pucharek - 500 przepisów (strona:3/34)

Szybki deser walentynkowy 196

lekkiego zgęstnienia sosu. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Czekoladę można zetrzeć prosto na deser, lub rozpuścić w woreczku strunowym i wyciskać na papier do pieczenia wzorek trochę większy od pucharka w którym będziemy podawać deser, następnie wstawić na 5 minut do zamrażalnika. Gorący mus truskawkowy wylać do pucharków na to bezy i kremówka a na końcu czekolada

Jadło i czytadło
Dwa herbaciane desery tropikalne 236

części po 350 ml każda i do każdej wsyp po jednej galaretce. Rozpuść i wystudz. Kolor czerwony wlej do formy na muffiny. Dodaj mrożone truskawki. Kolor zielony wlej do pucharków, dodaj mrożone truskawki i cytrynki z rumem Eterno. Obydwie galaretki włóż do lodówki. Desery te są u mnie dość często, gdyż są proste w przygotowaniu, cieszą oko i podniebienie małych(...)gości. Gdy obydwie galaretki porządnie stężeją, wyciągamy czerwona z foremek i kladziemy na talerzyki. Polewamy sosem do deserów z mango. Układamy kawałki owoców. Można dodać miód, pestki moreli... Do pucharków z zieloną galaretką dajemy lody, dużo lodów. Polewamy sosem do deserów, posypujemy płatkami migdałowymi. Na koniec dodajemy morwę białą suszoną. Desery na bazie tropikalnej herbaty gotowe.  Dla dorosłych rumowe

Z Kuchni Do Kuchni
PinaCocoMisu - deser ananasowo-kokosowy z mascarpone 147

deser, który zrobiłem z ananasa, mleka kokosowego i serka mascarpone, bez którego nie sposób zrobić innej słodkości - tiramisu. Stąd nazwa, która łączy wszystkie składniki mojego deseru. Składniki (na 4 pucharki): 1 dojrzały ananas 500 g serka mascarpone 400 ml mleka kokosowego 2 jaja wiórki kokosowe cukier wanilinowy Sposób przygotowania: Ananasa obrać, wyciąć twardy środek, a dojrzałą, soczystą część owocu zmiksować(...)żółtkami, dodać cukier wanilinowy i ubite na sztywno białka. Jeśli mieszanina wyjdzie zbyt rzadka, dodać wiórki kokosowe. Całość dobrze wymieszać. Warstwy serka i musu z ananasa nakładać do pucharków na przemian. Wierzch deseru posypać wiórkami kokosowymi i przyzdobić kawałkami ananasa. Deser podawać schłodzony przez co najmniej 2 godziny w lodówce

W SMAK
Delikatny deser miętowy. 192

szkl. wody,     dolać 1/4 wody, dodać galaretkę miętową, rozmieszać, wystudzić, mascarpone dokładnie wymieszać z ajerkoniakiem i ubitą kremówką(200ml.) i cukrem waniliowym,  wlać w pucharki włożyć do lodówki,  200ml śmietanki kremówki ubijamy na sztywno,łączymy z galaretką miętową, wlewamy do pucharków drugą warstwę, wkładamy do lodówki, ściętą galaretkę malinową kroimy na malutkie "kryształki" wykładamy na wierzch

Kuchnia Beaty
Deser Jaglany Malinowy 283

czynienia z kaszami, więc dlatego wybrałam jej przepis. Nie zawiodłam się, bo deser spełnił wszystkie moje kryteria. Szybki, łatwy, smaczny i mój syn, wielki przeciwnik jakiejkolwiek kaszy pochłonął cały pucharek i pytał, czy jest jeszcze. Deser smakuje "prawie" jak sernik na zimno, prawie, bo troszkę inaczej, ale z sernikiem mi się skojarzył. Teraz znając smak kaszy jaglanej śmiało będę mogła(...)szerokim łukiem? Jest cudowna!" :) Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki na 2 pucharki: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 1,5 szklanki malin 1 opakowanie galaretki (użyłam różowej) coś do posłodzenia: ja użyłam ksylitol Wykonanie: Na opakowaniu galaretki pisało aby przygotować

