Kiedy myślimy o kapuście kiszonej to mamy na myśli kapustę szatkowaną w cienkie paseczki. Zwykle kisi się ją dopiero na zimę, ale młoda kjapusta też się
Smaczna Pyzakorzystajmy z jego dobrodziejstw zdrowotnych i kulinarnych, a co potem? To już „ostatni dzwonek” na zagospodarowanie czosnku na później. Jak go przetworzyć, aby swoim smakiem cieszył nasze podniebienia nawet zimą? 1. Czosnek niedźwiedzi kiszony Składniki: - świeżo zerwane liście czosnku niedźwiedziego - sól kamienna - gałązki kopru - nasiona kopru - gorczyca - liście laurowe - ząbki czosnku - ostra papryczka (opcjonalnie) Zagotowujemy wodę. Na 1 litr wrzątku(...)osuszamy. Odcinamy łodyżki (zużyjemy je do kolejnych przetworów). Nakładamy na siebie po 4 – 5 liści i zwijamy. Układamy w słoikach, na wierzch kładziemy ponownie pokrojony czosnek (z łupinką), małą gałązkę kopru, listek laurowy, nasiona kopru i gorczycy. Zalewamy przestudzoną zalewą i szczelnie zamykamy. Dalej postępujemy, jak w przypadku kiszenia ogórków – po kilku dniach wynosimy do chłodnego pomieszczenia (piwnicy
mojewypiekiinietylkoOgórki curry po raz pierwszy przygotowałam z Mamą w zeszłym roku. Pojechałyśmy na działkę zwaną już naszą wsią, zebrały się sąsiadki ciocia Marysia i Małgosia
Brzuszki Łakomczuszkisłoik) sól kamienna niejodowana do przetworów. 1 łyżka (15 ml) na 500 ml wody Przygotowanie Ogórki umyć. Z kopru odciąć baldachy, opłukać. Czosnek obrać, chrzan obrać i pokroić w słupki. Słoiki i zakrętki wyparzyć. Do każdego słoika włożyć na dno 1 koper, ząbek czosnku i chrzan. Włożyć pionowo ogórki, czasem zmieszczą się jeszcze 1 lub 2 poziomo(...)wlewać do słoików. Ogórki i koper muszą być całkowicie zalane. Słoiki zakręcić, nie za mocno, postawić, najlepiej na tacy, bo mogą jeszcze cieknąć. Po 2-3 dniach kiedy już nie pracują a kolor zalewy zmieni się na lekko zielony zakrętki dokręcić a słoiki wynieść do piwnicy. Tak zrobione ogórki są świetne przez całą zimę. Zdarzyło mi się
Stare GaryMój synuś je uwielbia. Dla mnie zbyt ostre, on jest zachwycony. Na 4 słoiczki zużyłam: 1 kg malutkich ogórków 2 łyżki soli 1 czubata łyżka
MojaQchnia.plktóry systematycznie jest uzupełniany. SPIS PRZETWORÓW Bez czarny Powidło Borówka Kapusta czerwona z borówkami Brukselka Pasteryzowana Brzoskwinia Marmolada Buraki/ botwinka Barszcz kiszony Barszcz wiosenny i jego pasteryzacja Botwinka pasteryzowana Buraczki na barszcz czerwony Ćwikła z papryką Surówka warzywna z burakami Przecier z pieczonych buraków do słoików na zimę Surówka z cukinii i buraków Cukinia Leczo z cukinii(...)szarlotkę Nutella z jabłkiem Tarte Jajka W marynacie Kalarepa Marynowana Kalafior Z marchewką Kapusta Kapusta czerwona kwaszona z borówkami Koper Z solą Morela Dżem Nasturcje A’la kapary Ogórki Konserwowe – przepis babci Kiszone / kwaszone Mizeria Mizeria z octem na winie Papryka Ketchup paprykowy Kurki z papryką Kwaszona Papryka z grzybami Paprykowa marmolada Puree paprykowe Smażona papryka marynowana W miodzie
Tradycyjna KuchniaA więc zalewamy ogórki małosolne. Macie okazję zobaczyć dzień po dniu co się dzieje w ogórkowym słoju.Po pierwszym dniu.... Po drugim dniu... Dzień
Apetyczna babeczkaJeżeli lubicie kiszone warzywa, to te pomidory mogą Wam posmakować. Mojemu mężowi przypadły do gustu, mi już mniej - wolę chyba jednak suszone :-) Jeżeli jednak macie gdzieś
