przetwory z ogórków na zimę - 607 przepisów (strona:29/41)

Przetwory z czosnku niedźwiedziego 321

korzystajmy z jego dobrodziejstw zdrowotnych i kulinarnych, a co potem? To już „ostatni dzwonek” na zagospodarowanie czosnku na później. Jak go przetworzyć, aby swoim smakiem cieszył nasze podniebienia nawet zimą? 1. Czosnek niedźwiedzi kiszony Składniki: - świeżo zerwane liście czosnku niedźwiedziego - sól kamienna - gałązki kopru - nasiona kopru - gorczyca - liście laurowe - ząbki czosnku - ostra papryczka (opcjonalnie) Zagotowujemy wodę. Na 1 litr wrzątku(...)osuszamy. Odcinamy łodyżki (zużyjemy je do kolejnych przetworów). Nakładamy na siebie po 4 – 5 liści i zwijamy. Układamy w słoikach, na wierzch kładziemy ponownie pokrojony czosnek (z łupinką), małą gałązkę kopru, listek laurowy, nasiona kopru i gorczycy. Zalewamy przestudzoną zalewą i szczelnie zamykamy. Dalej postępujemy, jak w przypadku kiszenia ogórków – po kilku dniach wynosimy do chłodnego pomieszczenia (piwnicy

mojewypiekiinietylko
Ogórki curry - gdy facet chce to potrafi! 307

Ogórki curry po raz pierwszy przygotowałam z Mamą w zeszłym roku. Pojechałyśmy na działkę zwaną już naszą wsią, zebrały się sąsiadki ciocia Marysia i Małgosia

Brzuszki Łakomczuszki
Ogórki kiszone w słoikach na zimę 195

słoik) sól kamienna niejodowana do przetworów. 1 łyżka (15 ml)  na 500 ml wody Przygotowanie Ogórki umyć. Z kopru odciąć baldachy, opłukać. Czosnek obrać, chrzan obrać i pokroić w słupki. Słoiki i zakrętki wyparzyć. Do każdego słoika włożyć na dno 1 koper, ząbek czosnku i chrzan. Włożyć pionowo ogórki, czasem zmieszczą się jeszcze 1 lub 2 poziomo(...)wlewać do słoików. Ogórki i koper muszą być całkowicie zalane. Słoiki zakręcić, nie za mocno, postawić, najlepiej na tacy, bo mogą jeszcze cieknąć. Po 2-3 dniach kiedy już nie pracują a kolor zalewy zmieni się na lekko zielony zakrętki dokręcić  a słoiki wynieść do piwnicy. Tak zrobione ogórki są świetne przez całą zimę. Zdarzyło mi się

Stare Gary
Krokodylki czyli ogórki na zimę na ostro 492

Mój synuś je uwielbia. Dla mnie zbyt ostre, on jest zachwycony. Na 4 słoiczki zużyłam: 1 kg malutkich ogórków 2 łyżki soli 1 czubata łyżka

MojaQchnia.pl
Przetwory- zapasy zimowe z owoców i warzyw 215

który systematycznie jest uzupełniany.       SPIS PRZETWORÓW Bez czarny Powidło Borówka Kapusta czerwona z borówkami Brukselka Pasteryzowana Brzoskwinia Marmolada Buraki/ botwinka Barszcz kiszony Barszcz wiosenny i jego pasteryzacja Botwinka pasteryzowana Buraczki na barszcz czerwony Ćwikła z papryką Surówka warzywna z burakami Przecier z pieczonych buraków do słoików na zimę Surówka z cukinii i buraków Cukinia Leczo z cukinii(...)szarlotkę Nutella z jabłkiem Tarte Jajka W marynacie Kalarepa Marynowana Kalafior Z marchewką Kapusta Kapusta czerwona kwaszona z borówkami Koper Z solą Morela Dżem Nasturcje A’la kapary Ogórki Konserwowe – przepis babci Kiszone / kwaszone Mizeria Mizeria z octem na winie Papryka Ketchup paprykowy Kurki z papryką Kwaszona Papryka z grzybami Paprykowa marmolada Puree paprykowe Smażona papryka marynowana W miodzie

Tradycyjna Kuchnia
Ogórki małosolne 239

A więc zalewamy ogórki małosolne. Macie okazję zobaczyć dzień po dniu co się dzieje w ogórkowym słoju.Po pierwszym dniu....  Po drugim dniu... Dzień

Apetyczna babeczka
Kiszone pomidorki koktajlowe. 215

Jeżeli lubicie kiszone warzywa, to te pomidory mogą Wam posmakować. Mojemu mężowi przypadły do gustu, mi już mniej - wolę chyba jednak suszone :-) Jeżeli jednak macie gdzieś

