puree - 3280 przepisów (strona:113/219)

Stamppot czyli tłuczone ziemniaki z suszonymi pomidorami w oliwie, podduszoną rzymską sałatą i jabłkami 217

czerwone twarde jabłko Wykonanie: Ziemniaki po ugotowaniu odcedzić i do gorących wlać mleko i dodać masło i jajka. Ponownie postawić na małym ogniu i zmiażdżyć praską na gładkie puree. Na patelni rozgrzać 2 łyzki oleju z suszonych pomidorów i podsmazyć na nich przez minutkę cebulkę pokrojoną w krążki, odsączone pokrojone w paseczki pomidory i pokrojoną sałatę rzymską. Doprawic do smaku

Sztuka gotowania w/g Samiry
Ekstrakt cytrynowy 136

Powiem Wam, że umieściłam zdjęcie tego ekstraktu na Instagramie i nie spodziewałam się, że będzie, aż tyle zapytań o przepis. Miałam już na dziś przygotowany wpis z puree dyniowym, ale w takim razie z dynią zobaczycie się w piątek, a dziś specjalnie dla Was ekstrakt cytrynowy. Ja pokochałam domowe dodatki do pieczenia. Teraz sama przygotowuję ekstrakt waniliowy , czy cukier waniliowy

Mania Wypiekania
TYMIANKOWY KURCZAK Z OLIWKAMI 156

Podlewamy bulionem ,wrzucamy warzywa i dusimy na małym ogniu do miękkości.Doprawiamy.Zagęszczamy sos łyżeczką mąki ziemniaczanej rozrobionej w odrobinie zimniej wody.Chwilę zagotowujemy i gotowe.Podajemy z makaronem lub puree ziemniaczanym.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Parówki w sosie pomidorowo-paprykowym 137

smaku. Wymieszać. Parówki przekroić wzdłuż i włożyć do sosu. Wszystko razem udusić pod przykryciem na niewielkim ogniu do miękkości papryki.  Podawać posypane natką pietruszki lub świeżą bazylią z puree ziemniaczanym

Codzienna kuchnia niecodzienna
Jesienne risotto z dynią 152

później podlewamy dwoma łyżkami wody i dusimy dynię do miękkości, najlepiej pod przykryciem. Dodajemy do niej mieloną gałkę, imbir i goździki, zdejmujemy. Jedną trzecią uduszonej dyni rozgniatamy widelcem na puree, resztę zostawiamy w całości. Odkładamy na bok. W rondlu rozgrzewamy kolejną porcję masła i łyżkę oliwy, rumienimy i wysmażamy na chrupko cienko skrojony boczek. Do zrumienionego dodajemy posiekaną cebulę

Karo in the Kitchen
Polędwica z dorsza z pieca 151

kolendry o maślano-cytrynowym smaku. Dodałam do takiego obiadu żółtą fasolę wymieszaną z zielonym groszkiem i kilkoma kwiatami brokułów. Świetnie komponuje się także z sosem chrzanowym i puree z zielonego groszku. Do tego ziemniaczki lub kasza jaglana. Zdrowo, smacznie i łatwo;D Składniki: 360 g polędwicy z dorsza sól, szczypta świeżo mielonego pieprzu kilka ziarenek pieprzu i ziarenek kolendry

Zasmakuj Kuchni
Ciasto z kaszy jaglanej ze śliwkami i figami 184

sztuk Figi – 4 sztuki Wykonanie: Kaszę jaglaną opłukać zimną wodą, a następnie ugotować według instrukcji na opakowaniu razem z daktylami i ksylitolem. Ugotowaną i przestudzoną kaszę zmiksować na gładkie puree razem z daktylami. Następnie dodać cynamon, masło, jajka, mąkę i płatki owsiane. Ze wszystkich składników wyrobić ciasto o konsystencji ciasta kruchego. W razie potrzeby podsypać ciasto mąką. Gotowe ciasto schłodzić

