puree ziemniaczane - 979 przepisów (strona:14/66)

Panierowane filety z kurczaka 362

Dziś przedstawiam przepis, który prawdopodobnie każdy zna - na panierowane filety z kurczaka :) Bardzo proste i  bardzo szybkie w wykonaniu. Najlepiej smakują z puree ziemniaczanym i mizerią. Zapraszam do zapoznania się z przepisem! :) Składniki (na 2 kotlety): 2 piersi z kurczaka 2 łyżki mąki 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki soli 1/3 szklanki bułki tartej 1 jajko 2 łyżki masła(...)patelni rozpuszczamy masło. Rozbitą pierś z kurczaka obtaczamy w mące, jajku, a na koniec w bułce. Smażymy po 4 minuty z każdej strony. Podajemy z ulubionymi dodatkami (ziemniakami, puree, marchewką, sałatą itd...) Smacznego

My Culinary Art
Udko królika duszone w sosie winno-ziołowym z szałwiowymi ziemniakami i surówką z pora 183

było mrożone) 2 białe cebule olej rzepakowy Sól, pieprz 3 ziarna ziela angielskiego 1 kulka jałowca 2 liście laurowe gałązka rozmarynu tymianek majeranek 2 ząbki czosnku Składniki na Puree ziemniaczane: dowolna ilość ziemniaków (u mnie 2) świeża szałwia (1 listek na 1 ziemniaka) łyżka masła sól, pieprz Składniki na surówkę: 2 marchewki 1 mały por 1 kwaśne jabłko(...)Wrzucić gałązkę rozmarynu, tymianek, majeranek, posiekane 2 ząbki czosnku i ziele angielskie oraz liście laurowe i jałowiec. Przykryć i wstawić na mały ogień. Mięso dusić przez około1,5 h. Puree: Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Gdy ziemniaki będą gotowe utłuc z łyżką masła i wymieszać ze świeżą, drobniutko pokrojoną szałwią. Doprawić pieprzem.  Surówka:Marchewki ścieramy na tarce o grubych

Bon Appetit Małgorzaty
Shepherd's Pie 86

Jedno z angielskich dań, które często goszczą w naszym domu. Shepherd's pie jest połączeniem puree z ziemniaków i wołowiny z groszkiem, zapiekane w piekarniku w stylu zapiekanki. Danie jest bardzo delikatne i idealnie nadaje się do podania dzieciom.  Składniki: * 1kg ziemniaków * pół szklanki ciepłego mleka * łyżka masła * 500g dobrej mielonej wołowiny * mała puszka groszku * sól i pieprz * cebula(...)dodajemy mięso i smażymy. Do gotowego mięsa dodajemy sól i pieprz (około łyżeczki) i małą puszkę groszku. Całość mieszamy. Do naczynia żaroodpornego wykładamy mięso a na nie gotowe ziemniaczane puree. Starajmy się nie wygładzać gotowych ziemniaków, lecz przeciwnie, robić łyżeczką lekkie 'góry', które potem fajnie się przypieką. Zapiekankę pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach, aż ziemniaki zrobią się

Klasyka Gotowania
Babeczki ziemniaczane 135

Tradycyjnym dodatkiem do Wigilijnego stołu w naszym domu rodzinnym było puree ziemniaczane. W tym roku postanowiłyśmy przełamać tradycję i zaserwować babeczki ziemniaczane. Smakują podobnie jak nasza poznańska babka ziemniaczana , ale forma małych babeczek wygląda znacznie efektowniej. Jest to danie, które można swobodnie modyfikować i dodawać np. podsmażone pieczarki, odrobinę boczku czy zielony szczypiorek.Takie babeczki idealnie nadają się(...)łyżką masła na złoty kolor. Do ziemniaków dodajemy przyprawy (uważamy z solą, jeśli ziemniaki były wystarczająco słone to można sól pominąć), mleko i masło, a całość zagniatamy na puree. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. W formie do muffinek umieszczamy papilotki i nakładamy ciasto, pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy na ciepło z kleksem jogurtu naturalnego i zielonym

