puree ziemniaczane - 979 przepisów (strona:52/66)

W poszukiwaniu trendów w jedzeniu – trendy food 133

odwiedzając inne kraje możemy próbować, testować – potem wracamy i szukamy tych samych smaków. Na szczęście można je znaleźć także w Polsce. Czy to jeszcze mąka? Pszenna, żytnia, ziemniaczana – te mąki można kupić w każdym sklepie i od zawsze były podstawą chlebów oraz wypieków. Teraz to się szybko zmienia. Mam wrażenie, że wszystko rozpoczęło się wtedy, kiedy nasze(...)wrażenie, że wielu Polaków musiało się z nimi oswoić, zanim zaczęli na stałe wykorzystywać je podczas gotowania. Zmieniają się też zastosowania – seler zaczyna częściej być składnikiem puree niż rosołu. Nie sposób też zauważyć powrotu strączków – kiedyś popularny groch odszedł do lamusa, a schedę po nim powoli przejmują soczewica i ciecierzyca . Interesujemy się kuchniami świata, więc indyjski daal

Poezja smaku
Bosacka po polsku – Katarzyna Bosacka – Recenzja 205

kozim serem czy mus z wątróbek z wiśniami i karmelizowanym jabłkiem to propozycje Kasi na to by bezdyskusyjnie zachwycić swoich gości. Przystawki gorące – Rozdział ten otwierają nieśmiertelne placki ziemniaczane, jednak w dość nietypowej wersji – z wędzonym pstrągiem i marynowaną cebulą. To wynosi te danie na trochę wyższy poziom niż klasyczna wersja ze śmietaną i cukrem. W dalszym(...)roladkę z kurczaka z ciekawymi dodatkami, aromatyzowanego Indyka, piersi z kaczki czy gęś owsianą. Jest także ulubiony przez wiele osób schabowy, jednakże w trochę zmienionej wersji. W maślance, z puree z ziemniaków i kapusty kiszonej z miętową mizerią. Szczególnie to ostatnie brzmi ciekawie i wędruje do mojej listy do sprawdzenia. Desery – Ostatnim rozdziałem książki są desery, czyli

Mr. Taste
Najlepsze 6 książek z pomysłami na drugie śniadanie i lunch do pracy 204

książki? Dobrze wygląda hummus z warzywami, sałatka z ziemniaków i kalafiora, lub z ziemniaków, marchewki i szpinaku, lub z ziemniaków, brukselki i jajka. Chyna po prostu lubię sałatki ziemniaczane. Hitem są dla mnie pulpeciki jajeczne z sałatką ze szpinakiem i wzór na sałatkę, czyli baza z warzyw, dodatki zawierające białko i zdrowe tłuszcze, dressing i gotowe! Dobrym pomysłem(...)jeść, ale też pozwolić sobie na improwizowanie. Co bym ugotowała z pierwszej części książki? Uwielbiam kiszonki, więc zrobię pikle z dyni i cukinii. Dobrze wyglądają: polenta z młodymi marchewkami, puree z bobu, francuska sałatka z zielonej soczewicy, prowansalski tian, tagine ze szpinakiem, grecka zupa cytrynowa, sałatka z kalafiora i dynia po prowansalsku. Na deser zapakuję sobie mus malinowy z kremem

Ugotowane pozamiatane
Trendy, regionalizm i rewolucja. Moskole z niebanalnym masłem 291

robili ludziom wody z mózgu i zakodowali sobie, że skorzonera to to samo co wężymord. Mam tylko cichą nadzieję, że z tych wdzięcznych warzyw powstanie coś więcej niż puree, zupy i chipsy. Podobno naród oszaleje na punkcie kalafiora. Fajnie! Ja się cieszę, bo uwielbiam. Liczę na kolorowe odmiany, szał sałatek i zup. Może się ktoś wreszcie opamięta i przestanie(...)ziemniaczanego, smażonego na blachach pieca. Nie wymagam od was pieca z blachami, wystarczy dobra i mocno rozgrzana patelnia. Jednak jeśli ktoś takowy piec posiada to zdycham z zazdrości i proponuję upiec moskole właśnie na takich blachach. Do moskoli potrzebujemy ziemniaki i mąkę pszenną oraz szczyptę soli. Tak robiła moja babcia, mama i wszystkie znane mi ciotki. Żadnych jajek, mąk ziemniaczanych

ladykitchen
Zapiekanka Pasterska "inaczej" 233

Zapiekanka Pasterska należy do grona moich trzech ulubionych zapiekanek. Nie zawsze jednak robię ją tradycyjnie z mięsem mielonym. Nowy wyrazisty smak nadają jej dwa nowe składniki

