puree ziemniaczane - 979 przepisów (strona:30/66)

Nieco zmodernizowane sznycle:) 153

pierś z kurczaka wykładamy pomidory z ziołami oraz posypujemy serem mozarella, bądź innym serem żółtym. Wkładamy do piekarnika lub mikrofali na kilka minut. Zamiast opiekanych ziemniaków możemy podać puree ziemniaczane, gotowane ziemniaki, bądź frytki okraszone ziołami prowansalskimi lub tradycyjny ryż, np. z kukurydzą;)  Danie bardzo proste, ale pyszne:) w najbliżym czasie postaram się o kolejne zdjęcia portaw:) Smacznego

Kuchnia Pełna Pasji
Schab w sosie cebulowo-grzybowym 202

sposób, jest niesamowicie delikatny oraz kruchy. Bardzo prosty w wykonaniu jak zarazem mało pracy trzeba poświęcić. Danie można podać na elegancki obiad np. z kaszą gryczaną lub puree ziemniaczanym oraz surówką. Składniki: 0,5 kg schabu 4 średnie cebule 5 grzybów suszonych 1 mały kubeczek śmietanki 30% 1 szklanka bulionu warzywnego mieszanka ziołowa ( papryka słodka, kolendra mielona, imbir, tymianek

kgwjanczewo
Wątróbka drobiowa,jedz na zdrowie! 198

każdej strony,następnie wyłączyć ogień,przykryć patelnię pokrywką i pozostawić na kilka minut,by doszła.Można posypać suszonym,roztartym w palcach majerankiem,posolić i oprószyć pieprzem.Podawać z puree ziemniaczanym i surówką z kiszonej kapusty ważne: Watróbkę zawsze solimy na końcu,w innym razie będzie po prostu twarda.Im krócej będzie smazona tym delikatniejsza i aksamitna w smaku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gulasz z szynki wieprzowej 134

Są takie przepisy, które każdy powinien znać. Dobry sernik, rosół niedzielny czy sposób na naleśniki. Do tych potraw dodałabym również przepis na idealny gulasz z szynki

Słodkie Przyjemności
Rostbef długo pieczony 169

wymieszaną z łyżeczką mąki i gotowe. Przed podaniem, odkroić od mięsa kość ( będzie idealna na wywar) rostbef pokroić na plastry, polać sosem, podawać z obsmażonymi ziemniakami , frytkami lub puree ziemniaczanym.  Zimny rostbef , pokrojony w cienkie plastry jest znakomitą przystawką Można go wtedy podać z sosem zrobionym na bazie majonezu (najlepiej domowego), ziół i kaparów lub korniszonów

Stare Gary
Vollkornspätzle- pełnoziarnisty domowy makaron 110

prosto z deski,ktora pokrywamy ciastem do garnka z gotujaca osolona woda. Istnieja tez inne sposoby domowego wyrobu spätzli.Zagniecione ciasto przeciska sie przez specjalne praski(takie jak do puree ziemniaczanego,maja dodatkowe sitko do spätzli)) lub tarki z hebelkiem.Gdy narzedzie przed uzyciem przelejemy zimna woda ,kluseczki nie beda sie nam przylepialy. Tradycyjnie podaje sie je z gorskim serem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem z pasternaku z orzechami włoskimi 124

podobny do pietruszki i wyroznia go specyficzny aromat,przypominajacy kminek,anyz i koper.Jest nie tylko delikatny i smaczny,ale tez bardzo zdrowy.Jakie ma wartosci,mozecie przeczytac tutaj: puree-ziemniaczane-z-pasternakiem. Zupa jest niezwykle prosta i szybka do przygotowania.Potrzeba bowiem zaledwie 15 minut,by ugotowac pasternak,gotuje sie szybciej niz ziemniaki.Ta smaczna,rozgrzewajaca i sycaca zupa-krem to swietna