Poezja Smaków - blog kulinarny
129. Ogórki po meksykańsku - zaprawa na zimę 189

Ta zaprawa ogórkowa jest mało pracochłonna, nie trzeba jej pasteryzować, a co najważniejsze ogórki są przepyszne, twarde i jędrne w swej konsystencji i jak przystało

Jadło i czytadło
Mrożonki. Wady mrożonek i zalety mrożenia jedzenia. 152

zastosowaniu innych procesów utrwalania (suszenie, peklowanie, przetwory z dodatkiem cukru, czy soli). Najgorzej mrożenie znoszą produkty z dużą zawartością tłuszczu, najlepiej — białkowe i węglowodanowe. Dietetycy zalecają stosowanie mrożonek zwłaszcza zimą, gdy dostępność świeżych warzyw i owoców jest ograniczona. Dodatkowo posiłkowanie się produktami z zamrażarki jest szybkie i wygodne, a często tanie. Gospodyniom domowym i kobietom pracującym ułatwiają zapewnienie rodzinie pysznych(...)mrożonek Aby produkty mrożone zachowywały swoje wartości odżywcze i nie szkodziły zdrowiu, ważna jest znajomość zasad ich przechowywania. Temperatura zamrażania powinna wynosić nie mniej niż 18 stopni Celsjusza. Kupując przetwory mrożone w sklepie, należy pakować je w specjalne torby termiczne, by nie dopuścić do rozmrożenia (niebezpieczeństwo zatrucia pokarmowego). Żywność w zamrażarce należy przechowywać od 6 do 12 miesięcy

ProstePesto.pl
OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY, PYSZNE 343

   Dziś druga wersja tegorocznych ogórków kanapkowych. Jak nie było, to nie było wcale, w tym roku poszłam szeroko, powstały od razu dwie wersje

Smaczne Zdrowe
Patisony marynowane na zimę. Domowe przetwory. 248

Patison to bardzo smaczne, lekkostrawne i dietetyczne warzywo o delikatnym smaku. Zawiera sporo witaminy C i wiele innych dobroczynnych składników dla naszego organizmu. Co roku wiosną

Kuchnia z widokiem na ogród
Kisimy ogórki! 260

robienia różnych przetworów jeszcze nie minął, ja zatem proponuję pozamykać w słoikach zielone ogórki ;-) A jak wygląda moje wykonanie? SKŁADNIKI: - ogórki zielone - koper - czosnek - listki chrzanu - sól kamienna niejodowana - woda źródlana niegazowana Do słoika wkładam 1 koszyczek kopru, 1 ząbek czosnku, 1 listek chrzanu i na tym układam pionowo ogórki średniej wielkości. Na ogórkach znowu układam(...)prawdę, jak ogórki chcemy konsumować praktycznie od razu, czyli po tych 2-3 dniach, to zamiast nakrętek możemy przykryć słoik gazą, wcześniej obciążając ogórki. A jeśli chcemy robić zapasy na zimę, to koniecznie nakrętka (szczelnie!) i do zimnego miejsca. SMACZNEGO! :-) ... a jakie są Wasze sprawdzone metody na smaczne ogórki

Wielopokoleniowo
Cukinia w zalewie octowo-musztardowej 203

W tym roku miałam klęskę urodzaju na cukinię. A co się robi z nadmiarem? Pakuje się w słoiki na zimę. Też tak uczyniłam :) Cukinia w musztardzie

Bon Appetit Małgorzaty
Kiszone buraczki 286

paru lat robię latem parę słoików kiszonych buraczków. Zimą sok sprawdza się idealnie, jako dodatek do czerwonego barszczu, latem można sok wykorzystać do chłodnika. Buraczki kroję w jak najcieńsze plasterki, i takie, po ukiszeniu nawet surowe, bez gotowania, są bardzo smaczne. Dodaję je do wszelkiego rodzaju surówek. Ilość kopru, czosnku i chrzanu zależy oczywiście od Waszych upodobań.  składniki(...)słoik sól kamienna do przetworów niejodowana - 1 łyżka na 0,5 l wody Przygotowanie  Buraczki umyć, osuszyć obrać. Pokroić w cienkie plasterki, najlepiej na mandolinie lub w robocie. Słoiki wyparzyć. Do każdego słoika włożyć plasterki buraczków, do 3/4 wysokości. Dołożyć koper, kawałek chrzanu, 2 ząbki czosnku. Zalewę robię dokładnie jak do ogórków kiszonych - w gorącej wodzie rozpuszczam sól

Stare Gary
Ogórki małosolne 243

Dziś w zasadzie uzupełnienie poprzedniego wpisu, gdyż ogórki małosolne robiłam dopiero przy okazji drugiej partii kiszonych ;) Składniki są dokładnie takie same, jak w tym przepisie

Kulinarne zapędy Kokosa

Proponowane wyszukiwania