minut na dużych obrotach miksera - masa powinna się zrobić puszysta. W drugiej misce ubić śmietanę kremówkę na sztywno, dodać do puszystej kaszy manny. Tak przygotowaną część masy przełożyć do pucharków. Do pozostałej masy dodać jagody, zmiksować i wylożyć do pucharków. Posypać jagodami i... smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Banany, po wyjęciu z zamrażarki i zmiksowaniu z mlekiem zachowują konsystencję lodów, ale należy podawać je od razu, ponieważ szybko przybierają konsystencję musu. Proponuję po zmiksowaniu i nałożeniu do pucharków jeszcze raz na chwilę schować je do zamrażarki. Moim zdaniem najlepiej smakują kiedy są mocno zmrożone. Kiedy się topią, smak staje się bardziej mdły. Objaśnianie tego przepisu zajmuje zdecydowanie(...)przelej do kielicha blendera i zmiksuj na gładki sos. Banany wraz z mlekiem ryżowym oraz wydrążonymi nasionami wanilii zmiksuj na wysokich obrotach. Za pomocą łyżki do lodów napełnij pucharki i włóż je na chwilę do zamrażarki. Przed podaniem sos delikatnie podgrzej, polej nim lody. Końcową dekorację w postaci prażonych migdałów, a tym bardziej świeżych owoców uważam za dobry
Roślinna - blog wegańskilekkiego zgęstnienia sosu. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Czekoladę można zetrzeć prosto na deser, lub rozpuścić w woreczku strunowym i wyciskać na papier do pieczenia wzorek trochę większy od pucharka w którym będziemy podawać deser, następnie wstawić na 5 minut do zamrażalnika. Gorący mus truskawkowy wylać do pucharków na to bezy i kremówka a na końcu czekolada
Jadło i czytadłoczęści po 350 ml każda i do każdej wsyp po jednej galaretce. Rozpuść i wystudz. Kolor czerwony wlej do formy na muffiny. Dodaj mrożone truskawki. Kolor zielony wlej do pucharków, dodaj mrożone truskawki i cytrynki z rumem Eterno. Obydwie galaretki włóż do lodówki. Desery te są u mnie dość często, gdyż są proste w przygotowaniu, cieszą oko i podniebienie małych(...)gości. Gdy obydwie galaretki porządnie stężeją, wyciągamy czerwona z foremek i kladziemy na talerzyki. Polewamy sosem do deserów z mango. Układamy kawałki owoców. Można dodać miód, pestki moreli... Do pucharków z zieloną galaretką dajemy lody, dużo lodów. Polewamy sosem do deserów, posypujemy płatkami migdałowymi. Na koniec dodajemy morwę białą suszoną. Desery na bazie tropikalnej herbaty gotowe. Dla dorosłych rumowe
Z Kuchni Do Kuchnideser, który zrobiłem z ananasa, mleka kokosowego i serka mascarpone, bez którego nie sposób zrobić innej słodkości - tiramisu. Stąd nazwa, która łączy wszystkie składniki mojego deseru. Składniki (na 4 pucharki): 1 dojrzały ananas 500 g serka mascarpone 400 ml mleka kokosowego 2 jaja wiórki kokosowe cukier wanilinowy Sposób przygotowania: Ananasa obrać, wyciąć twardy środek, a dojrzałą, soczystą część owocu zmiksować(...)żółtkami, dodać cukier wanilinowy i ubite na sztywno białka. Jeśli mieszanina wyjdzie zbyt rzadka, dodać wiórki kokosowe. Całość dobrze wymieszać. Warstwy serka i musu z ananasa nakładać do pucharków na przemian. Wierzch deseru posypać wiórkami kokosowymi i przyzdobić kawałkami ananasa. Deser podawać schłodzony przez co najmniej 2 godziny w lodówce
