pucharek - 500 przepisów (strona:5/34)

JAGODOWY DESER FIT 640

jest i w tym przypadku... Jeśli mamy chudy jogurt i jagody bądź inne ulubione owoce w 15 minut można wyczarować fajny i zdrowy deser :-)A potrzebujemy na 3 pucharki:250g jagód1 jogurt grecki 0% 200g1 jogurt grecki waniliowy 200gpłaska łyżka cukruWykonanie:Jagody zasypujemy łyżką cukru i w małym rondelku podgrzewamy chwilę, aż puszczą sok. Studzimy. Jogurt naturalny mieszamy(...)jogurtem waniliowym. W szklanych pucharkach układamy wg naszej fantazji: najpierw jogurt, potem łyżeczkę naszych jagód z sokiem, znowu jogurt i ponownie jagody. Oczywiście warstwy można przełożyć np.granolą, ale wtedy deser będzie już ciut bardziej kaloryczny

Walijskie Pichcenie
ANANASOWE MINI SERNICZKI 185

Lubię smak ananasa i lubię niezbyt duże desery... takie na jeden kęs. Czasami ktoś częstuje mnie pysznym deserem w wieeeelkim pucharku, i mimo, że deser jest pyszny, to jest tak duży, że męczę się, aby go zjeść. Sama robię różne smakołyki w pucharkach, ale tylko wtedy, kiedy mają przyjść goście - łasuchy, i mam gwarancję, że duża porcja nie będzie

Walijskie Pichcenie
Deser z kremówki i galaretek z owocami 212

galaretki są o rożnych kolorach jeśli mamy dwie takie same to nie trzeba ) Do jednej części śmietanki dodajemy jedną galaretkę do drugiej drugą Przekładamy jedną masę - do połowy pucharka wykładamy owoce , nakładamy drugą masę i dekorujemy owocami i np. miętą Wkładamy do lodówki do stężenia Z podanych proporcji wychodzi 6 pucharków 330 ml Z podanych składników możemy przygotować

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Tęczowy deser z persymoną. 176

dzisiaj wystąpi jako składnik deseru.1 owoc persymony½  granatu (ziarenka)100 ml jogurtu greckiego1 łyżeczka cukru waniliowego1-2 łyżeczki żelatyny1 galaretka agrestowaPrzygotować galaretkę i rozlać warstwę na spód pucharków (2 pucharków) .Trochę zostanie.Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody i dodać do jogurtu wymieszanego z cukrem waniliowym.Nałożyć warstwę jogurtową na stężałą galaretkę.Owoc kaki obrać ze skórki

Kulinarny karnet Christophera
Coctail z avokado ..... 147

Oziębić 2 pucharki.Awokado obrać ,pokroić w kostkę i skropić sokiem z limety.Ananasa również obrać i pokroić w kostkę lub wykorzystać kostki z puszki. Szynkę pokroić w paseczki.Ułożyć w pucharkach ,polać łyżką brandy i dodać łyżkę konfitury limonkowo tymiankowej.Ozdobić lionką, pestkami granatu i kiełkami rzodkiewki

Kulinarny karnet Christophera
Ptasie mleczko z owocami. 330

szkl. malin Wykonanie. Galaretkę rozpuścić w połowie ilości podanej na opakowaniu, czyli w 250ml wrzącej wody. Odstawić ,aby lekko stężała. Owoce kiwi obrać i pokroić w plasterki. Ułożyć w pucharkach wokół ścianek. Do tężejącej galaretki wlewać stopniowo zimne mleko i miksować. Galaretkę-ptasie mleczko nałożyć do pucharków. Przybrać malinami. Mamy pyszny, rajski deserek

Kulinarny karnet Christophera
Maliny w jogurtowej piance cytrynowej 143

malin 2 łyżki dżemu pomarańczowego Wykonanie. Galaretkę rozpuścić w 250 ml wody gorącej. Odstawić do lekkiego stężenia. Następnie stopniowo wlewać jogurt i miksować do uzyskania jednolitej pianki. Na dno pucharków nałożyć po łyżce dżemu pomarańczowego. Obrane nektarynki pokroić w kostkę. Część nałożyć do pucharka. Przykryć pianką i nałożyć maliny, przykryć pianką i powtarzać czynności do wyczerpania zapasów lub pojemności naczynia

Kulinarny karnet Christophera
Pyszny deser z mascarpone i galaretką 292

łyżkalistki mięty do dekoracjiPRZYGOTOWANIE:Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodawać po łyżce serka mascarpone i cukier puder i dokładnie zmiksować.Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu.Krem mascarpone wyłożyć do pucharków, ustawić pucharki w pochyłej pozycji w lodówce.Następnie na krem wylać stężałą galaretkę, odstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia.Deser udekorować listkami mięty

Kuchnia Danusi
Deser z truskawkami 235

truskawkami SKŁADNIKI:galaretka ametystowa - 1 opakbita śmietana - 1 opak2 szkl mlekatruskawkikolorowa posypka do posypaniaPRZYGOTOWANIE:Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Lekko tężejącą galaretkę przelać do 4 pucharków, odstawić do stężenia . Bitą śmietanę wsypać do wysokiego naczynia, dodać mleko, miksować z 5 minut na wysokich obrotach. Ubitą śmietanę wyłożyć do 4 pucharków na galaretkę. Truskawki umyć , osączyć

