lekkiego zgęstnienia sosu. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Czekoladę można zetrzeć prosto na deser, lub rozpuścić w woreczku strunowym i wyciskać na papier do pieczenia wzorek trochę większy od pucharka w którym będziemy podawać deser, następnie wstawić na 5 minut do zamrażalnika. Gorący mus truskawkowy wylać do pucharków na to bezy i kremówka a na końcu czekolada
Jadło i czytadłoczęści po 350 ml każda i do każdej wsyp po jednej galaretce. Rozpuść i wystudz. Kolor czerwony wlej do formy na muffiny. Dodaj mrożone truskawki. Kolor zielony wlej do pucharków, dodaj mrożone truskawki i cytrynki z rumem Eterno. Obydwie galaretki włóż do lodówki. Desery te są u mnie dość często, gdyż są proste w przygotowaniu, cieszą oko i podniebienie małych(...)gości. Gdy obydwie galaretki porządnie stężeją, wyciągamy czerwona z foremek i kladziemy na talerzyki. Polewamy sosem do deserów z mango. Układamy kawałki owoców. Można dodać miód, pestki moreli... Do pucharków z zieloną galaretką dajemy lody, dużo lodów. Polewamy sosem do deserów, posypujemy płatkami migdałowymi. Na koniec dodajemy morwę białą suszoną. Desery na bazie tropikalnej herbaty gotowe. Dla dorosłych rumowe
Z Kuchni Do Kuchnideser, który zrobiłem z ananasa, mleka kokosowego i serka mascarpone, bez którego nie sposób zrobić innej słodkości - tiramisu. Stąd nazwa, która łączy wszystkie składniki mojego deseru. Składniki (na 4 pucharki): 1 dojrzały ananas 500 g serka mascarpone 400 ml mleka kokosowego 2 jaja wiórki kokosowe cukier wanilinowy Sposób przygotowania: Ananasa obrać, wyciąć twardy środek, a dojrzałą, soczystą część owocu zmiksować(...)żółtkami, dodać cukier wanilinowy i ubite na sztywno białka. Jeśli mieszanina wyjdzie zbyt rzadka, dodać wiórki kokosowe. Całość dobrze wymieszać. Warstwy serka i musu z ananasa nakładać do pucharków na przemian. Wierzch deseru posypać wiórkami kokosowymi i przyzdobić kawałkami ananasa. Deser podawać schłodzony przez co najmniej 2 godziny w lodówce
W SMAKszkl. wody, dolać 1/4 wody, dodać galaretkę miętową, rozmieszać, wystudzić, mascarpone dokładnie wymieszać z ajerkoniakiem i ubitą kremówką(200ml.) i cukrem waniliowym, wlać w pucharki włożyć do lodówki, 200ml śmietanki kremówki ubijamy na sztywno,łączymy z galaretką miętową, wlewamy do pucharków drugą warstwę, wkładamy do lodówki, ściętą galaretkę malinową kroimy na malutkie "kryształki" wykładamy na wierzch
Kuchnia Beatyczynienia z kaszami, więc dlatego wybrałam jej przepis. Nie zawiodłam się, bo deser spełnił wszystkie moje kryteria. Szybki, łatwy, smaczny i mój syn, wielki przeciwnik jakiejkolwiek kaszy pochłonął cały pucharek i pytał, czy jest jeszcze. Deser smakuje "prawie" jak sernik na zimno, prawie, bo troszkę inaczej, ale z sernikiem mi się skojarzył. Teraz znając smak kaszy jaglanej śmiało będę mogła(...)szerokim łukiem? Jest cudowna!" :) Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki na 2 pucharki: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 1,5 szklanki malin 1 opakowanie galaretki (użyłam różowej) coś do posłodzenia: ja użyłam ksylitol Wykonanie: Na opakowaniu galaretki pisało aby przygotować