W SMAKwyczerpującym dniu, jaki miał miejsce, należy się...chwila wytchnienia. I tak też nazwałam prezentowany deser. Czekoladowo-kokosowy pucharek miał umilić mi wieczór i sprawić, że sny będą kolorowe i ... smaczne. I tak też było ;) Spróbujcie sami mojej "czekoladowo-kokosowej chwili wytchnienia". A zwieńczeniem deseru nie mogło być nic innego jak przepiękna, zachwycająco czerwona, słodziutka truskawka. Składniki: (na dwie porcje(...)łyżeczce masło czekoladowe. Ciągle mieszamy, aż nasze masło się rozpuści. Następnie dosypujemy powoli kaszy manny. Mieszamy, aż deser osiągnie gęstą konsystencję (około 4-5 minut). Przekładamy do przygotowanych pucharków. Czekamy aż przestygnie. Dekorujemy truskawką i odrobiną cukru pudru. Podajemy. Smacznego Wpis dołączam do akcji "Czekoladowy Tydzień
Słodkie okruszkiszkl. wody, dolać 1/4 wody, dodać galaretkę miętową, rozmieszać, wystudzić, mascarpone dokładnie wymieszać z ajerkoniakiem i ubitą kremówką(200ml.) i cukrem waniliowym, wlać w pucharki włożyć do lodówki, 200ml śmietanki kremówki ubijamy na sztywno,łączymy z galaretką miętową, wlewamy do pucharków drugą warstwę, wkładamy do lodówki, ściętą galaretkę malinową kroimy na malutkie "kryształki" wykładamy na wierzch
Kuchnia Beatyczynienia z kaszami, więc dlatego wybrałam jej przepis. Nie zawiodłam się, bo deser spełnił wszystkie moje kryteria. Szybki, łatwy, smaczny i mój syn, wielki przeciwnik jakiejkolwiek kaszy pochłonął cały pucharek i pytał, czy jest jeszcze. Deser smakuje "prawie" jak sernik na zimno, prawie, bo troszkę inaczej, ale z sernikiem mi się skojarzył. Teraz znając smak kaszy jaglanej śmiało będę mogła(...)szerokim łukiem? Jest cudowna!" :) Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki na 2 pucharki: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 1,5 szklanki malin 1 opakowanie galaretki (użyłam różowej) coś do posłodzenia: ja użyłam ksylitol Wykonanie: Na opakowaniu galaretki pisało aby przygotować
Blondynka Gotujejuż z deserami bywa ;-) Jeżeli macie zamrożone jagody, to polecam. W innym wypadku pozostaje ich zakup lub.... czekanie na sezon :-) Składniki na 4 desery w dużych pucharkach: Mus czekoladowy: 20 sztuk biszkoptów 150 ml mleka 1 kopiasta łyżka kakao łyżeczka cukru 1 kieliszek czerwonego likieru (może być również wódka smakowa czerwona lub nalewka) 1 banan Bita śmietana i krem jagodowy(...)osobnej miseczki. Do małej miseczki przesypać nieco jagód (posłużą do dekoracji), a pozostałe wsypać do zostawionej bitej śmietany i zmiksować. Deser robimy w następujący sposób: Na samo dno pucharka wkładamy łyżkę kremu jagodowego, następnie mus czekoladowy, na to wyciskamy szprycą nieco bitej śmietany, kładziemy pozostały krem jagodowy, wyciskamy śmietanę i na sam koniec posypujemy jagodami. Inaczej: Krem jagodowy-mus czekoladowy
