puree - 3280 przepisów (strona:116/219)

PULPETY W SOSIE DYNIOWYM 166

przygotowujemy danie, były jak najlepszej jakości. Jako bazy sosu użyjmy domowego bulionu lub rosołu, a do pulpetów chudego samodzielnie zmielonego mięsa. Danie najlepiej smakuje z kaszą gryczaną lub ziemniaczkami puree. SKŁADNIKI / 4-6 porcji PULPETY 500 g mięsa mielonego / cielęcego z udźca lub wieprzowego z szynki 1 cebula starta na tarce 1 jajko 1 mała czerstwa bułka kajzerka 1 pełna

cool and minty
GULASZ WIEPRZOWY Z BATATAMI I PAPRYKĄ 165

oregano. Prosty do przygotowania i świetny do odgrzewania.  Jeśli nie chcecie zagęszczać sosu mąką, możecie łyżką wybrać z niego 1/3 - 1/2 szklanki ugotowanych batatów, zmiksować je na gładkie puree i z powrotem dodać do rondla. W ten sposób naturalnie i zdrowo zagęścicie sos. Taki gulasz przygotujecie też z polędwiczek wieprzowych - ugotuje się znacznie szybciej, bo już po 40 minutach

cool and minty
ZUPA DYNIOWA Z KOMPOTEM ŻURAWINOWYM I PIECZONYMI ORZECHAMI 143

ponad poziom warzyw. Mieszamy i zagotowujemy. Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 20 minut, aż dynia będzie zupełnie miękka i zacznie się rozpadać.   Miksujemy/blendujemy na gładkie puree. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. W razie potrzeby dodajemy więcej gorącego bulionu.  Dodajemy śmietankę, ponownie miksujemy i zagotowujemy. Podajemy z orzechami włoskimi i kompotem żurawinowym

cool and minty
POLĘDWICZKA W SOSIE PIECZARKOWO- BOROWIKOWYM 162

lekki aromat i w subtelny sposób podkreśla smak grzybów. Świetne danie do serwowania na wszelkie uroczystości rodzinne lub jako wystawny obiad w czasie grudniowych świąt. Najlepiej smakuje z delikatnym puree ziemniaczanym  lub kaszą jaglaną, gryczaną, jęczmienną. Jako sałatkę podałabym sałatę z winegretem. SKŁADNIKI / 2 porcje 400 g polędwiczki wieprzowej ( 1 polędwiczka) w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki młotkowanego czarnego pieprzu

cool and minty
ROLADKI WIEPRZOWE W SOSIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI 157

smaku. Gęstość sosu regulujemy gorącym bulionem, wodą lub dodajemy więcej śmietanki. Na talerzach kładziemy roladki, polewamy przygotowanym sosem i dekorujemy listkami bazylii. Podajemy z ugotowanym białym ryżem lub ziemniaczanym puree i cząstkami cytryny do wyciśnięcia

cool and minty
FASOLKA PO BRETOŃSKU 165

chłodniejsze wieczory. Przygotowałam ją  z białej, drobnej fasolki typu jaś, z dużą ilością przypraw oraz chudą kiełbaską i boczkiem.  Najlepiej smakuje podana z chlebem lub ziemniaczanym puree.  Gdyby potrawa wyszła zbyt gęsta można rozrzedzić ją gorącym bulionem lub wodą.  Warto ugotować więcej fasolki, przełożyć do pojemniczków i zamrozić lub gorącą przelać do wyparzonych suchych słoiczków, szczelnie

cool and minty
WOŁOWY GULASZ PIECZONY Z WINEM 166

obiadem nie chcemy lub nie możemy spędzać wiele godzin. Najlepiej smakuje z kromką razowego chleba i surówką ze świeżych pomidorów. Będzie równie dobry z kaszą gryczaną lub ziemniaczanym puree. SKŁADNIKI / 6 porcji 900 g wołowiny na gulasz / polecam antrykot lub rostbef 300 ml czerwonego wina 400 ml gorącego bulionu lub wody 1 duża cebula pokrojona w piórka 2 ząbki czosnku

cool and minty
arbuz, dynia, truskawki w galaretkowym pysznym deserze... 136

Składniki: truskawki 30 dag, galaretka agrestowa 1 opakowanie, wafle tortowe 1 kwadratowy, puree z dyni 400 ml/odmrożone, żelatyna deserowa 2 listki, galaretka brzoskwiniowa 1 opakowanie, arbuz 2 szklanki, galaretka wiśniowa 1 opakowanie forma silikonowa z kominkiem 22 cm, dno będzie wierzchem - na dnie rozsypać plastry truskawek, wlać galaretkę agrestową rozmieszaną w 450 ml gorącej wody, schować do lodówki

