naszą mieszaninę dodajemy do reszty potrawy. Sosu nie można też długo gotować, aby żółtko się nie ścięło. Podgrzewamy taki sos na małym ogniu. Sos będzie wtedy aksamitny. MĄKA(SKROBIA) ZIEMNIACZANA Tego typu zagęszczanie nadaje neutralny smak. Jest to jeden z szybszych sposobów zagęszczania gorących sosów, zup. Wymieszamy mąkę 1:1 z zimną wodą po czym wlewamy ją do naszej(...)zagotować. Wykorzystuję ten sposób do zup jarzynowych. Surowy ziemniak również może nam uratować przesoloną zupę. Dodajemy surowego ziemniaka do zupy on wchłania sól po czym takiego ziemniaka usuwamy. PUREE Z WARZYW I OWOCÓW Różne rodzaje warzyw np takie jak seler, marchew, dynia, korzeń pietruszki nadają się do zagęszczenia sosu lub zupy. Pokrojone i zagotowane w bulionie po czym zmiksowane nadadzą
Basia w kuchniLangosz ziemniaczany z czosnkiem, śmietaną i serem. Langos sajtos tejfolos Innym braterskim przysmakiem obok kutroszy jest, pochodzącym z Węgier, obecnym na Słowacji i w Czechach ,no i w Polsce jest LANGOS-langosz. Ta słynna potrawa węgierska, której z pewnością skosztował każdy podróżujący tam turysta ,jest niezwykle prosta ,a przy tym pozwala na olbrzymią różnorodność podawania. Langosz(...)mundurkach Ser żółty Śmietana kwaśna Szczypta cukru sól Czosnek Olej Wykonanie. Robimy zaczyn, kiedy rośnie gotujemy ziemniaki lub wykorzystujemy pozostałe z poprzedniego dnia. Ziemniaki mielimy lub dobrze rozdrabniamy na puree. Łączymy mąkę, ziemniaki, zaczyn, 1 łyżeczkę oleju, sól, resztę mleka dodajemy stopniowo i zagniatamy nieklejące się ciasto. Odstawiamy na 1 h. Przygotowujemy miksturę do smarowania lanoszy. Przeciśnięte 3-4 ząbki
Kulinarny karnet Christopherachrupiącymi kawałkami mango. Całość zwieńczona deserową czekoladą. Niebo w gębie. MANGOLADA (sernik na zimno) Składniki: spód: (forma 17cm) 2 jajka 1/2 szkl mąki 1/2 szkl cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka kakao 2 łyżki oleju śmietana z żelatyną (potrzebna do mas czekoladowych): 150 ml śmietany 30 % 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki żelatyny 1/4 szkl ciepłej wody(...)olej. Do masy przesiewamy kakao oraz obydwie mąki, mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do formy 17 cm i pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach.Studzimy. masa mango: Mango miksujemy na puree, dodajemy cukier, a następnie zalewamy galaretką rozpuszczoną w wodzie. Tężejącą masę przelewamy do formy 17 cm , wyłożonej folia spożywczą (ułatwi wyjęcie z formy zastygłej masy) i odstawiamy do lodówki
Bon appetit mon amieprzygotowałam go z truskawkami, jednakże wyśmienicie będzie smakował również z innymi owocami. Biszkopt w kształcie serca (22*22cm) 6 jajek Szczypta soli ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej Krem truskawkowy: 250 g truskawek 1,5 łyżki żelatyny 5 łyżek wody 130 g cukru pudru 500 ml śmietany kremówki 125 g serka mascarpone Krem śmietanowy: 700 ml śmietany(...)blaty. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Krem truskawkowy: Żelatynę zalewamy w zimnej wodzie, mieszamy. Z truskawek usuwamy szypułki oraz myjemy je pod bieżącą wodą. Blendujemy je na gładkie puree, przelewamy do garnka. Gotujemy przez kilka minut z cukrem pudrem (często mieszamy). Zdejmujemy z ognia. Dodajemy napęczniałą żelatynę, mieszamy aż się rozpuści. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Śmietanę kremówkę ubijamy
VioletoweKucharzeniepuszki lub zmiksowane na gładką masę 3 dojrzałe owoce mango) 1,5 szklanki cukru (jeśli używamy słodzonego przecieru z mango to zmniejszamy ilość cukru o połowę) 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii skórka otarta z 1 pomarańczy (ew. cytryny, limonki) Tropikalna galaretka: 2 puszki po 425 g (230 g bez zalewy) owoców tropikalnych w puszce (można(...)całkowitym wystudzeniu wstawić sernik na min. 4 godziny do lodówki (najlepiej na całą noc). 7. Na drugi dzień przygotować galaretkę - owoce z puszki zmiksować na puree, przelać do rondelka, zagotować i dodać agar. Dokładnie wymieszać. Odstawić na chwilę, aby troszkę przestygło. Następnie wylać galaretkę na sernik, wyrównać szpatułką. Wstawić na 15 min. do lodówki
