przetwory z ogórków na zimę - 607 przepisów (strona:33/41)

KUCHENNA APTEKA #36 - POMIDORY 153

oraz ich czerwony kolor. Pomidory nawet po przetworzeniu są równie wartościowe co świeże, a jeśli chodzi o likopen to w przetworach jest go nawet 2-3 razy więcej. Dlatego zimą, gdy nie ma świeżych pomidorów, warto sięgać po soki, przeciery, pomidory w puszce czy suszone. Odmian pomidorów jest bardzo dużo, że nie sposób je wszystkie wyliczyć, a najpopularniejsze gatunki(...)podłużne) i koktajlowe. Są na tyle uniwersalnym warzywem, że można je przygotować na wiele sposobów, np. położyć na kanapę, zrobić sałatkę luz zupę, przygotować sos, ketchup, sok lub inne przetwory. Jednak mimo swoich właściwości zdrowotnych nadmiar spożywanych pomidorów może zaszkodzić! Pomidory to źródło: przeciwutleniaczy - m.in. kwas chlorogenowy,  kwas p-kumarynowy, karetonoidy  likopenu (należy do karetonoidów) - nadaje czerwony kolor

Kuchnia MagdaLeny
Słonina dojrzewająca w soli 197

Taką słoninę robiły nasze babcie i prababcie, nie marnując ani kawałeczka. Pamiętam taką słoninę z dzieciństwa, kiedy mój tato zimą jadł ją z cebulą i mówił

Bułka z Chlebem
Ogórki tarte kiszone na zupę 180

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

W garach u Gosi
Pomidorów czas. 171

Mam za sobą pierwszy działkowy sezon. Kiedy myśleliśmy kilka lat temu o zakupie działki rekreacyjnej, to taka z założenia miała właśnie być. Rekreacyjna ;) Duuuużo trawy, trochę

bistro mama
Smalec tradycyjny 276

Były kiedyś lata kiedy smalec robiłam dość często. Przygotowywałam także wariacje z pomidorami i papryką, bardzo chętnie jedzone przez moich znajomych i przyjaciół. Teraz nadeszły takie

nietylkopasta.pl
Szparagi marynowane na zimę 136

Szparagi marynowane na zimę. Szparagi w zalewie z białego wina zamiast octu zrobiłam w kwietniu na samym początku sezonu szparagowego, gdyż udało mi się kupić zielone

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pietruszkowy napój probiotyczny 229

Składniki :  ok.1 kg pietruszki korzeniowej kilka ząbków czosnku, obranych i pokrojonych wzdłuż na plasterki kilka liści laurowych kilka ziela angielskiego łyżeczka nasion kopru włoskiego korzeń

Proste Potrawy
Sałatka marynowana z leśnych grzybów, marchewki i cebuli 159

Sałatka z marynowanych warzyw z grzybami, marchewką i cebulą Sałatki z marynowanych warzyw i grzybów są świetnym pomysłem nie tylko na zimę. Te słodko-kwaśne, chrupkie

Korniszonki
Sałatka marynowana z leśnych grzybów, marchewki i cebuli 185

Sałatka z marynowanych warzyw z grzybami, marchewką i cebulą Sałatki z marynowanych warzyw i grzybów są świetnym pomysłem nie tylko na zimę. Te słodko-kwaśne, chrupkie

Gotujemy i jemy
Ananaski z cukinii ;) 165

Ananaski z cukinii Słodziutka cukinia w zalewie, bardzo podobna w smaku do ananasa z puszki. Można ją dodawać do ciast, sałatek i deserów. Bardzo smaczna. Polecam

Blog z Apetytem
Grzyby w zalewie octowo-miodowej 216

Grzyby w zalewie octowo-miodowej Świeże grzybki leśne marynowane w zalewie octowej z dodatkiem miodu. Bardzo smaczna i aromatyczna przekąska. Tak przyrządzone grzybki możemy podać do

Blog z Apetytem
SEZON NA BOTWINE - botwinka na zime, przepisy krok po kroku 239

SEZON NA BOTWINĘ Jak przechować botwinkę, aby zimą cieszyć się jej smakiem - przepisy krok po kroku. 1). Najprościej i najszybciej b otwinka w postaci MROŻONEJ JARZYNKI

Moja Książka Kucharska
Sos pomidorowo-paprykowy z nutą imbiru do słoików 194

W ubiegłym tygodniu miałam tyle pracy (na dole postu znajdziecie skład warzyw i owoców zebranych rano i czekających na swoje 5 minut), że nie wiedziałam, w

Weekendy w domu i ogrodzie
Domowe smaki dzieciństwa z restauracji 117

równać tym, zrobionym samodzielnie. Jednak i na to znalazł się sposób. W Bukowinie Tatrzańskiej w Restauracji Schronisko Smaków Magda Gessler, według sprawdzonych receptur powstają bowiem naturalne i niezwykle smaczne przetwory. W sklepie zaopatrzą się państwo m.in. w konfitury z truskawek, pigwy, malin lub jagód, a każda z nich to jedynie owoce połączone z cukrem. Długie gotowanie i odparowywanie wody jest(...)bakłażanów są produktami najwyższej jakości, tylko naturalnie pasteryzowanymi. Wśród polskich produktów znajdują się również naturalnie kiszona kapusta z marchewką i odrobiną soli, za to bez dodatku octu oraz niepasteryzowane ogórki, kiszone w naturalnej solance. Schronisko Smaków to również szeroki wybór grzybów m.in. podgrzybków, borowików, rydzów i kurek, zarówno tych marynowanych, w zalewie z przyprawami, jak i naturalne, w solance

Codogara
CZY ZDROWE ODŻYWIANIE JEST DROGIE? MOJE WYDATKI Z CAŁEGO MIESIĄCA 144

ogórkiem kiszonym II Śniadanie:  sałatka z z kaszy gryczanej z gruszką Obiad:  makaron z poprzedniego dnia Kolacja:   koktajl Dzień czwarty : Śniadanie:  kanapki z makrelą i ogórkiem kiszonym II Śniadanie:  sałatka z poprzedniego dnia Obiad:  soczewica na mleczku kokosowym z ryżem Kolacja:   danie z kaszą gryczaną i warzywami Dzień piąty : Śniadanie:  kanapki(...)potraw. Czy mogłabym obniżyć  lub podnieść koszty? Pewnie trochę bym zaoszczędziła, gdybym piła zwykłe, 3 razy tańsze mleko, zamiast roślinnego (wyjaśniłam Wam w pierwszej części wpisu dlaczego unikam przetworów mlecznych). Taniej wyszłoby także gdybym zrobiła własne pesto, hummus i tortille do tacosów z kurczakiem. A co z droższymi produktami? Na rynku dostępne są produkty, które choć niosą za sobą

Powiedz dietom nie