kompozycję złożoną z lodów w dobrze oświetlonym studio, a właściwie pomyślcie ile czasu miałby na zrobienie zdjęcia :) Oni wiedzą dokładnie ile, dlatego rolę lodów na fotkach pełni często puree ziemniaczane. Tak powstała moja inspiracja. Ten przepis powstał specjalnie na konkurs kulinarny, do którego banerek znajdzie się pod wpisem. W naszych głowach mamy zakodowane pewne schematy. Widzimy obrazek(...)dodane do naleśników mogłoby zgorzknieć. Czyli tak. Podstawiacie znajomym pod nos i patrzycie na reakcję :) Składniki: - mąka - woda - kawa - ziemniaki - groszek konserwowy - papryka w proszku - skrobia ziemniaczana Wykonanie: Z mąki i wody robimy lejące się ciasto, z którego następnie smażymy cienkie naleśniki. 3 ugotowane ziemniaki miksujemy z puszką groszku. Parzymy kawę. 2 czubate łyżeczki na szklankę wrzątku. Zlewamy
Kryzysowa Książka KucharskaJesienią na talerzu też może być wiosennie i zielono! A to za sprawą mrożonego zielonego groszku, który połączyłam z puree ziemniaczanym. Takie ziemniaczki wprawiają w dobry nastrój, a do tego pomarańczowa surówka z marchewki i mamy ferię barw na talerzu. Proste do wykonania, a efekt wyśmienity(...)smaku Wykonanie: • Zielony groszek ugotować w wodzie z solą i odrobiną cukru dla podkreślenia koloru. Odcedzić i zmiksować w blenderze na gładkie puree. • Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, dodać masło i śmietanę następnie utłuc na gładką masę. • Połączyć ziemniaki z groszkiem i chwilę utłuc razem
To co kochamniewiele wspólnego, no może trochę wyglądem przypomina... ale uprzedzam to nic słodkiego! ;) A co się kryje pod tą tajemniczą nazwą? Nic innego jak warstwa mięsa mielonego, przykryta kołderką z puree ziemniaczanego. Myślę, że ten kto lubi smak mięsa mielonego w sosie pomidorowym takiego jak np. w spaghetti bolognese, zasmakuje również w tym daniu :) Uwaga! Duża porcja! Z przepisu wychodzi(...)mielonego papryka czerwona jedna większa lub dwie mniejsze cebule jeden duży ząbek czosnku 2 pomidory 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, oregano łyżka mąki jajko olej do smażenia Warstwa puree: 0,5kg ziemniaków pół szklanki mleka 2 łyżki startego sera żółtego łyżka masła sól, pieprz koperek Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę i czosnek siekamy drobno
Czerwona PorzeczkaDzisiaj mam dla Was kolejny pomysł na spożytkowanie puree ziemniaczanego, które być może zostało wam z obiadu i poniewiera się w lodówce, a szkoda wyrzucić lub po prostu uwielbiacie wszystko co jest z ziemniaków :) Jako, że za oknem już wiosna w pełni, a czasem nawet przeplata się z latem, postanowiłam włączyć do tych kuleczek trochę zielonego i trochę czegoś zdrowszego(...)także witaminy A, B i D, fosfor oraz żelazo :) Składniki na 2 osoby: około 200 g ugotowanych ziemniaków 1 małe jajko kl M do ziemniaków 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżki mąki kukurydzianej lub pszennej 1 łyżeczka posiekanego koperku 1/2 łyżeczki natki pietruszki 2-3 łodygi botwiny z liśćmi 2-3 plastry sera żółtego pokrojonego na drobna kostkę
Gotowanie...to proste !weźmiecie udział w konkursie. Pamiętajcie każda, nawet najmniejsza okazja, by powiedzieć „Kocham” to doskonała okazja do wspólnego świętowania. Dorsz w sosie krewetkowym Składniki: Puree ziemniaczane z musztardą francuską: 400 g ziemniaków 80 ml mleka 1 łyżka masła 1 łyżka musztardy francuskiej sól Sos: 2 łyżki oliwy z oliwek extra(...)Dorsz: 250g filetu z dorsza 2 łyżki oleju roślinnego sól Dodatki: zielone szparagi groszek cukrowy pomidorki koktajlowe Przygotowanie: Zacznij od przygotowania puree. Ziemniaki obierz, zalej zimną wodą i posól. Gotuj 20-30 minut w zależności od gatunku, w tym czasie przygotuj sos i rybę. Na małej
kuron.com.plpotrawę z użyciem samodzielnie ugotowanego bulionu , najlepiej drobiowego. Perliczka w warzywach i śmietanie 2015-04-10 23:28:13 Delikatna perliczka uduszona w bulionie i włoszczyźnie, podana z puree ziemniaczanym i warzywami oraz łagodnym i szczególnie smacznym sosem śmietanowym. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 1 perliczka (tuszka, ok. 1kg) 2 średnie cebule 250g małych marchewek(...)płaska łyżeczka tymianku 1 płaska łyżeczka majeranku 2 płaskie łyżeczki soli 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego białego pieprzu 2 liście laurowe 2 łyżki oliwy słodka śmietana 18% Do podania puree z ziemniaków Instrukcje Z perliczki usuwamy ewentualne pozostałości piór i nadmiar tłuszczu. Płuczemy w środku i na zewnątrz i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Cebule obieramy i kroimy wzdłużnie na ćwiartki
Kulinarna Pokusaosób) potrzebujemy : Kotlet Schabowy 2 kawałki schabu 1 jajko bułka tarta mąka sól pieprz papryka słodka w proszku 2. Puree ziemniaczane 6 ziemniaków 1 cebula mleko sól jogurt naturalny (mały) oliwa 3. Mizeria 1 ogórek łyżeczka cukru sól pieprz jogurt naturalny (mały) Zaczynajmy(...)gotowania ziemniaków a następnie ugotowane ziemniaki przecedziłem przez sitko tak aby nie wylewać do zlewu płynu z cebulą. ( Można także usmażyć cebulkę a następnie dodać już do ziemniaków puree.) Następnie ziemniaki z cebulką ugniotłem z dodatkiem oliwy (może być masło) i dodałem jogury naturalny , wszystko wymieszałem i gotowe. Czas na przygotowanie schaboszczaka , rozbijamy go na grubość 1 cm przez
Wspólne smakiPUREE ZIEMNIACZANE : 700 g ziemniaków po ugotowaniu 2 łyżki masła naturalnego 100 ml mleka sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku(...)znacznie odparują. Mąkę mieszamy w odrobinie wody, wlewamy do mięsa i energicznie mieszamy aż sos zrobi się gęsty. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wylewamy masą mięsną a na wierzch rozkładamy puree z ziemniaków. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 30 minut aż ładnie się zarumieni. Danie podajemy lekko przestudzone z kleksem gęstej śmietany. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolipotrawą, podaną jako dodatek do grillowanych kalmarów. Chorwaci gotują ziemniaki pokrojone w kostkę wraz z boćwiną lub szpinakiem, przyprawiając oliwą z oliwek i cytryną. Podanie jarmużu z puree ziemniaczanym, to już pomysł Irlandczyków, którzy nadali tej potrawie wdzięczną nazwę - colcannon. Wymieszałam składniki blitvy i calcannon, dodałam trochę czosnku, świeżo zmielonego pieprzu i pyszne danie gotowe. Nie zapomnijcie dodać(...)dokładnie wymieszałam. Biało-zielona masa nie prezentowała się nazbyt atrakcyjnie, aby dziecko chciało spróbować. Druga wersja, przygotowana tak jak opisałam poniżej była smaczniejsza i wizualnie przyjemniejsza. Dla podkręcenia smaku, puree skropić smakową oliwą z oliwek i oprószyć świeżo zmielonym kolorowym pieprzem Składniki: 10 liści jarmużu 5 średnich ziemniaków 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżeczki oliwy
