Czerwona kapusta kiszona w słoikach Kiszona czerwona kapusta to niezwykły przysmak. Pięknie wygląda i doskonale smakuje. Czerwoną kapustę można zakisić o każdej porze roku, ale
Gotujemy i jemyCzerwona kapusta kiszona w słoikach Kiszona czerwona kapusta to niezwykły przysmak. Pięknie wygląda i doskonale smakuje. Czerwoną kapustę można zakisić o każdej porze roku, ale
Korniszonkiniewiele, a w zimie jak znalazł. Kupuję również gotowe ogórki konserwowe, są naprawdę smaczne, a dodatek octu powoduje, iż informacja na etykiecie nie zaskakuje nas nieproszonymi dodatkami. Oprócz samodzielnie zamarynowanych kupuję również gotowe, ponieważ mój M. pochłanie je w ilościach hurtowych, tak że każda zrobiona prze ze mnie ilość byłaby ani tak niewystarczająca. Prezentowane ogórki przygotowałam wg przepisu(...)cukru. Odstawić, dodać 3/4 szklanki octu, zalać ogórki. Zakręcić słoiki, ustawić w kociołku z ciepłą wodą, pasteryzować 10 minut w temperaturze bliskiej wrzenia. Przy mniejszych ogórkach czas pasteryzacji należy skrócić. Wyjąć gorące słoiki, ostudzić poza kociołkiem Uwagi: oprócz aromatu przyprawy dzięki właściwościom bakteriobójczych mają znaczenie utrwalające. Całkowite przesiąknięcie ogórków składnikami zalewy następuje po upływie kilku tygodni
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kiszone jabłka w słoju Kiszone jabłka to tradycyjny przysmak polskiej kuchni. Dawniej jabłka były przede wszystkim dodawane do beczek z kiszoną kapustą. Jednak te owoce można
KorniszonkiSmaczny i zdrowy zakwas buraczany, naszykowany ze świeżych buraków i przypraw. Pyszny jako napój probiotyczny, na wzmocnienie, szczególnie jesienią i zimą, kiedy to buraki są naszym
Karo in the KitchenBardzo często poszukujemy przepisu na szybkie w przygotowaniu przekąski. Nasze zmartwienie może rozwiązać bruschetta, której przygotowanie jest niezwykle szybkie i nie wymaga od nas niezliczonej liczby
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kiszone jabłka w słoju Kiszone jabłka to tradycyjny przysmak polskiej kuchni. Dawniej jabłka były przede wszystkim dodawane do beczek z kiszoną kapustą. Jednak te owoce można
Gotujemy i jemypropozycja na pyszne zimowe przetwory. Mam słabość do słodko-kwaśnych potraw, więc nie mogło zabraknąć tego przepisu w mojej kuchni. Ogórki są wyśmienite, chrupiące, z lekko słodką nutą – dla mnie rewelacja! Idealnie pasują do pieczonych mięs, jako przystawka na grillu czy imprezie ze znajomymi, choć u niektórych mogą budzić kontrowersje. Jak to, słodkie ogórki?! Myślę jednak, że niejeden(...)litra ogórków w miodzie: 1,5 kg ogórków gruntowych do każdego słoika po kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu, gorczycy i 2-3 liście laurowe ZALEWA: 1 l wody szklanka cukru (220 g) 1/3 szklanki miodu (u mnie 6 łyżek miodu lipowego) 2 łyżki soli 0,5 szklanki octu (150 ml) Przygotowanie Ogórki dokładnie myjemy i odkrawamy końcówki
e-PrzepisyKulinarneWarzucha (ludowa nazwa chrzanu) występuje w Europie, umiarkowanej części Azji, na Nowej Zelandii oraz w Ameryce Północnej. W kuchni, korzeni chrzanu używa się do przyprawiania mięs, ryb, buraków ćwikłowych, ogórków kiszonych i białego sera. Używany go także, do wytwarzania niektórych rodzajów musztardy, kremów i majonezów. Korzeń chrzanu pospolitego zawiera substancje działające bakterio-, wiruso-, grzybo- i pierwotniakobójczo. Działanie(...)sposób na rozjaśnienie skóry twarzy, zmniejszenie widoczności piegów i zniwelowanie przebarwień. Z octu, można również przygotować wzmacniającą płukankę do włosów, która zwiększy ich gęstość i odżywi skórę głowy. W zimie, kiedy mamy problemy z wiecznie zimnymi stopami i dłońmi, herbatka z chrzanu będzie naszym wybawieniem, Ma właściwości poprawiające krążenie krwi. W tym celu należy zagotować 250 ml wody, następnie
Moja Mama GotujeKrzaki pomidorów dawno już zmarzły. Oberwane zielone pomidory mogą jednak jeszcze dojrzeć przechowywane w suchymi ciepłym miejscu. Z części z nich można przygotować chutney, który będzie
Weekendy w domu i ogrodzieroku oprócz dżemu z truskawek, śliwkowych powideł, kompotów z czereśni, konfitury z moreli oraz kiszonych ogórków, przygotowuję także przetwory z malin- dżemy i sok z malin . Ten ostatni wykorzystuję w okresie jesienno-zimowym jako dodatek do herbaty a także w czasie trwania przeziębień. Wspaniale działa on napotnie, pomagając w walce z wirusem i wzmacniając nasz organizm. Właściwości zdrowotne malin(...)sitosterol zawarte w malinach, hamują rozwój nowotworów zarówno łagodnegych, jak i złośliweych, np. jamy ustnej oraz wątroby -zawarty wmalinach potas bierze udział w regulacji gospodarki wodno- elektrolitowej organizmu Przetwory z malin zimą Oprócz tego że możecie zrobić sok z malin i konfiturę z malin, te możecie także z powodzeniem mrozić. Ja zasypuję je nieco cukrem i mrożę w specjalnych woreczkach
ArbuziakiKiszone rzodkiewki a właściwie małosolne rzodkiewki to warzywa, które kiszę odkąd pamiętam, kisiła je moja mama, kiszę i ja. Gdy zaczyna się robić ciepło to często
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKiszone warzywa, można zrobić z różnych składników. Dziś prezentuję Wam przepis na moją najnowszą kiszonkę warzywną, z mieszanki trzech warzyw. Dwa lata temu zamieściłam na
Codziennik KuchennyŹródło: owocowakraina.pl Zimą trudno o świeże owoce, czy warzywa. Warto zajrzeć do naszej spiżarni, aby znaleźć w niej różne słoiki kompotów, dżemów, soków, czy dodatków do
Gotuję Testujęoraz ich czerwony kolor. Pomidory nawet po przetworzeniu są równie wartościowe co świeże, a jeśli chodzi o likopen to w przetworach jest go nawet 2-3 razy więcej. Dlatego zimą, gdy nie ma świeżych pomidorów, warto sięgać po soki, przeciery, pomidory w puszce czy suszone. Odmian pomidorów jest bardzo dużo, że nie sposób je wszystkie wyliczyć, a najpopularniejsze gatunki(...)podłużne) i koktajlowe. Są na tyle uniwersalnym warzywem, że można je przygotować na wiele sposobów, np. położyć na kanapę, zrobić sałatkę luz zupę, przygotować sos, ketchup, sok lub inne przetwory. Jednak mimo swoich właściwości zdrowotnych nadmiar spożywanych pomidorów może zaszkodzić! Pomidory to źródło: przeciwutleniaczy - m.in. kwas chlorogenowy, kwas p-kumarynowy, karetonoidy likopenu (należy do karetonoidów) - nadaje czerwony kolor
Kuchnia MagdaLeny