podrobów i zazwyczaj jemy je w postaci gulaszu z kaszą ale tym razem postanowiłam przygotować je bardziej tradycyjnie czyli ozorki w sosie chrzanowym. Po po podaniu ich z puree ziemniaczanym wyszedł prosty i pyszny obiad. W dodatku to mało pracochłonne danie, zapewniam. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikodsmaż ona na patelni, a d ok ończ ona w piekarniku. P odana z buraczkami na ciepł o z s osem musztard owym i opcj onalnie z ziemniaczanym puree ( które ja dzisiaj p ominęłam). Czytaj więcej
Biały fartuszekprzez chwilę. Pod sam koniec posypujemy całość sezamem i ponownie obtaczamy w glazurze z każdej strony. Wykładamy na talerz i gotowe! Swojego kurczaka podałam z surówką colesław oraz ziemniaczanym puree ze szczypiorkiem, ale śmiało możecie przygotować także ryż. Kurczak jest chrupiący z wierzchu, lepki, słodki i słony - naprawdę przepyszny! Myślę, że posmakuje całej rodzinie. Smacznego
Cooking Monsterzapas aromatycznej zieleniny na zimę. Suszone liście doskonale się przechowują, używam ich do zup, sosów, farszy. Jeszcze więcej aromatu i smaku mają mrożone liście. Mrożony koperek dodany do puree ziemniaczanego, smakuje jak ten kupiony w czerwcu;) Grube, mrożone łodyżki lubczyku i selera nadają gotowanemu rosołowi wyjątkowej świeżości i aromatu. Poniżej podaję sposób na suszenie liści warzyw w piekarniku
Codziennik Kuchennybardzo tłustego mięsa wieprzowego sprzedawanego na tackach w marketach. Klopsików nie należy zbyt mocno przyprawiać, aby ich smak pasował do delikatnego i aromatycznego sosu. Klopsiki podaję z puree ziemniaczanym, kaszą jęczmienną, gryczaną, jaglaną lub kopytkami. Dobrymi dodatkami do nich są korniszony, sałatka z pieczonych buraków , ogórki kiszone, sałatka z marynowanych warzyw . Dla dzieci można podać surówkę z tartej marchewki
Codziennik KuchennyWymieszać. Parówki przekroić wzdłuż i włożyć do sosu. Wszystko razem udusić pod przykryciem na niewielkim ogniu do miękkości papryki. Podawać posypane natką pietruszki lub świeżą bazylią z puree ziemniaczanym
Codzienna kuchnia niecodziennazupie, bo cudownie podkręca smak porów i nadaje bulionowego smaku) pół łyżeczki gałki muszkatołowej , która z kolei super współgra z ziemniakami, przy okazji, jak będziecie robić puree ziemniaczane dodajcie ciut tej przyprawy, zwyłke pyry a smakują wtedy wybornie sól do smaku (łyżeczka) 2 łyżki delikatnego w smaku oleju roślinnego przepraszam za jakość zdjęć, ale coś mi aparat świruje
greenscarfNiektórych ludzi nazywamy "swoimi." Skąd ich mamy? Sami się znajdują. Jak pan w pobliskiej Żabce, który na widok puree ziemniaczanego (cicho, chwila słabości!) w naszym koszyku skomentował "o dobre! ja to tak lubię sobie zrobić i z zimną maślaneczką zjeść!" Albo pani, która widząc w naszych rękach smażonkę z owoców morza, zrobiła rączki podżeraptora* i podekscytowanym głosem spytała, gdzie
les mirabellesognia i lekko przestudziwszy, dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Gotowe- smacznego!:) Wg mnie najlepiej smakują następnego dnia, a idealnie komponują się podane z puree ziemniaczanym i jakimś dobrym mięskiem, np. stekiem. sosik grzybowy
Aromatyczne Podróżepatelni lub grillu, a później gotuje na niewielkim ogniu w mleku. Przepisy na zupę są przeróżne – z dodatkiem rybnego bulionu, bez śmietanki, wyłącznie na mleku, z żółtkami. Z ziemniaczanym puree zamiast z kawałkami ziemniaków, zmiksowana na gładko, ozdobiona płatkami mięsa ryby… Ta, którą zrobiłam najbliższa jest oryginałowi, nie ma w sobie żadnych wymyślnych porów, szalotek czy białego wina
Karo in the Kitchenjest super smaczny. Inspiracją nadzienia pierogów jest niemiecki klasyk "Himmel und Erde" (po przepis zapraszam tutaj ). Jeśli nie znasz tego specjału wyjaśniam - to przysmażone plasterki kaszanki ułożone na puree ziemniaczanym z musem jabłkowym, całość okraszona cebulką z boczkiem. Dzięki dodatkowi ziemniaków do kaszanki nadzienie pierogowe nabrało lekkości, winno-kwaskowate jabłka dopełniły farsz smakowo. Omastę stanowi boczek z cebulką. Najważniejsza
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!podobny sposób przygotowałam kiedyś karkówkę. Kurczak szybciej się przygotowuje, bo mięso drobiowe jest delikatniejsze. Bardzo smakowało z surówką z młodej kapusty i puree ziemniaczanym pod krzewem bzu w ogródku mojej teściowej. 3 duże filety z kurczaka Marynata: 1/2 szklanki łagodnego keczupu 3-4 sosu balsamicznego (ew. octu balsamicznego) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka ostrej
Czerwień i błękitosolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedzić i ugnieść duczkiem. Dodać mleko, masło i posiekany koperek. Wymieszać. Od grzybów oderwać nóżki, łebki doprawić solą i pieprzem. Do kapeluszy nałożyć puree ziemniaczane. Lekko przydusić. Na dno blaszki wlać wodę, tyle żeby dno było przykryte. Włożyć raszki na które położyć kurczaka. Jeśli nie macie takiej blaszki, można kurczaka nadziać na butelkę wypełnioną
Kuchnia Pokoleńmasła, włożyć ziemniaki, lekko osolić i ugotować. Odcedzić. Następnie dokładnie utłuc, przetrzeć przez sito. Połączyć z bobem. Dodać resztę masła, dokładnie wymieszać, cały czas trzymając na ogniu. Puree ziemniaczane z bobem doprawić do smaku musztardą francuską i solą. zastawa z 1 kg ziemniaków, 700 ml mleka, 150 g masła, 500 g bobu, musztarda francuska, sól Bób wrzucić
królestwo garówszynkę, przypraw, dolej wodę i dokładnie wymieszaj. Z mięsa formuj większe w kształcie elipsy kotlety, smaż na rumiano na rozgrzanym tłuszczu, odsącz na papierowym ręczniku. Smacznego:) Podawaj z puree ziemniaczanym i buraczkami lub marchewką
Zasmakuj Kuchni