szklanki cukru ( ilość zależy od słodkości śliwek i własnych upodobań smakowych; najlepiej zacząć od mniejszej ilości, ewentualnie później dosładzając do smaku ) 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 500 g serka mascarpone, schłodzonego Polewa czekoladowo - śliwkowa: 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki mleka 3 łyżki kakao 5 łyżek powideł śliwkowych Nasączenie(...)momentu aż cukier się rozpuści a śliwki rozpadną/rozgotują. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Śliwki zmiksować blenderem na gładkie puree ( nie trzeba bardzo dokładnie, mogą pozostać małe skórki ). Dodać mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w 1 łyżce zimnej wody i zagotować. Zdjąć z ognia i wmieszać rozpuszczoną żelatynę. Wystudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin. Ten etap
Opowieści z piekarnikaPołączenie kalafiora i ziemniaka kojarzy się dla mnie z puree, ale także można z tych dwóch pysznych warzyw wyczarować zupkę krem. Przyznam się, że taką zupkę robiłem po raz pierwszy i zachwyciła mnie swym smakiem. Jest idealna o bardzo fajnej, gęstej konsystencji i bardzo bogatym smaku. Smakuje na dużo lepiej niż prosta zupa krem z kalafiora, bo ziemniak dodaje(...)trochę gęstszą konsystencje i lekką nutkę smaku. Bardzo gorąco zapraszam do wypróbowania tej pysznej zupy krem kalafiorowo-ziemniaczanej. Składniki: Średnia główka kalafiora 3 ziemniaki 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 1,5 bulionu drobiowego 1,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki pieprzu 100 ml śmietanki 12-18 % (opcjonalnie) Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę, kalafior
Kuchnia Łukaszataki deser. Od razu poprawi Wam się humor - gwarantuję. Pieczony budyń dyniowy z kaszą jaglaną Składniki: (na 3 porcje) 150 g puree z dyni 100 ml mleka 1 jajko 40 g kaszy jaglanej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 40 g cukru 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu dodatkowo: 55 g jagód (świeżych lub mrożonych) 30 g słupków migdałowych(...)Kaszę jaglaną podrpażyć na suchej patelni, ostudzić i zmielić w młynku do kawy. Słupki migdałowe również uprażyć, ostudzić. Puree z dyni zmiksować z jajkiem i mlekiem na gładką masę. Dodać zmieloną kaszę, mąkę, cukier i przyprawy, połączyć. Dno kokilek wysypać migdałami. Na to wyłożyć masę dyniową. Na wierzchu poukładać jagody (mrożonych nie rozmrażać), delikatnie wciskając je w masę. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzezrobienia kopytek z dyni z szałwią oraz z mięsem mielonym w pomidorach. Składniki na kopytka: - 150 g mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 jajko - szczypta soli - kilka gałązek świeżej szałwii - 200 g puree z dyni Składniki na farsz: - 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka masła - 1 słoiczek sosu pomidorowego (300g) - sól
Kuchenne Wariacjepuree z dynii przygotowuje się identycznie jak ciasto na knedle. Dlatego po przepis na ciasto zapraszam tutaj . Składniki: 700 g ziemniaków 200 g puree z dynii 1 jajko mąka pszenna orkiszowa 2 łyżki mąki ziemniaczanej listki szałwii masło Wykonanie: z przygotowanego ciasta uformuj kolejno 4 wałki. Wałek lekko spłaszcz i odcinaj skośnie kilkucentymertowe romby. Kluseczki ukladaj na macie (desce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!proszku do pieczenia Krem malinowy: 250 g malin, świeżych lub mrożonych około 5 łyżek cukru ( lub więcej, do smaku ) 1,5 łyżeczki żelatyny ( 6 g ) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny 250 g serka mascarpone Ponadto: 1 budyń waniliowy lub śmietankowy, na 500 ml mleka Wykonanie: W pierwszej kolejności przygotowujemy frużelinę malinową do kremu. Maliny(...)podgrzewać na średnim ogniu do momentu, aż całkiem się rozpadną a cukier rozpuści. Następnie przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pesteczek. Powstałe puree malinowe przelać z powrotem do garnuszka, dodać sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 1 łyżeczce zimnej wody, wymieszać i zagotować. Zestawić z ognia i dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Wystudzić
Opowieści z piekarnikatwarogu trzykrotnie mielonego 250 g serka mascarpone 3 jaja 3 żółtka 2 łyżki soku z cytryny 200 g cukru 450 g puree z dyni 1 opakowanie budyniu waniliowego (37 g) lub 3 łyżki mąki ziemniaczanej Polewa ze śmietany: 400 g gęstej śmietany 12% 65 g drobnego cukru Solony karmel: 4 łyżki białego cukru 60 ml wody(...)brzegi obręczy smarujemy masłem. Na dno tortownicy wsypujemy ciasteczkowo-maślane okruszki, które dociskamy do dna tortownicy. Foremkę ze spodem wkładamy na 15 minut do lodówki. Masa serowa- Puree z upieczonej dyni piżmowej lub Hokkaido miksuję razem ze skórą, dlatego do sernika przecieram puree przez gęste sitko, wtedy jest idealnie gładkie. Puree z dyni i pozostałe składniki na masę serową