Kuchnia Danusi
Galaretka z pianką 236

łyżka cukru pudru truskawki sos do deserów o smaku toffi Przygotowanie:Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu i odłożyć do ostudzenia. Gdy galaretka będzie zimna 2/3 rozlać do pucharków i włożyć do stężenia do lodówki. Pozostałą część galaretki pozostawiamy w ciepłym miejscu żeby nam się nie ścięła wcześniej od tej z lodówki. Gdy zacznie się ścinać wtedy miksujemy na szybkich(...)obrotach by się spieniła i rozlewamy do pucharków. Ponownie wkładamy do lodówki do stężenia. Bezpośrednio przed podaniem kilka truskawek pokroić w drobniutką kosteczkę i nałożyć 2 łyżki na środek pianki. Zimną kremówkę zmiksować na sztywno z cukrem pudrem. Szprycą udekorować na wierzchu dodać po 3 plasterki truskawek i polać sosem toffi

Ala piecze i gotuje
DESER TRUSKAWKOWO-BEZOWY 166

powstało masło).Bezę połamać na mniejsze kawałki.Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na kawałki (ja miałam malutkie od sąsiadki z ogrodu więc były krojone tylko na połówki). Do pucharków do deserów wykładać na przemian: śmietanę, kawałki bezików, truskawki, śmietana, beziki, truskawki i tak do wyczerpania składników.  Na górną warstwę wyłożyć truskawki. Ja posypałam jeszcze płatkami czekoladowymi. Można udekorować listkami(...)świeżej mięty. U mnie wyszło 5 pucharków.Przed podaniem schłodzić w lodówce. Najlepiej użyć zimne truskawki i kremówkę, wówczas deser szybciej będzie gotowy do spożycia. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Deser kokosowy z truskawkami i chrupiącymi ciasteczkami 191

Lubię przygotowywać deserki w pucharkach, bo wtedy każdy ma swoją konkretną porcję:):) Tym razem całkiem spontanicznie powstał deserek z kilku truskawek jakie mi pozostały, znalazłam też bezy, trochę czekolady i przepyszne ciasteczka belVita z czekoladą, ale możecie użyć dowolnych. Składniki:300ml śmietanki 30%,50g wiórków kokosowych, 3 łyżki cukru pudru, 200g truskawek, 4 duże bezy,16 ciasteczek belVita(...)kawałkami czekolady lub inne, 10g gorzkiej czekolady, perełki cukrowe do dekoracji i miętaPrzygotowanie Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać. Do czterech pucharków nakładać po dwa pokruszone ciasteczka. Nałożyć po 2-3 łyżki masy kokosowej. Rozłożyć 2/3 pokrojonych w plasterki truskawek. Posypać pokruszoną bezą. Ponownie wyłożyć po 2 pokruszone ciasteczka, przykryć resztą masy

Z miłości do słodkości
Serniczki cytrynowe z Oreo i hipsterskim kremem cytrynowym 247

miski, miksujemy na gładką masę i pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach. Po przestudzeniu mieszamy ładny serniczek łyżką, żeby otrzymać serową breję, którą i tak przełożymy potem do pucharków.      Żeby przygotować hipsterski krem cytrynowy, ekhm, wyrafinowany Lemon Curd (po ch... ludzie mówią "lemon curd" zamiast po prostu "krem cytrynowy"? czy ktoś jest w stanie(...)cytrynowej jajecznicy na kolację. Masę zagotowujemy i pozwalamy jej tak chwilę pobulgotać, ale nie więcej niż 3 minuty. Zostawiamy i po ostygnięciu miksujemy dla pewności.      W pucharkach układamy na dnie konkretną łyżkę kruszonki z Oreo, następnie masy serowej i kremu cytrynowego. Bez oblizywania łyżek tutaj... Arctic Monkeys, bo płyta fajna

sama złodycz
Szybki cytrusowy deser 200

deserze. Polecam go przede wszystkim ze względu na bardzo słodki i  specyficzny smak. Deser zrobiłam bardzo szybko, teraz czeka w lodówce na degustatorów.  Składniki: (porcja na 3 pucharki) 3 mandarynki średni pomarańcz grejfrutopakowanie serka ricotta śmietana 30% 2 łyżeczki cukru pudru rodzynki czekolada mleczna Wykonanie: Śmietanę ubić  na sztywno i dodawać stopniowo cukier puder. Na sam koniec(...)ubijania dodać serek. Część masy przełożyć do pucharków. Pokroić wszystkie cytrusy i ułożyć je na masie, przykryć pozostałą ilością serka ricotta. Całość posypać rodzynkami, startą czekoladą lub udekorować według uznania. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Prosty deser truskawkowo-żurawinowo waniliowy 179

tapetę truskawki. Zmiksowane truskawki z kawałkami żurawiny i już mamy pyszny sok. Do tego waniliowy gęsty budyń i już mamy przepis na pyszny deser.  Składniki na 3 pucharki 20 dkg truskawek garść żurawiny kisiel truskawkowy 0,5 l mleka 4 łyżki żurawiny 2 laski wanilii lub łyżeczkę cukru waniliowego ( nie wanilinowy:P) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki ksylitolu(...)szklance dodajemy mąkę ziemniaczana i trochę ksylitolu. Wszystko razem mieszamy i wlewamy na gorące mleko. Gdy masa zacznie gęstnieć oddajemy wanilię i odstawiamy do ostygnięcia.  Do pucharka wlewam na przemian sos truskawkowy i masę waniliową. Całość można jeść od razu:) smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie