powiedzieć, że nawet bardzo dużo! Jak wchodziło się do kuchni, w której gotowaliśmy od razu nozdrza łaskotał przepiękny zapach masła! Masło, świeże zioła, pieczone warzywa i cudownie aksamitne puree ziemniaczane z borowikami! Było magiczne! Comfort food w najlepszej odsłonie! Jeśli tego puree nie zrobicie i nie spróbujecie wiele Was ominie! Świetny i prosty sposób na topinambur - tak przygotowany jest
Plate of Joysmaku bardzo delikatne, tak samo jak i w konsystencji. Zestawiłam je więc z intensywniejszym w smaku puree. Wyszło pysznie i niezwykle (dla mnie) smakowo - nietypowo :) KROKIETY HISZPAŃSKIE oraz ZIEMNIACZANE PUREE Z ZIOŁAMI I CZOSNKIEM Składniki na krokiety: - 350 gram ugotowanej ryby, szynki lub mortadeli (ja wymieszałam pstrąga i mortadelę) - 2 jajka - bułka tarta - olej do smażenia - 750 mililitrów mleka
Życie zamknięte w smakuŚwiętach w lodówce ogrom produktów, które w myśl zasady, że nic nie powinno się zmarnować trzeba wykorzytać.Jednym z tych produktów jest puree ziemniaczane, które mi zostało po wczorajszym obiedzie, dlatego dziś szybkie i delikatne kluseczki serowe.Czego użyłem:-ok 400 g puree-300 gram sera białego przeciśniętego w prasce-2 duże łyżki parmezanu startego-śmietana 12%, lub jogurt naturalny
BaRepasszklanka puree z dyni 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody szklanka startych jabłek na grubych oczkach 2 szklanki cukru 0,5 szklanki zimnej wody 2,5 łyżki skrobi ziemniaczanej Puree z dyni, wodę i starte jabłka umieszczam w rondelku, dodaję cukier, doprowadzam do wrzenia, gotuję jakieś 5-7 minut. W zimnej wodzie rozrabiam skrobię ziemniaczaną, wlewam całość
W kuchni Karmel-itkiDobry wieczór. Dzisiaj zapraszam Was na szybki obiad, pyszne polędwiczki w sosie musztardowym z puree ziemniaczanym. Składniki: mięso: 1 polędwiczka wieprzowa 3 łyżki masła 3 łyżki oleju sól puree: 5 ziemniaków 1 łyżeczka masła 1 łyżka śmietany 2 łyżki musztardy DIJON, np. Develey sos musztardowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki tortowej 1,5 szkl bulionu 1 łyżka musztardy
Trufelkowodziś wiadomo, że kochamy ziemniaczane puree jako dodatek do dań mięsnych. Do tego masło, mleko i pyszne ziemniaki gotowe. Natomiast dziś chciałam Was zachęcić do przygotowania trochę innego puree, oto puree ziemniaczano-selerowe z chrzanem. Zaskakujące ? Może i tak, ale to połączenie jest warte spróbowania. Podobne danie jadłam na warsztatach w Akademii Smaku Sokołów i dziś
Kulinarne przygody Gatityinny sposób. Dobra książka, spotkania z przyjaciółmi, a na talerzu większa ilość kolorowych warzyw skutecznie poprawia nastrój. Zapraszam więc na ziemniaczane gniazdka wypełnione kawałkami indyka i kolorowymi warzywami. Ziemniaczane gniazdka z indykiem i warzywami filet z indyka ulubione warzywa (może być mrożona mieszanka warzywna) 150 ml słodkiej śmietanki ziemniaki mleko masło przyprawy (sól, kolorowy pieprz, pieprz ziołowy, papryka(...)samym tłuszczu podsmażyć krótko warzywa. Następnie dodać mięso, wlać słodką śmietankę i dusić do chwili, aż śmietanka nieco odparuje i wytworzy się niewielka ilość sosu. Ziemniaczane puree przełożyć do szprycki i na papierze do pieczenia wycisnąć gniazdka. W środek nałożyć warzywa z indykiem i zapiec krótko w piekarniku nagrzanym do 175 st z funkcją grilla. Artykuł Ziemniaczane gniazdka
Pieguskowa KuchniaSzukasz pomysłu na tradycyjny obiad w nowej odsłonie? Wypróbuj przepis na sznycle z indyka z puree ziemniaczanym i salsą meksykańską. To prosta propozycja na obiad, sznycle są soczyste a chrupiąca warstwa z bułki tartej i mąki ziemniaczanej nadaje im smaku. Polecam na obiad codzienny lub od święta. Składniki: 5 szt sznycli z indyka panierka: łyżka bułki tartej(...)łyżki maki ziemniaczanej 1 jajko sól, pieprz, odrobinka przyprawy curry (na czubek łyżeczki) olej do smażenia puree: ugotowane, utłuczone ziemniaki plus mleko salsa meksykańska: opakowanie mieszanki meksykańskiej od Hortex 200 m przecieru pomidorowego z domowej spiżarni 5 łyżek sosu słodko kwaśnego z domowej spiżarni 5 łyżek sosu chili z domowej spiżarni łyżka świeżego kopru u mnie w postaci mrożonej
Życie zaczyna się w kuchnijuż ostatnie danie z dynią w roli głównej w tym roku. Danie, którego inspiracją była zawartość lodówki czyli puree ziemniaczane z poprzedniego dnia, resztki szynki i sera żółtego, a także białka. Wyszło całkiem nieźle i smacznie. Składniki: • 1 szklanka puree z dyni • 2 szklanki puree z ziemniaków • 3 białka(...)szynkę i starty ser na grubej tarce. • Białka ubić na sztywno i wymieszać z pozostałymi składnikami. • Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, wyłożyć masę ziemniaczaną. • Piec 30 minut w temp. 200 st.C.{jcomments
To co kochammiodu (lub 2 łyżkami syropu klonowego) i skrapiamy lekko sokiem z cytryny. Przyprawiamy suszonym tymiankiem i/lub rozmarynem. Podsmażamy, aż się ładnie skarmelizują. Pod koniec delikatnie solimy i pieprzymy. Zamiast puree ziemniaczanego do polędwiczek możemy podać np. pieczone ziemniaki z piekarnika czy kaszę, ale ja lubię puree, bo można przygotować je wcześniej, a potem tylko odgrzać. Zobacz także: Szaszłyki hawajskie Dziś
Poezja smakuPuree ziemniaczane to najczestszy dodatek do drugiego dania.Wcale nie musi byc nudneWystarczy do gotowania dorzucic korzen pasternaku.Nasze puree od razu nabierze charakteru i ciekawego smaku ,rownoczesnie podwyzszajac wartosci zdrowotne potrawy. PASTRNAK to bardzo odzywcze warzywo.Przewyzsza wartosciami odzywczymi marchew i brukiew.Posiada tyle witaminy C co pomidory i jest 3 razy bardziej odzywcza niz marchew.Odznacza sie silnym aromatem i korzenno
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Tartaletki to kruche ciasto wypełnione nadzieniem. Nie zawsze muszą być podawane na słodko, można również na słono. Dzisiaj zrobiłam je z piersią z gęsi, kasztanów i udekorowałam puree ziemniaczanym ze smalczykiem roślinnym. Smakowita pajda zaskoczyła mnie swoim aromatem i smakiem, który idealnie pasuje do puree i nadzienia. Składniki: Spód: 250 g mąki 100 g masła 1 jajko szczyptę
Oryginalny smakpomidory, 2 ząbki czosnku, 1/2 szklanki czerwonego wina, 1 szklanka bulionu, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie), 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka papryki ostrej, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1 i 1/2 łyżeczki czosnku, 1/2 łyżeczki gorzkiego kakao, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz, oliwa. Puree: 6 dużych ziemniaków, 1 łyżka masła, 20 g parmezanu, 50 g tartego sera gouda (+ ilość(...)Doprawić solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Przygotować jedno duże lub 4 mniejsze naczynia żaroodporne. Posmarować je oliwą. Wyłóż najpierw gulasz, a na wierzch puree ziemniaczane. Wstawić do piekarnika na 20 – 25 minut. Po tym czasie posyp startym serem i wstaw jeszcze na 5 minut do piekarnika. Podawać od razu po wyjęciu. Opcjonalnie można danie
Świat Domowej Kuchniilość bulionu lub wody. Jako dodatek świetnie sprawdzi się puree z batatów i słodkiego sosu chili lub kasza gryczana. SKŁADNIKI / 4 porcje 1 polędwiczka wieprzowa (ok 300 g) 1 cebula drobno posiekana 2 ząbki czosnku starte na tarce 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżki sosu sojowego 25 g masła 2 łyżki oliwy gorący(...)łyżkami zimnej wody. Przelewamy do sosu. Zagotowujemy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki lub świeżymi listkami oregano. Podajemy z puree ziemniaczanym i ulubioną surówką
cool and mintypodanie ryby. Ryba usmażona jest w cieście naleśnikowym. Ciasto musi mieć gęstą konsystencję aby nie spływało z ryby podczas smażenia. Podałam ją z puree ziemniaczanym i surówką z kiszonej kapusty. Smaczny obiad dla całej rodziny. Polecam Post Ryba w cieście z puree z ziemniaków pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotuje