puree ziemniaczane - 979 przepisów (strona:41/66)

Kopytka marchewkowe z rozmarynem 172

jajko ok. 4 łyżki mąki pszennej + trochę do podsypania 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól 1 łyżka masła świeży rozmaryn Ziemniaki w mundurkach i marchewkę gotujemy w osolonej wodzie. Obieramy ze skórki. Marchewkę zmiksowałam niezbyt dokładnie za pomocą blendera, natomiast ziemniaki zmiksowałam na gładkie puree. Mieszamy oba składniki dokładnie na jednolitą masę. Masę przekładamy do miki, wyrównujemy powierzchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik dyniowo-pomarańczowy 146

sera do serników 200 g płatków owsianych 200 g i 2-3 łyżki słodziwa 100 g masła klarowanego 6 łyżek mąki ziemniaczanej 3 pomarańcze 5 jajek 1,5 łyżki agaru (na 500 ml wody) Zacznij od przygotowania puree z dyni. Ja użyłam dyni buttercup, której miąższ po upieczeniu od razu staje się puree. Każdy inny gatunek będzie dobry. Dynia

Kucharzyca
Sernik dyniowo-cytrynowy na czekoladowym spodzie. 206

mielonego twarogu- dwukrotnie zmielonego (lub można użyć angielskiego quarku) 250 g mascarpone 200 g drobnego cukru do wypieków 300 g puree z dyni (możecie użyć gotowe z puszki) 2 żółtka  3 całe jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej otarta skórka z dwóch cytryn sok z jednej cytryny. Wszystkie składniki wymieszać razem. Mąkę najpierw przesiać. Zmiksować

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Pyzy z mięsem pieczone w piekarniku 166

dodajemy cebulę, czosnek, przyprawy, rosół. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub ucieramy blenderem na puree. Surowe ziemniaki trzemy na drobnej tarce, przekładamy na sito wyłożone ściereczką i porządnie odciskamy płyn. Mieszamy tarte ziemniaki z ugotowanymi i mąką ziemniaczaną. Mokrą dłonią odrywamy trochę ciasta, formujemy kulkę, którą spłaszczamy dłonią na placek. Na środek nakładamy farsz mięsny

Smakowity Blog Kulinarny
Legendarny sernik z mango 817

się perfekcyjnie. Sernik z mango – masa: 1 kg mielonego twarogu 35 g mąki ziemniaczanej (ok. 3 łyżki) 4 wiejskie jajka 270 ml słodzonego mleka zagęszczonego (ciut ponad 1 szklanka) 200 g kwaśnej, gęstej śmietany 18% 600-650 g pulpy z mango (puree z puszki) szczypta soli Sernik z mango – kruchy spód: 130 g mąki pszennej (niepełna szklanka(...)góra-dół). Schłodzony spód wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 10 minut. Następnie odstawiamy do przestudzenia. Przygotowujemy masę. Twaróg miksujemy, dodając po kolei po jednym jajku. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i szczyptę soli. Miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy śmietanę, a następnie powoli, cienką strużką mleko skondensowane – cały czas miksując na małych obrotach. Na końcu wlewamy powoli pulpę

Poezja smaku
KACZKA W SOSIE POMARAŃCZOWYM 181

cienkie i ukośne plastry. PUREE SELEROWE : Seler obieramy, kroimy w kostkę i wkładamy do rondla. Zalewamy bulionem, mlekiem lub wodą, gotujemy pod przykryciem, do miękkości. Odcedzamy, miksujemy na puree. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy masło, mieszamy.  POMARAŃCZE obieramy, razem z białą skórką. Filetujemy - wycinamy miąższ spomiędzy białych błonek . Segmenty pomarańczy  umieszczamy w rondelku(...)ewentualnie doprawiamy do smaku. Opcjonalnie, jeśli sos wydaje nam się zbyt rzadki możemy zgęścić go 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej wymieszanej z 2 łyżkami zimnej wody lub soku pomarańczowego. Wówczas sos należy ponownie zagotować. Pokrojoną pierś kaczki układamy na selerowym puree, obok wykładamy sos pomarańczowy

cool and minty
,,Ciasto z melonem’’ 426

pieczenia 2 łyżki kakao 3/4 szklanki orzechów mielonych Ciasto białe: 3 białka 1 szkl. cukru 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu 1/3 szkl. oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa z melonem: 1 szklanka puree z melona (około pół zielonego melona) 3 galaretki zielone agrestowe Masa dyniowa: 1 szklanka puree z dyni 3 galaretki pomarańczowe Masa śmietanowa

Podróż w kulinaria
Pumpkin pie/Tarta dyniowa na spodzie z orzechowej mąki z cynamonową śmietaną 164

mieszamy. Masą wykładamy formę do tarty, podpiekamy ją przez 7-10 minut w temperaturze 180 stopni. Masa dyniowa: - 500 mililitrów puree z dynii - 200 mililitrów śmietanki 36% - 100 gram cukru - 2 jajka - 1 żółtko - 1 łyżeczka skrobi ziemniaczane - szczypta soli - przyprawy utarte w moździerzu: cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, goździki Przygotowanie masy dyniowej: Wszystkie składniki mieszamy razem i wylewamy

Życie zamknięte w smaku
Sernik dyniowy 199

Spróbujcie sami 3 h 16 Składniki: 250 dkg ciasteczek korzennych 150 dkg masła 2 szklanki pieczonego puree z dyni ( przepis tutaj ) 500 dkg sera białego tłustego 500 dkg mascarpone całe opakowanie cukru waniliowego 1 szklanka cukru pudru 5 jajek 5 łyżek mąki ziemniaczanej 150 ml śmietany kremówki powidła śliwkowe ( przepis tutaj ) Wykonanie: Ciasteczka dokładnie pokruszyć (ja użyłam blendera), masło(...)pieczenia, posmarować masłem i wyłożyć spód ciasteczkami mocno dociskając, by utworzyły zwartą strukturę. Włożyć do lodówki na ok. 30 min. Biały ser zmielić lub przecisnąć trzykrotnie przez praskę. Dodać puree z dyni i zmiksować. Następnie dodać mąkę, cukry i dokładnie wymieszać. Na końcu dodać mascarpone i bardzo delikatnie wymieszać. Do masy dodajemy pojedynczo jajka i kremówkę. Mieszamy. Masę serową wylać

Ania i Marcin gotują
Polędwiczka wieprzowa w młodym jęczmieniu z zielonym puree ziemniaczanym 305

Polędwiczka wieprzowa to pyszne i zdrowe mięso. Dzisiaj bardzo prosty sposób na przygotowanie wykwintnego obiadu właśnie z wieprzowiną w roli głównej. Polędwiczki wieprzowe Szynka parmeńska Młody

MarcinChef
Dyniowy sernik z musem czekoladowym 271

Polecam wszystkim smakoszom dyni i czekolady :) SPÓD: 200g pierniczków np katarzynki 50g masła MASA SEROWA: 1 kg zmielonego twarogu 300g puree z pieczonej dyni hokkaido 1/2 szklanki cukru 3 żółtka 2 jajka 1/2 łyżeczki cynamonu 3 łyżki mąki ziemniaczanej MUS CZEKOLADOWY: 100g czekolady gorzkiej 100g czekolady mlecznej 500ml śmietanki 30% 2 łyżeczki żelatyny Przygotować spód rozkruszając pierniki w dłoniach

https:KKuchniaMniam
Kluseczki z dyni i kaszy jaglanej posypane czarnym sezamem. 135

chemicznym na wchłonięcie ich do środka, także śmiało podawajmy je swoim dzieciom ;) Na dużą porcję kluseczek potrzebujemy: 300 ml puree z dyni  szklankę ugotowanej kaszy jaglanej 2 łyżki mąki żytniej 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko pół łyżeczki suszonej bazylii  czarny sezam do posypania Wszystkie składniki miksujemy. W garnku gotujemy wodę z niewielką

MamaOskarka
Kuleczki ziemniaczane 141

Opis kuleczki ziemniaczane: Kuleczki ziemniaczane świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu jak również jako oddzielne danie. Kuleczki nie są duże, więc są idealne również jako przekąska na imprezy. Z wierzchu chrupiąca skórka, mięciutkie wnętrze, podobne do puree. Kuleczki najlepiej usmażyć we frytkownicy – wtedy będą równomiernie rumiane. Jeżeli nie macie frytkownicy, to usmażcie ja na patelni, albo

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Jesienny sernik dyniowy 197

Oreo (lub Neo) 70 g masła Masa serowa 1 kg twarogu na sernik 250 g serka mascarpone 350 g puree z dyni 200 g cukru 3 szt. jajek 1 szt. pomarańczy (otarta skórka i sok) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub ekstraktu waniliowego) Polewa 100 g białej czekolady 50 g mlecznej czekolady 50 g jogurtu naturalnego

Wypieki i Rumieńce