puree - 3280 przepisów (strona:115/219)

KIEŁBASKI W GLAZURZE GRILLOWANE Z MIELONYM MIĘSEM 201

posypujemy tymiankiem dość obficie i piec w naczyniu żaroodpornym lub grillu,obracając co jakiś czas i polewając oliwą z dodatkami.Do dania podajemy przypieczone np.na ruszcie lub patelni pieczywo lub puree z ziemniaków oraz grillowane warzywa.Ja do glazury dodałam  pikantny ketchup i chili.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Grillowane filety z kurczaka w słodko-kwaśnej marynacie 187

podobny sposób przygotowałam kiedyś karkówkę. Kurczak szybciej się przygotowuje, bo mięso drobiowe jest delikatniejsze. Bardzo smakowało z surówką z młodej kapusty i puree ziemniaczanym pod krzewem bzu w ogródku mojej teściowej. 3 duże filety z kurczaka Marynata: 1/2 szklanki łagodnego keczupu 3-4 sosu balsamicznego (ew. octu balsamicznego) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka ostrej musztardy

Czerwień i błękit
Ziemniaki ala młode 136

opłukać, wydrążyć kuleczki ( wydrążaczem do owoców) zalać wrzącą wodą, posolić i ugotować( lecz nie rozgotować) odcedzić. Polać roztopionym masłem z olejem i posypać zieleniną. Z pozostałych części ziemniaków zrobić puree

Tradycyjna Kuchnia
Kurczak pieczony w całości razem z grzybkami faszerowanymi ziemniakami 126

osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedzić i ugnieść duczkiem. Dodać mleko, masło i posiekany koperek. Wymieszać. Od grzybów oderwać nóżki, łebki doprawić solą i pieprzem. Do kapeluszy nałożyć puree ziemniaczane. Lekko przydusić. Na dno blaszki wlać wodę, tyle żeby dno było przykryte. Włożyć raszki na które położyć kurczaka. Jeśli nie macie takiej blaszki, można kurczaka nadziać na butelkę wypełnioną wodą

Kuchnia Pokoleń
Puree ziemniaczane z bobem 94

masła, włożyć ziemniaki, lekko osolić i ugotować. Odcedzić. Następnie dokładnie utłuc, przetrzeć przez sito. Połączyć z bobem. Dodać resztę masła, dokładnie wymieszać, cały czas trzymając na ogniu. Puree ziemniaczane z bobem doprawić do smaku musztardą francuską i solą. zastawa z  1 kg ziemniaków, 700 ml mleka, 150 g masła, 500 g bobu, musztarda francuska, sól Bób wrzucić do wrzącej

królestwo garów
grochówka z zielonego groszku 226

kawałki, razem z porcją rosołową włożyć do garnka, wlać wodę, ugotować bulion. Gdy zacznie wrzeć dodać obrane i pokrojone w 1 cm kostkę ziemniaki. Ugotowany groszek zmiksować na gładkie puree, wrzucić do zupy. Dodać ziele, pieprz, liść laurowy. Gotować na małym ogniu aż ziemniaki zmiękną. Boczek pokroić w paseczki, wytopić na suchej patelni. Dodać do zupy, wrzucić majeranek, doprowadzić

6niebo
Patisony nadziewane 137

należy wykonać przed nadzianiem do podpieczenie patisona. Na ok. 10 minut wkładamy warzywo pozbawione gniazda nasiennego, lekko nasmarowane tłuszczem, np. olejem kokosowym. Potem nadziewamy, czym mamy :) Może to być puree z kalafiora i brokuła. Nic innego jak miks ugotowanych: kalafiora i brokuła, doprawionych mieloną kolendrą, z dodatkiem tartego sera, np. parmezanu i jajka. Ugotowane warzywa miksujemy, doprawiamy, dodajemy

Kucharzyca
Ciasto ogórkowe 166

mnie biały i kokosowy] -wg mnie za mało cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Piekarnik nagrzać do 180 stopni.Ogórki i jabłko obrać, zmiksować na puree. Składniki suche wymieszać w jednej misce, a mokre w drugiej, następnie suche dodać do mokrych składników i delikatnie wymieszać łyżką. Przelać ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, ułożyć

