zrazy z polędwicy wołowej z kopytkami z suszonymi grzybami, zielonym groszkiem i sosem z trawy żubrowej, a PanMąż jagnięcinę na musie śliwkowym z kopytkami na maśle palonym i puree dyniowym z imbirem. Oba dania dania były dobre (choć kopytka Męża były lepsze niż moje, mój sos był specyficzny, przez co ciężko mi opisać jego smak), ale najlepsza była kacza pierś(...)wkoło zielono, zacisznie, po prostu cudnie! Nawet nie jestem w stanie tego opisać - atmosfera starego domku na wsi, sielsko - anielsko! Zdjęcie pochodzi z https://www.facebook.com/zielonatawernakazimierz?fref=ts Moje placki ziemniaczane ze śmietaną na przystawkę dobre, choć jak to placki - w zasadzie nie ma się czym zachwycać. Za to tagliatelle z kurkami na danie główne - wyborne! Kurki super przyrządzone, makaron
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!pieczarek • 3 łyżki natki pietruszki • 1 łyżka koperku • 1 cebula • 3 ząbki czosnku • 1 łyżeczka soli, pieprz do smaku • 1/2 łyżeczki kurkumy • 1 szklanka śmietanki 30% • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 4 łyżki oliwy Wykonanie: • Porcje królika posypać solą i pieprzem, następnie podsmażyć na rozgrzanej oliwie. • Cebulę pokroić w kostkę i dodać do królika, podsmażyć(...)minut. • Gdy królik będzie miękki, dodać posiekaną natkę pietruszki, koperek i mąkę ziemniaczanę wymieszaną ze śmietanką. • Zagotować i podawać. My jedliśmy z puree brokułowym
To co kochamrzymski 3 jaja L masło i bułka tarta do wysypania formy Wykonanie: soczewicę wypłukać na sitku, zalać 2 szklankami bulionu i gotować , aż wchłonie całą wodę i stanie się puree obrać cebulę i czosnek, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju obrać marchewkę i selera, następnie zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Dołożyć do cebuli i smażyć powoli, aż zmiękną(...)keksówę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą, nadmiar bułki wysyp roztrzep jaja, wymieszaj z masą soczewicą, wlej ją do formy. Konsystencja pesztetu przed upieczeniem powinna przypominać masę na placki ziemniaczane. Postukaj blaszką o blat, by ze środka wypchnąć powietrze piekarnki nagrzej do 180` C i piecz 45 minut. Krój po całkowitym wystygnięciu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ziemniaki grillować można na różne sposoby, w całości, jako talarki czy w ćwiartki pokrojone, grillowane bezpośrednio na rożnie lub w folii pieczone. A ja Wam polecam babeczki ziemniaczane, do których fasolka i boczek zostały dodane. Ciasto to foremek tylko przelewamy, na górne rożno do grilla wkładamy, temp. odpowiednią ustawiamy, pokrywę przykrywamy, 30 min czekamy i nowy smak(...)smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, młoda marchewka, młoda pietruszka- korzeń, syrop z agawy, olej rzepakowy. Przygotowanie: W garnku gotujemy ziemniaki do miękkości, rozgniatamy na puree i studzimy. Roztrzepujemy jajka ze śmietaną, doprawiamy sola i pieprzem. Dodajemy ziemniaki i całość mieszamy na gładką masę. Do masy dodajemy starty ser, drobno posiekany rozmaryn
Moniki SmakołykiCoś na typowy domowy posiłek. Postanowiłam tym razem zrobić roladki schabowe, dawno ich nie robiłam i naszła mnie ochota. Najtrudniejsze było to że zawsze jadłam je
Kuchnia Pełna Pasjimuszkatołowa do smaku • sok z 1 cytryny • olej do smarowania foremek • sałata, koper do dekoracji Wykonanie: • Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Utłuc na puree i przyprawić gałką muszkatołową. • 1/3 sera żółtego zetrzeć bardzo drobno i wymieszać z ziemniakami. • Szpinak rozmrozić, odcisnąć i przesmażyć na maśle. • Dodać czosnek drobno posiekany(...)szerokości na górze 5 cm. • Boki i dno foremek wyłożyć plastrami łososia, tak aby powstały kubeczki. • Do środka nakładać masę szpinakowo-serową, wyrównać. • Masę ziemniaczaną włożyć do rękawa foliowego i wyciskać na każdej babeczce różyczkę. • Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st.C przez 20 minut
