postanowiłam go troszkę wyprzedzić i przygotować pyszny deser z truskawek mrożonych. Na szczęście do dekoracji udało mi się kupić kilka truskawek świeżych, ponieważ bez tego nasze serniczki w pucharkach nie byłby w pełni wykończone.Ciastka dokładnie pokruszyć (blenderem lub wałkiem przez ściereczkę) a następnie wsypać je na dno pucharków. Lekko docisnąć. Biały ser wymieszać z cukrem, ziarenkami(...)blenderem lub przetrzeć przez sito. Przełożyć do rondelka. Dodać sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną i cukier. Przez chwilę zagotować cały czas mieszając. Ostudzić.Następnie na ciastka w pucharkach wykładać kolejno warstwy: serową, truskawkową, serową i truskawkową. Wierzch deserów udekorować truskawkami pokrojonymi w plasterki.Całość wstawić do lodówki i schłodzić przez minimum 1 godzinę.Źródło: przystole.blox.pl
Świat Domowej KuchniWłoski deser, który podaje się mocno schłodzony. Nasączone kawą i likierem amaretto biszkopty oraz puszysty krem z jajek, cukru i serka mascarpone. Całość posypana kakao. Składniki na 2 pucharki: 12 biszkoptów Savoiardi 2 jaja 250 g mascarpone 2 łyżeczki cukru 3 łyżki likieru amaretto 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej kakao do oprószenia Kawę zaparzyć w filiżance i pozostawić do ostygnięcia(...)sztywno i wymieszać z powstałą masą. Do kawy dodać amaretto, wymieszać i zanurzać w niej biszkopty (nie za długo, aby się nie połamały) i ułożyć z nich w pucharkach jedną warstwę, potem nałożyć warstwę kremu i posypać kakao. Powtórzyć układanie kolejnych dwóch warstw, tak aby na górze deseru był krem z mascarpone. Schłodzić w lodówce co najmniej
wyzwania kuchenneSkładniki:1-2 gałki ulubionych lodów (u mnie miętowe z czekoladą)1 morela1 brzoskwinia2 łyżki borówek amerykańskichSposób przygotowania:1. Owoce myjemy, brzoskwinie dodatkowo obieramy ze skórki.2. Na dno pucharka wkładamy pokrojone w kostkę morele. Dajemy lody, dodajemy cząstki brzoskwiń i borówkami.3. Deser możemy polać ulubionym sosem lub oprószyć tatrą czekoladą.Smacznego
Kuchnia domowa Aniłyżki wrzącego mleka, mieszamy i wlewamy do reszty. Całość utrzymujemy na ogniu cały czas mieszając, by deser odrobinę zgęstniał lecz aby się nie zagotował. Gotowy deser przelewamy do pucharków i dekorujemy marakują
Zainspirowana w kuchnismakowe :)Składniki:- 1 szklanka malin- 1 jogurt naturalny gęsty (200 g)- 1/2 szklanki musli- 1/3 szklanki cukru pudruPrzygotowanie:Jogurt mieszamy z cukrem pudrem a malinki miksujemy w blenderze. W pucharkach układamy kolejno jogurt na to maliny a następnie musli, wersje powtarzamy. Wierzch dekorujemy malinkami i listkami mięty
Zainspirowana w kuchniTruskawkowy pucharek to czerwono-różowy deser - połączenie galaretki i truskawek. Uwielbiam desery na zimno, więc zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu. Przepis zgłaszam na akcję lekkie desery bez piekarnika. Składniki na 4 pucharki: 1 galaretka truskawkowa 125 g jogurtu, np. naturalnego (ja użyłam jogurtu naturalnego z musem truskawkowym) truskawki wg uznania Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale rozpuścić(...)szklance wrzątku. Gdy galaretka lekko przestygnie, połowę masy przelać do pucharków. Najlepiej pucharki wstawić do lodówki, jeżeli chcemy aby galaretka stężała pod kątem to pucharki podeprzeć, np. deską kuchenną. Do drugiej połowy galaretki dodać jogurt i wszystko ze sobą zmiksować. Na sam koniec dodać pokrojone truskawki i pozostawić do lekkiego stężenia (masa będzie miała różowy kolor). Następnie przygotowaną masę przelać
Ugotowaćzobaczyłam w sklepie świeże maliny od razu pomyślałam o serniczkach na zimno. Bardzo lubię tworzyć smaki tak, aby były różne struktury i tak też zrobiłam tym razem. Na dnie pucharka zrobiłam warstwę czekoladową i chrupiącą, masa serowa zimna i delikatna do tego świeże kwaskowe owoce i słodka galareta . Zrobiłam je dla odmiany w pucharkach, wizualnie bardzo ładnie to wygląda(...)tego serek homogenizowany zrobiłam domowym sposobem pisałam o tym ( tu klik )SKŁADNIKI: ( porcja na ok 7 dużych pucharków)500 g serka waniliowego (użyłam domowego serka klik jak go zrobić )300 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki żelatyny 100 gram płatków kukurydzianych 1 nutella 230 gram 1 galaretkę (użyłam pomarańczowej)owoce - użyłam
Basia w kuchniwłaśnie proponowany w tym przepisie deser, do tego jest prosty i szybki w przygotowaniu, więc nie pozostaje nic innego, tylko skusić się, a później delektować smakiem.Deser przyrządziłam w dwóch pucharkach dla mojej dwuosobowej rodzinki, więc jeśli u Was jest ona liczniejsza, należy zwiększyć ilość składników w przepisie. Deser truskawkowySkładniki:7 sztuk okrągłych biszkoptów180g truskawek + cukier do smaku (u mnie(...)cukru)250g mascarpone50g białej czekolady100g śmietanki 30%1 łyżeczka cukru pudru Wykonanie:- na spód obu pucharków pokruszyć 3 biszkopty (po 1,5 na pucharek)- truskawki umyć, pozbawić szypułek, pozostawić 1 ładny owoc do dekoracji, resztę rozdrobnić blenderem na mus, dosłodzić do smaku w zależności od preferencji osobistych i poziomu słodkości truskawek (ja nie dodawałam cukru, dlatego mus wyszedł kwaskowaty
Smakołyki Berenikiswoje uzasadnienie. To dobry sposób zwłaszcza jeśli szykujecie deser dla gości - przygotowany wcześniej nie wymaga krojenia, które w przypadku tiramisu nie zawsze udaje się modelowo. Ale deser w pucharkach to nic nowego! W przeciwieństwie do masy! Ubijając mascarpone zrezygnowałam z żółtek i cukru na rzecz kilku łyżek masy krówkowej. Nadała masie koloru i cudownego karmelowego smaku. Okazał się(...)bardzo wydaną przez Kayax płytę In Roma. Lekka, bezpretensjonalna muzyka włoska, która mi przypomina pewne cudowne wakacje ... Posłuchajcie choć jednego fragmentu. KARMELISU, czyli Karmelowe Tiramisu /na 12 pucharków/ 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki - użyłam 30% kilka łyżek masy krówkowej (użyłam gotowej z puszki) 50 g cukru (do przygotowania karmelu
KUCHARNIAgalaretek należy wykorzystać znacznie mniej wody niż pisze na opakowaniu (u mnie pisało 500 ml, a dałam 300 ml). Gotową galaretkę wlać do foremek, trochę nalać też na dno pucharka. Zostawić do ochłodnięcia i włożyć do lodówki do momentu, aż stężeje. Żeby bez problemu wyciągnąć galaretkę z foremek warto włożyć ją jeszcze na godzinę do zamrażalnika. Śmietanę wlać do miski(...)ubijać na wysokich obrotach miksera, dodać cukier i cukier waniliowy, a pod koniec ubijania śmietan-fix (śmietana zachowa dzięki temu taki kształt, jaki mu nadamy). W pucharkach najpierw ułożyć kilka galaretek, później trochę śmietany i znowu galaretki. Resztę śmietany wycisnąć tak, żeby niektóre galaretki były widoczne. Śmietanę można również udekorować startą czekoladą (wedle uznania). Deser schłodzić w lodówce
