puree ziemniaczane - 979 przepisów (strona:52/66)

Tropikalny sernik (z mango) 190

puszki lub zmiksowane na gładką masę 3 dojrzałe owoce mango) 1,5 szklanki cukru (jeśli używamy słodzonego przecieru z mango to zmniejszamy ilość cukru o połowę) 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii skórka otarta z 1 pomarańczy (ew. cytryny, limonki) Tropikalna galaretka: 2 puszki po 425 g (230 g bez zalewy) owoców tropikalnych w puszce (można(...)całkowitym wystudzeniu wstawić sernik na min. 4 godziny do lodówki (najlepiej na całą noc). 7. Na drugi dzień przygotować galaretkę - owoce z puszki zmiksować na puree, przelać do rondelka, zagotować i dodać agar. Dokładnie wymieszać. Odstawić na chwilę, aby troszkę przestygło. Następnie wylać galaretkę na sernik, wyrównać szpatułką. Wstawić na 15 min. do lodówki

Domowa Cookierenka Agi
Czarno-pomarańczowy sernik na Halloween 169

Halloween, bo przecież to połączenie kolorów idealnie tutaj pasuje.  Przepis nieco zmieniłam, dostosowując go do zawartości lodówki. Zamiast więc twarogu jest serek kremowy, dyni dałam całe mnóstwo (użyłam puree z dyni Hokkaido, stąd niezwykle intensywny kolor ciasta), za to ciasteczek nieco mniej. Muszę przyznać, że nieco obawiałam się, czy cokolwiek z tego wyjdzie - masa serowa była dość płynna(...)tortownicę o średnicy 20cm) spód: 140 g ciastek oreo (waga bez kremu) 65 g masła masa serowa: 600 g serka kremowego 550 g musu z dyni 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 45 g miodu 50 g cukru 3 jajka krem: 100 g ciastek oreo (waga bez kremu) 200 ml śmietany kremówki (38%) czarny barwnik

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czekoladowo-truskawkowy przekładaniec sernikowy 191

serka homogenizowanego naturalnego w temperaturze pokojowej 250 g sera białego w temperaturze pokojowej skórka i sok z jednej limonki 2 jajka w temperaturze pokojowej 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru ( lub więcej) Ganache czekoladowe: 100 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietany 30 % Mus truskawkowy: 1 galaretka truskawkowa 3/4 szkl. gorącej wody 200 g truskawek 2 łyżki cukru(...)Ostudzone ganache wylać na sernik i przykryć okrągłymi biszkopcikami. Schłodzić do stężenia. 4. Mus truskawkowy: Galaretkę rozpuścić w 3/4 szkl. gorącej wodzy, ostudzić. Truskawki zmiksować z cukrem blenderem na puree. Dodać do galaretki i wymieszać. Mus schłodzić do lekkiego stężenia. Tężejący wylać na biszkopciki i przykryć warstwą herbatników. Ponownie schłodzić. 5. Polewa z białej czekolady: Śmietanę podgrzać (nie doprowadzając

Nastoletnie Wypiekanie
Letni tort na urodziny C. 184

domu na obiad. Krem z kasztanów z porto, bekonem, chipsami z karczochów i natką pietruszki, następnie polędwica wołowa pieczona prawie dziesięć godzin w bardzo niskiej temperaturze - obłędna! - podana z puree z marchewki, gotowanymi ziemniakami i sosem z czerwonego wina. Jakie to było dobre... Na szczęście wszystkim starczyło miejsca na deser, na czym szczególnie mi zależało, bowiem za ten odpowiedzialna byłam(...)gościach - sprawdziłam! Tort waniliowy z truskawkami i nutą pomarańczy Składniki: (na tortownicę o średnicy 26 cm) biszkopt: 8 jajek 300 g cukru 185 g mąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej krem: 250 g serka mascarpone 250 g jogurtu waniliowego 300 ml śmietany kremówki (38%) ziarenka z 1 laski wanilii 40 g cukru pudru 3 listki żelatyny 600 g truskawek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Najlepszy sos grzybowy. Jak zrobić sos z grzybów? 164

ręką tylko grzyby suszone, ale musimy wtedy pamiętać aby namoczyć suszone grzyby we wrzącej wodzie, najlepiej zrobić to dzień wcześniej. Polecam też przepis na kurki w śmietanie , kotlety ziemniaczane w sosie grzybowym . Oraz kopytka w sosie grzybowym . Jak zrobić najlepszy sos grzybowy ze świeżych podgrzybków? To nic trudnego, postępujcie krok po kroku jak w opisie, a sos grzybowy wyjdzie(...)około 2 minuty, aż sos nieco zgęstnieje, pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Odstawiamy z ognia. Podajemy z czym chcemy, u nas tym razem sos grzybowy był dodatkiem do puree z ziemniaków i pieczonego udka kurczaka.   The post Najlepszy sos grzybowy. Jak zrobić sos z grzybów? appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bezglutenowe bułki dyniowe z czarnym sezamem (bez glutenu, mleka i jajek) 195

Bułeczki z dodatkiem puree dyniowego mają śliczny kolor i są bardziej wilgotne, a dzięki temu dłużej miękkie i świeże. Dorzuciłam do nich pestki słonecznika i dyni oraz czarny sezam. B ułki urosły całkiem ładnie :)  Składniki: bezglutenowy miks uniwersalny/chlebowy 500 g dynia świeża lub mrożona  100 g mleko sojowe, ryżowe lub woda 400 ml drożdże instant 1 torebka sól(...)około 30 minut do wyrośnięcia (powinny podwoić objętość). Nagrzać piekarnik do 180 stopni C.  Przed włożeniem bułek do piekarnika posmarować wierzch "kisielem" przygotowanym z pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej i 1/4 szklanki wody, z dodatkiem oleju. Zabieg ten sprawi, że skórka będzie cienka, delikatna i ładnie się zarumieni.  Piec około 40 minut bez termoobiegu. Po upieczeniu wyjąć

głodny alergik
Sernik z białą czekoladą i musem brzoskwiniowym 826

sera śmietankowego (użyłam sera z wiaderka president) 2 łyżki cukru pudru (można zwiększyć do 4 łyżek jeśli ktoś lubi słodsze wypieki) 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2 łyżki maki ziemniaczanej 4 jajka 200-300 g białej czekolady (dałam 2 tabliczki) 2-3 łyzki mleka Mus brzoskwiniowy 4 połówki brzoskwiń galaretka brzoskwiniowa z cukrem 0,5 szkl. gorącej wody Przygotowanie Spód(...)temperaturze pokojowej (w piekarniku). Rano przygotowałam mus i wstawiłam do lodówki. Mus brzoskwiniowy. Brzoskwinie zmiksować, dodać galaretkę rozpuszczoną w 0,5 szkl. gorącej wody. Galaretkę wymieszaną z puree brzoskwiniowym wstawić do lodówki. Tężejącą galaretką polać wierzch sernika. Sernik wstawić do lodówki na kilka godzin.    Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Obiad za 10 zł - ziemniaczana tarta z kaszanką i surówką z sałaty lodowej. 187

Tak po ostatnim przepisie z cyklu "Obiad za 10zł", zastanawiałem się nad niektórymi komentarzami dotyczącymi porcji w przeliczeniu na jedną osobę  Wyszło mi na to

BaRepas
Sernik z wiaderka z truskawkową pianką 295

piekł inaczej. Przepis na sernik z truskawkową pianką zaczerpnęłam z bloga MW. Wprowadziłam zmiany, zastąpiłam maliny truskawkami, i „normalny ser” tym z wiaderka dodając dodatkową łyżkę mąki ziemniaczanej. Składniki: Ciasteczkowy spód: 160 g ciastek zbożowych, pełnoziarnistych lub owsianych 50 g masła, roztopionego Ciastka rozkruszyć w blenderze. Masło rozpuścić i dodać do ciastek, wymieszać. Tortownicę o średnicy(...)napęcznienia, następnie odcisnąć wodę i dodać do ciepłych truskawek. Dobrze wymieszać. Przestudzić, ale nie można dopuścić do stężenia. W misie miksera umieścić schłodzoną śmietanę kremówkę i ubić. Dodać puree z truskawek wymieszanych z żelatyną. Delikatne lecz dokładnie wymieszać. Warstwę truskawkowej pianki wylać na wystudzoną masę serową. Odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą

Rusty Fork
Grzyby i warzywa jesienne - podsumowanie akcji 174

Kuchenne zapiski SOS Z MAŚLAKÓW czyli prosty sos grzybowy autorka: Na Dokładkę z bloga Na Dokładkę   Zapiekanka ziemniaczana z grzybami autorka: Kulinarna Arkadia z bloga mojakulinarnaarkadia.blogspot.com Placki ziemniaczane z cukinią autorka: stokrotka123 z bloga To i owo stokrotki "Buraki po burgundzku" autorka: chilliczosnekioliwa z bloga Chilli, czosnek i oliwa - blog o kuchni śródziemnomorskiej Pierogi z kaszą gryczaną(...)maślakiem i aromatycznym kotlecikiem z dynią serwowane z pastą z bakłażana autorka: jednopalnikowa z bloga Jednopalnikowa Makaron penne ze świeżymi borowikami i cukinią autorka: MilionSmakow z bloga Milion Smaków Puree z topinambura z jarmużem - prawie jak ruskie autorka: jazzowesmaki z bloga Jazzowe Smaki   Ulubione pieczone warzywa autorka: PatK z bloga pat-elnia Linguine z grzybami shitake i szparagami autor

