puree ziemniaczane - 979 przepisów (strona:41/66)

Sernik dyniowy 179

masy serowej. Masa serowa: 750 g twarogu półtłustego 250 g serka mascarpone 2 jajka 2 żółtka 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej 190 g cukru 425 g puree z dyni 2 łyżeczki przyprawy do piernika Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg dwukrotnie zmielić w maszynce. Wszystkie składniki na masę, umieścić

kulinarnyswiatdomi
Ciasto "Malinowa Chmurka" 162

żółtek ½ szkl. cukru pudru 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 200 g zimnego masła Beza: 6 białek 1 ¼ szkl. cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Mus malinowy: 2 galaretki malinowe 500 g zmiksowanych na puree malin Bita śmietana: 500 ml śmietany 30-36% ½ łyżeczki żelatyny w proszku 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: dżem malinowy 100 g płatków migdałowych Przygotowanie

Nastoletnie Wypiekanie
Placki Ziemniaczane INACZEJ 193

oliwek do smażenia Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy będą już w pełni ugotowane ugniatamy na puree, dodajemy 2 jajka i mąkę. Dalej ugniatamy do uzyskania jednolitej masy. Gotowa masę ziemniaczana formujemy jak na kotlety mielone i obtaczamy w bułce tartej. Następnie smażymy na oliwie z oliwek. Uwaga !!! - najlepiej smakują z maślanką

ClauditteMissCooking
Kopytka serowe 179

Smaku. Składniki: 500 g ziemniaków 150 g sera białego 1 jajko 1 szklanka (150 g) mąki pszennej 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej   Przygotowanie: Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, od razu dokładnie potłuc na gładkie puree i ostudzić. Po ostudzeniu ziemniaki dodatkowo przecisnąć przez praskę, ale nie jest to konieczne. Wyłożyć na stolnicę lekko podsypaną mąką, dodać

Zasmakuj Kuchni
Kostka śliwkowo - czekoladowa 129

szklanki cukru ( ilość zależy od słodkości śliwek i własnych upodobań smakowych; najlepiej zacząć od mniejszej ilości, ewentualnie później dosładzając do smaku ) 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 500 g serka mascarpone, schłodzonego   Polewa czekoladowo - śliwkowa: 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki mleka 3 łyżki kakao 5 łyżek powideł śliwkowych     Nasączenie(...)momentu aż cukier się rozpuści a śliwki rozpadną/rozgotują. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Śliwki zmiksować blenderem na gładkie puree ( nie trzeba bardzo dokładnie, mogą pozostać małe skórki ). Dodać mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w 1 łyżce zimnej wody i zagotować. Zdjąć z ognia i wmieszać rozpuszczoną żelatynę. Wystudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin. Ten etap

Opowieści z piekarnika
Kalafiorowa zupa krem. 202

Połączenie kalafiora i ziemniaka kojarzy się dla mnie z puree, ale także można z tych dwóch pysznych warzyw wyczarować zupkę krem. Przyznam się, że taką zupkę robiłem po raz pierwszy i zachwyciła mnie swym smakiem. Jest idealna o bardzo fajnej, gęstej konsystencji i bardzo bogatym smaku. Smakuje na dużo lepiej niż prosta zupa krem z kalafiora, bo ziemniak dodaje(...)trochę gęstszą konsystencje i lekką nutkę smaku. Bardzo gorąco zapraszam do wypróbowania tej pysznej zupy krem kalafiorowo-ziemniaczanej. Składniki: Średnia główka kalafiora 3 ziemniaki 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 1,5 bulionu drobiowego  1,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki pieprzu 100 ml śmietanki 12-18 % (opcjonalnie) Przygotowanie:  Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę, kalafior

Kuchnia Łukasza
Dlaczego jestem zmęczona i moje pierwsze spotkanie z kaszą jaglaną na deser 321

taki deser. Od razu poprawi Wam się humor - gwarantuję. Pieczony budyń dyniowy z kaszą jaglaną Składniki: (na 3 porcje) 150 g puree z dyni 100 ml mleka 1 jajko 40 g kaszy jaglanej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 40 g cukru 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu dodatkowo: 55 g jagód (świeżych lub mrożonych) 30 g słupków migdałowych(...)Kaszę jaglaną podrpażyć na suchej patelni, ostudzić i zmielić w młynku do kawy. Słupki migdałowe również uprażyć, ostudzić. Puree z dyni zmiksować z jajkiem i mlekiem na gładką masę. Dodać zmieloną kaszę, mąkę, cukier i przyprawy, połączyć. Dno kokilek wysypać migdałami. Na to wyłożyć masę dyniową. Na wierzchu poukładać jagody (mrożonych nie rozmrażać), delikatnie wciskając je w masę. Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kopytka z dyni z szałwią i mięsem mielonym w pomidorach 150

zrobienia kopytek z dyni z szałwią oraz z mięsem mielonym w pomidorach. Składniki na kopytka: - 150 g mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 jajko - szczypta soli - kilka gałązek świeżej szałwii - 200 g puree z dyni Składniki na farsz: - 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka masła - 1 słoiczek sosu pomidorowego (300g) - sól