Passions hobbies lifebita śmietana... W tej wersji (by zagłuszyć wyrzuty sumienia;)) dodałam do pełnoziarnistych ciastek po garści płatków owsianych i orzechów laskowych i ułożyłam deser zamiast w w tortownicy, w pucharkach. Spodu nie ugniatałam na twardo, lecz pozostawiłam go lekko sypkiego. Szybciej i bardziej słodko się nie da - ja to połączenie uwielbiam! Jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować banoffee pie, nie zwlekajcie(...)Niebo w gębie!:)SKŁADNIKI na 6 pucharków:200 g pełnoziarnistych ciastek Digestivegarść płatków owsianychgarść orzechów laskowych130 g roztopionego masła1 puszka kajmaku2 banany2 łyżki soku z cytryny 250 ml śmietany kremówki 36%150 g serka mascarponeWYKONANIE: Ciastka, płatki owsiane i orzechy laskowe wrzuć do malaksera i krótko zmiksuj, tak aby pozostały kawałeczki. Dodaj roztopione ciepłe masło i całość dokładnie wymieszaj. Gotową
Słodko-Słony Świat IlonyKolejny deser własnego autorstwa. Gdy jest ciepło zdecydowanie nie mam ochoty an stanie przy nagrzanym piecu więc najczęściej goszczą u mnie właśnie takie deserki w pucharkach lub ciasta bez pieczenia. Oczywiście nie mogę zapomnieć o moim faworycie czyli ptasim mleczku. Zdecydowanie lubię njabardziej latem:) Pogodam nas zaczyna coraz bardziej rozpieszczać, słonka coraz więcej więc nie zostaje nic innego jak wziąć(...)jeden pucharek i rozgościć się na tarsie:) Składniki na 4 pucharki: 250 ml śmietany kremówki 30 fix do śmietany 200 g słonecznika mała puszka masy krówkowej tabliczka czekolady 2 łyżki kawy rozpuszczalnej Wykonanie: W niewielkiej ilości wody rozpuszcamy kawę i czekam aż ostygnie. Śmietanę ubijamy na sztywno dodając torebkę fix i ropuszczoną kawę. Słonecznik wsypujemy do garnka dodoajemy karmel
ciastkarnia na kruchym spodzieWczoraj kupiłam fajne pucharki z fioletowymi, jagodowymi wykończeniami. Wiedziałam, że jagodowy deser będzie w nich wyglądał bardzo apetycznie. Dzisiaj byliśmy w lesie, przy okazji zbierania grzybów nazbierałam trochę jagód i leśnych borówek, z myślą, że jak przyjadę do domu to przygotuję z nich bardzo prosty deser. Najłatwiejszy deser świata to galaretka z owocami. Na drugim miejscu co do łatwości przygotowania(...)wrzącej wody) rozpuszczamy w 300 ml wrzącej wody, odlewamy 100 ml. Resztę galaretki studzimy, gdy zaczynają tężeć za pomocą trzepaczki łączymy z 400 g gęstym jogurtem greckim, wstawiamy pucharki do lodówki do stężenia. Gdy pianka jagodowa stężała układamy na jej powierzchni jagody i zalewamy częścią odłożonej galaretki, znów wstawiamy pucharki do lodówki aby galaretka na powierzchni stężała. Powierzchnię jagodowego deseru
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięświątecznych ciastach przyszła pora na coś lżejszego, a deser podany w pucharku to świetna propozycja na sylwestra lub noworoczny podwieczorek. Delikatna jogurtowa pianka pomarańczowa połączona z czekoladową śmietankową warstwą to duet bardzo zgrany, niezbyt słodki, a do tego ładnie prezentuje się w pucharku lub szklance.Taki deser jest prosty w podaniu, nie trzeba martwić się o krojenie czy talerzyki, więc można(...)grudki)- krem czekoladowy zostawić do wystygnięcia- śmietankę ubić z cukrem pudrem, połączyć z czekoladą i wymieszać- do śmietanki czekoladowej dodać ostudzoną żelatynę i dokładnie wymieszać, masę przełożyć do dwóch pucharków- warstwę czekoladową schładzać w lodówce przez 1 godzinę przygotowujemy warstwę pomarańczowa: - pomarańcze umyć, obrać ze skórki, podzielić na cząstki, wycinając również wszystkie błonki oddzielające cząstki owocu- żelatynę rozpuścić w zimnej
Smakołyki Berenikinakładaniu na talerzyki traci swój urok, rozpada się na wszystkie strony świata i nawet jak jest smaczne, to nie jest już piękne. Dlatego ja wolę przygotowywać tiramisu w pucharkach i nie martwić się o jego konsystencje. Składniki na 4 pucharki: 3 banany ok. 26 okrągłych biszkoptów 125 g serka mascarpone 2 jajka 1 łyżka rumu 30 g cukru ¾ szklanki mocnej(...)cukrem do białości, następnie porcjami dodawać serek mascarpone i rum. Z białek ubić pianę i dodać do masy, wymieszać delikatnie. Biszkopty namoczyć w kawie, banany pokroić w plastry. W pucharkach układać warstwami biszkopty, banany i krem Schłodzić w lodówce przez co najmniej 4 godziny. Przed podaniem posypać kakao
Jadło i czytadłoEton to genialne połączenie bitej śmietany, słodkiej, kruchej bezy i soczystych, lekko kwaskowych truskawek. Deser na szybko, wrażenie na znacznie dłużej! Uda się każdemu :) Polecam! Składniki na 2 wysokie pucharki: 500 g truskawek 300 g schłodzonej śmietany 36% * 75 g bez 2 łyżeczki cukru pudru * W wersji "fit" połowę śmietany można zastąpić jogurtem greckim. 250 g truskawek lekko rozgnieść widelcem(...)wymieszać z 1 łyżeczką cukru. Śmietanę ubić, pod koniec dodać 1 łyżeczkę cukru. Bezy połamać na mniejsze kawałki i dodać do śmietany. Delikatnie wymieszać. Na dno każdego z pucharków włożyć trochę rozgniecionych truskawek. Resztę truskawek dodać do śmietany i wymieszać. Powstały krem nałożyć do pucharków. Pozostałe truskawki pokroić i udekorować nimi wierzch deseru. Schłodzić ok. 30 minut w lodówce. Dekoracyjne
maniapieczeniałyżkami wody, można też rozpuścić czekoladę za pomocą kąpieli wodnej(ta metoda jest częściej polecana). Następnie do rondelka dodajemy herbatniki z orzechami i dokładnie mieszamy. Przekładamy do pucharków. Teraz musimy przygotować nasza serową masę. Mascarpone mieszamy z sokiem cytryny oraz cukrem pudrem. Przekładamy do naszych pucharków. Brzoskwinie miałam tylko w puszcze, dlatego wrzuciłam je wszystkie do blendera,dodałam(...)pomarańczy i zmiksowałam na gładką masę, następnie przełożyłam do pucharków i udekorowałam borówkami. Przypominam Wam również o Styczniowym Wyzwaniu !:) Nadal możecie wziąć w nim udział, wiec serdecznie Was zapraszam. Miłego dnia
