urodzinową kolację. Smakowały cudownie, nie odbiegały niczym od wzoru. Czyli morał z tego taki, że każdy może je bez problemu szybko i sprawnie przyrządzić. Najczęściej podaję je z puree ziemniaczanym bądź frytkami. Przepis znalazłam na Kwestii Smaku, w troszeczkę innej wersji, pieczonej. Polecam, bo naprawdę warto! SKŁADNIKI na 4 porcje: 1 polędwiczka wieprzowa 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)jest bardzo intensywny w smaku, wiec nie trzeba go solić i pieprzyć, ale jeśli masz taką ochotę, proszę bardzo:) Polędwiczki połóż na talerzu, polej gotowym sosem. Podawaj z puree ziemniaczanym lub frytkami oraz surówką ze świeżych warzyw. Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonypodawane w sklepie i koniecznie zaserwujcie je z którymś z tych dodatków. Ja polecam Wam żurawinę firmy Łowicz, w małym, okrągłym słoiczku. Klopsiki podałam z moim ukochanym puree ziemniaczanym i jednym z najlepszych sosów ever:)))) Bulion wołowy, maślana zasmażka, gęsta kremówka i odrobina sosu sojowego i powstał mi świetny sos! Co tu dużo pisac?:) Bierzcie się do roboty, pyyyyyssszny(...)gorący bulion i cały czas mieszaj sos rózgą kuchenną, aż zgęstnieje. Dodaj do niego smietanę kremówkę i sos sojowy, wymieszaj i gotuj jeszcze przez 1 minutę. Klopsiki podawaj z puree ziemniaczanym, pieczonymi ziemniaczkami lub frytkami oraz z dżemem borówkowym lub żurawiną ze słoika. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonydrożdże, sól i cukier, zagniatamy elastyczne ciasto. Gdy jest za rzadkie dodajecie mąki, gdy za twarde - odrobinę wody. Odstaw ciasto na 2 godziny w ciepłe miejsce. Ziemniaczane puree: Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej, zagnieć na gładko, dodaj łyżeczkę masła, mleka i chrzanu. Pieczarki pokrój w cienkie talarki, tak jak cebulkę. Plastry boczku pokrój(...)godzinach podziel je na dwie części - z ciasta powstaną dwie małe pizze lub jedna duża. Jak wolicie:) Ja robię dwie mniejsze na cienkim cieście:) Na rozwałkowane ciasto ułóż puree ziemniaczane, ser, cebulę i kwadraty boczku. Piecz około 15 minut w temp. 200C. Posypcie czymś zielonym, np. rukolą czy natką pietruszki. Smacznego
Zasmakuj KuchniSoczysta pierś z kaczki z aromatycznym sosem z kaczki, podana z puree ziemniaczanym i brokułem ugotowanym al dente. Przepyszne danie, którego smak wspominany był, aż do końca dnia. Idealne danie na romantyczny obiad we dwoje, np. w Walentynki. Pierś z kaczki nie może być absolutnie przeciągnięta (wtedy jest sucha i gumowa), a sosu nie można absolutnie pominąć. Sos przyrządzić(...)dania: Podgrzać sos z kaczki, jeśli ostygł. Kaczkę pokroić w plastry (nie za cienko, gdyż cienkie plastry szybko wystygną) ułożyć na talerzach i polać sosem. Podawać w towarzystwie np. ziemniaczanego puree i ugotowanego brokuła na sposób al dente. The post Soczysta pierś z kaczki z aromatycznym sosem z kaczki appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjarangi przysmaków.Tak jest właśnie z tym daniem,niby bardzo pospolite składniki,a smak potrawy nadzwyczajny.Bratwurst,smażone kiełbaski z czerwoną cebulą duszoną w czerwonym winie i aksamitne ziemniaczane puree - prosto i pysznie. Składniki: 250 g czerwonej cebuli 3 łyżki oleju kilka gałązek tymianku lub majeranku 1-2 płaskie łyżki cukru 200 ml czerwonego wina 150 ml bulionu warzywnego(...)dodać podgrzane mleko i masło do cebuli dodać masło i już więcej nie dusić.Na końcu dodać ocet balsamiczny i ewentualnie dosolić podawać gorące kiełbaski z czerwoną cebulą i puree ziemniaczanym SMACZNEGO
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Lubię ziemniaki do obiadu w każdej postaci, takie duszone są bardzo popularne w Anglii. Ziemniaki oskrobać, pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić ziemniaki do garnka zalać wodą
Kuchnia Pokoleńdodać pieprz, gałkę muszkatołową, żółtka oraz garść parmezanu, dobrze ze sobą połączyć za pomocą szpatułki, a następnie doprowadzić do jednolitej gładkiej masy. Ubić białka i delikatnie połączyć z puree ziemniaczanym. Do wysmarowanych masłem wewnątrz kokilek przełożyć puree, lekko oprószyć parmezanem. Piec w temperaturze 210°C około 15 minut do zrumienienia się i wyrośnięcia. Podawać od razu
Wino Francja Kuchniadodać pieprz, gałkę muszkatołową, żółtka oraz garść parmezanu, dobrze ze sobą połączyć za pomocą szpatułki, a następnie doprowadzić do jednolitej gładkiej masy. Ubić białka i delikatnie połączyć z puree ziemniaczanym. Do wysmarowanych masłem wewnątrz kokilek przełożyć puree, lekko oprószyć parmezanem. Piec w temperaturze 210°C około 15 minut do zrumienienia się i wyrośnięcia. Podawać od razu