Passions hobbies lifewiosny (czy u Was też już kwitną bzy?). Z ziemniaków, części wody, w której się gotowały i odrobiny śmietany przygotowałam "ziemniaczaną kołderkę", cudownie lekki i puszysty mus, którym dopełniłam pucharki z zupą i doprawiłam odrobiną oliwy z oliwek. Dużo wiadomości o czosnku niedźwiedzim znajdziecie m.in. na blogu u Bei (klik), a parę dni temu pięknie pokazała go u siebie(...)masa stanie się gładka i pozbawiana grudek, ubijać ją jeszcze kilka minut, by "nabrała powietrza" - stanie się bardziej puszysta i konsystencją zacznie przypominać lekki mus. Zupę przelać do pucharków, na wierzch nałożyć ziemniaczaną kołderkę, skropić oliwą. Kołderka nie tylko wspaniale smakuje, ale też delikatni zagęszcza zupę. Smacznego! * cytat pochodzi z książki Tysiąc dni w Toskanii, Marleny
KUCHARNIAszklanki, w której rozpuszczamy żelatynę. Roztwór wlewamy do mleka i mieszamy. Odlewamy tyle porcji mleka, ile kolorów mleczka chcemy uzyskać. Można pozostać również przy mleczku waniliowym.Mleczko waniliowe wlewamy do pucharków lub innych pojemników chłodzimy w lodówce aż stężeje. Pozostałe części z kakao lub barwnikami zostawiamy w temperaturze pokojowej. Gdy część waniliowa się zsiądzie wlewamy drugi kolor. W przypadku ptasiego mleczka(...)zielony warstwa „kremowa” – wanilia+ barwnik żółty Ptasie mleczko można barwić inaczej, ale używam barwników ze względu na jego dietetyczny charakter. Podajemy schłodzone na talerzyku, paterze lub w pucharku
Humanistka w kuchniżółtka. Śmietanę ubić na sztywno z 2 łyżeczkami cukru pudru. Podzielić na dwie równe części. Masę jajeczną wymieszać delikatnie z ostudzoną czekoladą oraz jedną częścią ubitej śmietany. Rozlać do pucharków. Wstawić do lodówki wraz z pozostałą częścią śmietany w oddzielnej miseczce. Po około godzinie pucharki wyjąć i udekorować bitą śmietaną. Posypać utartymi wiórkami z czekolady
Bulliobanana - 4 szt liczi - 4 łyżki wiórków kokosowych - 3 łyżki ziarenek chia - 1/2 puszki mleka kokosowego Liczi obierz, wyjmij pestkę. Pokrój i wraz z sokiem wlej do pucharka na dno. 3/4 ilości mleka koksowego zmiksuj z bananem, dodaj nasionka chia. Wlej do pucharów. Resztę mleka kokosowego zmiksuj z wiórkami i wylej na sam wierzch pucharków. Odstaw na godzinę
SMYKWKUCHNIzagęścić. mak dopraw miodem, połącz z sosem czekoladowym i wymieszaj (na ok. 5 łyżek ugotowanego, zmielonego maku użyj 2 - 3 łyżki sosu) gotowy deser nakładaj do pucharków, wierzch posyp dowolnymi bakaliami pucharki wstaw do lodówki do całkowitego schłodzenia (minimum parę godzin
Szybko Szybkowarkruchutkie ciasteczka - czyli idealne zestawienie na osłodę szarych dni. ;) Deser prosty i smaczny, a na dodatek nie wymaga dłuższego siedzenia w kuchni. W smaku przypomina szarlotkę.Składniki (na 4 pucharki): na spód- ok 60 g herbatników/ciasteczek zbożowych- 1/4 szklanki ciepłego mlekana budyniową masę- opakowanie budyniu śmietankowego/waniliowego- 0,5 l mleka- 1-2 łyżeczki żelatyny- 2 łyżki(...)gotującego się mleka masło i żelatynę, na koniec doprawić cynamonem. Odstawić do wystudzenia. Herbatniki drobno rozkruszyć i połączyć z mlekiem. Nałożyć po czubatej łyżeczce ciasteczkowej masy na dno pucharków i uformować spód. Rozlać ostudzoną masę budyniową, odłożyć na czas stężenia do lodówki. Na koniec dodać po 1-2 łyżkach prażonych jabłek. Można również podawać z jogurtem/śmietaną, ale równie
Kuchnia Ellie