Blondynka Gotujejuż z deserami bywa ;-) Jeżeli macie zamrożone jagody, to polecam. W innym wypadku pozostaje ich zakup lub.... czekanie na sezon :-) Składniki na 4 desery w dużych pucharkach: Mus czekoladowy: 20 sztuk biszkoptów 150 ml mleka 1 kopiasta łyżka kakao łyżeczka cukru 1 kieliszek czerwonego likieru (może być również wódka smakowa czerwona lub nalewka) 1 banan Bita śmietana i krem jagodowy(...)osobnej miseczki. Do małej miseczki przesypać nieco jagód (posłużą do dekoracji), a pozostałe wsypać do zostawionej bitej śmietany i zmiksować. Deser robimy w następujący sposób: Na samo dno pucharka wkładamy łyżkę kremu jagodowego, następnie mus czekoladowy, na to wyciskamy szprycą nieco bitej śmietany, kładziemy pozostały krem jagodowy, wyciskamy śmietanę i na sam koniec posypujemy jagodami. Inaczej: Krem jagodowy-mus czekoladowy
Passions hobbies lifewiosny (czy u Was też już kwitną bzy?). Z ziemniaków, części wody, w której się gotowały i odrobiny śmietany przygotowałam "ziemniaczaną kołderkę", cudownie lekki i puszysty mus, którym dopełniłam pucharki z zupą i doprawiłam odrobiną oliwy z oliwek. Dużo wiadomości o czosnku niedźwiedzim znajdziecie m.in. na blogu u Bei (klik), a parę dni temu pięknie pokazała go u siebie(...)masa stanie się gładka i pozbawiana grudek, ubijać ją jeszcze kilka minut, by "nabrała powietrza" - stanie się bardziej puszysta i konsystencją zacznie przypominać lekki mus. Zupę przelać do pucharków, na wierzch nałożyć ziemniaczaną kołderkę, skropić oliwą. Kołderka nie tylko wspaniale smakuje, ale też delikatni zagęszcza zupę. Smacznego! * cytat pochodzi z książki Tysiąc dni w Toskanii, Marleny
KUCHARNIAszklanki, w której rozpuszczamy żelatynę. Roztwór wlewamy do mleka i mieszamy. Odlewamy tyle porcji mleka, ile kolorów mleczka chcemy uzyskać. Można pozostać również przy mleczku waniliowym.Mleczko waniliowe wlewamy do pucharków lub innych pojemników chłodzimy w lodówce aż stężeje. Pozostałe części z kakao lub barwnikami zostawiamy w temperaturze pokojowej. Gdy część waniliowa się zsiądzie wlewamy drugi kolor. W przypadku ptasiego mleczka(...)zielony warstwa „kremowa” – wanilia+ barwnik żółty Ptasie mleczko można barwić inaczej, ale używam barwników ze względu na jego dietetyczny charakter. Podajemy schłodzone na talerzyku, paterze lub w pucharku
Humanistka w kuchniżółtka. Śmietanę ubić na sztywno z 2 łyżeczkami cukru pudru. Podzielić na dwie równe części. Masę jajeczną wymieszać delikatnie z ostudzoną czekoladą oraz jedną częścią ubitej śmietany. Rozlać do pucharków. Wstawić do lodówki wraz z pozostałą częścią śmietany w oddzielnej miseczce. Po około godzinie pucharki wyjąć i udekorować bitą śmietaną. Posypać utartymi wiórkami z czekolady
Bulliobanana - 4 szt liczi - 4 łyżki wiórków kokosowych - 3 łyżki ziarenek chia - 1/2 puszki mleka kokosowego Liczi obierz, wyjmij pestkę. Pokrój i wraz z sokiem wlej do pucharka na dno. 3/4 ilości mleka koksowego zmiksuj z bananem, dodaj nasionka chia. Wlej do pucharów. Resztę mleka kokosowego zmiksuj z wiórkami i wylej na sam wierzch pucharków. Odstaw na godzinę