Wino Francja Kuchniasmakoszy ryb. Zapraszam: Składniki: 500 g filetów Red Snapper (mrożone) kilka gałązek tymianku 2 gałązki rozmarynu 3 ząbki czosnku 1 cytryna 3 łyżki oliwy Puree ziemniaczane z parmezanem: 4 ziemniaki 1 garść startego parmezanu 1 łyżka masła 4 łyżki mleka 1/2 łyżeczki soli morskiej 1 szczypta gałki muszkatołowej 1 szczypta białego pieprzu(...)osuszyć, pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną oliwę wraz z pokrojonym czosnkiem w plasterki, dodać oliwki, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć 3,4 minuty. Na talerzu ułożyć rybę na puree, dodać cukinię z oliwkami. Danie skropić cytryną oraz oliwą z pierwszego tłoczenia. Chłodne Sauvignon blanc będzie idealnym wykończeniem tego dania. Smacznego
Wino Francja Kuchniaprostu pychotka! Polecam, bo w ten sposób można dość szybko wyczarować jedno z 12 dań wigilijnych. Składniki: Kluski • mała miseczka ugotowanych ziemniaków – ok. 2 szklanki puree • mąka ziemniaczana • sól do smaku Sos makowy • 3 łyżki gotowej(...)masy makowej • 1/2 szklanki śmietanki 30% • 2-3 łyżki miodu • bakalie wg uznania, ok. 1/2 szklanki, u mnie rodzynki, morele, płatki migdałowe, orzechy włoskie Wykonanie: Kluski • Puree ziemniaczane zagnieść w kulę, rozpłaszczyć ją i podzielić na 4 części. Z jednej części wybrać ziemniaki i uzupełnić mąką ziemniaczaną. • Zagnieść ziemniaki
To co kochamGrillowana makrela z warzywami i puree ziemniaczanym (źródło: alma.pl) Składniki: surowa makrela natka pietruszki koperek cukinia papryka masło kwaśna śmietana pomidorki koktailowe ziemniaki oliwa Sposób przyrządzania: Na wstępie należy dokładnie wyszorować ziemniaki, zalać je wodą, posolić i gotować do miękkości. Po ugotowaniu warzyw trzeba delikatnie ściągnąć ich skórkę, dodać łyżkę masła i dwie łyżki kwaśnej śmietany. Pokroić w plasterki
WojnaNaSmaki.plcoś pożytecznego i przygotować pyszny posiłek dla siebie i bliskich. Dla tych, którzy nie wybierają się na grilla proponujemy pyszną pieczoną w owocach pierś z gęsi z puree ziemniaczanym i sosem żurawinowym. Do dzieła! Składniki pierś z gęsi Pierś dokładnie myjemy i usuwamy kości tak, aby nie uszkodzić mięsa. Odcinamy zwisające kawałki skóry, ale nie wyrzucamy ich. Następnie(...)łączymy. Pierś nacieramy marynatą z każdej strony dokładnie tak, aby zużyć całość. Mięso wkładamy do szklanego naczynia, przykrywamy i chowamy do lodówki na godzinę lub dłużej. Składniki na puree ok. 1 kilogram ziemniaków kilka łyżek masła ząbek czosnku odrobina rozmarynu Wykonanie (Po wstawieniu mięsa do piekarnika) Ziemniaki myjemy, obieramy, płuczemy i kroimy w sporą kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę
Symfonia Smakówpuree można przygotować na wiele sposobów, a także doprawić do własnego smaku. Podaję Wam zatem przepis podstawowy, który może być wspaniałą bazą do Waszych ziemniaczanych eksperymentów Przyznam, że puree ziemniaczane zdarza mi się robić dość rzadko, z tego względu, że uwielbiam jeść ziemniaczki w całości lub na przykład ziemniaczki papas arrugadas . Do przygotowania tych pysznych ziemniaczków puree potrzebujecie(...)się także dodawać do puree kwaśną śmietanę, więc także zachęcam do takiego urozmaicenia przepisu – wtedy ziemniaczki mają bardziej wyrazisty smak. Ziemniaki puree możecie podawać do kotletów, pieczonych mięs czy gulaszy. Zobacz też: Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym Ziemniaki z boczkiem i brukselką Placuszki z marchewki i ziemniaków Przepis na ziemniaki puree Drukuj przepis Porcji: 2-3 Czas gotowania
Kuchnia Bazyliinadszedł czas na podsumowanie najpopularniejszych przepisów na moim blogu, zapraszam! Moja ulubiona sałatka z kurczakiem i ananasem Najlepsze ciasto kruche na tarty słodkie i słone Michela Rouxa Jedwabiste puree ziemniaczane Gordona Ramsaya Puree z kalafiora Gordona Ramsaya Sałatka jajeczna z awokado Marchewki glazurowane w miodzie Gordona Ramsaya Łosoś zapiekany ze szpinakiem i mozzarellą Pieczone piersi kurczaka nadziewane mozzarellą
karmelowyminimum 5 minut aby „odpoczęło”. Włóż kaczkę wraz z sosem na 2 duże talerze, polej sosem i ułóż figi. Ja podaję je zazwyczaj albo z puree ziemniaczanym albo z puree z kalafiora . Smacznego! English version Duck breasts with plum sauce and figs (2 servings) Ingredients: 6 red plums, stoned and cut into small pieces 2/3 cup water
karmelowy