puree ziemniaczane - 979 przepisów (strona:23/66)

Kotlety schabowe tradycyjne 194

następnie panierować w bułce tartej (tę czynność można powtórzyć, jeśli chcemy uzyskać grubszą panierkę). Smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu do uzyskania mocno złotego koloru. Podawać z ziemniakami, puree ziemniaczanym i ulubionymi dodatkami

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ziemniaczane kuleczki z czosnkiem i ziołami czyli "Apetyt na Francję" 198

tłuczek do ziemniaków  łyżka do lodów Przygotowanie Ugotowane ziemniaki bardzo dokładnie ugnieść w garnku za pomocą tłuczka do ziemniaków lub przecisnąć przez praskę. Ważne jest, aby w ziemniaczanym puree nie pozostawić grudek. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, ulubione zioła lub podsmażoną cebulkę i ewentualnie 3-4 łyżki stopionego masła lub 0,5 szklanki mleka. Doprawić solą, pieprzem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kopytka ze szpinakiem 174

Następnego dnia zabieram się za kopytka.  Ziemniaki mielę w maszynce do mięsa na dużych oczkach. Szpinak gotuję ok. 10 min. z odrobiną soli. Odsączam go przez szmatkę. Puree ziemniaczane kładę na potrzepanej mąką stolnicy w środku robię wgłębienie i wbijam do tego jajko, dodaję oliwę i szpinak. Wyrabiam ciasto dosypując stopniowo mąki aż nabierze elastycznej i miękkiej konsystencji

Tanio smacznie i prosto
Pulled beef - wyczesana wołowina długo pieczona 289

pasma, po prostu dwoma widelcami. Do mięsa musi być dobrze doprawiony sos i wtedy całość tworzy pyszne danie. Można je serwować na różne sposoby - ja podałam je z puree ziemniaczanym i duszoną kapustą czerwoną , ale świetnie sprawdzi się też jako wsad do dobrej bułki zamiast burgera. Możecie wierzyć lub nie, ale to mięso po prostu rozpływa się w ustach

Smaczna Pyza
Soczyste piersi z kaczki w przyprawach i czerwonym winie 167

chrupiąca i rumiana. Pieczemy w tem. 180 stopni około 90 min. Pilnujemy żeby w naczyniu było wino i w razie potrzeby dolewamy je w trakcie pieczenia. Podajemy z puree ziemniaczanym.     SMACZNEGO

Lili w kuchni
Pomes daufines 136

czerwonego mięsa lub drobiu pochodzący z kuchni francuskiej. Są to kluski z puree ziemniaczanego wymieszanego z ciastem maślano mlecznym (z którego między innymi robi się eklery), które następnie smaży się w głębokim tłuszczu w niższej temperaturze niż frytki. Są bardzo specyficzne, znacznie lżejsze niż podobne dodatki ziemniaczane

Milion Smaków
Kotlety mielone z łososia 173

Lubicie ryby na obiad? My bardzo! Dzisiaj chcę Wam zaproponować prosty przepis na kotlety z łososia. Kotlety mielone z ryby podaję różnie, a dzisiaj proponuję kotlety z ziemniaczanym puree i sosem chrzanowo koperkowym. Łosoś często gości na moim stole, choć lubię i inne ryby. Łosoś to tłusta ryba (zdrowe tłuszcze, omega 3 kwasy tłuszczowe ) i dlatego warto robiąc mielone

codojedzenia
Puree maślane z nutą czosnku 125

Bardzo maślane puree ziemniaczane z wyraźną nutą czosnku, które doskonale pasuje jako dodatek do wielu różnych dań. Oczywiście do takich dań, które same w sobie są na tyle wyraźne, że tego typu dodatek nie przyćmi ich smaku

Milion Smaków
Pieczona pierś z indyka z musztardowym sosem 322

gorący bulion energicznie mieszając aby się nie porobiły kluski. Wlej śmietankę, dodaj musztardę i gorczycę. Gotuj sos przez 10 minut. Podaj indyka z musztardowym sosem i na przykłąd ziemniaczanym puree i brukselką

codojedzenia
Sałatka z pieczonego kalafiora z sosem czosnkowo-cytrusowym 172

warzywo. Gotowane i z bułeczką. Jako dodatek do zupy warzywnej. Niechciane. Nielubiane. Niesmaczne. A przecież wdzięczne to warzywo, pięknie komponuje się niemal z każdą przyprawą, świetnie zastąpi puree ziemniaczane (wystarczy skorzystać z tego przepisu). Świetnie uzupełni warzywne

Gotuj z Blue Raven
Knedle ze śliwkami 148

maśle bułką tartą i cukrem. Zapraszam! Składniki (na ok. 20-30 szt. w zależności od wielkości śliwek): Ciasto: 1 kg ziemniaków 200 g mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 łyżka oleju Nadzienie: ok. 500 g śliwek (lub więcej w zależności od ich wielkości) 2 łyżki cukru 1/2-1 płaska łyżeczka cynamonu Dodatkowo: masło bułka tarta cukier(...)Ugotowane ziemniaki odcedzamy, studzimy, a następnie przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub przez maszynkę do mielenia mięsa. Jeśli ziemniaki były jeszcze lekko ciepłe odstawiamy je, aby wystygły całkowicie. Do ziemniaczanego puree dodajemy przesiane mąki, jajko oraz olej. Wszystko razem dokładnie zagniatamy i chwilę wyrabiamy powstałe ciasto. Jeżeli będzie się bardzo lepić do rąk można dosypać troszkę mąki, ale należy uważać

MyCookBook.pl
Burgery z łososia, jarmużu i kopru 144

ości 50 gram jarmużu 1/4 pęczka koperku sok z ćwiartki cytryny sól i pieprz łyżka oliwy z oliwek 3 łyżki bułki tartej do podania cząstki cytryny, puree ziemniaczane i zielona fasolka lub w formie burgera w bułce   Filet łososia kroimy na mniejsze części i miksujemy w malakserze na pastę. Dodajemy jamruż, koperek, sok z ćwiartki cytryny

Mango Papaja
Potrawka z drobiowych serc 203

zgęstnieje. 3. Danie zdejmujemy z ognia, dodajemy papryczkę chilli i Philadelphię i mieszamy, aż ser całkowicie się rozpuści. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem, pieczywem lub puree ziemniaczanym. Smacznego

My Culinary Art
Wegańska polenta z warzywami 168

słonecznej barwie. Niekiedy pozostawia się ją do stężenia, wycina foremkami fantazyjne kształty i grilluje. Mnie jednak najbardziej smakuje podana w najprostszy możliwy sposób – jeszcze ciepła i parująca, jako zamiennik ziemniaczanego puree. Najczęściej dodaje się do niej masło i parmezan, uważam jednak, że zupełnie wystarczy jedynie odrobina soku z cytryny, suszona bazylia oraz gałka muszkatołowa. Swoją polentę podałam

Roślinna - blog wegański
GNOCCHI SZPINAKOWE czyli KOPYTKA PO WŁOSKU 208

skórki i przecisnęłam przez praskę. Szpinak gotowałam około 10 minut aby jak najbardziej się odsączył i nie był wodnisty. Odrobinę go posoliłam, dodałam pieprz i czosnek. Ziemniaczane puree wyłożyłam na opruszony mąką blat. W środku zrobiłam wgłębienie do którego włożyłam jajko,oliwę i szpinak. Wyrabiałam ciasto dosypując stopniowo mąkę, aż nabrało elastycznej i miekkiej konsystencji. Następnie formowałam małe

potrawyregionalne