W Mojej Kuchni Lubię
Polędwiczki miodowo-musztardowe 434

małym ogniu przez ok. 8-10 min.  Kiedy sos nabierze poprawnej konsystencji, dodajemy wcześniej usmażone polędwiczki i gotujemy jeszcze 2-3 min. Serwujemy na ciepło z makaronem , puree ziemniaczanym lub ulubioną kaszą. Smacznego! Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram  @KuchniaLukasza

Kuchnia Łukasza
W poszukiwaniu trendów w jedzeniu – trendy food 122

wrażenie, że wielu Polaków musiało się z nimi oswoić, zanim zaczęli na stałe wykorzystywać je podczas gotowania. Zmieniają się też zastosowania – seler zaczyna częściej być składnikiem puree niż rosołu. Nie sposób też zauważyć powrotu strączków – kiedyś popularny groch odszedł do lamusa, a schedę po nim powoli przejmują soczewica i ciecierzyca . Interesujemy się kuchniami świata, więc indyjski daal

Poezja smaku
,,Orzeźwiający deser truskawkowy’’ 224

łyżki jogurtu greckiego 3 łyżeczki cukru pudru 250 g truskawek świeżych 3 łyżeczek cukru Przygotowanie: Herbatniki rozkruszamy na mniejsze kawałki. Truskawki oczyszczamy cukrujemy do smaku. Truskawki miksujemy blenderem na puree. Mascarpone mieszamy z jogurtem i dosładzamy do smaku cukrem pudrem. W szklankach bądź kieliszkach nakładamy warstwami na zmianę herbatniki, masa mascarpone i truskawki. Dekorujemy całymi truskawkami. Deser przechowujemy w lodówce

Podróż w kulinaria
Kurczak pieczony z pomidorami, czosnkiem i kozieradką 122

przykryciem przez około godzinę. Możecie podać z sałatką z kaszy gryczanej, ogórka i koperku z łyżką jogurtu lub śmietany przyprawionej solą i pieprzem oraz z puree ziemniaczanym z masłem i czosnkiem niedźwiedzim. Smacznego! Click to view slideshow

GRUBY WAŁEK
Restauracja Przerwa 169

makaronem wyrobu Przerwy. Chłodnik był wyborny ! Wyrazisty, po prostu pyszny. Mama rosół podsumowała krótko – smakował jak domowy. W ramach drugiego dania, obie zdecydowałyśmy się na filet drobiowy z puree chrzanowym i zielonymi warzywami. Danie zniknęło błyskawicznie z talerza. To chyba najlepsza recenzja Czas na deser – czerwone owoce na gorąco z lodami. Była w nim zachowana równowaga między słodyczą

Moja pasja smaku
Ossobuco. Gicz cielęca pieczona z warzywami 214

białym winem i pomidorami. Delikatne mięso z aromatycznym, jarzynowym sosem jest bardzo smakowite i na pewno przypadnie do gustu nawet bardzo wymagającym smakoszom. Ossobuco można podawać z ryżem albo puree ziemniaczanym . Poza mięciutkim mięsem i pysznym sosem zjada się też szpik ze środka kości, pomagając sobie wykałaczką albo małym widelczykiem, bo to prawdziwe delicje. Danie przed podaniem najczęściej posypuje się

Smaczna Pyza
Krewetki w mleku kokosowym, miodzie i chilli. 136

ząbki czosnku świeża kolendra i bazylia Przygotowanie kalafiora: Wrzucamy go surowego do blendera. Blendujemy pulsacyjnie, aby rozpadł się na małe kawałki, jednak trzeba uważać, aby nie zamienić go w puree kalafiorowe. Tak poszatkowany kalafior wrzucamy do garnka, dodajemy łyżkę masła, sól i pieprz, zalewamy wodą i gotujemy około 6 minut, aż zrobi się miękki. Przygotowanie krewetek: Nasze krewetki wkładamy

PaleoLife

Proponowane wyszukiwania