ziemniaków -25 dag mąki pszennej -2 łyżki mąki ziemniaczanej -1 jajko -3 łyżki oliwy z oliwek -sól -dodałam do ciasta ziemniaczanego trochę siekanej pietruszki , może być bazylia Ugotowane ziemniaki należy zmielić w maszynce do mięsa lub wsypać do CC Major Kenwood i zastosować mieszadło elastyczne. Wymieszać ,aż uzyskają konsystencję puree. Gdy ostygną, dodać do nich jajko, mąkę oraz sól
Z Kuchni Do Kuchnigram rozpuszczonego masła 400 gram twarogu, trzykrotnie zmielonego 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru pudru 1 szklanka syropu dyniowo-korzennego* 50 ml mocnej zaparzonej kawy do podania: bita śmietana/ cynamon/ kakao *Syrop korzenno- dyniowy: 200 gram mleka skondensowanego słodzonego 3/4 szklanki puree z dyni, najlepiej hokkaido 3/4 szklanki wody po 1 łyżeczce: imbiru, gałki muszkatołowej, cynamonu
Mango Papajabezy dodałam delikatny krem kokosowy, owoce granatu, brzoskwinie i puree z mango, ale świetnie sprawdzą się tutaj same granaty lub dodatkowe owoce egzotyczne np. marakuja, pitaja czy papaja. Beza (2 blaty): 6 białek 250g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka octu jabłkowego 1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej szczypta soli Piekarnik nagrzewamy do 150ºC (130ºC z termoobiegiem). Ucinamy(...)dojrzałe mango lub inne owoce według uznania Brzoskwinie odsączamy z zalewy i kroimy na ćwiartki. Wydrążamy granat. Mango kroimy na małe kawałki i wrzucamy do blendera, blendujemy całość na puree, którym polejemy tort. Gdy wszystkie składniki są gotowe możemy przejść do składania tortu. :) Na paterze układamy 1 łyżkę kremu kokosowego, tak, by przywarła do niego dolna beza. Układamy jeden blat
Cooking Monsterszklanki: szklanka jagód szklanka malin szklanka jeżyn 2/3 szklanki cukru łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli 2 łyżki soku z cytryny 3 duże jajka 2 łyżki masła Wszystkie owoce wrzucić do blendera i zmiksować na gładki mus. Przecedzić przez sitko, aby pozbyć się pesteczek. Odlać szklankę przecedzonego puree owocowego, a resztę odłożyć. W małym rondlu wymieszać trzepaczką jedną szklankę puree
wyzwania kuchennekażdą połówką. Za pomocą praski rozgnieć ziemniaki na gładkie puree (ważne jest, aby to zrobić póki są ciepłe, w przeciwnym razie powstaną grudy). Przełóż je do miski z cebulą i tofu, dodaj też szczypiorek, mleko kokosowe, przeciśnięty czosnek, dodaj szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Uzyskaną ziemniaczaną masą napełniaj kolejno puste łódeczki i układaj
Roślinna - blog wegańskiduży seler korzeniowy (ok 1 kg) około 250 g mąki ziemniaczanej 200 g grochu zielonego (połówki) 200 g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 2-3 młode marchewki 200 g boczku wędzonego 2 łyżki oleju sól, pieprz Przygotowanie Seler obieramy, kroimy na mniejsze kawałki gotujemy ,robimy puree (najlepiej przepuścić przez maszynkę do mielenia) ,dodajemy mąkę. Ciasto wyrabiamy
R'n'G Kitchenłyżka natki pietruszki 2 łyżki mąki ziemniaczanej mąka pszenna 1 łyżka masła Farsz: 1 ugotowana pierś kurczaka 1 cebula 4-5 suszonych pomidorów serek kremowy Apetina Pomidory i bazylia 7 plasterków szynki szwarcwaldzkiej Dodatkowo: bułka tarta Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Przecedzamy, przeciskamy przez praskę na gładkie puree. Wariant I – Masło roztapiamy w małym rondelku. Dodajemy(...)połączyć ją z sosem pomidorowym). W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Farsz zawijamy w plasterki szynki szwarcwaldzkiej – mniej więcej po 1-1,5 łyżeczki. Z masy ziemniaczanej formujemy w dłoniach płaski placek (przy wykonywaniu wariantu II należało dłonie zwilżać w zimnej wodzie). Na środek każdego kładziemy farsz owinięty szynką i zawijamy całość. Obtaczamy w bułce tartej