Domowa Cookierenka AgiHalloween, bo przecież to połączenie kolorów idealnie tutaj pasuje. Przepis nieco zmieniłam, dostosowując go do zawartości lodówki. Zamiast więc twarogu jest serek kremowy, dyni dałam całe mnóstwo (użyłam puree z dyni Hokkaido, stąd niezwykle intensywny kolor ciasta), za to ciasteczek nieco mniej. Muszę przyznać, że nieco obawiałam się, czy cokolwiek z tego wyjdzie - masa serowa była dość płynna(...)tortownicę o średnicy 20cm) spód: 140 g ciastek oreo (waga bez kremu) 65 g masła masa serowa: 600 g serka kremowego 550 g musu z dyni 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 45 g miodu 50 g cukru 3 jajka krem: 100 g ciastek oreo (waga bez kremu) 200 ml śmietany kremówki (38%) czarny barwnik
Pożeraczka, czyli raz adobrzedomu na obiad. Krem z kasztanów z porto, bekonem, chipsami z karczochów i natką pietruszki, następnie polędwica wołowa pieczona prawie dziesięć godzin w bardzo niskiej temperaturze - obłędna! - podana z puree z marchewki, gotowanymi ziemniakami i sosem z czerwonego wina. Jakie to było dobre... Na szczęście wszystkim starczyło miejsca na deser, na czym szczególnie mi zależało, bowiem za ten odpowiedzialna byłam(...)gościach - sprawdziłam! Tort waniliowy z truskawkami i nutą pomarańczy Składniki: (na tortownicę o średnicy 26 cm) biszkopt: 8 jajek 300 g cukru 185 g mąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej krem: 250 g serka mascarpone 250 g jogurtu waniliowego 300 ml śmietany kremówki (38%) ziarenka z 1 laski wanilii 40 g cukru pudru 3 listki żelatyny 600 g truskawek
Pożeraczka, czyli raz adobrzeręką tylko grzyby suszone, ale musimy wtedy pamiętać aby namoczyć suszone grzyby we wrzącej wodzie, najlepiej zrobić to dzień wcześniej. Polecam też przepis na kurki w śmietanie , kotlety ziemniaczane w sosie grzybowym . Oraz kopytka w sosie grzybowym . Jak zrobić najlepszy sos grzybowy ze świeżych podgrzybków? To nic trudnego, postępujcie krok po kroku jak w opisie, a sos grzybowy wyjdzie(...)około 2 minuty, aż sos nieco zgęstnieje, pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Odstawiamy z ognia. Podajemy z czym chcemy, u nas tym razem sos grzybowy był dodatkiem do puree z ziemniaków i pieczonego udka kurczaka. The post Najlepszy sos grzybowy. Jak zrobić sos z grzybów? appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBułeczki z dodatkiem puree dyniowego mają śliczny kolor i są bardziej wilgotne, a dzięki temu dłużej miękkie i świeże. Dorzuciłam do nich pestki słonecznika i dyni oraz czarny sezam. B ułki urosły całkiem ładnie :) Składniki: bezglutenowy miks uniwersalny/chlebowy 500 g dynia świeża lub mrożona 100 g mleko sojowe, ryżowe lub woda 400 ml drożdże instant 1 torebka sól(...)około 30 minut do wyrośnięcia (powinny podwoić objętość). Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Przed włożeniem bułek do piekarnika posmarować wierzch "kisielem" przygotowanym z pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej i 1/4 szklanki wody, z dodatkiem oleju. Zabieg ten sprawi, że skórka będzie cienka, delikatna i ładnie się zarumieni. Piec około 40 minut bez termoobiegu. Po upieczeniu wyjąć
głodny alergiksera śmietankowego (użyłam sera z wiaderka president) 2 łyżki cukru pudru (można zwiększyć do 4 łyżek jeśli ktoś lubi słodsze wypieki) 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2 łyżki maki ziemniaczanej 4 jajka 200-300 g białej czekolady (dałam 2 tabliczki) 2-3 łyzki mleka Mus brzoskwiniowy 4 połówki brzoskwiń galaretka brzoskwiniowa z cukrem 0,5 szkl. gorącej wody Przygotowanie Spód(...)temperaturze pokojowej (w piekarniku). Rano przygotowałam mus i wstawiłam do lodówki. Mus brzoskwiniowy. Brzoskwinie zmiksować, dodać galaretkę rozpuszczoną w 0,5 szkl. gorącej wody. Galaretkę wymieszaną z puree brzoskwiniowym wstawić do lodówki. Tężejącą galaretką polać wierzch sernika. Sernik wstawić do lodówki na kilka godzin. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comTak po ostatnim przepisie z cyklu "Obiad za 10zł", zastanawiałem się nad niektórymi komentarzami dotyczącymi porcji w przeliczeniu na jedną osobę Wyszło mi na to
BaRepaspiekł inaczej. Przepis na sernik z truskawkową pianką zaczerpnęłam z bloga MW. Wprowadziłam zmiany, zastąpiłam maliny truskawkami, i „normalny ser” tym z wiaderka dodając dodatkową łyżkę mąki ziemniaczanej. Składniki: Ciasteczkowy spód: 160 g ciastek zbożowych, pełnoziarnistych lub owsianych 50 g masła, roztopionego Ciastka rozkruszyć w blenderze. Masło rozpuścić i dodać do ciastek, wymieszać. Tortownicę o średnicy(...)napęcznienia, następnie odcisnąć wodę i dodać do ciepłych truskawek. Dobrze wymieszać. Przestudzić, ale nie można dopuścić do stężenia. W misie miksera umieścić schłodzoną śmietanę kremówkę i ubić. Dodać puree z truskawek wymieszanych z żelatyną. Delikatne lecz dokładnie wymieszać. Warstwę truskawkowej pianki wylać na wystudzoną masę serową. Odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą
Rusty ForkKuchenne zapiski SOS Z MAŚLAKÓW czyli prosty sos grzybowy autorka: Na Dokładkę z bloga Na Dokładkę Zapiekanka ziemniaczana z grzybami autorka: Kulinarna Arkadia z bloga mojakulinarnaarkadia.blogspot.com Placki ziemniaczane z cukinią autorka: stokrotka123 z bloga To i owo stokrotki "Buraki po burgundzku" autorka: chilliczosnekioliwa z bloga Chilli, czosnek i oliwa - blog o kuchni śródziemnomorskiej Pierogi z kaszą gryczaną(...)maślakiem i aromatycznym kotlecikiem z dynią serwowane z pastą z bakłażana autorka: jednopalnikowa z bloga Jednopalnikowa Makaron penne ze świeżymi borowikami i cukinią autorka: MilionSmakow z bloga Milion Smaków Puree z topinambura z jarmużem - prawie jak ruskie autorka: jazzowesmaki z bloga Jazzowe Smaki Ulubione pieczone warzywa autorka: PatK z bloga pat-elnia Linguine z grzybami shitake i szparagami autor
Weekendy w domu i ogrodziedodatkowe talerze abyśmy nie musieli jeść „z jednej miski”. Na stole cały czas panował porządek. Pierwszym zamówionym daniem były – „Grillowane macki ośmiornicy na salsie z granata i kalafiorowym puree z curry” (69 zł). Nie będę ukrywała, że wybór dania był przemyślany – przeważnie otrzymujemy gumowatą ośmiornicę a tu… delikatna, wspaniała… i ta salsa. Idealnie skomponowane smaki – granat, rodzynki, kapary, orzeszki(...)najtańszych ale zdecydowanie warte swojej ceny. Restauracja dobra na lunch jak również na niedzielny rodzinny obiad. W weekendy podawane są dania z kuchni polskiej: gołąbki, schabowe, placki ziemniaczane, flaczki…. Gotował dla nas Szef Krzysztof Kowalski. 20 letnie doświadczenie oraz gotowanie dla Pary Prezydenckiej są doskonałą rekomendacją
królestwo garówzapiąć obręcz tortownicy. Wyłożyć krem cytrynowy, przykryć drugim blatem ciasta i schłodzić w lodówce. (na tortownicę o średnicy 26 cm) biszkopt: 7 jajek 265 g cukru 45 g mąki ziemniaczanej 130 g mąki pszennej 45 g kakao krem czekoladowy: 375 ml śmietany kremówki (38%) 135 g ciemnej czekolady (57%) 25 g cukru pudru Białka ubić na sztywno, pod koniec(...)minut. Dodawać po małym kawałeczku masła, miksując na najniższych obrotach. Krem się zważy, a następnie przybierze pożądaną konsystencję. Maliny zagotować, a następnie przetrzeć przez sitko. Ostudzić. Malinowe puree partiami dodawać do kremu, mieszając łyżką. Oba torty posmarować kremem maślanym, wygładzając krawędzie. Schłodzić, a następnie obłożyć białym marcepanem. Część marcepanu zabarwić na brązowo i czarno, ulepić misia. Kolejną część
Pożeraczka, czyli raz adobrzesklepowych półek, o mrożonym można tylko pomarzyć, no chyba, że samemu zrobi się zapasy. Ja bym robiła, jakby w mojej zamrażarce mieściło się coś poza pudełkiem lodów i puree z dyni. W każdym razie - trzeba się cieszyć, póki jest. W związku z tym niemal na stałe łodygi goszczą w mojej lodówce, a ja się tylko zastanawiam, co nowego stworzyć(...)słodko-kwaśny, cudownie rabarbarowy... Poezja! Spróbujcie koniecznie. Rhubarb curd Składniki: (na ok. 500 g curdu) 350 g rabarbaru 2 jajka 2 żółtka 150 g cukru 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka oleju kilka kropli czerwonego barwnika spożywczego Rabarbar umyć, odciąć końcówki i pokroić na dość spore kawałki. Zmiksować blenderem na jak najdrobniejsze kawałeczki. Przetrzeć przez sitko. Przelać
Pożeraczka, czyli raz adobrze