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bigos polski-najlepszy 146

uzytych mies,tym bogatszy bedzie smak bigosu.Swietny smak nadaja zeberka,niestety nie dostalam. Wielokrotnie odgrzewany i mocno schladzany bigos jest jeszcze lepszy niz swiezy. Podawac z pieczywem lub puree ziemniaczanym. Uwagi: Bigos mozna zrobic na samej kiszonej kapuscie.Zamiast przecieru pomidorowego mozna dodac powidel sliwkowych lub suszonych sliwek.Mozna rowniez dodac ,jesli ktos lubi szklanke czerwonego wina

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gyros z karkowki i przepis na orginalne tzatziki z Krety 196

miekkosci - okolo 20-30 minut.Pod koniec zdjac pokrywe i odparowac nadmmiar wody lub, zagescic 1 lyzeczka maki,by utworzyc apetyczny sos.Zrobilam sos,poniewaz podalam moj gyros z puree ziemniaczanym w miedzyczasie przygotowac tzatziki.Ogorka obrac ze skorki i zetrzec na duzych oczkach tarki.Posolic i odstawic,by puscil sok.Odsaczyc dokladnie ogorka na sitku nastepnie polaczyc z jogurtem,posiekanym czosnkiem,octem winnym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Schab duszony w sosie dyniowo-jabłkowym z majerankiem 111

dynię z jabłkiem,posypać majerankiem i dusić  jeszcze 6-8 minut.Pod koniec duszenia podlać śmietaną kremówką.Ewentualnie dosolić podawać z ulubionymi dodatkami.Do dania pasują kluseczki,kasze lub puree ziemniaczane

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Schab duszony w sosie śmietanowo-chrzanowym 160

miękkości około 30-40 minut gdy mięso jest miękkie dodać do bulionu śmietanę z chrzanem i dokładnie wymieszać.Ilość chrzanu dostosować do własnych preferencji smakowych podałam z puree ziemniaczanym i jabłkami w majeranku z żurawiną.Przepis tutaj

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pulpeciki w sosie pomidorowym 109

Pulpeciki w sosie pomidorowym z wołowiny, podawane z makaronem spaghetti to włoskie klimaty ale przecież równie dobrze będą smakować z puree ziemniaczanym, ryżem czy pieczywem… Ja najczęściej podaję tradycyjnie, z ziemniakami. Charakterystyczny smak i aromat sosu pomidorowego znakomicie podkreśla smak mięsa wołowego. Pulpeciki w sosie pomidorowym to bardzo proste i szybkie danie, serdecznie zapraszam. Pulpeciki w sosie pomidorowym

UgotujmyTo.pl
Karkówka pieczona 129

przepis. Mięso jest delikatne, soczyste i jędrne i idealnie smakuje w tej słodkiej musztardowej glazurze. Mięso idealnie nadaje się na kanapki, ale też będzie wspaniale łączyło się z ziemniaczanym puree, ryżem czy kaszą na obiad. Długi czas pieczenia w niskiej temperaturze jest jednocześnie i dużą wadą i dużą zaletą. Wadą, bo niestety trzeba tyle czekać ale z drugiej strony

UgotujmyTo.pl
Bolońskie niespodzianki 140

Przygotować formę do muffinek. Natłuścić każde wgłębienie. Ciasto francuskie pokroić na duże kwadraty (około 10 x 10 cm) i wyłożyć nimi wgłębienia. Następnie nałożyć mięso i poprzykrywać ziemniaczanym puree. Wierzch każdej porcji posypać startym serem i nałożyć odrobinę margaryny. Formę z niespodziankami piec w 180ºC przez 25-30 minut. Podawać zaraz po upieczeniu. Źrodło: przepisy.pl linkwithin

Świat Domowej Kuchni
Grillowane kiełbaski pod ziemniaczaną pierzynką 164

ugotować do miękkości, przecisnąć przez praskę i wymieszać ze śmietana i częścią margaryny. W naczyniu do zapiekania ułożyć kiełbaski a następnie nałożyć na nie cebulę. Całość pokryć ziemniaczanym puree. Wierzch posypać startym serem oraz pozostałą częścią margaryny, pokrojonej w kawałki. Naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać w temp. 175-180°C przez 25-30 minut. Inspiracja: przepisy.pl

Świat Domowej Kuchni

Proponowane wyszukiwania