nadszedł czas na podsumowanie najpopularniejszych przepisów na moim blogu, zapraszam! Moja ulubiona sałatka z kurczakiem i ananasem Najlepsze ciasto kruche na tarty słodkie i słone Michela Rouxa Jedwabiste puree ziemniaczane Gordona Ramsaya Puree z kalafiora Gordona Ramsaya Sałatka jajeczna z awokado Marchewki glazurowane w miodzie Gordona Ramsaya Łosoś zapiekany ze szpinakiem i mozzarellą Pieczone piersi kurczaka nadziewane mozzarellą
karmelowyminimum 5 minut aby „odpoczęło”. Włóż kaczkę wraz z sosem na 2 duże talerze, polej sosem i ułóż figi. Ja podaję je zazwyczaj albo z puree ziemniaczanym albo z puree z kalafiora . Smacznego! English version Duck breasts with plum sauce and figs (2 servings) Ingredients: 6 red plums, stoned and cut into small pieces 2/3 cup water
karmelowyprzygotowania => łatwość przechowywania => wszechstronne zastosowanie w kuchni Z płatków ziemniaczanych można wyczarować takie kulinarne cuda jak: krokieciki ziemniaczane, kluski śląskie, kopytka, pyzy, placki ziemniaczane, puree . Dodatkowo płatki ziemniaczane mogą być wykorzystywane przy wypieku chleba - jako spulchniacz i naturalny konserwant przedłużający świeżość pieczywa. Inne zastosowanie to zagęstnik do zup czy sosów
Grunt to przepis!końcu można znaleźć bób w normalnej cenie, warto więc chwilowo porzucić klasyczne puree ziemniaczane na rzecz pysznego puree z bobu. Mamy teraz najlepszą porę roku, gdzie możemy korzystać ze wszystkich dobrodziejstw natury i przygotowywać obiady z wykorzystaniem świeżych i pysznych owoców i warzyw. Przygotowanie tego puree jest niezwykle łatwe i szybkie, nawet mój połówek, który wielkim fanem warzyw niestety
karmelowypodsmażoną kiełbasę z cebulką. Obrać i ugotować ziemniaki. Dodać koperek, łyżkę masła i zrobić puree. Ugotować na twardo jajka. Podawać z jajkiem przekrojonym na pół oraz puree ziemniaczanym. Jeśli nie lubicie puree, można ziemniaczki usmażyć lub zjeść żurek z chlebem. Bon appetit
Garniec Magaliewychodzi bez problemu ;-) Rzadko spotykanym, ciekawym dodatkiem jest jednak "tłuczek", który ułatwia przygotowanie puree. Do tej pory użyłam go dwa razy - do tradycyjnego, ziemniaczanego puree ze śmietaną oraz kalafiorowego z marchewką. Przyznam, że z ziemniaczanym poradził sobie świetnie, zapewne przez dodatek śmietany, która ułatwiła miksowanie. Marchewka nie była całkiem miękka, więc cały proces zajął trochę więcej czasu. Minusem jest(...)pewno niezbyt łatwe czyszczenie "tłuczka", ponieważ są w nim umieszczone niewielkie otwory, przez które tłoczone jest puree. Najlepiej zostawić go przez chwilę aby się odmoczył, a następnie wyczyścić. Najczęściej używam jednak stopy miksującej (czyli właściwego blendera). Wykonana jest ona ze stali nierdzewnej, dzięki czemu możemy używać jej do miksowania gorących potraw. Ostrza powleczone są warstwą tytanową, działającą zgodnie z opatentowaną
Poranek na słodkoRybę obtaczamy w mące jaglanej i smażymy na maśle na małym ogniu z 2 stron. 3/ Ziemniaki ugniatamy z masłem i lubczykiem na puree. Na talerz przekładamy rybę, ziemniaczane puree i kapustę kiszoną. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnakuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Sam w sobie jest świetną przekąską dla dzieci, ale i dla dorosłych (np. do piwa). Gotowany można dodać do sałatek, a także dań obiadowych (np. ziemniaczanego puree) oraz zup (najlepiej sprawdza się w zupach typu krem), świetnie też smakuje w paście typu hummus. Jak ugotować bób : 1. Sprawdź, czy bób jest młody, czy stary, od tego(...)Pozdrawiam cukrzyków! Do czego wykorzystać bób : 1. Przekąska: ugotowany bób podany sam lub z parmezanem, a czasami polany masełkiem 2. Śniadanie: pasty (np. hummus , jajeczna, ziemniaczana) 3. Obiad: kotleciki, zupy, gulasze, puree, pierogi, makarony, risotto. 4. Kolacja: sałatki (np. z jajkami, serem pleśniowym), pesto , pasty do kanapek lub grzanek czosnkowych Z czym łączyć : Z fasolą, szparagami, szpinakiem, czosnkiem
Ale Prostejest po prostu idealne. Poza tym nic nie cieszy tak, jak wykorzystanie resztek. Składniki na 6 placuszków: 400g ziemniaczanego puree (pół na pół z batatów i zwykłych ziemniaków lub tylko ze zwykłych ziemniaków) 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej 1 duża lub 2 małe dymki wraz z zieloną częścią 1 papryczka chili 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1 ząbek(...)sól i pieprz odrobina mąki do oprószenia olej do smażenia placuszków słodki sos chili do podania (opcjonalnie) Puree przełóż do dużej miski. Dymki oraz papryczkę drobno posiekaj i wraz ze skrobią, startym imbirem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem dodaj je do ziemniaczanej masy. Całość dokładnie zamieszaj i według uznania dopraw do smaku solą i pieprzem. Z gotowej masy formuj
