pucharek - 500 przepisów (strona:21/34)

Mus brzoskwiniowy z kremem mascarpone 247

sztywno schłodzoną śmietanę z 1 łyżką cukru pudru.2.   W drugiej miseczce miksujemy serek mascarpone z 1 łyżką cukru pudru.3.   Za pomocą łyżki łączymy serek z ubitą śmietaną, delikatnie mieszamy.Do pucharków nakładamy odrobinę musu brzoskwiniowego, krem mascarpone, ponownie mus i krem mascarpone. Całość posypujemy startą czekoladą i dekorujemy listkami rozmarynu.Smacznego

W kuchni Katie
Deser z kremem patissiere, mascarpone i nektarynkami 241

budyniu, nie przerywając mieszania (bo zrobią się grudki!). Gotowy krem pâtissière studzimy. Ostudzony miksujemy z serkiem mascarpone i z jedną łyżką cukru pudru. Śmietankę ubijamy z łyżeczką cukru pudru. Pucharki wypełniamy na przemian kremem pâtissière i pokrojonymi w kostkę nektarynkami. Deser dekorujemy bitą śmietaną.Smacznego

Oryginalny smak
GALARETKA Z OWOCAMI 169

500ml wody) rozpuszczamy w połowie zamieszczonej na opakowaniu wody. Owoce myjemy, zostawiamy kilka jeżyn do dekoracji, resztę jeżyn i truskawek kroimy w dość drobne  kawałki. W naczyniu bądź pucharkach układamy: na spód owoce, zalewamy tężejącą galaretką, chłodzimy, do drugiej tężejącej galaretki dodajemy 2 łyżki słodkiej śmietanki, miksujemy i wlewamy do naszego naczynia, chodzimy. Po stężeniu kolejnej warstwy do trzeciej

Walijskie Pichcenie
PROSTY DESER JOGURTOWY Z CZEREŚNIAMI 196

jedynie takie nie wymagające użycia piekarnika.Dziś lekki deserek z jogurtem i pysznymi wielkimi, czereśniami:)Składniki:jogurt grecki (lub jeśli nie lubimy inny smakowy)granolażurawinaczereśnieWymienione składniki przekładamy kolejno w pucharku. Schładzamy najmniej 1h w lodówce

Walijskie Pichcenie
DOMOWY BUDYŃ WANILIOWY Z SOKIEM Z CZARNEGO BZU 152

mleku (0.5 szkl)  rozprowadź  mąkę ziemniaczaną. Wlej zawartość na gotujące się mleko z żółtkami i gotuj na małym ogniu 2-3 minuty stale mieszając. Rozlej do pucharków. Polej ulubionym sokiem lub nałóż konfiturę.U mnie budyń z pysznym, aromatycznym sokiem z czarnego

Walijskie Pichcenie
TRUSKAWKOWA KLASYKA CZYLI TRUSKAWKOWY DESER 220

możemy cukier zastąpić cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzątku, lekko studzimy i mieszamy z truskawkowym musem.  Śmietanę ubijamy na sztywno i mieszamy z truskawkami. Nakładamy do pucharków  i wkładamy do lodówki na ok 1h. Przed podaniem dekorujemy pozostawionymi truskawkami i ewentualnie kleksem śmietany. Smacznego

Walijskie Pichcenie
DOMOWY KISIEL JEŻYNOWY 157

się o domowy kisiel jeżynowy.  Pewnie mało kto je już teraz kisiel, a bardzo lubię ten lekki deser zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki:(na 4 pucharki) 0,5 kg dojrzałych jeżyn 3 łyżki cukru 2 czubate łyżki maki ziemniaczanej 0,5 l wody Wykonanie: Jeżyny opłukać.Włożyć do garnuszka, dodać cukier  i gotować

Walijskie Pichcenie
TĘCZOWY DESER 168

lodówce zastygnie wylewamy na nią galaretkę ze śmietanką czyli mleczną warstwę. I dokładnie tak postępujemy przy kolejnych warstwach, pamiętając, aby poprzednia zawsze dobrze zastygła.Deser możemy zrobić w pucharkach bądź w szklanej salaterce

