pucharek - 500 przepisów (strona:13/34)

Zimowa egzotyka. Tapioka z ananasem i wanilią 234

czas mieszać.  Gotować do momentu aż zgęstnieje, a perełki tapioki napęcznieją i staną się niemal przezroczyste. Zdjąć z ognia i odstawić do lekkiego przestudzenia, a następnie przekładać do pucharków do 1/3 wysokości. Na warstwę tapioki nałożyć warstwę ananasowej konfitury z wanilią i dopełnić kolejną warstwą tapioki. Udekorować z wierzchu kawałkami świeżego ananasa i "kruszonką" z owsianych ciasteczek.  *Użyłam

KUCHARNIA
Malinowa rozkosz 180

czekolada do posypania Maliny miksujemy z połową cukru pudru aż do uzyskania malinowego musu. W osobnym naczyniu ubijamy schłodzoną śmietanę z resztą cukru pudru. Nakładamy do przezroczystych lodowych pucharków, kieliszków lub szklanek na zmianę mus malinowy i śmietanę.   Wstawiamy na 1 h do schłodzenia.  Porcja dla 2 osób Smacznego

Humanistka w kuchni
Mus kawowy 172

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Serek ubijamy z cukrem pudrem na gładką masę. Dodajemy kawę i czekoladę. Na koniec dodajemy ubitą śmietanę i mieszamy. Mus wkładamy do pucharków najlepiej na całą noc.  Zajadamy

Humanistka w kuchni
Krem czekoladowy z kaszy jaglanej 203

dokładnie zblendować, tak aby powstała jednolita masa. Dodać rozpuszczoną czekoladę, miód, kakao oraz cynamon, wszystkie składniki razem wymieszać, gdy masa będzie za gęsta dolać mleka. Przygotowany krem nałożyć do pucharków i schłodzić. Krem czekoladowy można, również wykorzystać do smarowania pieczywa pełnoziarnistego. Smacznego

Fit-amina
PANNA COTTA I SYCYLIJSKIE POMARAŃCZE 132

Zapraszam na pyszny deser, który delikatnie połechce, każde podniebienie :) Przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy, co staje się jego kolejnym plusem. Możemy go przygotować w pucharkach, lub foremkach inwencja twórcza jest dowolna. Należy tylko pamiętać, aby podać go z musem, z ulubionych owoców, co nada mu odpowiedniego charakteru. SKŁADNIKI:   250 ml śmietanki 30 % 250 ml mleka 60 g drobnego

Kuchnia w opałach
Tiramisu na szybko 586

kawy pół filiżanki likieru aby uzyskać mocniejszy aromat. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Następnie partiami dodajemy serek mascarpone, miksujemy do uzyskania gładkiej jednolitej masy. W pucharkach lub salaterkach układamy na dnie biszkopty nasączane w miksturze kawowo-likierowej. Na to kładziemy warstwę kremu, rozprowadzamy równomiernie i znów biszkopty nasączane a na wierzch warstwa kremu. Całość posypujemy kakao

KasiekGotuje
Otręby z jogurtem i musem bananowym 127

owoców.  Takie śniadanie będzie stanowić znakomitą alternatywę dla pospolitych kanapek ;) Wystarczy do szklanki wsypać otręby, zblendowanego banana, jogurt. Możemy dodać także inne owoce.  Ja udekorowałam moje pucharki granatem :) SMACZNEGO

Mój Smak na Życie
Pomarańczowa chmurka czyli galaretka inaczej 97

łyżka) 2 łyżki cukru brązowego Przygotowanie: 1. Wyciśnij sok z pomarańczy, wlej do garnka i zagrzej z cukrem oraz żelatyną. 2. Sok zmiksuj z jogurtem. Przelej do kieliszków lub pucharków. Wstaw do lodówki na ok 2 godziny. Całość udekorujmy plastrami pomarańczy :) SMACZNEGO

Mój Smak na Życie
Szybki deser bananowy 16033

tarce, na grubych oczkach. Banany obrać ze skóry, pognieść widelcem. Do zimnego budyniu dodać pogniecione banany - zmiksować do połączenia składników. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem na sztywno. Przygotować pucharki bądź szklanki do deserów. W pucharkach/szklankach układać warstwy deseru: krem bananowy, tarta czekolada, bita śmietana.  Ułożyć dwie takie same warstwy. Ostatnią warstwą deseru bananowego ma być bita śmietana, oprószona czekoladą

kolorowotorcikowo
Letnia sałatka owocowa 106

plasterki. Nektarynki i śliwki przekrawamy na pół, wyciągamy pestki i kroimy w dowolną kostkę. Truskawkom odcinamy szypułki i kroimy na 2 lub 4 części. Owoce układamy naprzemiennie w szklanym pucharku do wyczerpania składników lub do pełna. Deser będzie się również pięknie prezentował w kieliszkach do whisky lub koktajlowych. Polewamy likierem Baileys i dekorujemy listkiem melisy

Pyry na Gaz
Krem "Monte" 200

dodatku cukru. Łączymy delikatnie z ostudzoną masą czekoladową. Serek mascarpone dodajemy małymi porcjami do masy i delikatnie mieszamy trzepaczką, aż masa będzie jednolita. Chłodzimy w lodówce i przekładamy do pucharków np. za pomocą rękawa cukierniczego. Posypujemy posiekanymi orzechami

Pyry na Gaz
Jeżynowe serniczki w szklankach 172

Jeżyny rozdrobnić blenderem i dodać do masy serowej. Rozpuścić żelatynę w małej ilości wody i wystudzić. Dodać do masy serowej i zmiksować. Gotowy sernik wlać do przygotowanych szklanek lub pucharków do wysokości ¾ i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Przygotować galaretkę owocową według przepisu na opakowaniu. Wystudzić. Wlać na zastygnięte serniczki. Wstawić ponownie do lodówki na ok. 2 godziny

Na słodko lub wytrawnie
PIECHOTĄ DO LATA 96

cukru pudru 1 dojrzała (miękka) gruszka A jak to zrobić: Galaretkę przygotować według opisu na opakowaniu i odstawić do ostygnięcia. Do lekko tężejącej dodać pokrojonego banana i przelać do pucharków. Serek z cukrem i malinami zmiksować na jednolitą masę i wyłożyć na stężałą galaretkę. Kolejną warstwę w moim przypadku stanowi pokrojona w drobną kostkę gruszka. Na samej górze odrobina mięty

Kuchnia w opałach
OWOCOWY ZAWRÓT GŁOWY 73

cukru pudru 1 galaretka wiśniowa A jak to zrobić: Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki zagotowanej ale nie wrzącej wody i odstawić do wystudzenia. Maliny i truskawki rozmrozić. Przygotować 5 pucharków, do każdego rozkruszyć po dwa herbatniki i wlać sok który powstał z rozmrożonych truskawek. Śmietankę ubić z cukrem na sztywno, a następnie nie przestając miksować wlewać cienką strużką zimną galaretkę

Kuchnia w opałach