ChilliJemy
Gdzie warto zjeść? Festiwal Dobrego Smaku Łódź 2014 203

jeszcze raz zjadła. Sałatka też super. 9/10 6. La Strada 3/10 pkt Cheek to cheek, czyli policzki wołowe z przyprawami korzennymi, sosem demi glace, liśćmi bananowca, podane z krokietem ziemniaczanym La Strada była dla naszej trójki zdecydowanie najsłabszym punktem programu i to nie dlatego, że danie było niesmaczne. Gulasz był intrygujący, chociaż nie w moim guście. Krokiet smaczny(...)Danie było bardzo smaczne i idealnie wpisywało się w tematykę festiwalu. Marchewka była może nieco z zbyt al dente, ale samo połączenie konsystencji idealne. Dla Kesji i Marcina puree było najlepszym, jakie w życiu jedli. Całość nie jest może szczególnie wyszukana, ale naprawdę smaczna i dobrze doprawiona. Okiem Kesji: Miałam złe przeczucia co do tej restauracji, bo Grand Hotel

Życie zamknięte w smaku
93.Obiadowe, małe eksperymenty: czyli polędwiczki wieprzowe w sosie czekoladowo - winnym, mini kluseczki śląskie i pieczone 184

Zapraszamy: Składniki: ok.0,5kg polędwiczki wieprzowej 200g śliwek  pół łyżeczki przyprawy do piernika mini kluski śląskie : ok.1 kg ugotowanych ziemniaków, niepełna szklanka mąki pszennej tortowej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka masła + odrobina do wysmarowania naczynia, 1 jajo, szczypta soli marynata : po pół łyżeczki czarnuszki, goździków, kolorowego pieprzu oraz 1 ząbek drobno posiekanego czosnku, oliwa z oliwek(...)całkowitego rozpuszczenia i połączenia. - sos powinien mieć półpłynną konsystencję. W garnku zagotowujemy ok. 1,5l osolonej wody z jedną łyżką masła. Sporządzenie kluseczek rozpoczynamy od ubicia ziemniaków na konsystencję puree, dodajemy do nich mąkę, wbijamy jajo i zagniatamy na zwarte, elastyczne ciasto - w razie zbyt kleistej konsystencji dosypujemy trochę mąki  . Ciasto dzielimy na ok. 3 części. Z każdej części

Symfonia Smaków
BLOGERCHEF 2 - III PÓŁFINAŁ, 14.03-16.03.2014, KOMBORNIA 172

Menu kolacji: - polędwiczka wieprzowa sous vide z trawą żubrową i galaretką z czerwonej kapusty - krem buraczany z pieczonym kozim serem - amuse bouche - barwena na purée z pieczonej marchewki, paluszki ziemniaczane w cieście filo z czarnym sezamem - mus z białej czekolady i orzecha laskowego z palonym cukrem trzcinowym i żelką żurawinową  I tym oto miłym akcentem, zakończył się dzień(...)kolacji: - filet kaczki z caviar d’aubergine, orzechowym winegret i pomidorkami konkase z chipsem serowym - zupa z podkarpackich kurek - schab z dzika marynowany w jałowcu i tymianku podany z puree z jabłka i selera z sosem śliwkowym - bez migdałowa, mrożony krem mascarpone z kandyzowanymi pomarańczami i orzechami w karmelu 16.03.2014, niedziela Czas w drogę! Po śniadaniu wyruszyliśmy dość wcześnie

W kuchni Karmel-itki