Kolizje Smaków
SCHAB GOTOWANY W SOSIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI I PIWIE 550

czosnku 1/3 szklanki jasnego piwa 1 L wody lub bulionu 3 łyżki sosu sojowego* 1 listek laurowy 1 ziele angielskie świeżo zmielony pieprz 2 łyżeczki mąki pszennej + 1 łyżeczka ziemniaczanej 10 kawałków suszonych pomidorów z zalewy posiekana natka pietruszki ok. 70 ml śmietanki kremówki 30% PRZYGOTOWANIE: Schab pokroić na plasterki o grubości ok. 1 cm i odłożyć. W garnku(...)Można wcześniej wyjąć mięso, ale nie jest to konieczne. Dodać posiekane suszone pomidory, posiekaną natkę oraz kremówkę. Gotować przez ok. 3 minuty co chwilę mieszając sos. PROPOZYCJA PODANIA -Puree ziemniaczane, młode ziemniaczki lub kopytka -Sałata z zielonych ogórków i śmietany Jeden duży ogórek obrać i umyć. Używając obieraczki do warzyw wykrawać podłużne paski ogórka. Doprawić odrobiną soku z cytryny

Calzonella.com
Pierś z kaczki z warzywną salsą 176

zbyt dużo pracy i czasu. Smażymy ją dosłownie przez chwilę, a przez resztę czasu pieczemy w piekarniku. Całość smaku dopełni pyszna, pełna witamin warzywna salsa oraz wyśmienite puree ziemniaczane. Pierś z kaczki z warzywną salsą – składniki 2 piersi z kaczki czerwona papryka cukinia bakłażan czerwona cebula łyżka masła szczypta oregano sól pieprz Pierś z kaczki z warzywną salsą(...)maśle. Jak będą al dente dodajemy odrobinę oregano, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dusimy jeszcze przez ok. 5 minut. Pierś z kaczki podajemy z przygotowaną warzywną salsą i puree z ziemniaków (przepis TUTAJ ). Post Pierś z kaczki z warzywną salsą pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zapiekanka ziemniaczana z wołowiną 116

się podczas krojenia. Mam jednak swój sprawdzony sposób na takie przeszkody – po prostu zapiekam je w formie ze zdejmowanymi bokami, co bardzo ułatwia estetyczny podział na porcje:) Zapiekanka ziemniaczana z wołowiną 50 dag mielonej wołowiny 1 kg ziemniaków 10 dag kaszy jęczmiennej perłowej (1 saszetka) puszka pomidorów 2 czerwone papryki chili cebula 2 ząbki czosnku 1/4 szkl śmietanki(...)pieprz, gotować 15 minut. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Mięso wymieszać z kaszą, przełożyć do wysmarowanej oliwą formy. Na nim ułożyć paprykę i puree ziemniaczane. Piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Resztę bazylii za szczyptą soli, pieprzem, sokiem z cytryny i 2-3 łyżkami oliwy zmiksować. Zapiekankę pokroić, nałożyć na talerze

Pieguskowa Kuchnia
Kotlety z jajek i warzyw 1031

wegetariańskie. Smaczne kotlety nie muszą być tylko z mięsa! Te kotlety jajeczno-warzywne to nasza kolejna propozycja na lekkie danie. Polecam też nasze przepisy na: kotlety ziemniaczane . krokiety ziemniaczane ( Panzerotti neapolitańskie) , kotlety np. z kalafiorem . Ugotowane, obrane ze skorupek jajka i gotowane warzywa można zetrzeć na tarce, można posiekać nożem, można też jajka i warzywa zmielić(...)jest za rzadka można dodać trochę bułki tartej. Formujemy owalne kotlety, które panierujemy w bułce tartej i smażymy na rumiano z obu stron. Podajemy kotlety z warzywami, albo z puree ziemniaczanym. Można podać do kotletów np. marchewkę zasmażaną z groszkiem. Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu.   The post Kotlety z jajek i warzyw appeared first on Damsko-męskie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zapiekanka pasterska - Shepherd's Pie 168

