pucharek - 500 przepisów (strona:21/34)

Muhallabia - egipski pudding ryżowy 244

pogardziłaby sama Kleopatra lub Tutanchamon! Dlatego i ja przy filiżance wspaniałej kawusi na chwilkę zapomniałam, że jestem w Polsce i poczułam się jak nad brzegiem morza..Składniki na 2 pucharki:2 szklanki mleka3 łyżki cukru brązowego1 i 1/2 łyżki mąki ryżowej1 łyżka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej1/2 łyżeczka wody pomarańczowej (jeśli macie różaną to idealnie się nada!)PistacjePrzygotowanie

Czarnawisienka
DESER CHIA Z SOSEM TRUSKAWKOWYM 367

nasiona, dodać ksylitol i wymieszać. Odmierzyć mleko, dolać do miski i całość dokładnie zamieszać. Odstawić na kilka minut. Masę jeszcze kilka razy zamieszać. Po ok.20 minutach można nakładać do pucharków. Ja nakładam na przemian nasiona chia, sos truskawkowy, nasiona i sos. Na wierzch wykładam przekrojone na pół truskawki. Najlepiej całość schłodzić ale u mnie rzadko jest okazja, przeważnie znika

Smaczne Zdrowe
Światowej kariery chińskiego agrestu c.d. 204

zamrażalnika.Kiedy mus zacznie się ścinać przy ściankach naczynia, wyjąć i jeszcze raz ubić.Wstawić ponownie do zamrażalnika, ale pilnować, aby nie zamroził się na lód.Podajemy w pucharkach z plasterkiem kiwi i wisienką.Dobrym dodatkiem jest bita śmietana

Kulinarny karnet Christophera
Mus czekoladowy z wiśniami. 164

ostudzonej czekolady, dodać kawę, całość wymieszać. Śmietanę ubić z dodatkiem cukru i  po trochu, delikatnie mieszając, dodawać do czekolady. Na koniec wmieszać ubite białka. Mus przełożyć do pucharków, wstawić do lodówki na godzinę. Udekorować bitą śmietaną. W tytule piszę „Mus czekoladowy z wiśniami”. Wykorzystałem wydrylowane wiśnie z wiśniowej nalewki, które dodałem do czekoladowego musu. Wiśnie takie podajemy tylko dorosłym

Kulinarny karnet Christophera
Tiramisu. 248

Istnieje wiele przepisów na ten deser. We Włoszech występuje w różnych regionalnych odmianach. Deser może być prostokątny, okrągły, albo podany w pucharkach czy miseczkach. Składniki: 500 g serka mascarpone20 dag cukru4 jajka1 szkl. mocnej kawy Jacobs½ szkl Amaretto5 łyżek ajerkoniaku lub innego likieru30 dag biszkoptów1 łyżka kawy lub kakao lub czekolady do posypania Wykonanie: Żółtka utrzeć z cukrem i wymieszać

Kulinarny karnet Christophera
Wykwintna przystawka. 225

gorącej wodzie, tak by powstało 4-5 łyżeczek płynu. Pomidor sparzyć, wyfiletować (usunąć pestki) pokroić w kostkę, dodać kilka pokrojonych listków bazylii, odrobinę soli i pieprzu. Ułożyć w pucharku i zalać 1 łyżeczką żelatyny. Tuńczyka osączyć na sicie z oleju, posypać pieprzem, ułożyć na pomidorach i również polać 1 łyżeczką żelatyny. Ostatnia warstwa, to avokado, obrane, skropione cytryną i polane

Kulinarny karnet Christophera
Konfitura pomarańczowo -imbirowa. 168

deserów. Lody z ciepłą konfiturą pomarańczowo-imbirową. Konfiturę lekko podgrzać, nałożyć lody i ubitą śmietanę. Ozdobić wisienkami kandyzowanymi i miętą. Konfitura pomarańczowo-imbirowa z wiśniami i śmietaną. Do pucharka nałożyć konfiturę, wiśnie i śmietanę. W tej wersji lepiej się sprawdzą wiśnie świeże