Weekendy w domu i ogrodzie
Akademia na Różanej 72

dodatkowe talerze abyśmy nie musieli jeść „z jednej miski”. Na stole cały czas panował porządek.  Pierwszym zamówionym daniem były – „Grillowane macki ośmiornicy na salsie z granata i kalafiorowym puree z curry” (69 zł). Nie będę ukrywała, że wybór dania był przemyślany – przeważnie otrzymujemy gumowatą ośmiornicę a tu… delikatna, wspaniała… i ta salsa. Idealnie skomponowane smaki – granat, rodzynki, kapary, orzeszki(...)najtańszych   ale zdecydowanie warte swojej ceny. Restauracja dobra na lunch jak również na niedzielny rodzinny obiad. W weekendy podawane są dania z kuchni polskiej: gołąbki, schabowe, placki ziemniaczane, flaczki…. Gotował dla nas Szef Krzysztof Kowalski. 20 letnie doświadczenie oraz gotowanie dla Pary Prezydenckiej są doskonałą rekomendacją

królestwo garów
Dwupiętrowy tort na chrzciny dla dziewczynki 185

zapiąć obręcz tortownicy. Wyłożyć krem cytrynowy, przykryć drugim blatem ciasta i schłodzić w lodówce. (na tortownicę o średnicy 26 cm) biszkopt: 7 jajek 265 g cukru 45 g mąki ziemniaczanej 130 g mąki pszennej 45 g kakao krem czekoladowy: 375 ml śmietany kremówki (38%) 135 g ciemnej czekolady (57%) 25 g cukru pudru Białka ubić na sztywno, pod koniec(...)minut. Dodawać po małym kawałeczku masła, miksując na najniższych  obrotach. Krem się zważy, a następnie przybierze pożądaną konsystencję. Maliny zagotować, a następnie przetrzeć przez sitko. Ostudzić. Malinowe puree partiami dodawać do kremu, mieszając łyżką. Oba torty posmarować kremem maślanym, wygładzając krawędzie. Schłodzić, a następnie obłożyć białym marcepanem.  Część marcepanu zabarwić na brązowo i czarno, ulepić misia. Kolejną część

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Różowo mi... 121

sklepowych półek, o mrożonym można tylko pomarzyć, no chyba, że samemu zrobi się zapasy. Ja bym robiła, jakby w mojej zamrażarce mieściło się coś poza pudełkiem lodów i puree z dyni. W każdym razie - trzeba się cieszyć, póki jest. W związku z tym niemal na stałe łodygi goszczą w mojej lodówce, a ja się tylko zastanawiam, co nowego stworzyć(...)słodko-kwaśny, cudownie rabarbarowy... Poezja! Spróbujcie koniecznie. Rhubarb curd Składniki: (na ok. 500 g curdu) 350 g rabarbaru 2 jajka 2 żółtka 150 g cukru 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka oleju kilka kropli czerwonego barwnika spożywczego Rabarbar umyć, odciąć końcówki i pokroić na dość spore kawałki. Zmiksować blenderem na jak najdrobniejsze kawałeczki. Przetrzeć przez sitko. Przelać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
W poszukiwaniu trendów w jedzeniu – trendy food 102

odwiedzając inne kraje możemy próbować, testować – potem wracamy i szukamy tych samych smaków. Na szczęście można je znaleźć także w Polsce. Czy to jeszcze mąka? Pszenna, żytnia, ziemniaczana – te mąki można kupić w każdym sklepie i od zawsze były podstawą chlebów oraz wypieków. Teraz to się szybko zmienia. Mam wrażenie, że wszystko rozpoczęło się wtedy, kiedy nasze(...)wrażenie, że wielu Polaków musiało się z nimi oswoić, zanim zaczęli na stałe wykorzystywać je podczas gotowania. Zmieniają się też zastosowania – seler zaczyna częściej być składnikiem puree niż rosołu. Nie sposób też zauważyć powrotu strączków – kiedyś popularny groch odszedł do lamusa, a schedę po nim powoli przejmują soczewica i ciecierzyca . Interesujemy się kuchniami świata, więc indyjski daal

Poezja smaku
Bosacka po polsku – Katarzyna Bosacka – Recenzja 173

kozim serem czy mus z wątróbek z wiśniami i karmelizowanym jabłkiem to propozycje Kasi na to by bezdyskusyjnie zachwycić swoich gości. Przystawki gorące – Rozdział ten otwierają nieśmiertelne placki ziemniaczane, jednak w dość nietypowej wersji – z wędzonym pstrągiem i marynowaną cebulą. To wynosi te danie na trochę wyższy poziom niż klasyczna wersja ze śmietaną i cukrem. W dalszym(...)roladkę z kurczaka z ciekawymi dodatkami, aromatyzowanego Indyka, piersi z kaczki czy gęś owsianą. Jest także ulubiony przez wiele osób schabowy, jednakże w trochę zmienionej wersji. W maślance, z puree z ziemniaków i kapusty kiszonej z miętową mizerią. Szczególnie to ostatnie brzmi ciekawie i wędruje do mojej listy do sprawdzenia. Desery – Ostatnim rozdziałem książki są desery, czyli

Mr. Taste

Proponowane wyszukiwania