Bardzo syta i tania zapiekanka z rozpływającym się w ustach puree ziemniaczanym. W tradycyjnej zapiekance pasterskiej używało się mięsa jagnięcego. Ja natomiast zawsze przygotowuję wersję z mięsem wołowym lub mieszanym wołowo-wieprzowym. Składniki (6 porcji) -600 g mielonego mięsa wołowego -1 kg ziemniaków -2 duże cebule -3/4 szkl. mleka -2 ząbki czosnku -2 łyżki masła -1 łyżka oleju(...)zemleć w maszynce lub utłuc. Do ziemniaków dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, masło, mleko. Doprawić gałką muszkatołową i całość dokładnie wymieszać. W naczyniu żaroodpornym ułożyć mięso. Na wierzch wyłożyć puree z ziemniaków. Jajko rozkłócić, posmarować nim wierzch zapiekanki. Piec 20 minut w temperaturze 200st. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 423,1 kcal Tłuszcz: 19,3g Białko: 25,9g Węglowodany

Zielona Kuchnia
Karminadle z fasolką szparagową i chili 126

mięsa wieprzowego (dawniej przygotowywano także z mięsa króliczego, dziś często wieprzowo-wołowego). W takim mięsie znajduje się dużo cynku, wit. B, żelaza, białka. Danie podaję z puree ziemniaczanym i surówkami, świetnie smakuje także z sałatą i jogurtem, buraczkami lub marchewką z groszkiem (tradycja!). Karminadle są z dodatkiem papryczki chili, dzięki czemu w kotletach jest wyczuwalna delikatna pikanteria, która przełamuje(...)niewielkiej ilości oleju rzepakowego, odsączone na papierowym ręczniku, można mi wybaczyć;) Aromatyczne karminadle zawdzięczają także swój smak przyprawom i suszonemu pomidorowi... Nie mogło być inaczej! Do tego puree z mlekiem i ulubione dodatki - smacznego:) Składniki (na 9 kotletów): 330 g mięsa mielonego wieprzowego (łopatka, karkówka lub schab) 1 mała cebulka 1 suszony pomidor z zalewy połowa papryczki chili

Zasmakuj Kuchni
Zapiekanka mięsno warzywna z puree ziemniaczanym 178

Dzisiaj na obiad serwuję kolorową zapiekankę mięsno - warzywną z puree z ziemniaków i zielonego groszku.  Żeby było niebanalnie puree ziemniaczane wzbogaciłam pasztetem drobiowym Taka moja wakacyjna wariacja na letnią zapiekankę, mam nadzieję że was skusi swymi kolorami oraz smakiem :) Składniki: Farsz: 500 g mięsa mielonego (250 g wieprzowego i 250g wołowego) 2 cebule 2  średnie marchewki(...)zrumieni a kieliszek czerwonego wina, chwilę dusimy aż alkohol odparuje i płyn się zredukuje, przekładamy do żaroodpornego naczynia i układamy na mięsie plastry żółtego sera. W międzyczasie  przygotowujemy puree. Ziemniaki gotowałam w mundurkach, wystudziłam, obrałam i zmiksowałam z dodatkiem masła soli i odrobiny pieprzu. Całość podzieliłam w stosunku 1:2 do większą część wymieszałam z pasztetem, mniejszą z ugotowanym