Kulinarny karnet Christophera
Mus z ogórka kaszubskiego z egzotyczną pitają i ananasem. 193

pieprzem. Do rozpuszczonej w małej ilości żelatyny dodać 2-3 łyżki musu ,wymieszać i dodać do reszty musu. Ananas pokroić w małe kawałki, podobnie pitaję i ułożyć w pucharkach. Zalać musem i odstawić do lodówki ,aby stężał. Przed samym podaniem polać kremowym cytrynowym aceto balsamico

Kulinarny karnet Christophera
Tort Tiramisu 186

Chyba nie ma osoby która nie spróbowała chociaż raz tiramisu . Nie żadne gotowe ciasto w paczce . Tylko własne tiramisu do kawy. Można zrobić w pucharkach, foremkach czy też w tortownicy. Udane tiramisu to przede wszystkim delikatny krem mascarpone, puszysty biszkopt nasączony kawą espresso plus likier amaretto.  Dzisiaj proponuje Tort tiramisu : Składniki:biszkopt  4 jajka 100g mąki pszennej

Wypieki Uli
Malinowa pychotka 170

Desery robione przez nas w domu są pyszne i smakują najlepiej, wystarczy poświęcić im troszkę czasu ... Przepis na 5-6 pucharków 1 tacka malin 1 opakowanie podłużnych biszkoptów 375 ml śmietany kremówki 30-36% 240 ml serka homogenizowanego, śmietankowy lub waniliowy Jeśli ktoś jest super łasuchem to jeszcze pół szklanki cukru pudru Kilka tabliczek czekolady do starcia Świeża mięta

Apetyczna babeczka
Deser z galaretką 221

minut. Ananasy odlać, osączyć, pokroić w kostkę. Galaretkę wiśniową i niebieską,  rozpuścić każdą w 400 ml gotowanej wody, odstawić do stężenia. Następnie galaretki pokroić w grubą kostkę. Do pucharków nakładamy pokrojonego ananasa, bitą śmietanę, obie galaretki. Wierzch deseru dekorujemy kleksem bitej śmietany i posypujemy posypką czekoladową. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia deseru

Kuchnia Danusi
Lody truskawkowe 178

lekko zmrozić. Następnie wlać mieszankę do formy i zamrozić w zamrażalniku. Podczas mrożenia lodów, mieszać ze 2 razy i znów zamrozić. Lody nakładać za pomocą łyżki do lodów w pucharkach

Kuchnia Danusi
LODY ŚMIETANKOWE Z BAKALIAMI 157

zamrażalki, zamrażać ok.6 godz, Co pół godziny, wyjmij pojemnik z zamrażalki, dokładnie przemieszaj. Wstaw naczynie z powrotem do zamrażalnika. Czynność mieszania powtórz kilka razy, zamróź. Gotowe lody nakładaj do pucharków za pomocą łyżki do lodów, udekoruj listkami mięty

Kuchnia Danusi
Sałatka śledziowa (szuba) 332

warzywa obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach.Jajka obrać ze skorupek, oddzielnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach, żółtka jaj i białka .Szczypiorek umyć, osączyć, drobno pokroić. W pucharkach układać kolejno warstwy sałatki 1- śledzie 2- cebula 3 - majonez 4- ziemniaki , oprószyć solą i pieprzem 5-majonez 6-buraki 7-majonez

Kuchnia Danusi
Deser z truskawkami 363

lekkiego stężenia. Banany obrać, pokroić w plastry. Truskawki umyć, osączyć, oszypułkować, pokroić w kostkę. Mleko dobrze schłodzone przelać do wysokiego naczynia, wsypać bitą śmietanę, miksować przez 3 minuty. Do pucharków po ściankach wlewać łyżką raz galaretkę niebieską i truskawkową, odstawić do stężenia. Następnie na galaretce ułożyć plastry bananów. Banany przykryć połową bitej śmietany. Na śmietanę wykładamy stężałą agrestową galaretkę

Kuchnia Danusi