Kuchnia Bon Appetit
Kremowa zupa z gruszki i pietruszki 156

przyprawa w tej zupie, bo cudownie podkręca smak porów i nadaje bulionowego smaku) pół łyżeczki gałki muszkatołowej , która z kolei super współgra z ziemniakami, przy okazji, jak będziecie robić puree ziemniaczane dodajcie ciut tej przyprawy, zwyłke pyry a smakują wtedy wybornie sól do smaku (łyżeczka) 2 łyżki delikatnego w smaku oleju roślinnego przepraszam za jakość zdjęć, ale coś mi aparat

greenscarf
Burgery z szynki 172

lubiła, ale wole domowe sosy i wiem wtedy co jem;) I burgery zawsze są świeże, gorące, prosto z pieca;) Można je jeść nie tylko w bułce, do tłuczonych ziemniaków, puree czy frytek też świetnie pasują;) Składniki: 500 g mielonego mięsa z szynki 1 średnia cebula ząbek czosnku 5 łyżek octu winnego sól, pieprz, słodka papryka - papryki dość dużo

Zasmakuj Kuchni
PUREE Z ZIEMNIAKÓW ZE ŠMIETANĄ MOJE SMAKI DZIECIŃSTWA 116

jeśli się na nie u niej załapię ,to nie zostawiam okruszka na talerzu.W domu takie ziemniaki ze śmietaną tłukliśmy tłuczkiem ,stawały się puszyste i gładkie.Ja natomiast robię puree ,gładkie i przejrzyste ,ucierając je na gładką masę.Mozemy oczywiście dać mniej śmietany ,a efekt też będzie wyśmienity.Zapraszam.   1KG.ZIEMNIAKÓW UGOTOWANYCh 1/2KUBKA  ŚMIETANY 12% KOPEREK ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ZIEMNIAKI UTŁUC

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Dyniowa tarta na pochmurne poniedziałki i inne dni tygodnia 122

Farsz: 1. Dynię ugotuj do miękkości w wodzie bez soli. 2. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju, dodaj szczyptę soli. 3. Ugotowaną dynię rozgnieć na puree i wymieszaj z rozkłóconymi jajami, mlekiem i przyprawami. 4. Dodaj do całości groszek i cebulkę i wymieszaj wszystko razem. Całość: 1. Gotowy farsz wylej na upieczony spód ciasta i zapiekaj

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Knedle twarogowo-dyniowe ze śliwkami 176

dyni. Podane ze słodką śmietaną i cynamonem. Zapraszam...  Składniki: 500 g białego sera (mielony lub w kostce) 2 jajka 1 szklanka startej na drobnych oczkach lub zmiksowanej na puree dyni ok. 1,5 szklanki mąki szklanki mąki pszennej 4 łyżki oleju szczypta soli śliwki (ok 8-10, w zależności od ich wielkości) Do miski włożyć zimny rozdrobniony widelcem

Czerwień i błękit
dyniowa foccacia z suszonymi pomidorami i oliwkami oraz sosem z sera feta 130

godziny czekania - polecam więc tym, którzy mają minimum popołudnie wolne;) składniki: 500 g mąki chlebowej ok 1/4 niedużej dyni hokkaido (tyle, żeby po ugotowaniu powstało ok 3 dużych łyżek puree) 3/4 szkl ciepłej wody 50 g świeżych drożdży łyżeczka soli łyżeczka cukru odrobina rozmarynu mały słoik pomidorów w oliwie ok 20 czarnych oliwek bez pestek garść suszonej żurawiny ponadto: rozmaryn

6niebo
Sos pomidorowy 106

nich zioła a następnie pomidory. Całość gotować tak długo, aż pomidory stracą swój kształt, a woda z pomidorów odparuje i sos zgęstnieje. Gotowy sos można dodatkowo zmiksować na konsystencję puree. Sos przełożyć od słoików i zawekować

Kuchnia Bon Appetit
Zdrowe ciasteczka dla dzieci. Owsiane z nasionami chia. 170

Ciasteczka owsiane z puree z dyni i nasionkami chia. Bardzo fajny i smaczny pomysł na jesienne zdrowe ciasteczka, bez glutenu, bez cukru z odrobiną miodu, z dodatkiem aromatycznych przypraw i oleju kokosowego. Są to niewątpliwie zdrowe ciasteczka dla dzieci. Nadają się idealnie jak zdrowa przekąska do szkoły, czy też propozycja jako podwieczorek. Ciasteczka można też zjeść na szybkie śniadanie

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania