gorącej wodygarść wiśni (u mnie z kompotu)pół szklanki wina musującegoGalaretkę rozpuścić w 1,5 szklance gorącej wody, dolać pół szklanki szampana i dokładnie zamieszać. Do pucharków dodać po łyżce wiśni i zalać galaretką. Poczekać aż stężeje w chłodnym miejscu. szampańskie galaretki
Bon Appetit Małgorzatypokrojone w kostkę. Wystudzić.Mus: 4 kiwi obrać, pokroić i zmiksować blenderem na jednolity mus. Dodać cukier puder by sos nie był zbyt cierpki. Na dnie pucharków układamy biszkopciki. Następnie zalewamy je masą. Na wierzchu polewamy musem z kiwi. dekorujemy plasterkami kiwi oraz żelkami.deser z kiwi
Bon Appetit Małgorzatymuszę zjeść go sama :) Biszkopt upiekłam w prostokątnej formie a później dopiero wycinałam nożem kształt serca. Zostało mi trochę kremu i zrobiłam także desery w pucharkach, które pojawią się w krótce na blogu :) Składniki:biszkopt:6 jajek3/4 szklanki cukru4 czubate łyżki mąki tortowej2 czubate łyżki maki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta solipół łyżeczki octukrem
Bon Appetit Małgorzatycukrem waniliowym oraz cukrem pudrem i miękką margaryną. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno w osobnej misce i połączyć z masą serową. Później ostrożnie wymieszać z dżemem. Na dnie pucharków układamy po parę biszkopcików i nasączamy je kawą oraz likierem. Na nasączone biszkopciki układamy krem. Dekorujemy wiórkami czekoladowymi (czekoladę trzemy na tarce), cukiereczkami, wiórkami kokosowymi oraz dżemem.deser z mascarpone
Bon Appetit Małgorzatyoraz esencję z kawy i delikatnie mieszam. Na sam koniec gdy krem uzyska jednolitą konsystencję dodajemy pokruszone bezy oraz namoczone rumem rodzynki. I mieszamy już drewnianą łyżką.Na dnie pucharka układam pokruszone biszkopty, zalewam odrobiną rumu albo amaretto i dodaję krem. Na wierzch dekoruję czekoladą oraz polewam likierem kawowym kadr z filmu "Dziewczyny do wzięcia" reż. Janusza
Bon Appetit Małgorzatygreckiego (lubię Tolonis z Biedronki lub Grecki Bakomy)ciastka (u mnie owsiane)cukier (można posłodzić owoce podczas miksowania, ale ja zrezygnowałam) Sposób przygotowania:1. Brzoskwinie miksujemy na mus.2. W pucharku układamy warstwami: pokruszone ciastka, jogurt, mus brzoskwiniowy. Czynność powtarzamy.3. Na wierzch nakładamy kleksa z jogurtu, kawałek ciastka i ozdabiamy miętą.Smacznego!!!Źródło: In my kitchen
Kuchnia domowa Anijuż mleka nie musimy dosładzać).2. Do gotującego mleka wlewamy budyń, gotujemy i mieszamy do momentu, aż budyń zgęstnieje. Lekko studzimy.3. Banana kroimy na plasterki.4. Do salaterek lub pucharków nakładamy troszkę budyniu, na to plasterki banana, posypujemy tartą czekoladą i przykładamy kolejną warstwą budyniu. Wierzch posypujemy tartą czekoladą.5. Można zrobić kilka warstw. Z podanych ilości zrobiłam 4 niewielkie deserki.6
Kuchnia domowa Aniopcjonalnie owoce lub bita śmietana (pominęłam)konfitura mandarynkowa (KLIK)Sposób przygotowania:1. Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody. Studzimy.2. Lekko tężącą galaretkę miksujemy z jogurtem i przelewamy do pucharków. Odstawiamy do stężenia.3. Swój deser polałam konfiturą madarynkową. Można podawać z dowolnymi dodatkami.Smacznego