Blondynka Gotuje
Czarny jar 5372

już z deserami bywa ;-) Jeżeli macie zamrożone jagody, to polecam. W innym wypadku pozostaje ich zakup lub.... czekanie na sezon :-) Składniki na 4 desery w dużych pucharkach: Mus czekoladowy: 20 sztuk biszkoptów 150 ml mleka 1 kopiasta łyżka kakao łyżeczka cukru 1 kieliszek czerwonego likieru (może być również wódka smakowa czerwona lub nalewka) 1 banan Bita śmietana i krem jagodowy(...)osobnej miseczki. Do małej miseczki przesypać nieco jagód (posłużą do dekoracji), a pozostałe wsypać do zostawionej bitej śmietany i zmiksować. Deser robimy w następujący sposób: Na samo dno pucharka wkładamy łyżkę kremu jagodowego, następnie mus czekoladowy, na to wyciskamy szprycą nieco bitej śmietany, kładziemy pozostały krem jagodowy, wyciskamy śmietanę i na sam koniec posypujemy jagodami. Inaczej: Krem jagodowy-mus czekoladowy

Passions hobbies life
TU I TAM nr 10. Bogactwo i przyjemność. Niedźwiedzia. 260

wiosny (czy u Was też już kwitną bzy?). Z ziemniaków, części wody, w której się gotowały i odrobiny śmietany przygotowałam "ziemniaczaną kołderkę", cudownie lekki i puszysty mus, którym dopełniłam pucharki z zupą i doprawiłam odrobiną oliwy z oliwek.  Dużo wiadomości o czosnku niedźwiedzim znajdziecie m.in. na blogu u Bei (klik), a parę dni temu pięknie pokazała go u siebie(...)masa stanie się gładka i pozbawiana grudek, ubijać ją jeszcze kilka minut, by "nabrała powietrza" - stanie się bardziej puszysta i konsystencją zacznie przypominać lekki mus.  Zupę przelać do pucharków, na wierzch nałożyć ziemniaczaną kołderkę, skropić oliwą. Kołderka  nie tylko wspaniale smakuje, ale też delikatni zagęszcza zupę. Smacznego!  * cytat pochodzi z książki Tysiąc dni w Toskanii, Marleny

KUCHARNIA
Dietetyczne ptasie mleczko 5796

szklanki, w której rozpuszczamy żelatynę. Roztwór wlewamy do mleka i mieszamy. Odlewamy tyle porcji mleka, ile kolorów mleczka chcemy uzyskać. Można pozostać również przy mleczku waniliowym.Mleczko waniliowe wlewamy do pucharków lub innych pojemników chłodzimy w lodówce aż stężeje. Pozostałe części z kakao lub barwnikami zostawiamy w temperaturze pokojowej. Gdy część waniliowa się zsiądzie wlewamy drugi kolor. W przypadku ptasiego mleczka(...)zielony warstwa „kremowa” – wanilia+ barwnik żółty Ptasie mleczko można barwić inaczej, ale używam barwników ze względu na jego dietetyczny charakter.  Podajemy schłodzone na talerzyku,  paterze lub w pucharku

Humanistka w kuchni
Mus czekoladowy 3665

żółtka. Śmietanę ubić na sztywno z 2 łyżeczkami cukru pudru. Podzielić na dwie równe części. Masę jajeczną wymieszać delikatnie z ostudzoną czekoladą oraz jedną częścią ubitej śmietany. Rozlać do pucharków. Wstawić do lodówki wraz z pozostałą częścią śmietany w oddzielnej miseczce. Po około godzinie pucharki wyjąć i udekorować bitą śmietaną. Posypać utartymi wiórkami z czekolady

Bullio
Kokosowo- bananowy deser z ziarenkami chia ! (bez laktozy!) 253

banana - 4 szt liczi - 4 łyżki wiórków kokosowych - 3 łyżki ziarenek chia  - 1/2 puszki mleka kokosowego Liczi obierz, wyjmij pestkę. Pokrój i wraz z sokiem wlej do pucharka na dno. 3/4 ilości mleka koksowego zmiksuj z bananem, dodaj nasionka chia. Wlej do pucharów. Resztę mleka kokosowego zmiksuj z wiórkami i wylej na sam wierzch pucharków. Odstaw na godzinę