SMYKWKUCHNIzagęścić. mak dopraw miodem, połącz z sosem czekoladowym i wymieszaj (na ok. 5 łyżek ugotowanego, zmielonego maku użyj 2 - 3 łyżki sosu) gotowy deser nakładaj do pucharków, wierzch posyp dowolnymi bakaliami pucharki wstaw do lodówki do całkowitego schłodzenia (minimum parę godzin
Szybko Szybkowarkruchutkie ciasteczka - czyli idealne zestawienie na osłodę szarych dni. ;) Deser prosty i smaczny, a na dodatek nie wymaga dłuższego siedzenia w kuchni. W smaku przypomina szarlotkę.Składniki (na 4 pucharki): na spód- ok 60 g herbatników/ciasteczek zbożowych- 1/4 szklanki ciepłego mlekana budyniową masę- opakowanie budyniu śmietankowego/waniliowego- 0,5 l mleka- 1-2 łyżeczki żelatyny- 2 łyżki(...)gotującego się mleka masło i żelatynę, na koniec doprawić cynamonem. Odstawić do wystudzenia. Herbatniki drobno rozkruszyć i połączyć z mlekiem. Nałożyć po czubatej łyżeczce ciasteczkowej masy na dno pucharków i uformować spód. Rozlać ostudzoną masę budyniową, odłożyć na czas stężenia do lodówki. Na koniec dodać po 1-2 łyżkach prażonych jabłek. Można również podawać z jogurtem/śmietaną, ale równie
Kuchnia Elliedeserowym wydaniu. Ciasteczkowy spód, następnie warstwa serowa oraz bananowa z karmelkową polewą. Całość zwieńczona podprażonymi płatkami migdałów. Po prostu kremowy, subtelny w smaku serniczek. Składniki (na 3 pucharki): ciasteczkowy spód-opakowanie zbożowych ciasteczek (u mnie belvita zboża+mleko)-chlust gorącego mlekawarstwa serowa-250 g serka wiejskiego -saszetka wanilinowego cukru-łyżeczka żelatyny warstwa bananowa-duży, przejrzały banan(...)żelatynypolewa-4-5 cukierków z karmelem/krówek/toffi -odrobina mleka+płatki migdałowePrzygotowanie:Ciasteczkowy spód- ciasteczka drobno rozkruszyć w malakserze, połączyć z odrobiną mleka. Gotową masę wyłożyć na dnie pucharków. Warstwa serowa- serek wiejski dokładnie zmiksować z cukrem i rozpuszczoną żelatyną. Nałożyć na ciasteczkowy spód, włożyć do lodówki na czas stężenia.Warstwa bananowa- banana rozgnieść dokładnie widelcem z jogurtem
Kuchnia Elliesztywno.Ugotowane jabłka przekładamy do blendera i miksujemy na miazgę - nie dodaję cukru, według mnie, jabłka są wystarczająco słodkie. Odstawiamy do ostygnięcia.Truskawki kroimy na plasterki, wszystko przekładamy do pucharków.Na spód wlewamy mus jabłkowy, następną warstwę tworzymy z waniliowej śmietanki, kolejno układamy pokrojone truskawki. Wszystko dekorujemy kleksem śmietany i biszkoptem.Smacznego
Słodkie Przyjemnościnajczęściej wykorzystujecie dary polskiej ziemi? Może skusilibyście się na Jabłkowy deser z malinami?"Składniki na dwie porcje:maliny 300 gjogurt naturalny 200 mlduże jabłkoorzechy włoskieSposób przygotowania:Do niewielkiego pucharka na dno, wrzucamy garść malin które następnie rozgniatamy widelcem na miazgę. Naczynie oczyszczamy.Następnie wlewamy 3-4 łyżki jogurtu naturalnego, tak aby nie wymieszał się z musem malinowym.Na jogurtu wrzucamy pokrojone(...)drobną kosteczkę jabłko. Na wierzch deseru wrzucamy ponownie świeże maliny. Całość dekorujemy pokruszonymi orzechami włoskimi. Gotowe pucharki wstawiamy do lodówki na około 30 minut.Smacznego
Słodkie Przyjemności