Smakowity Blog Kulinarnyspod: 100 g ciasteczek amarettini 60 g sucharkow 50 g masla Skladniki na mase serowa: 500 g sera twarogowego 250 g puree z dynii Hokkaido 230 g mleka kokosowego (75 %) 4 jaja M 3 lyzki maki ziemniaczanej 220g cukru (pelna szklanka) dodatkowo: 15 ciasteczek amarettini do przybrania Wykonanie: Skladniki na spod sernika zblendowac(...)otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Wylepic nia dno tortownicy wylozonej papierem do pieczenia.Obrecz tortownicy posmarowac od srodka maslem.Odstawic do lodowki,zeby masa stezala. Jesli nie uzywamy wczesniej przygotowanego puree z dynii,musimy dynie upiec.Dynie przekroic na pol,pozbawic gniazd nasiennych.Pokroic w 2-cm szpalty i wstawic do piekarnika nagrzanego do 200°C.Piec 20-30 minut.Miekka dynie zblendowyc,a potem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dyni piszę TUTAJ . SKŁADNIKI 4 jajka szczypta soli 120 g cukru trzcinowego 150 ml oleju rzepakowego 450 g puree z dyni 130 g mąki orkiszowej jasnej typ 650 150 g mąki orkiszowej graham typ 1850 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki mielonego cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 jabłka (około 400 g) WYKONANIE Piekarnik(...)skórki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Do miski wsypać oba rodzaje mąki orkiszowej, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę i cynamon, wymieszać. Do kolejnej miski wbić jajka, dodać szczyptę soli i ubijać stopniowo dodając cukier trzcinowy. Do ubitej masy dodać puree z dyni i olej rzepakowy, po czym zmiksować na wolnych obrotach miksera. Na koniec dodać składniki
Passions hobbies lifełyżek bułki tartej łyżka masła duże jajko sól, pieprz odrobina suszonego koperku olej do smażenia Kotlety Ziemniaczane Magdy Gessler - Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Następnie je odcedzamy, ugniatamy na puree i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Następnie do ziemniaków dodajemy 2 łyżki bułki tartej, śmietanę oraz łyżkę masła i jajko. Doprawiamy
Słodka Stronapomysłowo połączyć kaszę z warzywami czy przyprawić ryż.Najchętniej jako dodatek do drugiego dania jemy tłuczone ziemniaki.Ciepłe,aromatyczne i obłednie kremowe puree potrafi wprawić w zachwyt nasze kubki smakowe.Mnie na pewno,bo jestem wiekim ziemniaczanym smakoszem.Puree zaskoczy Cię świetnym smakiem,gdy użyjesz do jego przygotownia mączystej odmiany ziemniaków.Jest to warunek nieodzowny.A,że nie musi być wcale takie(...)wariant śródziemnomorski: zamiast masła dodać oliwę i prmezan,a zamiast gałki muszkatałowej tymianek.Pasuje idealnie do pieczonej piersi z kurczaka II wariant azjatycki wmieszaj na sam koniec do puree Wasabi i nie dodawaj już gałki muszkatałowej.Pasuje idealnie do smażonego łososia i tuńczyka III wariant rustykalny zamiast masła wmieszaj do puree gęstą śmietanę i dodaj swieżo posiekaną zieloną pietruszkę.Idealne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zimnego masła 2-3 łyżki zimnej wody nadzienie: 125 g ciemnej czekolady (85%) 125 g mlecznej czekolady 60 g masła 400 g puree z dyni 335 g mleka skondensowanego słodzonego 3 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu 3/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/8 łyżeczki mielonych goździków dodatkowo(...)przez 15 minut. Po tym czasie usunąć obciążenie i papier. Piec w 200 st. C. jeszcze 10 minut. Przestudzić. Czekoladę posiekać, razem z masłem umieścić w garnuszku. Rozpuścić, przestudzić. Puree z dyni, mleko skondensowane, jajka, mąkę, ekstrakt i przyprawy wymieszać na gładką masę. Dodać rozpuszczoną czekoladę, połączyć. Masę wylać na podpieczony spód. Piec w 160 st. C. przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzeinnego jak mieszanka ugotowanych ziemniaków, jajka i mąki ziemniaczanej lub tapioki. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 jajko 0,5 kg mąki ziemniaczanej / tapioki. sól do smaku. Przygotowanie: Gotujemy ziemniaki, studzimy i ugniatamy na puree. Dodajemy do nich jajko i dosypujemy mąkę. Mąki dodajemy do momentu, aż nasze ciasto nabierze zwartej konsystencji, przestanie kleić się do rąk i będzie
PaleoLifeZapiekanka pasterska z mięsem mielonym i puree – czyli tzw. shepard’s pie. W oryginale znajduje się mięso mielone z jagnięciny, ale spokojnie można użyć
Kulinarne Przebojewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Puree z kalafiora smakuje rewelacyjnie i może być doskonałą alternatywą dla wersji ziemniaczanej. Jest również o wiele szybsze w przygotowaniu. Idealnie łączy się z różnego rodzaju mięsami, a mi najbardziej smakuje bez żadnych dodatków. 1 kalafior 1 cebula 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka masła 2-3 łyżki śmietany
Di gotuje