Walijskie Pichcenie
CZEKOLADOWY MUS Z WIŚNIAMI 170

Lekki, nie mocno słodki mimo zawartości czekolady, z orzeźwiającym dodatkiem wiśni-  mus czekoladowy.  Z powodzeniem można go zrobić w formie deseru np. w pucharkach, wylać na spód biszkoptowy albo ciasteczkowy - jak u mnie.  Super sprawdza się szczególnie latem, kiedy nawet jak nie ma upału za oknem nie tęsknimy to ciężkich, kremowych ciast i tortów.  Polecam gorąco

Walijskie Pichcenie
Legumina jabłkowa z żurawiną 139

staną się szkliste. Radzę żurawinę delikatnie rozdusić, bo jak pęka to rozpryskuje niebezpiecznie. Kruszonka. Do roztopionego masła dodać cukier i połamane herbatniki.Mieszać,na ogniu, 2 minuty. W pucharkach ułożyć leguminę jabłkowa, następnie żurawinę i kruszonkę. Wstawić do lodówki na 2 h i przed podaniem na wierzch nałożyć ubitą śmietanę. My zjadamy nie wstawiając do lodówki, bo zawsze spieszy się

Kulinarny karnet Christophera
Lody pomidorowe. 139

Wykonanie:Zamrożone pomidorki koktajlowe wkładamy do blendera, dodajemy serek i przyprawy wedle uznania. Wszystko razem dokładnie miksujemy. Kiedy masa stanie się jednolita i "lodowa", nakładamy ją natychmiast do pucharków, lub w wafelki. Dekorujemy czipsami z salami i zaskakujemy gości.Ja życzę Wam smacznego

Malinowe Pocałunki
Czekoladowy krem jaglany ( jaglany mus ) 213

kaszy dodać namoczone daktyle, wsypać kakao oraz dolać napój czekoladowy, ewentualnie mleko.Całość zmiksować blenderem, aż krem stanie się jednolity i w miarę gładki.Czekoladowy krem jaglany przełożyć do pucharków, miseczek lub szklanek. Deser ten dodatkowo możecie udekorować owocami lub posypać orzechami.Pamiętajcie, kasza jaglana to jedna z najwartościowszych kasz. Warto ugotować jej zawsze trochę więcej i trzymać w lodówce

kolorowotorcikowo
Tort na zimno z kremówki i galaretki 415

kilku godzinach  przykrywamy delikatnie torcik talerzem i odwracamy , delikatnie otwieramy tortownice i zdejmujemy delikatnie folie  Dowolnie dekorujemy  Z podanych składników możemy przygotować również deser w pucharkach

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Muhallabia - egipski pudding ryżowy 217

pogardziłaby sama Kleopatra lub Tutanchamon! Dlatego i ja przy filiżance wspaniałej kawusi na chwilkę zapomniałam, że jestem w Polsce i poczułam się jak nad brzegiem morza..Składniki na 2 pucharki:2 szklanki mleka3 łyżki cukru brązowego1 i 1/2 łyżki mąki ryżowej1 łyżka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej1/2 łyżeczka wody pomarańczowej (jeśli macie różaną to idealnie się nada!)PistacjePrzygotowanie

Czarnawisienka
DESER CHIA Z SOSEM TRUSKAWKOWYM 341

nasiona, dodać ksylitol i wymieszać. Odmierzyć mleko, dolać do miski i całość dokładnie zamieszać. Odstawić na kilka minut. Masę jeszcze kilka razy zamieszać. Po ok.20 minutach można nakładać do pucharków. Ja nakładam na przemian nasiona chia, sos truskawkowy, nasiona i sos. Na wierzch wykładam przekrojone na pół truskawki. Najlepiej całość schłodzić ale u mnie rzadko jest okazja, przeważnie znika

Smaczne Zdrowe