puree ziemniaczane - 979 przepisów (strona:24/66)

Sos holenderski – jak zrobić 104

się zetnie. Za trzecim razem sos mi się udał, wiadomo do trzech razy sztuka… Nie ja pierwsza i ostatnia! Ten sos świetnie pasuje do smażonej ryby z ziemniaczanym puree i szpinakiem. Sos holenderski Składniki: 3 duże żółtka 150 g roztopionego masła sól do smaku 1 łyżka winnego octu 1 łyżeczka octu szczypta białego pieprzu Ubij żółtka na parze

codojedzenia
Kotlety z jajek 166

dokładnie wymieszać formować nieduże kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obydwu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety delikatnie wyjmować łopatką, gdyż łatwo się kruszą podawać z puree ziemniaczanym i sosem pomidorowym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto ptysiowe – ptysie, eklerki i churros 274

piramida z mini-ptysi złączonych karmelem), Paris-Brest (ptysiowe oponki przełożone kremem pralinkowym), Beignet (ptysiowe języczki smażone w głębokim tłuszczu). W daniach wytrawnych użyte jest w Pommes dauphine (puree ziemniaczane zmieszane z ciastem ptysiowym i upieczone w formie malutkich kulek, podawane jako dodatek do mięs z sosami) i Gougère (kulki ciasta ptysiowego z serem Gruyère lub ementalerem). SKŁADNIKI

Karo in the Kitchen
Focaccia na bazie ziemniaków 104

minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Trochę inna wersja bardzo popularnego dania włoskiego.   Składniki: -> Puree ziemniaczane z 2 ziemniaków -> 2 szklanki mąki -> 1 ½ łyżeczki soli -> 2 łyżki oliwy z oliwek -> 50g żywych drożdży -> 1 łyżeczka cukru -> ¾ szklanki ciepłej wody

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
KOTLETY Z JAJEK I KASZY JAGLANEJ (WEGETARIAŃSKIE) 133

zwilżyć w wodzie), panieruj je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor po 2-3 minuty . Kotlety możesz podać np. z puree ziemniaczanym i ogórkami kiszonymi lub ryżem, ziemniakami i ulubionymi surówkami. Kotlety smakują równie dobrze na zimno. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Polędwiczka w sosie cydrowym 250

świeżo wyciśniętego lub tłoczonego (tłoczony sok jabłkowy można już kupić niemal wszędzie) – jest zdrowszy i ma zupełnie inny smak od tego przezroczystego z kartonu. Do polędwiczek podałam puree ziemniaczane – choć możemy użyć także ziemniaków pieczonych. Polędwiczka w sosie cydrowym: 1 duża polędwiczka wieprzowa (ok. 500 g) 2 pełne łyżki mąki 2 pełne łyżki masła 1 łyżka oleju

Poezja smaku
Kotlety schabowe tradycyjne 150

następnie panierować w bułce tartej (tę czynność można powtórzyć, jeśli chcemy uzyskać grubszą panierkę). Smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu do uzyskania mocno złotego koloru. Podawać z ziemniakami, puree ziemniaczanym i ulubionymi dodatkami

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ziemniaczane kuleczki z czosnkiem i ziołami czyli "Apetyt na Francję" 151

tłuczek do ziemniaków  łyżka do lodów Przygotowanie Ugotowane ziemniaki bardzo dokładnie ugnieść w garnku za pomocą tłuczka do ziemniaków lub przecisnąć przez praskę. Ważne jest, aby w ziemniaczanym puree nie pozostawić grudek. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, ulubione zioła lub podsmażoną cebulkę i ewentualnie 3-4 łyżki stopionego masła lub 0,5 szklanki mleka. Doprawić solą, pieprzem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kopytka ze szpinakiem 136

Następnego dnia zabieram się za kopytka.  Ziemniaki mielę w maszynce do mięsa na dużych oczkach. Szpinak gotuję ok. 10 min. z odrobiną soli. Odsączam go przez szmatkę. Puree ziemniaczane kładę na potrzepanej mąką stolnicy w środku robię wgłębienie i wbijam do tego jajko, dodaję oliwę i szpinak. Wyrabiam ciasto dosypując stopniowo mąki aż nabierze elastycznej i miękkiej konsystencji

Tanio smacznie i prosto
Pulled beef - wyczesana wołowina długo pieczona 227

pasma, po prostu dwoma widelcami. Do mięsa musi być dobrze doprawiony sos i wtedy całość tworzy pyszne danie. Można je serwować na różne sposoby - ja podałam je z puree ziemniaczanym i duszoną kapustą czerwoną , ale świetnie sprawdzi się też jako wsad do dobrej bułki zamiast burgera. Możecie wierzyć lub nie, ale to mięso po prostu rozpływa się w ustach

Smaczna Pyza
Soczyste piersi z kaczki w przyprawach i czerwonym winie 109

chrupiąca i rumiana. Pieczemy w tem. 180 stopni około 90 min. Pilnujemy żeby w naczyniu było wino i w razie potrzeby dolewamy je w trakcie pieczenia. Podajemy z puree ziemniaczanym.     SMACZNEGO

Lili w kuchni
Pomes daufines 92

czerwonego mięsa lub drobiu pochodzący z kuchni francuskiej. Są to kluski z puree ziemniaczanego wymieszanego z ciastem maślano mlecznym (z którego między innymi robi się eklery), które następnie smaży się w głębokim tłuszczu w niższej temperaturze niż frytki. Są bardzo specyficzne, znacznie lżejsze niż podobne dodatki ziemniaczane

Milion Smaków
Kotlety mielone z łososia 130

Lubicie ryby na obiad? My bardzo! Dzisiaj chcę Wam zaproponować prosty przepis na kotlety z łososia. Kotlety mielone z ryby podaję różnie, a dzisiaj proponuję kotlety z ziemniaczanym puree i sosem chrzanowo koperkowym. Łosoś często gości na moim stole, choć lubię i inne ryby. Łosoś to tłusta ryba (zdrowe tłuszcze, omega 3 kwasy tłuszczowe ) i dlatego warto robiąc mielone

codojedzenia
Puree maślane z nutą czosnku 81

Bardzo maślane puree ziemniaczane z wyraźną nutą czosnku, które doskonale pasuje jako dodatek do wielu różnych dań. Oczywiście do takich dań, które same w sobie są na tyle wyraźne, że tego typu dodatek nie przyćmi ich smaku

Milion Smaków
Pieczona pierś z indyka z musztardowym sosem 243

gorący bulion energicznie mieszając aby się nie porobiły kluski. Wlej śmietankę, dodaj musztardę i gorczycę. Gotuj sos przez 10 minut. Podaj indyka z musztardowym sosem i na przykłąd ziemniaczanym puree i brukselką

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania