puree ziemniaczane - 979 przepisów (strona:43/66)

Serniczki dyniowe na czekoladowo-orzechowym spodzie z orzechami i karmelem 196

mielonych orzechów laskowych Masa serowo-dyniowa: 125 g serka mascarpone 75 g serka typu philadelphia 100 g białej czekolady 1/2 szklanki puree z dyni  (przepis) 25 ml śmietany 30% 2 jajka 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 50 g cukru Karmel: 100 g cukru 1 łyżka wody 100 ml śmietany 30% 1 łyżka masła szczypta soli morskiej Dodatkowo

Smakowity Blog Kulinarny
Ciasto z batatów, a właściwie batata 128

ponieważ dzięki przyprawie do piernika tak właśnie smakuje. Przygotowałam je – jak sama nazwa wskazuje - m.in. z batatów. Batat to inaczej patat, wilec ziemniaczany, słodki ziemniak. Z batatów można przygotowywać praktycznie to samo, co ze zwykłych ziemniaków – frytki, puree, kopytka. Możemy dostać odmiany o miąższu koloru żółto-brązowego, białego lub bladoczerwonego. Ja użyłam tych ostatnich. W Polsce ich cena kształtuje się

Powiedz dietom nie
Kotlety z gotowanych ziemniaków i cukinii. Doskonały recycling obiadowy. Danie pyszne, zdrowe, sycące i wegetariańskie. 368

jakim celu kupujemy dany produkt, gotujmy tylko tyle, aby zjeść i niczego później nie wyrzucać! Pozostało mi dużo ugotowanych ziemniaków z dnia poprzedniego, i to ziemniaki w postaci puree. Co z nimi zrobić? Nic prostrzego, kotlety! Jeszcze kilka produktów i mamy znakomite, bardzo smaczne i sycące danie. Danie znakomite do szkolnej śniadaniówki, do roboczego lunch boksu jako obiad w pracy(...)feta 1 jajko 2 cebule 2 ząbki czosnku 1/2 szkl. otrąb pszenno - żytnich 3 łyżki mąki ziemniaczanej pęczek koperku łyżeczka mielonej słodkiej papryki szczypta płatków chilli (opcjonalnie) sól morska świeżo mielony czarny pieprz olej do smażenia Przygotowanie. Ugotowanie ziemniaki (u mnie puree, jeśli są w całości dokładnie je roztłuc lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków) przekładamy do dużej miski

Naturalna Kuchnia
Kopytka marchewkowe z rozmarynem 148

jajko ok. 4 łyżki mąki pszennej + trochę do podsypania 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól 1 łyżka masła świeży rozmaryn Ziemniaki w mundurkach i marchewkę gotujemy w osolonej wodzie. Obieramy ze skórki. Marchewkę zmiksowałam niezbyt dokładnie za pomocą blendera, natomiast ziemniaki zmiksowałam na gładkie puree. Mieszamy oba składniki dokładnie na jednolitą masę. Masę przekładamy do miki, wyrównujemy powierzchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik dyniowo-pomarańczowy 123

sera do serników 200 g płatków owsianych 200 g i 2-3 łyżki słodziwa 100 g masła klarowanego 6 łyżek mąki ziemniaczanej 3 pomarańcze 5 jajek 1,5 łyżki agaru (na 500 ml wody) Zacznij od przygotowania puree z dyni. Ja użyłam dyni buttercup, której miąższ po upieczeniu od razu staje się puree. Każdy inny gatunek będzie dobry. Dynia

Kucharzyca
Sernik dyniowo-cytrynowy na czekoladowym spodzie. 177

mielonego twarogu- dwukrotnie zmielonego (lub można użyć angielskiego quarku) 250 g mascarpone 200 g drobnego cukru do wypieków 300 g puree z dyni (możecie użyć gotowe z puszki) 2 żółtka  3 całe jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej otarta skórka z dwóch cytryn sok z jednej cytryny. Wszystkie składniki wymieszać razem. Mąkę najpierw przesiać. Zmiksować

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Pyzy z mięsem pieczone w piekarniku 140

dodajemy cebulę, czosnek, przyprawy, rosół. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub ucieramy blenderem na puree. Surowe ziemniaki trzemy na drobnej tarce, przekładamy na sito wyłożone ściereczką i porządnie odciskamy płyn. Mieszamy tarte ziemniaki z ugotowanymi i mąką ziemniaczaną. Mokrą dłonią odrywamy trochę ciasta, formujemy kulkę, którą spłaszczamy dłonią na placek. Na środek nakładamy farsz mięsny

Smakowity Blog Kulinarny
Legendarny sernik z mango 766

się perfekcyjnie. Sernik z mango – masa: 1 kg mielonego twarogu 35 g mąki ziemniaczanej (ok. 3 łyżki) 4 wiejskie jajka 270 ml słodzonego mleka zagęszczonego (ciut ponad 1 szklanka) 200 g kwaśnej, gęstej śmietany 18% 600-650 g pulpy z mango (puree z puszki) szczypta soli Sernik z mango – kruchy spód: 130 g mąki pszennej (niepełna szklanka(...)góra-dół). Schłodzony spód wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 10 minut. Następnie odstawiamy do przestudzenia. Przygotowujemy masę. Twaróg miksujemy, dodając po kolei po jednym jajku. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i szczyptę soli. Miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy śmietanę, a następnie powoli, cienką strużką mleko skondensowane – cały czas miksując na małych obrotach. Na końcu wlewamy powoli pulpę

Poezja smaku
KACZKA W SOSIE POMARAŃCZOWYM 147

cienkie i ukośne plastry. PUREE SELEROWE : Seler obieramy, kroimy w kostkę i wkładamy do rondla. Zalewamy bulionem, mlekiem lub wodą, gotujemy pod przykryciem, do miękkości. Odcedzamy, miksujemy na puree. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy masło, mieszamy.  POMARAŃCZE obieramy, razem z białą skórką. Filetujemy - wycinamy miąższ spomiędzy białych błonek . Segmenty pomarańczy  umieszczamy w rondelku(...)ewentualnie doprawiamy do smaku. Opcjonalnie, jeśli sos wydaje nam się zbyt rzadki możemy zgęścić go 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej wymieszanej z 2 łyżkami zimnej wody lub soku pomarańczowego. Wówczas sos należy ponownie zagotować. Pokrojoną pierś kaczki układamy na selerowym puree, obok wykładamy sos pomarańczowy

cool and minty
,,Ciasto z melonem’’ 394

pieczenia 2 łyżki kakao 3/4 szklanki orzechów mielonych Ciasto białe: 3 białka 1 szkl. cukru 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu 1/3 szkl. oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa z melonem: 1 szklanka puree z melona (około pół zielonego melona) 3 galaretki zielone agrestowe Masa dyniowa: 1 szklanka puree z dyni 3 galaretki pomarańczowe Masa śmietanowa

Podróż w kulinaria
Pumpkin pie/Tarta dyniowa na spodzie z orzechowej mąki z cynamonową śmietaną 131

mieszamy. Masą wykładamy formę do tarty, podpiekamy ją przez 7-10 minut w temperaturze 180 stopni. Masa dyniowa: - 500 mililitrów puree z dynii - 200 mililitrów śmietanki 36% - 100 gram cukru - 2 jajka - 1 żółtko - 1 łyżeczka skrobi ziemniaczane - szczypta soli - przyprawy utarte w moździerzu: cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, goździki Przygotowanie masy dyniowej: Wszystkie składniki mieszamy razem i wylewamy

Życie zamknięte w smaku
Sernik dyniowy 164

Spróbujcie sami 3 h 16 Składniki: 250 dkg ciasteczek korzennych 150 dkg masła 2 szklanki pieczonego puree z dyni ( przepis tutaj ) 500 dkg sera białego tłustego 500 dkg mascarpone całe opakowanie cukru waniliowego 1 szklanka cukru pudru 5 jajek 5 łyżek mąki ziemniaczanej 150 ml śmietany kremówki powidła śliwkowe ( przepis tutaj ) Wykonanie: Ciasteczka dokładnie pokruszyć (ja użyłam blendera), masło(...)pieczenia, posmarować masłem i wyłożyć spód ciasteczkami mocno dociskając, by utworzyły zwartą strukturę. Włożyć do lodówki na ok. 30 min. Biały ser zmielić lub przecisnąć trzykrotnie przez praskę. Dodać puree z dyni i zmiksować. Następnie dodać mąkę, cukry i dokładnie wymieszać. Na końcu dodać mascarpone i bardzo delikatnie wymieszać. Do masy dodajemy pojedynczo jajka i kremówkę. Mieszamy. Masę serową wylać

Ania i Marcin gotują
Sernik z musem truskawkowym 220

piekarnika i zapiekać przez około 35 - 40 minut (mrożone kilka minut dłużej), bez pokrywki. Wyjąć, wystudzić, zmiksować blenderem na puree. Masa serowa: 750 g twarogu zmielonego minimum trzykrotnie 250 g kremówki 2 jajka 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 i 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego + 2 opakowania prostokątnych herbatników W misie miksera umieścić wszystkie składniki (oprócz

Domowa cukiernia Ewy
Polędwiczka wieprzowa w młodym jęczmieniu z zielonym puree ziemniaczanym 228

Polędwiczka wieprzowa to pyszne i zdrowe mięso. Dzisiaj bardzo prosty sposób na przygotowanie wykwintnego obiadu właśnie z wieprzowiną w roli głównej. Polędwiczki wieprzowe Szynka parmeńska Młody

MarcinChef

Proponowane wyszukiwania