W kuchennej krainie
Zapiekanka mięsna z zielonym puree 132

podgrzanym mlekiem do gorących ziemniaków energicznie całość mieszając. Mleko dodawać na końcu po trochu, bo w zależności od rodzaju ziemniaków, nie będzie nam całe potrzebne, bo nie chcemy, żeby puree było za rzadkie. Doprawiamy solą i pieprzem. 3. Wołowinę podsmażyć na patelni. Po usmażeniu przełożyć do rondelka. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na patelni na małej ilości oleju, razem(...)przygotować mięso dzień wcześniej. 6. Naczynie żaroodporne 35×25 cm smarujemy olejem. Wykładamy mięso z sosem (jeśli jest za rzadkie zostawiamy część sosu) a na wierzch wykładamy ziemniaczane puree. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni i pieczemy do zrumienienia wierzchu. Jeśli wkładamy do naczynia mięso gorące to nie trzeba się martwić czy będzie ciepłe po zapiekaniu

UgotujmyTo.pl
Barszcz czerwony z ziemniakami. 155

Smaczne i proste danie, mnie kojarzy się z dzieciństwem. Tylko , ze w domu jadało się z puree ziemniaczanym a ja podaje z ziemniakami w kawałkach. Kto chętny? Zapraszam! Składniki; porcja rosołowa (skrzydełka czy tez udko kurze) 1 marchew 1 pietruszka 3 duże buraki czerwone sól, pieprz ziele angielskie, liść laurowy 1 cebula 1 łyżka oleju 2 -3 ząbki(...)Wystarczy kilka łyżeczek i gotowe. Cebule obrać i drobno pokroić, zeszklić na łyżce oleju. Ziemniaki obrac i ugotować. Ja nie tłukłam tylko pokroiłam na kawałki ale Wy możecie zrobić puree. Zupę możecie również zabielić śmietana, ja tego nie robiłam. Do talerzy wlewamy barszcz z warzywami, na wierzchu układamy pokrojone ziemniaki a po wierzchu posypujemy usmażoną cebulką i posiekaną zieloną pietruszką

Radość kipiąca uśmiechem.
Pierś kaczki w redukcji pomarańczowej 200

najlepiej pasują dwa owoce: żurawina i pomarańcza. To miała być kolacja, więc sos żurawinowy wydał mi się za ciężki. Stąd wybór padł na pomarańcze. Jako dodatek wybrałem klasyczne puree ziemniaczane. Było cholernie trudno. Ale efekt przerósł moje oczekiwania. Składniki (dla dwóch osób): 0,5 kg ziemniaków szklanka mleka 3 łyżki stołowe gęstego jogurtu naturalnego 100 g masła dwie duże(...)ziemniakami, zacznij po trochu wlewać mleko. Kontynuuj szaleńcze ucieranie, a gorące mleko powinno ładnie się połączyć ze skrobią w ziemniakach i dać ci piękną aksamitną masę. Na tym etapie puree zapewne będzie mdłe. Dodaj więc jogurt naturalny, sól i pieprz. Kwaskowatość jogurtu przełamie mdłość mleka, a przyprawy dokończą dzieła. Przez dodanie większej lub mniejszej ilości mleka możesz sterować konsystencją puree

manslogblog
Pierś z kaczki szpikowana wędzoną słoniną z puree ziemniaczanym i smażonym koperkiem 163

Ostatnia z potraw przygotowana z Sebą w ramach projektu 40 , która z pewnością zadowoli niejedno wyszukane podniebienie To: Pierś z kaczki szpikowana wędzoną słoniną z dzika / puree ziemniaczane z chrzanem / smażony koperek / mus z mirabelek / świeża pomarańcza. Składniki: - 2 filety z kaczki ze skórą - 1 pęczek koperku - 25 g wędzonej słoniny z dzika - 1 pomarańcza - 4 ziemniaki - 2 ząbki(...)obranymi ząbkami czosnku które smażyły się wcześniej wraz z kaczką. Wydrylowane i obrane ze skóry mirabelki miksujemy z miodem i otrzymujemy mus. Gotowe danie układamy na talerzu. Najpierw dajemy puree z ziemniaków. Na nim układamy pierś z kaczki pokrojoną w plasterki. Na wierzchu dajemy koperek. Obok układamy segmenty z pomarańczy i polewamy je delikatnie musem z mirabelek. Smacznego

Kuchenne Wariacje