pucharek - 500 przepisów (strona:4/34)

Zapiekane kajzerki z jajkiem 328

choć osobiście uważam, że takie śniadania powinny być na porządku dziennym Panowie ;)Składniki:2 kajzerki2 jajka15 dag ulubionej szynkiłodyżki szczypiorkuSposób przygotowania:Piekarnik nagrzewamy do 180`CNa samym początku przygotowujemy pucharki – kajzerkom odcinamy wierzch, następnie wydrążamy środek, lekko ugniatając spód. Na dno każdej bułki wsypujemy pokrojoną na drobno szynkę i szczypiorek. Ostatnim krokiem jest wbicie do każdego pieczywa po jednym jajku.Tak(...)przygotowane pucharki wstawiamy do piekarnika na około 5-7 minut – do momentu ścięcia się jajka. Przed podaniem posypujemy je solą i pieprzem, a także drobno pokrojonym szczypiorkiem.Podajemy na ciepło.Smacznego!edit::: Bułeczki, po przekrojeniu można najpierw umoczyć w zimnym mleku - wtedy bułki będą miękkie i chrupiące

Słodkie Przyjemności
Truskawkowy sernik na zimno w wersji deseru 197

Składniki na 4 pucharki:kubełek 400 ml serka homogenizowanego4 paczuszki herbatnikówpół kilograma truskawek2 łyżki cukrudowolne owoce do dekoracji ( u mnie czereśnie, brzoskwinie i truskawki) bita śmietana4 kostki czekoladyTruskawki myjemy i obieramy z szypułek, kilka zostawiamy a resztę miksujemy z dodatkiem cukru w blenderze na mus. Herbatniki kruszymy na piasek (ja robię to w miseczce przy pomocy tłuczka. Do pucharków dajemy

Bon Appetit Małgorzaty
Deser sernikowy z wiśniami 139

podłączamy ogień, cały czas mieszając. Budynie rozpuszczamy w mleku i dodajemy do masy serowej. Mieszając, gotujemy aż masa zgęstnieje. Następnie dodajemy wiśnie (opcjonalnie rodzynki). Do pucharków dajemy połowę rozkruszonych na piasek herbatników. Przestudzoną masę serową wylewamy do pucharków, później dajemy kolejną warstwę herbatników i zaś wylewamy masę serową. Dekorujemy wiśniami. Po wystudzeniu wstawiamy do lodówki najlepiej

Bon Appetit Małgorzaty
Szampańska galaretka z Nestea, papają i karmelizowanym popcornem 144

przepis został skomponowany do Nestea Zimowa Śliwka.Nestea Zimową Śliwkę podgrzewamy, dodajemy do niej wino musujące oraz żelatynę. Mieszamy aż żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do przestygnięcia następnie wlewamy do pucharków. Galaretkę chłodzimy w lodówce do stężenia.W tym czasie ubijamy schłodzoną śmietankę, dodajemy cukier puder oraz kardamon. W rondelku podgrzewamy masło oraz miód. Dodajemy popcorn i mieszamy, żeby każde(...)ziarenko obtoczyło się w karmelu. Popcorn odstawiamy do przestygnięcia.Finał: Bitą śmietanę wkładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nią pucharki z galaretką. Następnie bitą śmietanę posypujemy karmelizowanym popcornem. Całość deseru uwieńczamy plasterkiem papai albo marakui

Bon Appetit Małgorzaty
Deser z malinami i jogurtem naturalnym 230

Składniki:malinyjogurt naturalny gęstyokrągłe biszkoptyodrobina cukru do smakuSposób wykonania:1. Na dno pucharków wykładamy kawałki okrągłych biszkoptów. 2. Jogurt naturalny lekko dosładzamy.3. Maliny płuczemy.4. Do pucharków nakładamy trochę jogurtu na biszkopty, nakładamy warstwę malin, potem znów biszkopty i jogurt. Na wierzch układamy maliny.5. Przed podaniem schładzamy w lodówce.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Najlepszy deser truskawkowy z tahini i stewią 219

charakterystyczna gesta konsystencje.Jest idealnie kremowy i ma tez wyjatkowy smak.Dlatego swietnie sprawdza sie jako baza sosow,dipow czy deserow wlasnie.Te wspaniale wlasciwosci ma oczywiscie tylko jogurt naturalny.Skladniki na 2 pucharki deseru:200 g jogurtu greckiego (uzylam 10 %,ale sa ponoc chudsze)2 lyzki tahini2 lyzki miodu lub stewii 1 lyzka cukru pudru , miodu lub stewii6-8 orzeszkow pistacjowych300(...)podgrzewac,.az owoce sie rozmroza a truskawki zmiekna.Jesli przeszkadzaja Ci pestki przetrzyj calosc przez sitko.Odstawic do przestudzenia.Jogurt przelozyc do miseczki.Dodac tahini,miod i stewie.Wymieszac lyzka.I to wszystko. Napelnic przygotowane pucharki warstwami -owoce-krem chalwowy-owoce-krem.Posypac rozdrobnionymi orzeszkami pistacjowymi.Schladzic w lodowce.Ja nie zdazylam schlodzic.Desery zniknely w oka mgnieniu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
"Smoothie" truskawkowo-ananasowe z gruszką 202

wybornie.Sami sprobujcie.Jedyny dodatek to cwiartka limonki.Spryskalam gruszke,zeby nie sciemniala,gdy przygotowywalam reszte owocow.Dodatek cukru jest rowniez zbyteczny.Warunek-owoce musza byc naprawde dojrzale.Wtedy maja najwiecej slodyczy,smaku i aromatu.Oto pucharek pelen zdrowia i witamin.Oczywiscie koktajl przygotowujemy bezposrednio przed spozyciem.Skladniki na 2 spore pucharki:pol sredniego ananasa300 g swiezych truskawek1 gruszka-opcjonalniesok z cwiartki limonkiPrzygotowanie:Owoceu umyc,obrac, rozdrobnic i wrzucic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cytrynowo-śmietankowa pychota 193

być ok 150 ml. Mieszam mleko skondensowane z sokiem z cytryn i startą skórką i mieszam szybko bo bardzo gęstnieje.Śmietanę ubijam na sztywno. Łączę śmietanę z mlekiem.Rozdzielam do pucharków (4-6 w zależności od wielkości).Umyte liście mięty drobno siekam. Ścieram skórkę z cytryny. Wyciskam sok z połowy cytryny. Łączę posiekaną miętę i sok z cytryny i cukier(...)naczyniu tak aby rozetrzeć wszystkie składniki. Dodaję sos do pucharków i dekoruję skórką cytrynową.Smacznego Post Cytrynowo-śmietankowa pychota pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Tiramisu 532

się poderwać tym sposobem.Deser smakuje obłędnie!Delikatny krem przełożony biszkoptami wręcz rozpływa się w ustach.Wielbiciele kawowych deserów będą zachwyceni!Ci, którzy za kawą nie przepadają – myślę, że w pucharku nie zostawią ani kęsa!Polecam!SKŁADNIKI:( 2 porcje )* żółtko – 3 szt* cukier – 3 łyżki* mascarpone – 300 g* śmietana kremówka – 100 g* biszkopty okrągłe

Ostra na Słodko
Panna Cotta z Sosem Truskawkowym 152

Sposób przygotowania:Ok. 2 łyżki cukru rozpuścić w garnuszku wraz z niewielką ilością wody. Dodać pokrojone truskawki i gotować do momentu rozpadnięcia się owoców. Ostudzić, po czym przelać do pucharków.Żelatynę rozpuścić w ok. 3 łyżkach ciepłej wody. Śmietankę i mleko zagotować razem z cukrem, cukrem z wanilią oraz ekstraktem. Zdjąć z ognia i ciągle mieszając połączyć z żelatyną.Bardzo(...)kieliszków, tak aby nie naruszyć struktury sosu truskawkowego. Odstawić w chłodne miejsce do stężenia.Przygotować galaretkę według przepisu znajdującego się na opakowaniu. Gdy galaretka ostygnie, przelać ją do pucharków i dalej chłodzić do momentu całkowitego zastygnięcia.Moje posty

