puree ziemniaczane - 979 przepisów (strona:22/66)

ROLADKI DROBIOWE ZE SZPINAKIEM 200

sobie pracę można przygotować roladki wieczorem i wstawić do lodówki, a następnego dnia lekko ocieplić w temperaturze pokojowej i usmażyć jak w przepisie. Polecam z ryżem lub aksamitnym puree ziemniaczanym. SKŁADNIKI / 2 porcje 2 małe pojedyncze piersi kurczaka ¹⁄₃ szklanki mąki pszennej ¹⁄₃ szklanki bułki tartej 2 łyżko tartego parmezanu / opcjonalnie 1 jajko / roztrzepane sól morska pieprz olej do smażenia FARSZ

cool and minty
Ziemniaki do obiadu po węgiersku 117

Typowe ziemniaczane puree jest pyszne, ale nie lubię monotonni w kuchni. Dlatego też staram się nawet tradycyjne ziemniaki przyrządzać w różny sposób. Co powiecie na takie wykonanie? Składniki: 1 kg ziemniaków 5 łyżek smalcu 3 cebule 1 łyżka słodkiej papryki sól do smaku 1 szklanka śmietany natka pietruszki Wykonanie: Ziemniaki obrać i obgotować w osolonej wodzie (uważać

Tradycyjna Kuchnia
POLĘDWICZKA W SOSIE PIECZARKOWO- BOROWIKOWYM 147

aromat i w subtelny sposób podkreśla smak grzybów. Świetne danie do serwowania na wszelkie uroczystości rodzinne lub jako wystawny obiad w czasie grudniowych świąt. Najlepiej smakuje z delikatnym puree ziemniaczanym  lub kaszą jaglaną, gryczaną, jęczmienną. Jako sałatkę podałabym sałatę z winegretem. SKŁADNIKI / 2 porcje 400 g polędwiczki wieprzowej ( 1 polędwiczka) w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki młotkowanego czarnego pieprzu

cool and minty
ROLADKI WIEPRZOWE W SOSIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI 145

smaku. Gęstość sosu regulujemy gorącym bulionem, wodą lub dodajemy więcej śmietanki. Na talerzach kładziemy roladki, polewamy przygotowanym sosem i dekorujemy listkami bazylii. Podajemy z ugotowanym białym ryżem lub ziemniaczanym puree i cząstkami cytryny do wyciśnięcia

cool and minty
FASOLKA PO BRETOŃSKU 150

chłodniejsze wieczory. Przygotowałam ją  z białej, drobnej fasolki typu jaś, z dużą ilością przypraw oraz chudą kiełbaską i boczkiem.  Najlepiej smakuje podana z chlebem lub ziemniaczanym puree.  Gdyby potrawa wyszła zbyt gęsta można rozrzedzić ją gorącym bulionem lub wodą.  Warto ugotować więcej fasolki, przełożyć do pojemniczków i zamrozić lub gorącą przelać do wyparzonych suchych słoiczków

cool and minty
WOŁOWY GULASZ PIECZONY Z WINEM 147

obiadem nie chcemy lub nie możemy spędzać wiele godzin. Najlepiej smakuje z kromką razowego chleba i surówką ze świeżych pomidorów. Będzie równie dobry z kaszą gryczaną lub ziemniaczanym puree. SKŁADNIKI / 6 porcji 900 g wołowiny na gulasz / polecam antrykot lub rostbef 300 ml czerwonego wina 400 ml gorącego bulionu lub wody 1 duża cebula pokrojona w piórka 2 ząbki

cool and minty
Polędwiczki miodowo-musztardowe 421

małym ogniu przez ok. 8-10 min.  Kiedy sos nabierze poprawnej konsystencji, dodajemy wcześniej usmażone polędwiczki i gotujemy jeszcze 2-3 min. Serwujemy na ciepło z makaronem , puree ziemniaczanym lub ulubioną kaszą. Smacznego! Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram  @KuchniaLukasza

Kuchnia Łukasza
Kurczak pieczony z pomidorami, czosnkiem i kozieradką 107

przykryciem przez około godzinę. Możecie podać z sałatką z kaszy gryczanej, ogórka i koperku z łyżką jogurtu lub śmietany przyprawionej solą i pieprzem oraz z puree ziemniaczanym z masłem i czosnkiem niedźwiedzim. Smacznego! Click to view slideshow

GRUBY WAŁEK
Ossobuco. Gicz cielęca pieczona z warzywami 200

winem i pomidorami. Delikatne mięso z aromatycznym, jarzynowym sosem jest bardzo smakowite i na pewno przypadnie do gustu nawet bardzo wymagającym smakoszom. Ossobuco można podawać z ryżem albo puree ziemniaczanym . Poza mięciutkim mięsem i pysznym sosem zjada się też szpik ze środka kości, pomagając sobie wykałaczką albo małym widelczykiem, bo to prawdziwe delicje. Danie przed podaniem najczęściej posypuje się

Smaczna Pyza
Zapiekanka z wędzoną makrelą, szpinakiem i puree ziemniaczanym 170

ości ziemniaki odcedzić, ubić tłuczkiem, dodać masło i śmietanę. Doprawić gałka muszkatałową naczynie zaroodporne wysmarować masłem. Na dnie rozłożyć podduszony szpinak, na szpinaku kawałki makreli, następnie równomiernnie rozłożyć puree ziemniaczane i posypać je startym na tarce parmezanem. Zapiekać 20 minut w 200`C do zrumienienia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Klopsiki w sosie pieczarkowym. 19656

lekkiego zgęstnienia sosu. Jeśli stanie się zbyt gęsty - dodać więcej bulionu lub śmietanki. Włożyć klopsiki na patelnię i obtoczyć w sosie. Gotować jeszcze kilka minut. Podawać na ziemniaczanym puree, przybrane pietruszką lub koperkiem

zadanie-gotowanie
Pietruszka karmelizowana 82

miód a następnie pietruszki. Smażyć do zrumienienia ze wszystkich stron. Dodać masło. Obsmażyć pietruszki ze wszystkich stron na maśle. Podałam ze schabem z dzika w sianie  i puree ziemniaczanym z orzechami włoskimi . zastawa

królestwo garów
Schab w sosie ziołowym. Sztuka mięsa. 163

plastry i polewamy sosem ziołowym, podajemy z kuskus i sałatką, resztę sosu możemy podać w sosjerce. Taka wieprzowa sztuka mięsa smakuje też doskonale w sosie chrzanowym z puree ziemniaczanym i buraczkami. The post Schab w sosie ziołowym. Sztuka mięsa. appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wątróbka drobiowa panierowana 139

kilka minut do zrumienienia. Na koniec wyłączyć ogień, przykryć patelnię pokrywką i pozostawić kilka minut, by doszła. Podawać prosto z patelni oprószoną solą i pierzem. Idealnie smakuje z puree ziemniaczanym i domową kiszoną kapustą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Indycze golonki w marynacie miodowo-musztardowej 119

polewamy co jakiś czas odlaną marynatą. Jeżeli chcemy mieć golonki zrumienione to na 10 min. przed końcem pieczenia odkrywamy garnek  i przypiekamy z góry. Podajemy np. z ziemniaczanym puree albo z kopytkami. Jako dodatek wybrałam surówkę z kiszonej kapusty

Kulinarne przemyslenia