzem, gałką i majerankiem - wymieszałam dokładnie Jeśli miałabym biały ser, to dołożyłabym go do farszu. Pierogi zyskałby jeszcze na smaku :) Odsmażone i polane cebulką, pyszne bardzo ! Jeśli zostanie nam ciasta, to pokroimy je na kluseczki
Proste PotrawyJedziemy do Francji! Wiecie, że uwielbiam wszystko co kokosowe ?! Wiecie! Dziś postanowiłam, że pysznym kremem kokosowym nadzieję eklerki. Chrupiące ciasto ptysiowe w połączeniu z delikatnym kremem o smaku rafaello tworzy fantastyczną całość, po której każdy będzie oblizywał się ze smakiem. Takie eklerki są świetnym pomysłem zarówno do popołudniowej kawki, jak i np. na słodką przekąskę na imprezę. Można je dodatkowo
Ostra na Słodkotaki oszukany sernik na kruchym cieście. Masa jednak nie zawiera w sobie twarogu tak jak w tradycyjnym serniku tylko jogurt grecki. Ciasto jest lekkie i puszyste urozmaicone pysznymi jagodami. Upieczcie koniecznie, póki trwa sezon na jagody! " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Ps. Ciasto możecie zrobić również bez dodatku owoców jeśli lubicie
Marta Gotuje