Roślinna - blog wegańskitortownicę o śr. 16cm Spód: 60g kakaowych herbatników 30g masła Sernik: 2 jajka ¾ szklanki brązowego cukru 420g sera białego 1 pełna łyżka śmietany 18% 200g puree z dyni 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej ½ płaskiej łyżeczki białego pieprzu ½ płaskiej łyżeczki cynamonu 50g masła Solony karmel: ½ szklanki cukru 2 łyżki masła 10 łyżek śmietanki 30% ⅓ łyżeczki świeżo zmielonej soli morskiej Dodatkowo (opcjonalnie(...)wyłożoną papierem blaszkę (tylko spód) i wyrównujemy. Sernik: Oddzielamy żółtka od białek i ucieramy je z cukrem. Dodajemy przynajmniej raz (tak jak u mnie) zmielony ser, śmietanę, mąkę ziemniaczaną, puree z dyni oraz pieprz i cynamon. Po połączeniu składników dodajemy roztopione i przestudzone masło. Przelewamy do formy, wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160⁰C na 65 minut. Studzimy
Kuchnia w czekoladziesłużą jako dodatek do wielu potraw. Jednak najczęściej są podawane prosto z wody w kawałkach, bądź przeciśnięte przez praskę. Pokażę Wam w jaki sposób przygotować z nich puszyste puree ziemniaczane, które odmieni Wasz codzienny obiad . Puree z ziemniaków – składniki (na 2 porcje) 4 ziemniaki łyżka śmietany (możecie zastąpić ją mlekiem -5 łyżek) łyżka masła sól pieprz koperek Puree
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Taka zupka jest bardzo pożywna i pyszna. pomysł podsunął na tą zupkę podsunął mi mój syn i synowa. Zawsze jak przyjeżdżają to robię dla nich to
Kuchnia Pokoleńsól, pieprz Dodatkowo kapusta włoska 50 g masła 1 szkl gorącej wody 1 łyżka domowej kostki rosołowej Ziemniaki ugotować i odcedzić. Utrzeć z masłem, serem pleśniowym i mlekiem. Puree ziemniaczane doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Z kapusty wyciąć głąb i zdjąć 12 liści. Sparzyć je przez 2 minuty w garnku w wrzącą wodą, a następnie osuszyć. Na środek(...)każdego liścia położyć porcję puree z ziemniaków i ciasno zwinąć, formując okrągłe gołąbki. Kule ziemniaczane ułożyć ciasno w naczyniu do zapiekania. Kostkę rosołową rozpuścić w gorącej wodzie i podlać gołąbki. Na wierzchu ułożyć po kawałku pokrojonego masła. Zapiekać 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 175 st. Na rozgrzanej patelni z masłem zrumienić boczek, pokrojony w drobną kostkę. Dodać
Pieguskowa Kuchniaodsączenia. Drugą połowę pora pokroić w drobną kostkę i usmażyć do miękkości. Ziemniaki ugotować, odlać wodę i ugnieść je na puree z masłem. W dużej misce wymieszać ziemniaczane puree z porem (krojonym w kostkę), śmietaną, cheddarem, odsączoną kukurydzą z puszki, ziołami i kurkumą. Dodać sól i pieprz do smaku a następnie jajka i wszystko dokładnie wymieszać. Przenieść masę
zadanie-gotowanieDziś przedstawiam doskonały pomysł na wykorzystanie resztek puree ziemniaczanego z dnia poprzedniego, dzięki któremu na pewno urozmaicimy każde danie główne. Bardzo łatwe w wykonaniu gofry ziemniaczane, z dodatkiem mąki i jajek z pewnością przypadną do gustu całej rodzinie Poniżej przedstawiam wersję o wykonania „od podstaw” więc przygotowując gofry z resztek puree z poprzedniego dnia, wykonanie będzie jeszcze(...)pieprz olej roślinny do natłuszczenia gofrownicy posiekany szczypiorek do podania Przygotowanie: W pojemniku blendera zmiksuj cebulę prawie na puree i wmieszaj ją do roztrzepanych jajek. Ugotuj ziemniaki do miękkości po czym przełóż do pojemnika blendera i zmiksuj na puree, zdrapując je z brzegów pojemnika. Dopraw sokiem z cytryny. Wmieszaj ziemniaki do jajek z cebulą, po czym dodaj mąkę i dopraw
karmelowyminimalnym ogniu dusić klopsiki przez około 15 minut. Po tym czasie powstały sos ewentualnie doprawić do smaku i dusić jeszcze przez 2-3 minuty. Pysznie smakują z maślanym puree ziemniaczanym i konfiturami z żurawiny lub jarzębiny. Składniki puree: 1 kg ziemniaków sól do smaku 50 g masła 50 ml słodkiej śmietanki lub mleka Ziemniaki obrać, wypłukać i ugotować
Codzienna kuchnia niecodziennaczosnek. Usmażyć. Dodać majeranek, kminek, dól i pieprz, ostudzić. Dwa odłożone ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce jak na placki ziemniaczane, odcisnąć przez ścierkę lub gazę, dodać do puree ziemniaczanego, dobrze posolić, dodać jajka, mąkę i szybko wyrobić gładkie ciasto. Maczając dłonie w wodzie. Odrywać porcje ciasta wielkości brzoskwini. W wilgotnych dłoniach rozpłaszczać ciasto, na środek nakładać po sporej
Czerwień i błękit