Kuchenne Wariacje
Kopytka dyniowe 169

puree z dynii przygotowuje się identycznie jak ciasto na knedle. Dlatego po przepis na ciasto zapraszam tutaj . Składniki: 700 g ziemniaków 200 g puree z dynii 1 jajko mąka pszenna orkiszowa 2 łyżki mąki ziemniaczanej listki szałwii masło Wykonanie: z przygotowanego ciasta uformuj kolejno 4 wałki. Wałek lekko spłaszcz i odcinaj skośnie kilkucentymertowe romby. Kluseczki ukladaj na macie (desce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kokosowe babeczki z budyniem i malinowym kremem 127

proszku do pieczenia  Krem malinowy: 250 g malin, świeżych lub mrożonych około 5 łyżek cukru ( lub więcej, do smaku ) 1,5 łyżeczki żelatyny ( 6 g ) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny 250 g serka mascarpone Ponadto: 1 budyń waniliowy lub śmietankowy, na 500 ml mleka Wykonanie: W pierwszej kolejności przygotowujemy frużelinę malinową do kremu. Maliny(...)podgrzewać na średnim ogniu do momentu, aż całkiem się rozpadną a cukier rozpuści. Następnie przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pesteczek. Powstałe puree malinowe przelać z powrotem do garnuszka, dodać sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 1 łyżeczce zimnej wody, wymieszać i zagotować. Zestawić z ognia i dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Wystudzić

Opowieści z piekarnika
Sernik dyniowy z polewą z solonego karmelu 160

twarogu trzykrotnie mielonego 250 g serka mascarpone 3 jaja 3 żółtka 2 łyżki soku z cytryny 200 g cukru 450 g  puree z dyni 1 opakowanie budyniu waniliowego (37 g) lub 3 łyżki mąki ziemniaczanej Polewa ze śmietany: 400 g gęstej śmietany 12% 65 g drobnego cukru Solony karmel: 4 łyżki białego cukru 60 ml wody(...)brzegi obręczy smarujemy masłem. Na dno tortownicy wsypujemy ciasteczkowo-maślane okruszki, które dociskamy do dna tortownicy. Foremkę ze spodem wkładamy na 15 minut do lodówki. Masa serowa-  Puree z upieczonej dyni piżmowej lub Hokkaido miksuję razem ze skórą, dlatego do sernika przecieram puree przez gęste sitko, wtedy jest idealnie gładkie. Puree z dyni i pozostałe składniki na masę serową

Smakowity Blog Kulinarny
Sernik z dynia ,mlekiem kokosowym i amarettini 160

spod: 100 g ciasteczek amarettini 60 g sucharkow 50 g masla Skladniki na mase serowa: 500 g sera twarogowego 250 g puree z dynii Hokkaido 230 g mleka kokosowego (75 %) 4 jaja M 3 lyzki maki ziemniaczanej 220g cukru (pelna szklanka)          dodatkowo: 15 ciasteczek amarettini do przybrania Wykonanie: Skladniki na spod sernika zblendowac(...)otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Wylepic nia dno tortownicy wylozonej papierem do pieczenia.Obrecz tortownicy posmarowac od srodka maslem.Odstawic do lodowki,zeby masa stezala. Jesli nie uzywamy wczesniej przygotowanego puree z dynii,musimy dynie upiec.Dynie przekroic na pol,pozbawic gniazd nasiennych.Pokroic w 2-cm szpalty i wstawic do piekarnika nagrzanego do 200°C.Piec 20-30 minut.Miekka dynie zblendowyc,a potem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto dyniowe z jabłkami i cynamonem 160

dyni piszę TUTAJ . SKŁADNIKI 4 jajka szczypta soli 120 g cukru trzcinowego 150 ml oleju rzepakowego 450 g puree z dyni 130 g mąki orkiszowej jasnej typ 650 150 g mąki orkiszowej graham typ 1850 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki mielonego cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 jabłka (około 400 g) WYKONANIE Piekarnik(...)skórki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Do miski wsypać oba rodzaje mąki orkiszowej, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę i cynamon, wymieszać. Do kolejnej miski wbić jajka, dodać szczyptę soli i ubijać stopniowo dodając cukier trzcinowy. Do ubitej masy dodać puree z dyni i olej rzepakowy, po czym zmiksować na wolnych obrotach miksera. Na koniec dodać składniki

Passions hobbies life
Kotlety Ziemniaczane Magdy Gessler 4270

łyżek bułki tartej łyżka masła duże jajko  sól, pieprz odrobina suszonego koperku olej do smażenia Kotlety Ziemniaczane Magdy Gessler - Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Następnie je odcedzamy, ugniatamy na puree i  pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Następnie do ziemniaków dodajemy 2 łyżki bułki tartej, śmietanę oraz łyżkę masła i jajko. Doprawiamy

Słodka Strona
Perfekcyjne puree ziemnmiaczane - III warianty 236

pomysłowo połączyć kaszę z warzywami czy przyprawić ryż.Najchętniej jako dodatek do drugiego dania jemy tłuczone ziemniaki.Ciepłe,aromatyczne i obłednie kremowe puree potrafi wprawić w zachwyt nasze kubki smakowe.Mnie na pewno,bo jestem wiekim ziemniaczanym smakoszem.Puree zaskoczy Cię świetnym smakiem,gdy użyjesz do jego przygotownia mączystej odmiany ziemniaków.Jest to warunek nieodzowny.A,że nie musi być wcale takie(...)wariant śródziemnomorski: zamiast masła dodać oliwę i prmezan,a zamiast gałki muszkatałowej tymianek.Pasuje idealnie do pieczonej piersi z kurczaka II wariant azjatycki wmieszaj na sam koniec do puree Wasabi i nie dodawaj już gałki muszkatałowej.Pasuje idealnie do smażonego łososia i tuńczyka III wariant rustykalny zamiast masła wmieszaj do puree gęstą śmietanę i dodaj swieżo posiekaną zieloną pietruszkę.Idealne

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!