puree ziemniaczane - 979 przepisów (strona:38/66)

Kluski śląskie 161

Ziemniaki obieramy ze skórki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie je odcedzamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę do puree lub przez maszynkę do mielenia mięsa. Do ziemniaczanej masy dodajemy jajka oraz obie mąki i płaską łyżeczkę soli, a następnie wyrabiamy ciasto. Z masy formujemy kule o śr. 4-5 cm (najlepiej

MyCookBook.pl
Peruwiańska causa po mojemu 190

łyżek wody i mieszamy, dzięki temu masa będzie bardziej plastyczna, przekładamy tą część do osobnej miski. Pozostałe ziemniaki dzielimy na trzy równe części, jedną mieszamy z puree z groszku. Dwie pozostałe z puree z marchewki (ma ona luźniejszą konsystencje, więc wymaga więcej ziemniaków, żeby masa nie była zbyt miękka). W razie potrzeby doprawiamy solą i zostawiamy do przestygnięcia(...)szklankach. Myślę, że tak też będzie ładnie wyglądać. Podaję jedną przykładową wersję:      Na dnie foremki układamy żółtą warstwę ziemniaczaną z kurkumą, na niej plastry smaczliwki, na nich krewetki w majonezie, następnie puree pomarańczowe z ziemniaków i marchewki, wygładzamy je i układamy warstwę czarnej quinoy w majonezie, na koniec puree z ziemniaków i groszku, starannie je wyrównujemy

Quinoa Raz!
Jabłecznik z puree z dyni na kruchym spodzie - bezglutenowy 130

zbytnio kleić do wałka.  Składniki na jabłka: 2 duże jabłka - najlepiej kruche i lekko słodkie (np. championy) 250 ml puree z dyni 100 ml brązowego cukru 2 garście rodzynek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej - ewentualnie otarta skórka z jednej pomarańczy lub kilka kropel aromatu pomarańczowego Jabłka obrać i pokroić na niewielkie, równie kawałki(...)grubości do 1/2 cm. Do jabłek dodać puree z dyni, cukier, sok z cytryny, otartą skórkę z pomarańczy lub aromat oraz rodzynki. Wszystko wymieszać.  Jeśli macie puree z dyni o sporej ilości wody to rodzynki wciągną wilgoć podczas pieczenia. Ale dobrze wtedy dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, która zagęści całość po upieczeniu. Całość dokładnie wymieszać i wyłożyć na podpieczony

Ze smakiem bez glutenu
Sernik z dynią na ciasteczkowym spodzie 147

schładzam w lodówce. Smacznego, Klaudia. *Pokrojoną i pozbawioną nasion dynię piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 90 minut, następnie obieram i miksuję na puree. **W wersji bezglutenowej można zastąpić mąką ziemniaczaną. ***Można zastąpić masłem

Mango Papaja
Sernik dyniowy bez cukru (z żurawiną i polewą z białej czekolady) 181

robienia masy serowej. Składniki na masę serową: 1 kg twarogu na sernik 3 całe jajka 3 żółtka 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 500 g puree z dyni 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika LUB po 1/2 łyżeczki kardamonu, cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej. Wszystko powinno mieć temperaturę pokojową.  Składniki wszystkie

Jedzeniomania
TARTA DYNIOWA NA KOKOSOWYM SPODZIE 438

SKŁADNIKI NA MASĘ DYNIOWĄ: 550 g miąższu z dyni* 200 g mascarpone 200 g ricotty (lub serka kremowego: np. Delfiko, Piątnica, Philadelfia) 2 jajka 2 żółtka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki brązowego cukru skórka otarta z 1 dużej pomarańczy 3/4 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej NA WIERZCH DYNIOWO-POMARAŃCZOWY CURD: 3/4-1 szklanki dyniowo-pomrańczowego curdu z tego(...)uklep porządnie spód i boki, tworząc po bokach rant o grubości 1 cm . Wstaw formę ze spodem do lodówki. MASA DYNIOWA: W malakserze umieść puree z dyni, mascarpone, ricottę, jajka, żółtka, mąkę ziemniaczaną, cukier, skórkę z pomarańczy, cynamon i gałkę muszkatołową i zmiksuj krótko na gładką masę. Przełóż powstałą masę na schłodzony spód ciasteczkowy i piecz tartę 35 minut

Słodko-Słony Świat Ilony
Najlepsze Kluski Śląskie 6936

1 jajko 1 żółtko Najlepsze Kluski Śląskie - Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy, a następnie gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Ugotowane ziemniaki ubijamy na puree i odstawiamy do przestudzenia. Po tym czasie dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajko oraz żółtko i wyrabiamy masę do otrzymania gładkiej konsystencji (ilość mąki ziemniaczanej zależy od sypkości ziemniaków - gdyby masa okazała się zbyt kleista

Słodka Strona
Placki ziemniaczane z gulaszem 237

garnka, dodajemy wodę, tak, żeby zakrywała mięso. Dodajemy pieprz, sól, paprykę wędzoną. Gotujemy na małym ogniu godzinę-półtorej. Zagęszczamy mąką pszenną. Placki ziemniaczane: Ziemniaki i cebulę obieramy i ścieramy na tarce- takiej najdrobniejszej, powinno powstać puree. Dodajemy 1-2 łyżki mąki, jajko, sól, pieprz. Mieszamy. Na gorący olej nakładamy porcję masy ziemniaczanej i smażymy placki, aż będą rumiane

Czerwona Porzeczka
Pancakesy z dyni wg Aleex 135

pewną taką nieśmiałością”, sięgnęłam po nią po raz pierwszy, a już na dobre zadomowiła się w mojej kuchni. Wypróbowałam już zupę dyniową, dyniowe puree i placuszki z dyni, które smakują lepiej niż placki ziemniaczane. Kilka dni temu znów sięgnęłam po jesienną dynię. Tym razem wykorzystałam przepis z kwestii smaku na pancakesy, oczywiście z dodatkiem dyni. Do puszystych placuszków dodajemy(...)dyniowe puree. Ja przygotowałam je wcześniej, część zamroziłam, a druga część spokojnie czekała w lodówce na swój czas. I nadszedł wreszcie. Pancakesy z dynią smakują rewelacyjnie. Są puszyste, mięciutkie i cudownie pomarańczowe. Doskonałe z cukrem pudrem i śliwkowymi powidłami. Zresztą zjedzcie je z tym, czym chcecie, ale koniecznie, koniecznie wypróbujcie. Składniki: • 200 g purée z upieczonej dyni • 50 g jogurtu

W mojej kuchni
Kotleciki jaglano-dyniowe *BEZGLUTENOWE* 178

kuchnie w której gotuję najsmaczniejsze kąski. Nadeszła pora na kotleciki. W wersji bardzo jesiennych kolorów. Składniki: 4 łyżki kaszy jaglanej 3 łyżki puree z dyni 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej sól, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie  Sposób przygotowania: Kaszę płuczemy i gotujemy w 1 szklance gotującej się wody. Po ugotowaniu odkładamy do wystudzenia. Do miseczki(...)dodajemy kaszę, puree, skrobię i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy kotleciki. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Kotleciki podane z sałatką: 1 pomidor garść rukoli 2 plastry wędliny drobiowej 1 łyżeczka jogurtu naturalnego  Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Tarta dyniowa z ricottą i cynamonem 156

łatwo wbijał. Ze skórek wydrążyć miąższ, zmiksować i odmierzyć potrzebną ilość. Resztę zamrozić. Masa : 500 g ricotty skórka z 2 pomarańczy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki cukru trzcinowego 4 jajka 230 g puree z dyni* 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej Ser umieścić w misie miksera i na niskich obrotach połączyć ze skórką. Dodać mąkę

Chocolate Muffin Blog
Mango curd 140

łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 2 żółtka, w temperaturze pokojowej 25 g masła, w temperaturze pokojowej 3 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej Mango obrać, pokroić w kostkę. Przy pomocy blendera lub malaksera zmiksować na gładkie puree, bez grudek (ewentualne grudki przetrzeć przez sito). Umieścić w garnuszku. Dodać cukier, sok z cytryny, żółtka. Podgrzewać, cały czas mieszając, przed samym momentem

Czerwień i błękit
,,Orzechy i dynia pod złotą kołderką’’ 124

łyżki miodu Stovit 2 łyżki mleka 2 łyżeczki sody oczyszczonej na bezę: 4 białka 3/4 szklanki cukru pudru szczypta soli łyżka mąki ziemniaczanej łyżka octu lub soku z cytryny Masa dyniowa: 1 szklanka puree z dyni 3 galaretki brzoskwiniowe 2 Łyżki jabłka z brzoskwiniami i cukrem Masa śmietanowa: 250 ml śmietany kremowej 30% 2 opakowania śmietan-fixu 3 łyżki(...)cukrem solą na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet. Kiedy placek wystygnie na jednym z nich nakładamy pianę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 160 st. C około 10 minut a następnie suszymy w 140 st. C jeszcze około 30- 40 minut Masa dyniowa: Puree z dyni gotujemy z prażonymi jabłkami. Do gorącej masy wsypujemy galaretkę

Podróż w kulinaria
Sernik dyniowy 120

pieczenia 10 dag. margaryny 10 dag. smalcu 4-5 łyżek śmietany Masa serowa: 750 g. sera twarogowego dwukrotnie zmielonego 1 szkl. cukru 1,5 szklanki puree z dyni 5 jajek 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka imbiru mielonego 0,5 łyżeczki kardamonu Lukier: cukier puder woda (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z podanych składników zagnieść kruche ciasto

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Kopytka dyniowe 193

jeszcze pysznie smakują zarówno takie prosto z wody, jak i odsmażone na masełku.   SKŁADNIKI: 250 g ugotowanych ziemniaków 250 g gęstego puree z dyni 100 g mąki pszennej + do podsypywania 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól, gałka muszkatołowa (ewentualnie papryka ostra i pieprz jeśli kopytka nie będą w wersji słodkiej) 1. Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać puree

Kto ugości moich gości?

Proponowane wyszukiwania