SMYKWKUCHNI
Deser czekoladowy z makiem i miodem kasztanowym z szybkowaru 226

zagęścić. mak dopraw miodem, połącz z sosem czekoladowym i wymieszaj (na ok. 5 łyżek ugotowanego, zmielonego maku użyj 2 - 3 łyżki sosu) gotowy deser nakładaj do pucharków, wierzch posyp dowolnymi bakaliami pucharki wstaw do lodówki do całkowitego schłodzenia (minimum parę godzin

Szybko Szybkowar
Prosty deser budyniowy a'la szarlotka 176

kruchutkie ciasteczka - czyli idealne zestawienie na osłodę szarych dni. ;) Deser prosty i smaczny, a na dodatek nie wymaga dłuższego siedzenia w kuchni. W smaku przypomina szarlotkę.Składniki (na 4 pucharki):  na spód- ok 60 g herbatników/ciasteczek zbożowych- 1/4 szklanki ciepłego mlekana budyniową masę- opakowanie budyniu śmietankowego/waniliowego- 0,5 l mleka- 1-2 łyżeczki żelatyny- 2 łyżki(...)gotującego się mleka masło i żelatynę, na koniec doprawić cynamonem. Odstawić do wystudzenia. Herbatniki drobno rozkruszyć i połączyć z mlekiem. Nałożyć po czubatej łyżeczce ciasteczkowej masy na dno pucharków i uformować spód. Rozlać ostudzoną masę budyniową, odłożyć na czas stężenia do lodówki. Na koniec dodać po 1-2 łyżkach prażonych jabłek. Można również podawać z jogurtem/śmietaną, ale równie

Kuchnia Ellie
Bananowy desernik na zimno 235

deserowym wydaniu. Ciasteczkowy spód, następnie warstwa serowa oraz bananowa z karmelkową polewą. Całość zwieńczona podprażonymi płatkami migdałów. Po prostu kremowy, subtelny w smaku serniczek. Składniki (na 3 pucharki): ciasteczkowy spód-opakowanie zbożowych ciasteczek (u mnie belvita zboża+mleko)-chlust gorącego mlekawarstwa serowa-250 g serka wiejskiego -saszetka wanilinowego cukru-łyżeczka żelatyny warstwa bananowa-duży, przejrzały banan(...)żelatynypolewa-4-5 cukierków z karmelem/krówek/toffi -odrobina mleka+płatki migdałowePrzygotowanie:Ciasteczkowy spód- ciasteczka drobno rozkruszyć w malakserze, połączyć z odrobiną mleka. Gotową masę wyłożyć na dnie pucharków. Warstwa serowa- serek wiejski dokładnie zmiksować z cukrem i rozpuszczoną żelatyną. Nałożyć na ciasteczkowy spód, włożyć do lodówki na czas stężenia.Warstwa bananowa- banana rozgnieść dokładnie widelcem z jogurtem

Kuchnia Ellie
Deser truskawkowo-jabłkowy 167

sztywno.Ugotowane jabłka przekładamy do blendera i miksujemy na miazgę - nie dodaję cukru, według mnie, jabłka są wystarczająco słodkie. Odstawiamy do ostygnięcia.Truskawki kroimy na plasterki, wszystko przekładamy do pucharków.Na spód wlewamy mus jabłkowy, następną warstwę tworzymy z waniliowej śmietanki, kolejno układamy pokrojone truskawki. Wszystko dekorujemy kleksem śmietany i biszkoptem.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Jabłkowy deser z malinami 156

najczęściej wykorzystujecie dary polskiej ziemi? Może skusilibyście się na Jabłkowy deser z malinami?"Składniki na dwie porcje:maliny 300 gjogurt naturalny 200 mlduże jabłkoorzechy włoskieSposób przygotowania:Do niewielkiego pucharka na dno, wrzucamy garść malin które następnie rozgniatamy widelcem na miazgę. Naczynie oczyszczamy.Następnie wlewamy 3-4 łyżki jogurtu naturalnego, tak aby nie wymieszał się z musem malinowym.Na jogurtu wrzucamy pokrojone(...)drobną kosteczkę jabłko. Na wierzch deseru wrzucamy ponownie świeże maliny. Całość dekorujemy pokruszonymi orzechami włoskimi. Gotowe pucharki wstawiamy do lodówki na około 30 minut.Smacznego

Słodkie Przyjemności