Słodka Strona
Deser w Paski z Mlekiem Skondensowanym 255

łyżeczki żelatyny2 czerwone galaretki150 ml śmietany kremówkidowolne owoce* (użyłam owoców leśnych)Deser w Paski z Mlekiem Skondensowanym - Sposób przygotowania:Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i studzimy.Do pucharków wlewamy część galaretki, umieszczamy ją w lodówce, a resztę pozostawiamy w ciepłym miejscu, aby jej reszta stężała dużo później.Mleko mieszamy z żelatyną, odstawiamy na kilka minut, po czym podgrzewamy(...)gotujemy!).Następnie dodajemy mleko skondensowane i dokładnie mieszamy - studzimy.Bo zastygnięciu galaretki, do pucharków wlewamy połowę przygotowanego mleka, a po jego stężeniu wlewamy pozostałą część galaretki i tak powtarzamy tę czynność w zależności od ilości warstw jakie chcemy uzyskać. Ostatnią warstwą powinna być galaretka w której zatapiamy owoce.Do dekoracji użyłam bitą śmietanę i wisienki koktajlowe.*należy pamiętać, że surowe owoce ananasa

Słodka Strona
Deser z Mlekiem Skondensowanym na Walentynki 317

opcjonalnie)Deser z Mlekiem Skondensowanym - Sposób przygotowania:Jedną galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody. Ok. 1/3 wylewamy na płaską powierzchnie (np. tackę), a pozostałą jej część wlewamy do pucharków i umieszczamy w lodówce do momentu stężenia.Następnie z galaretki, którą przelaliśmy do płaskiego naczynia wykrawamy niewielkie serduszka (można to zrobić za pomocą foremek, ja posłużyłam się niewielkim nożem). Powstałe(...)serduszka mogą się odlepić).Mleko mieszamy z żelatyną, odstawiamy na kilka minut, po czym podgrzewamy (nie gotujemy!).Następnie dodajemy mleko skondensowane, dokładnie mieszamy i po ostudzeniu ostrożnie nalewamy do pucharków - dalej chłodzimy.W międzyczasie przygotowujemy drugą galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po jej ostudzeniu na wierzch stężałego mleka nalewamy kolejną warstwę galaretki. Do dekoracji użyłam bitą śmietanę

Słodka Strona
Kremowy Deser Kokosowy z Nutellą 319

Czekolada z Kokosem to niemal połączenie idealne tworzące elegancką, pięknie prezentującą się Panna Cottę. Deser bardzo prosty w przygotowaniu, a dość efektowny, pyszny w smaku i sycący - już jeden pucharek zasyci naszą potrzebę "na słodkie".Kremowy Deser Kokosowy z Nutellą - Składniki: (ok. 6 deserów)Warstwa kokosowa:350 ml śmietanki 30%150 ml mleka1/2 szklanki wiórków kokosowych1/2 szklanki cukru pudru(...)wraz z wiórkami kokosowymi, cukrem waniliowym oraz cukrem pudrem. Gdy tylko zacznie się gotować ściągamy z ognia i dodajemy żelatynę z wodą - dokładnie mieszamy do rozpuszczenia - studzimy.Na dno każdego pucharka wykładamy warstwę kokosową - umieszczamy w lodówce to lekkiego stężenia (resztę Panna Cotty trzymamy na wierzchu w dość ciepłym miejscu). Następnie do kieliszków nakładamy ok. łyżeczkę Nutelli, a na nią warstwę

Słodka Strona
Deser owocowy 232

dolewamy po szklance wody ( połowę zalecanej ilości ).Pozostawiamy do zastygnięcia.Wszystkie owoce kroimy w kostkę i mieszamy.   Zastygnięte galaretki kroimy także w kostkę.Część układamy na dnie pucharków. Na galaretkę kładziemy mieszankę owocową i galaretkę.   Deser właściwie jest gotowy, ale całego efektu jak zwykle dodaje dekoracja. Możemy ją zrobić z bitej śmietany, dołożyć kandyzowane owoce

Maminek kulinarny
Galaretka "gellwe" - owoce leśne i malina 165

rozpuszczenia".Na opakowaniu piszę, żeby przelać do czterech miseczek, ale to już zależy od nas, ja zrobiłam w dwóch filiżankach."Różową galaretkę (z większej torebki) przelać do pucharków. Następnie zanurzyć  końcówkę łyżeczki w różowej galaretce, opierając o krawędź miseczki, pucharka. Powoli cienkim strumieniem wzdłuż łyżki i krawędzi naczynia wlewać niebieską galaretkę.Wstawić do lodówki na 3 godziny do stężenia

Serce zamknięte w formie pyszności