To co kochamSkładniki: 1 polędwiczka wieprzowa 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina łyżka masła 15 dkg borowików s ó l pieprz oliwa z oliwek
Luźna KuchniaDzisiaj piątek, więc prezentuję kolejne pyszne danie bezmięsne. Co prawda, sama nie widzę sensu w zachowywaniu postu, skoro można się objeść smakowitymi daniami bez mięsa, chociażby
e-PrzepisyKulinarneDzisiaj piątek, więc prezentuję kolejne pyszne danie bezmięsne. Co prawda, sama nie widzę sensu w zachowywaniu postu, skoro można się objeść smakowitymi daniami bez mięsa, chociażby
e-PrzepisyKulinarnegotowane ziemniaki, mąka, sól oraz opcjonalnie jajko. Dawniej Górale stosowali jeszcze mąkę owsianą lub żytnią, lecz placki były twarde. Obecnie istnieją jeszcze tak zwane moskole spiskie, czyli czysto ziemniaczane lub czysto mączne – wówczas pieczone z dodatkiem sody oczyszczonej. A jak zrobić to fajne danie, które może być śniadaniem, kolacją lub po prostu dodatkiem? Proszę bardzo (składniki na placki(...)Masełko solone, masełko czosnkowo-tymiankowe, sos jogurtowy, chips z boczku Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie dodajemy masło i przyprawy i ugniatamy na gładziutkie puree. Studzimy. Do wystudzonego puree dodajemy mąkę. Celowo nie podałam jej ilości, ponieważ wszystko zależy od odmiany ziemniaków. Ciasto ma być dosyć twarde, przypominające ciasto na kopytka. Dobrym wyznacznikiem jest moment
Kate's KitchenCo można zrobić gdy zostaną ziemniaki? Bardzo dużo przepisów domaga się użycia ugotowanych ziemniaków:) Dzisiaj pokażę jak to u nas wygląda jeden ze sposobów :) na
chleba naszegoPrzepis znalazłam w starej niemieckiej książce. Składniki: 60 dag kaszanki 1 kg ziemniaków 75 da winnych jabłek 10 dag boczku 1 cebula 1 łyżeczka cukru sól
Tradycyjna Kuchnialudzkość przetrwałaby bez frytek? Można ziemniaki podać na setki różnych sposobów i wcale nie muszą mieć tyle Kcal ile mają frytki. Ja dziś podaję zapiekane ziemniaki. Zapiekanka ziemniaczana lub ziemniaki z patelni to chyba również jedno z tych dań, które każdy kiedyś choć raz zrobił w życiu. Fakt zapiekankę posypię serem, ale sos beszamelowy będzie lekki i prosty(...)ważne aby ziemniaki były z gatunku niemączystych? Po zapieczeniu pozostaną w ścisłych ładnych plasterkach. Ziemniaki mączyste będą po zapieczeniu rozpadać się po prostu. Taki ziemniaki nadają się najlepiej na puree czyli tzw. tłuczone. Takie zapiekane ziemniaki podawać jako bezmięsną przekąskę np. do zapiekanych warzyw lub jako dodatek do mięsnego dania głównego. Nadają się do wszystkich mięs i ryb. SKŁADNIKI
Sztuka gotowania w/g Samiryfunkcja góra-dół). Odstawiamy do przestudzenia. Do misy miksera przekładamy twaróg. Wsypujemy cukier i miksujemy na średnich obrotach do momentu połączenia się. Wsypujemy budyń oraz mąkę ziemniaczaną. Następnie kolejno wbijamy po jednym jajku. Czekamy aż każde połączy się z twarogiem, dopiero dokładamy kolejne. Wyłączamy mikser. Do czekolady dodajemy kilka łyżek masy serowej. Energicznie mieszamy . Miksujemy na wolnych obrotach(...)minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach (najlepiej całą noc). Mus truskawkowy: Żelatynę zalewamy zimną wodą. Odstawiamy do napęcznienia. Z truskawek obieramy szypułki, myjemy pod bieżącą wodą. Miksujemy na gładkie puree. Przelewamy do osobnego garnka, dodajemy cukier puder. Podgrzewamy do momentu zagotowania, zdejmujemy z ognia. Wkładamy żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno. Wlewamy
VioletoweKucharzenie