Klasyczna szwedzka sałatka do słoików na zimę. Przygotowujemy ją co roku by mieć w swojej spiżarni chociażby kilka słoiczków przypominających Nam lato. Sałatka ta
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiulubiony przetwór to bez namysłu powiedziałabym, że ogórki kiszone (zaraz po nich jest konfitura truskawkowa).Od kąd pamiętam, to zawsze ogórki kiszone uwielbiałam, dlatego też i moja Babcia i moja Mama je robiły w ogromnych ilościach, zarówno z ogórków wyhodowanych własnoręcznie, w ogródkach, a jak ich zabrakło, to z tych dokupionych. Będę szczera - najlepsze ogórki robi(...)swojemu, trochę na oko, tak do zjedzenia zaraz po ukiszeniu. Jestem całkiem zadowolona z efektu, bo są takie jak powinny być :-).Was też zachęcam do zrobienia własnych ogórków.Zimą można je wykorzystać również do zupy ogórkowej.Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeść„Ogórki małosolne mają tę zaletę, że szybko się je robi i już po kilku dniach można je jeść. Ale trzeba je zużyć dość szybko, bo
Wiem co jemLatem jakoś o bezczynność trudno, jak się skończą ogórki to są pomidory, jak nie dżemy to kapusta, że już o nalewkach nie wspomnę i tak
Apetyczna babeczkatych przetworów które obowiązkowo robię co roku. Mam na nie sprawdzony przepis, z którego wychodzą nie za słone, jędrne i są doskonałym dodatkiem na kanapki, do sałatek i do zupy ogórkowej. Czy wiesz że ogórki po ukiszeniu nabierają nowych właściwości zdrowotnych? Ogórki kiszone świetnie oczyszczają organizm z toksyn. Co więcej obecność bakterii probiotycznych w kiszonych ogórkach sprawia(...)kolei wpływa na procesy trawienia i pozytywnie wzmacnia naszą odporność. Co więcej ogórki kiszone zawierają sporą ilość antyoksydantów wspomagających nas w walce z wolnymi rodnikami. Przepis na ogórki kiszone mam jeszcze od swojej babci. Są to więc tradycyjne ogórki na zimę jakie znam od lat. Ogórki kiszone – czego potrzebujemy do ich zrobienia? Przede wszystkim ogórków
Arbuziakiagrest marynowany z pieprzem borówki z gruszkami brusznice z gruszkami brzoskwinie w occie cedr kandyzowany czereśnie marynowane z imbirem czereśnie w occie galaretka z pigwy
królestwo garówchciałabym zaproponować przepis na pyszną sałatkę z ogórków na zimę do słoików – sałatkę szwedzką. Sałatka jest bardzo smaczna, można ją podać do obiadu, do mięsa lub położyć na kanapce. Jeżeli chcemy to możemy również do niej dodać na przykład marchew lub paprykę, ale polecam zrobić z samymi ogórkami ponieważ pomimo braku innych dodatków jest bardzo smaczna. Do przygotowania(...)słoików o pojemności 720 ml 3 kg ogórków na zalewę: duży pęczek natki pietruszki 3 duże ząbki czosnku szklanka octu 10% (250 ml) szklanka oleju (250 ml) – użyłam rzepakowego szklanka wody (250 ml) 250 g cukru (szklanka 250 ml i 2 łyżki) 50 g soli do przetworów (około 2 łyżek z lekką góreczką) do każdego słoika po kilka ziarenek
Uwaga Babcia GotujeSezon ogórkowy ciągle jeszcze trwa, więc polecam zrobienie sałatek „na zimę”, a w praktyce jest tak, że u nas takie sałatki jada się przez cały
Smakowy RajPojawiły się ogórki gruntowe a więc pora na mała odmianę - ogórki małosolne.Świetne do każdego obiadu, do kanapek a zwłaszcza do chleba
Maminek kulinarnykiszone w słoikach na zimę, zalewane gorącą zalewą. Tak przygotowane ogórki kiszone powinny wytrzymać przynajmniej do wiosny w naszej spiżarce, a nawet dłużej (ale na pewno wcześniej zostaną zjedzone:). Jeżeli ktoś jeszcze nie zna tego przepisu (chociaż jest dość popularny), to polecam wypróbować i przygotować kilka słoiczków domowych ogórków kiszonych. Do przygotowania ogórków kiszonych będziemy potrzebowali: Proporcje(...)około 450 gramów ogórków garstka kopru 2 ząbki czosnku kawałek chrzanu lub garstka pokrojonych listków chrzanu oraz dodatkowo możemy dodać listki porzeczki, wiśni, dębu lub winogrona – w zależności od wielkości od 1 do 2 listków Zalewa: 1 litr zalewy wystarczy do przygotowania 2 słoików 900 ml 1 litr wody 1 kopiata łyżka soli do przetworów 1 łyżeczka cukru wyparzone
Uwaga Babcia Gotujepyszna-ja bardzo lubię tą przyprawę i często ją używam,no i cukinia to jest moje ulubione warzywo i chętnie sięgam po nią również zimą, SKŁADNIKI
Swojskie jedzonkoFasolka kiszona to dalszy ciąg mojej przygody z domowym kiszeniem warzyw, czyli fermentowaniem warzyw. Kiszenie to najzdrowszy i najprostszy sposób konserwowania warzyw. Kiszone warzywa po lekkim
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPikle pomorskie to moje tegoroczne odkrycie. Są słodkie, ostre i lekko słone jednocześnie. Zaprawiane na occie, cukrze i soli, doprawione są czosnkiem, chrzanem, koprem, zielem angielskim
Trzeci talerzDziś zerwałam sporo zgrabnych ogóreczków, które zakonserwowałam w zaprawie octowej. Są idealne zimą do sałatek i na kanapki. Zdarzy się też, że taki ogóreczek (lub ogóreczki
Weekendy w domu i ogrodzieSoczyste czerwone pomidory, słodkie w smaku, aż proszą, żeby ich smak zamknąć na zimę. Sałatki warzywne w słoikach to najlepszy sposób na delektowanie się ulubionymi
Kuchnia Beaty