Moje domowe kucharzenie
Karminadle z szynką, camembertem i pomidorami 188

szynkę, przypraw, dolej wodę i dokładnie wymieszaj. Z mięsa formuj większe w kształcie elipsy kotlety, smaż na rumiano na rozgrzanym tłuszczu, odsącz na papierowym ręczniku. Smacznego:) Podawaj z puree ziemniaczanym i buraczkami lub marchewką

Zasmakuj Kuchni
ROLADKI DROBIOWE ZE SZPINAKIEM 213

ułatwić sobie pracę można przygotować roladki wieczorem i wstawić do lodówki, a następnego dnia lekko ocieplić w temperaturze pokojowej i usmażyć jak w przepisie. Polecam z ryżem lub aksamitnym puree ziemniaczanym. SKŁADNIKI / 2 porcje 2 małe pojedyncze piersi kurczaka ¹⁄₃ szklanki mąki pszennej ¹⁄₃ szklanki bułki tartej 2 łyżko tartego parmezanu / opcjonalnie 1 jajko / roztrzepane sól morska pieprz olej do smażenia FARSZ

cool and minty
Zupa klopsikowa z dukanymi ziemniakami 164

Taka zupka jest bardzo pożywna i pyszna. pomysł podsunął na tą zupkę podsunął mi mój syn i synowa. Zawsze jak przyjeżdżają to robię dla nich to

Kuchnia Pokoleń
Ziemniaki do obiadu po węgiersku 131

Typowe ziemniaczane puree jest pyszne, ale nie lubię monotonni w kuchni. Dlatego też staram się nawet tradycyjne ziemniaki przyrządzać w różny sposób. Co powiecie na takie wykonanie? Składniki: 1 kg ziemniaków 5 łyżek smalcu 3 cebule 1 łyżka słodkiej papryki sól do smaku 1 szklanka śmietany natka pietruszki Wykonanie: Ziemniaki obrać i obgotować w osolonej wodzie (uważać aby nie rozgotować

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka z bobem i kaszą pęczak 132

wcześniej, ale nigdy nie pokusiłam się o zrobienie go samodzielnie. Zwykle kupuje się go jako przekąskę i zajada sam bez dodatków, ale warto urozmaicić nim sałatkę albo zrobić puree czy pastę, na które przepis na blogu znajdziecie już wkrótce. A na razie zapraszam pyszną zieloną sałatkę SAŁATKA z BOBEM i KASZĄ PĘCZAK Składniki: 100 g kaszy pęczak 100 g zielonego

Bon appetit mon amie
Ekologiczne produkty żywnościowe - współpraca z Victualia :) 153

miodów selekcjonowanych BIO, wysokiej jakości win wytrawnych BIO.  Poniżej produkty marki LaSelva, które otrzymałam w ramach współpracy z firmą Victualia.    Polpa - pomidory rozdrobnione 100% Passata - 100% puree z pomidorów  Pomidory Pelati - 100% Sos pomidorowy dla dzieci  (pomidory 97%, warzywa w zmiennych proporcjach - marchew, cebula 1%, sok z czerwonych winogron, bazylia, sól morska) Zupa pomidorowa pikantna

Zdrowie na języku :P
SERNIK Z GLAZURĄ ŚMIETANKOWĄ I MALINOWYM MUSEM 165

dokładnie uklepujemy. Wstawiamy do lodówki. GLAZURA ŚMIETANKOWA : śmietanę przelewamy do miseczki i dokładnie mieszamy z cukrem pudrem. MUS MALINOWY : maliny miksujemy z cukrem i przecieramy przez gęste sitko. Zachowujemy puree, a pestki wyrzucamy. SERNIK : Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ ( bez termoobiegu). Do dzieży miksera wkładamy zmielony twaróg, mascarpone, cukier, ziarenka wyłuskane z laski wanilii oraz 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Krótko miksujemy

cool and minty

Proponowane wyszukiwania