Chocolate Stop Temptingkażdego łasucha :)Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Maliny zmiksować blenderem razem z cukrem pudrem. Dodać żelatynę i całość dobrze wymieszać. Tak przygotowany mus malinowy wlać na dno pucharków.Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. W osobnej misce ubić żółtka, aż powstanie lekka puszysta masa. Czekoladę mleczną połączyć z deserową, a następnie rozpuścić ją w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej(...)Następnie ubitą śmietankę połączyć z żółtkami oraz lekko ostudzoną, rozpuszczoną czekoladą. Dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym musem zalać maliny w pucharkach. Pucharki z deserem włożyć do lodówki na około 30 minut. Przed podaniem desery delikatnie posypać kakao i udekorować świeżymi malinami.Źródło: KuchniaLidla
Świat Domowej Kuchniserek waniliowy homogenizowany 100 g śmietany kremowej 50 g drażetek "Malti Keks" 2 łyżki czekolady w płatkach Wykonanie. Połowę truskawek pokroić na połówki, resztę posiekać. Na dnie pucharków ułożyć po 2 łyżki posiekanych truskawek. Połówki ułożyć dekoracyjnie wokół brzegu pucharka. Następnie wsypać po 1 łyżce drażetek czekoladowych. Ubić śmietanę i wymieszać z serkiem waniliowym. Nałożyć do pucharków. Wierzch posypać płatkami
Kulinarny karnet ChristopheraSKŁADNIKI (na 4 pucharki) 1 opakowanie serka mascarpone (250 g) 300 ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 12szt. biszkoptów okrągłych 10 truskawek, listki mięty 3 kostki białej czekolady(...)PRZYGOTOWANIE Biszkopty kruszymy i wrzucamy na dno pucharków. Skrapiamy kawą rozpuszczoną w 4 łyżkach wody.Kremówkę ubijamy z serkiemi cukrem na sztywno. Połowę masy kładziemy do pucharków. Na to część pokrojonych truskawek. Potem drugą warstwę. Dekorujemy pozostałymi truskawkami i listkami mięty. Posypujemy startą białą czekoladą- u mnie z ziarnami kakaowymi.Wstawiamy na kilka godzin do lodówki
Moje Kuchenne Rewelacjewakacyjne pogoda dopisywała nam. W ramach nie ciekawej pogody i braku możliwości wyjścia z domu postanowiłam zbombardować się z rana dobrą dawką witamin. Wyszła mi zabawna tęcza w pucharku, aż szkoda było jeść. Ostatnio zmieniłam sobie trochę sposób odżywania na lato i jestem bardzo zadowolona, koktajle warzywne i owocowe dają dużo energii i poprawiają pracę jelit, Polecam:) Składniki(...)duże pucharki: 200 g truskawek 4 duże brzoskwinie lub pół mango albo ananasa 3 kiwi 3 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Owoce myjemy, obieramy i kroimy na kawałeczki. Każde z nich osobno miksujemy blenderem w trzech miseczkach. Do każdej z nich dodajemy rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę i mieszamy dokładnie. Najpierw wlewamy do pucharków zmiksowane truskawki i wkładamy
ciastkarnia na kruchym spodziesię z nią nie da zrobić. Rozwiązanie jest jedno, trzeba zjeść coś słodkiego ale w miarę pożywnego i zdrowego. O to moja propozycja dla łakomczuchów ;-) Przepis na 2 pucharki: masa bananowo- śmietankowa - 1szt banana - 150 g serka twarogowego chudego - 2 słodziki - 2 łyżki mleka 0% Składniki blenderujemy na puszystą masę. Na spód pucharka wsypujemy 2 łyżki płatków tropikalnych crunch(...)zalewamy masą bananowo- śmietankową, w każdym pucharku układamy po 10 wiśni wydrylowanych (mogą być takie np. z kompotu), zalewamy pozostałą masą, na sam wierzch kroimy po 2 suszone śliwki i po jednej suszonej fidze. Polewamy albo odrobiną ajerkoniaku, bądź syropem klonowym, ewentualnie syropem z pędów sosny. Rewelacja! P.S. Taki deser musicie potraktować jako pełny posiłek, np. zamiast kolacji
SMYKWKUCHNI