Codziennik Kuchennyząbki czosnku ulubione przyprawy i zioła (u nas pietruszka, koperek, pieprz i słodka papryka) kostka rosołowa Przygotowanie: 1. Gotujemy ziemniaki, odcedzamy. Wrzucamy masło, wlewamy mleko i solimy. Rozdrabniamy. Puree gotowe! 2. Cebulę i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na oleju. Wrzucamy mięso mielone i dalej smażymy, aż się mięso zetnie. 3. Pomidory parzymy. Nacinamy lekko skórkę, by lepiej się obierały(...)dusimy. Masa mięsna ma mieć czerwony kolor, więc cały koncentrat dodajemy. 5. Do naczynia żaroodpornego wlewamy masę mięsną. 6. Na mięso wykładamy pokrojone pomidory. 7. A na koniec ziemniaczane puree, które dziobiemy widelcem, by sos z mięsa mógł trochę odparować. 8. Wstawiamy do piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni. 9. I gotowe! Smacznego
dobra gospodyni dom wesołym czynimocny punkt w menu Karmnika. Carpaccio z buraków (16 zł) było prawdziwą niespodzianką – w towarzystwie rukoli i koziego sera sprawdziło się doskonale w roli startera. Domowej roboty chipsy ziemniaczane podawane z dipami (czosnkowym i z bazylią) były niezwykle smaczne i lekko uzależniające. Także kurczak na patyku (czyli fantazyjne szaszłyki) wzbudził w nas pozytywne uczucia (co prawda danie mogłoby(...)trochę ratowały sytuację. Na drugie danie kucharz zaoferował przybyłym gościom pęczotto (24 zł) oraz – jak czytamy w menu – „poliki wołowe pieczone w niskiej temperaturze podane na puree ziemniaczanym przykryte fasolką zieloną owiniętą szynką dojrzewającą i sosem ze zredukowanego porto” (34 zł). Pęczotto było przygotowane wzorowo – kasza idealnie ugotowana, warzywa „jędrne” i smaczne
karmelowyDzisiaj zapraszam na moją ulubioną zupę z dzieciństwa - bardzo prosty w przygotowaniu, kwaskowaty barszcz czerwony zabielany śmietaną podawany z puree ziemniaczanym :) Składniki na 5-6 porcji barszczu czerwonego: 3 duże buraki 100 ml koncentratu z buraków 1 liść laurowy 2 ziarnka ziela angielskiego 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka cukru sól, pieprz odrobina soku z cytryny (opcjonalnie) śmietana(...)pieprzem i cukrem, wsypujemy suszoną natkę pietruszki. Smakujemy i w razie potrzeby dodajemy sok z cytryny. Zabielamy śmietaną. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie i ugniatamy na gładkie puree z dodatkiem masła. Przekładamy do miseczek, zalewamy barszczem. Smacznego! :) Przepis bierze udział w akcji
My Culinary Artwytrawne. Szkoda, że wtedy nie robiłam zdjęć... Jednak nic straconego, wkrótce zrobię małą powtórkę, żebyście mogli sami się przekonać - jakie pyszności można wyczarować z prostego wafla. Teraz przedstawiam puree ziemniaczane. Jest rewelacyjne i oprócz idealnego dodatku do obiadu - sprawdzi się jako samoistna przekąska. Na drugi dzień taką roladę można podsmażyć - smakuje obłędnie. Koniecznie spróbujcie! 1 wafel tortowy 1 duża(...)zieleninę, wymieszać i doprawić do smaku. Wafel zawinąć w zwilżonej wodą ściereczce. (Powinien stać się lekko wilgotny. Nie można dopuścić, aby rozmiękł.) Na miękkim waflu ułożyć cebulę i rozsmarować puree. Całość zrolować, owinąć w folię aluminiową i włożyć na około 20 minut do lodówki. Po tym czasie roladę przekroić na pół (dla wygody smażenia) i każdą część obtoczyć w roztrzepanym
Di gotuje