Poezja Smaków - blog kulinarnyTa zaprawa ogórkowa jest mało pracochłonna, nie trzeba jej pasteryzować, a co najważniejsze ogórki są przepyszne, twarde i jędrne w swej konsystencji i jak przystało
Jadło i czytadłozastosowaniu innych procesów utrwalania (suszenie, peklowanie, przetwory z dodatkiem cukru, czy soli). Najgorzej mrożenie znoszą produkty z dużą zawartością tłuszczu, najlepiej — białkowe i węglowodanowe. Dietetycy zalecają stosowanie mrożonek zwłaszcza zimą, gdy dostępność świeżych warzyw i owoców jest ograniczona. Dodatkowo posiłkowanie się produktami z zamrażarki jest szybkie i wygodne, a często tanie. Gospodyniom domowym i kobietom pracującym ułatwiają zapewnienie rodzinie pysznych(...)mrożonek Aby produkty mrożone zachowywały swoje wartości odżywcze i nie szkodziły zdrowiu, ważna jest znajomość zasad ich przechowywania. Temperatura zamrażania powinna wynosić nie mniej niż 18 stopni Celsjusza. Kupując przetwory mrożone w sklepie, należy pakować je w specjalne torby termiczne, by nie dopuścić do rozmrożenia (niebezpieczeństwo zatrucia pokarmowego). Żywność w zamrażarce należy przechowywać od 6 do 12 miesięcy
ProstePesto.plDziś druga wersja tegorocznych ogórków kanapkowych. Jak nie było, to nie było wcale, w tym roku poszłam szeroko, powstały od razu dwie wersje
Smaczne ZdrowePatison to bardzo smaczne, lekkostrawne i dietetyczne warzywo o delikatnym smaku. Zawiera sporo witaminy C i wiele innych dobroczynnych składników dla naszego organizmu. Co roku wiosną
Kuchnia z widokiem na ogródrobienia różnych przetworów jeszcze nie minął, ja zatem proponuję pozamykać w słoikach zielone ogórki ;-) A jak wygląda moje wykonanie? SKŁADNIKI: - ogórki zielone - koper - czosnek - listki chrzanu - sól kamienna niejodowana - woda źródlana niegazowana Do słoika wkładam 1 koszyczek kopru, 1 ząbek czosnku, 1 listek chrzanu i na tym układam pionowo ogórki średniej wielkości. Na ogórkach znowu układam(...)prawdę, jak ogórki chcemy konsumować praktycznie od razu, czyli po tych 2-3 dniach, to zamiast nakrętek możemy przykryć słoik gazą, wcześniej obciążając ogórki. A jeśli chcemy robić zapasy na zimę, to koniecznie nakrętka (szczelnie!) i do zimnego miejsca. SMACZNEGO! :-) ... a jakie są Wasze sprawdzone metody na smaczne ogórki
WielopokoleniowoKiszona kapusta lub ogórki to bomba witamin (z grupy B: B1, B2, B3; C,A,E,K), których brakuje nam zwłaszcza zimą, ale również naturalny probiotyk, ponieważ zawiera bakterie kwasu mlekowego. W związku z tym kiszonki są źródłem substancji, która oczyszcza organizm i wzmacnia system obronny chroniąc nas przed chorobami. Kwas mlekowy zawarty w kiszonkach reguluje florę bakteryjną(...)jelitach, wspomaga trawienie oraz zmniejsza poziom cholesterolu. W trakcie procesu kiszenia zmniejsza się zawartość cukru, dlatego kiszonki są mniej kaloryczne niż nieprzetworzone warzywa czy owoce. Jeden średni ogórek lub miseczka kapusty to tylko 12 kcal. Kiszonki są zdrowe, ale zawierają dużo soli, dlatego należy je jadać z umiarem – jako dodatek. Szczególnie powinni uważać nadciśnieniowcy. Gotowanie kiszonek jest nieopłacalne, ponieważ pozbawia
Przepisy BabciW tym roku miałam klęskę urodzaju na cukinię. A co się robi z nadmiarem? Pakuje się w słoiki na zimę. Też tak uczyniłam :) Cukinia w musztardzie
Bon Appetit Małgorzaty