Kuchnia domowa Anigalaretkę na przyjęcia urodzinowe :)Składniki:2 opakowania dowolnej galaretki3 szklanki wrzątkudowolne owoce2 śnieżki2 niepełne szklanki mlekatarta czekoladaSposób wykonania:1. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku, wystudzić. Przelać do 4 pucharków, dodać owoce wedle uznania. Odstawić do całkowitego stężenia.2. Śnieżki ubić z zimnym mlekiem, wyłożyć na galaretki, posypać owocami i tartą czekoladą.3. Podawać schłodzone.Smacznego
Kuchnia domowa Animinut. Dodajemy mascarpone i ponownie chwilę miksujemy, aż powstanie jednolita masa.Biszkopty moczymy w mieszance kawowo-likierowej (ok. 2 sekundy) i umieszczamy po jednym na spodzie kieliszka, wąskiej szklanki lub pucharka. Do każdego nakładamy ok. 2 łyżek masy i posypujemy kakao. Tak samo nakładamy drugą warstwę.Wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Podajemy z filiżanką espresso
Zakręcony Widelecdelektujmy się jego smakiem. SKŁADNIKI1 pomarańcza1 grejpfrut zielony2 kiwi1 banan2 szklanki kefiruWYKONANIEOwoce ubieramy. Z grejpfruta ściągamy skórkę kroimy na mniejsze kawałki, wlewamy kefir, blendujemy. Rozlewamy do szklaneczek lub pucharków. Gotowe.SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewykąpieli wodnej, ostudzić.Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno (można odłożyć 2 łyżki do ozdoby) i stopniowo dolewać przestudzoną czekoladę.Wymieszać, aż do połączenia się składników.Truskawki zmiksować.Na dno pucharków wsypać po 3 łyżki crunchy, wylać mus czekoladowy, a na górę zmiksowane truskawki*.Ozdobić kleksem bitej śmietany.Podawać lekko schłodzone.Smacznego! :)* jeżeli zależy Wam na idealnych wizulanie 3 warstwach deseru
Kraina Miodem Płynącawoda- 250 ml* kremówka, kandyzowana wiśnia, czekolada- opcjonalnieGalaretkę wiśniową* rozpuścić w 250 ml gorącej wody.Gdy ostygnie dolać wino i delikatnie wymieszać (by nie stracić bąbelków).Rozlać do pucharków i zostawić do zastygnięcia.Podawać z ubitą śmietanką, kandyzowaną wisienką i wiórkami czekoladowymi.* wybaczcie, była to galaretka truskawkowa- z rozpędu wpisałam wiśniową- chyba przez wisienkę :)))Smacznego
Kraina Miodem Płynącabazylia- cała doniczka* czosnek- 1 mały ząbek* mleko- 4 łyżki* oliwa z oliwek- 2 łyżki* sól, pieprzMozzarellę z odrobiną soli i dodatkiem mleka, zmiksować na gładki krem.Wyłożyć do pucharków/szklanek/miseczek.Następnie pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, wyciąć zieloną część i również zmiksować z odrobiną soli oraz pieprzu.Pomidory ułożyć na warstwie z mozzarelli.Bazylię wraz z czosnkiem, oliwą, odrobiną
Kraina Miodem Płynącabogactwem witamin i blonnika swietnie uzupelnia naszego drinka.Jesli lubicie dodajcie kawalek swiezego imbiru,ktory dodatkowo podkreci jego smak .Latem dodatek brzoskwini nada koktajlowi wyjatkowy smak. Skladniki na dwa duze pucharki:polowka ananasa1 jablko1 marchewka 1/2 banana-dla zlagodzenia ostrego smaku ananasadodatek wody opcjonalny Przygotowanie:Wszystkie owoce obierac ,pokroic na mniejsze kawalki i zmiksowac w kielichu blendera do pozadanej konsystencj.Jesli uwazasz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!