słonecznej barwie. Niekiedy pozostawia się ją do stężenia, wycina foremkami fantazyjne kształty i grilluje. Mnie jednak najbardziej smakuje podana w najprostszy możliwy sposób – jeszcze ciepła i parująca, jako zamiennik ziemniaczanego puree. Najczęściej dodaje się do niej masło i parmezan, uważam jednak, że zupełnie wystarczy jedynie odrobina soku z cytryny, suszona bazylia oraz gałka muszkatołowa. Swoją polentę podałam
Roślinna - blog wegańskiskórki i przecisnęłam przez praskę. Szpinak gotowałam około 10 minut aby jak najbardziej się odsączył i nie był wodnisty. Odrobinę go posoliłam, dodałam pieprz i czosnek. Ziemniaczane puree wyłożyłam na opruszony mąką blat. W środku zrobiłam wgłębienie do którego włożyłam jajko,oliwę i szpinak. Wyrabiałam ciasto dosypując stopniowo mąkę, aż nabrało elastycznej i miekkiej konsystencji. Następnie formowałam małe
potrawyregionalnekopru włoskiego przez 3-4 minuty z każdej strony. Danie przekładamy na talerz i posypujemy odłożonym koperkiem. Możemy ozdobić cząstką pomarańczy. Łososia z fenkułem warto podać z puree ziemniaczanym, które świetnie pasuje do użytych składników (utłuczone, ugotowane ziemniaki, zblendowane z łyżką masła i mlekiem do odpowiedniej konsystencji – przyprawione solą i gałką muszkatołową). Podsumowując Patelnia jak do tej pory
Poezja smakuPrzepis na pyszne danie obiadowe, które bardzo lubię. Delikatne pulpeciki w lekko ostrym sosie chrzanowym z koperkiem. Najlepiej smakują z puree ziemniaczanym. Składniki: Pulpety 0,5 kg mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe) jajko 2 łyżki kaszy manny ok 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz, suszona natka pietruszki mąka Sos: ok 3 łyżki masła marchew 2/3 szklanki bulionu 3 łyżki śmietany
e-PrzepisyKulinarneprzykryciem na niewielkim ogniu przez 20-30 minut. Gdy mięso będzie miękkie odkryć patelnie, dodać oliwki, wymieszać i gotować aż sos się zredukuje, zgęstnieje. Mięso podawać natychmiast z puree ziemniaczanym. Smacznego
Codzienne GotowanieWlać wino i na bardzo małym ogniu zredukować jego ilość. Dodać żurawiny (od 4 czubate łyżki). Kaczkę pokroić w grube paski i polać gotowym sosem. Podawać (opcjonalnie z puree ziemniaczanym oraz burakami) SMACZNEGO
smacznieinatematrobione właśnie z ziemniaków gniecionych tłuczkiem, a nie praską). Odstawiamy je teraz do przestygnięcia. Można je ugotować dnia poprzedniego, a całą resztę zrobić na chwilkę przed obiadem. Puree ziemniaczane dociskamy do dna garnka w taki sposób aby utworzyła nam się w miarę równa powierzchnia. Dzielimy na 3 części (można narysować znaczek Mercedesa ;) i jedną z tych części wyjmujemy
Jedzeniomaniakęsa nas zachwycił! Najlepszy boczek jaki jedliśmy! Idealny! Mięso rozpływało się w ustach! Tego smaku nie możemy zapomnieć! Dla kontrastu wybraliśmy dorsza - był bardzo dobry - idealnie przyrządzony, z puree ziemniaczanym, chrupiącymi warzywami i sosem z masłem rakowym! Nic dodać nic ująć! I pewnie gdyby nie ten boczek można byłoby się rozpływać nad tymi smakami, ale boczek przyćmił wszystko! Alewino.pl
Plate of Joykulinarny i nie obciążą domowego budżetu! O czym mogliśmy przekonać się podczas warsztatów przekonać się, przygotowując następne dania, do wykonania których, użyliśmy różnych elementów wołowiny. - stek z antrykotu, puree ziemniaczane, portobello, szpinak, sos holenderski z miso - rostbef z sokiem jabłkowym, chlebem z ogniska, sałatką z musztardowca - bulion estragonowo-wołowy z oliwą ziołową - tacos z rwaną wołowiną, salsa pomidorową
królestwo garówBigos najczęściej jada się z chlebem. Znam również podawany razem z puree ziemniaczanym. Nigdy nie lubiłam tej wersji. Bigos jadam rzadko, ale jak już to z żadnymi dodatkami. Jednak od jakiegoś czasu "chodziły za mną" bakłażany i kiedy zostałam obdarowana pomidorami malinowymi, a w lodówce były kiszona i świeża kapusta, wpadłam na pomysł podania bigosu na grillowanych plastrach bakłażana
Czerwień i błękitpropozycja niewątpliwie ma wiele wspólnego z naszymi kopytkami. W zasadzie można nawet powiedzieć, że baza na ciasto jest mocno zbieżna z knedlami, jak z resztą większość klusek z ziemniaczanym puree. Tak więc dziś będzie bardziej swojsko, choć mój dodatek do gnocchi, bardzo włoski sos, na pewno zapachnie każdemu południem. Gnocchi po włosku jest to liczba mnoga od słowa gnocco
Przepysznik - BLW i nie tylkoPolenta to tradycyjna włoska potrawa. Kiedyś przygotowywano ją z mąki kasztanowej, obecnie z mąki lub kaszy kukurydzianej. Podawana jest jako zamiennik tradycyjnego puree ziemniaczanego do dań mięsnych lub w formie kostki podsmażonej lub podpieczonej w piekarniku. Pierwszy raz polentę jadłam w Londynie, w restauracji Jamiego Olivera Jamie's Italian , podczas wyjazdu na warsztaty kulinarne. Wtedy polenta była podana własnie
Codzienna kuchnia niecodziennaogniska i sałatką z musztardowca Bulion estragonowo-wołowy z oliwą ziołową Tacos z rwaną wołowiną, salsą pomidorową i guacamole kolejne spotkanie pod ścianą :) Stek z antrykotu, puree ziemniaczane, portobello, szpinak, sos holenderski z miso Bekon burger truflowy z jajkiem przepiórczym lody... idealnie kończyły mięsne obżarstwo :) zdjęcie z MISZCZYNIĄ, takie zaległe z finału :) W ramach pożegnalnego prezentu otrzymaliśmy
Dzieje kuchennej Wiewiórymiewacie taki kłopot – to oto pomysł na podanie pieczonego schabu nieco inaczej niż w tradycyjnym sosie z ziemniakami To schab na grilowanych warzywach z sosem musztardowym i puree ziemniaczanym z szafranem. składniki: kilka plastrów pieczonego schabu kilka ziemniaków 1 mała cukinia 1 mała papryka pół szklanki mleka szczypta szafranu (opcjonalnie curry) sól 50 gr. masła sos: łyżka sosu
Sezonowy Garnekniową i pieczemy ok. 20 – 30 minut w 180 stopniach. Ponieważ miałam dość grube filety po zwinięciu roladek spięłam je dodatkowo wykałaczkami. Podałam z puree ziemniaczanym wykonanym zgodnie ze wskazówkami z blogu Just my Delicious (dodałam odrobinę mozarelli i suszonych pomidorów, które zostały mi z przygotowanego farszu
cucinare