Smaki Na Talerzulokalnej mleczarni. A szpinak do klusek musi być dokładnie zmiksowany na puree. Kluski szpinakowo-serowe to idealne kluski, lekkie, delikatne, po prostu pyszne. Składniki: 150 g kremowego serka kanapkowego OSM Czarnków 1 szklanka świeżego szpinaku 1 jajko 4 łyżki mąki pszennej + trochę do podsypania 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki masła 1 łyżka soli Przygotowanie: Do miski blendera przekładamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębabcia a Ona często smażyła dla nas postne ziemniaczane placki (na słodko oczywiście!). Mimo, że było to dość dawno pamiętamy ich strukturę oraz trochę smak. Przyszedł czas na starcie PLACKI BABCI BOŻENKI vs PLACKI BABCI ZOSI (SYS)! -Babcine placki miały ziemniaki tarte w oczka, tutaj otrzymujemy puree i to już zmienia ich konsystencję. -Babcine placki były smażone
Candy Pandasłyżka masła sól, pieprz, majeranek 1 jajko 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego Rosti: 1 kg ziemniaków 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól garść posiekanej natki pietruszki olej do smażenia Sos śmietanowy: bulion z pieczenia gołąbków 3 łyżki śmietany 18% cebula garść posiekanej natki pietruszki ząbek(...)schładzam w lodowatej wodzie. Osuszam liście w ręczniku papierowym. Ziemniaki gotuję do miękkości a następnie rozgniatam na puree. Na maśle smażę posiekaną cebulę i czosnek do zarumienia z dodatkiem soli, pieprzu i majeranku. Mięso mielone doprawiam solą, pieprzem i majerankiem, mieszam z puree z ziemniaków oraz podsmażoną cebulką i czosnkiem. Liście botwiny rozkładam i nakładam niewielką ilość farszu. Zawijam gołąbki
Mango Papajaświetną alternatywą dla klasycznych kotletów. Czasem podaję je z puree z ziemniaków, a innym razem z frytkami. Zdarza się też, że w przypadku nagłego ataku głodu, ratują mojego syna przed "zagładą" w wersji solo ;) Spróbujcie, bo warto! Składniki: 300 g piersi z kurczaka 1 łyżka majonezu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 łyżki startego żółtego sera jajko pieprz sól oliwa
zadanie-gotowanieugotowanych ziemniaków (użyłam młodych, ugotowałam je w parowarze w mundurkach, po wystygnięciu zdjęłam skórkę) około 250 g mąki ( w sumie dowolnej) łyżeczka startej gałki muszkatołowej sól: łyżeczka do masy ziemniaczanej i pół do szpinaku olej roślinny do smażenia Przygotowanie: W głębokiej patelni rozgrzej łyżkę oleju i wrzuć szpinak, smaż go około 3 minut, musi się cały „zeszmacić(...)używajcie do tego blendera, jeszcze nie rozkiminiłam dlaczego, ale blendowane ziemniaki zamieniają się w kleistą maź), od biedy możecie rozdrobnić ziemniaki widelcem, utłuczcie ziemniaki na idealnie gładkie puree. Dodaj sól. Do puree dodawaj stopniowo mąki, tak aby ciasto nie kleiło się do rąk. W sumie to ciasto jak na kopytka. Ciasto podziel na 8 w części, z każdej uformuj okrągły
greenscarfGnocchi Gnocchi to rodzaj włoskich kluseczek, bardzo podobnych do polskich kopytek . Istnieje wiele wersji tej potrawy, m.in. z ziemniaków, warzywnego puree, sera, itp. Najbardziej znane są
Blog z Apetytempokrojonego pomidora i puree z papryki. Gulasz dusić na małym ogniu, pod przykryciem, bardzo często mieszając, przez 3 - 4 godziny, aż mięso będzie miękkie. W przypadku, gdyby płyn nadmiernie odparował, dolać bulionu wołowego - ja nie musiałam. Na sam koniec duszenia gulasz przyprawić solą. Gulasz podawać na ciepło, np. posypany posiekaną natką pietruszki, z plackami ziemniaczanymi, kaszą czy ziemniakami. SMACZNEGO(...)rzadki można go zagęsić mąką (w niewielkiej ilości zimnej wody - około 125 ml - dokładnie wymieszać 1 łyżkę mąki pszennej i wlać do gulaszu) i/lub kwaśną, gęstą śmietaną 18%. Puree z papryki można zastąpić węgierską pastą paprykową. 1 łyżka = 15 ml. Źródło przepisu: Kuchnia niewyszukana
Gospodyni Miejska