przetwory z ogórków na zimę - 607 przepisów (strona:30/41)

Surówka konserwowa z sześciu składników. 231

Pewnie większość z Was zauważyła, że bardzo lubię robić przetwory . Strona główna bloga zapełnia się słoikami. Nie straszna mi praca przy nich, bo wiem, że zimą będę miała co wyciągnąć w razie braku świeżych warzyw. Dziś proponuję pyszną surówkę z warzyw. Jest ona trochę podgotowana w słoikach, ale nadal warzywa pozostają jędrne i wartościowe.  Wykorzystać tę surówkę można(...)innym przeznaczeniu. Surówka świetnie sprawdzi się do wszelakich wrapów, domowych burgerów i innych tego typu wariacji. Smakuje nawet w toście.  A zimą organizm szuka właśnie czegoś w takiej postaci. Latem mamy mnóstwo warzyw a zimą ich pragniemy, warto więc mieć tą pozycję w swojej spiżarni. Przepis z zeszytu mojej mamy, z drobnymi zmianami na potrzeby własnego gustu. Przepis

Poezja Smaków - blog kulinarny
Ogórki po zbójnicku 650

umyć i osuszyć. W przypadku przetworów z ogórkami po zbójnicku nie obieram ich, lecz pozostawiam ze skórką. Wy wedle uznania oczywiście możecie je obrać. Jeśli macie bardzo malutkie ogórki gruntowe to możecie je pokroić na połówki, a takie zwykłe małe na ćwiartki, jak to uczyniłam ja. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Ogórki wraz z cebulą wrzucić(...)woda w garnku powinna mieć temperaturę przybliżoną do temperatury zalewy). Więcej o pasteryzacji możecie przeczytać w tym poście poniżej. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak pasteryzować słoiki z ogórkami po zbójnicku na zimę? Na samym początku warto zadbać o duży garnek, który pomieści wszystkie słoiki z ogórkami zbójnickimi. Kolejno należy zalać je wodą do 3/4 ich wysokości. W przypadku

Kulinarne Przeboje
Wiśnie drylowane – kuchnia podkarpacka 193

wszystkim zachwycają intensywnym smakiem. Zalane słodkim sokiem bez dodatku wody tracą kwaśność, ale ich smak nadal jest ostry i wyrazisty. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do ciast i deserów, a zimą dzieci chętnie zajadają się nimi prosto ze słoika. Zarówno sok, jak i owoce, są znacznie bardziej intensywne w smaku niż w przypadku wiśniowych kompotów. Robiłam je w ubiegłym roku(...)dobę. Tę samą procedurę powtarzamy na drugi i trzeci dzień. Czwartego dnia wiśnie po odcedzeniu przekładamy do umytych wyparzonych słoików (słoiki i nakrętki nie mogą być po przetworach wytrawnych typu ogórki, sałatki itp.!). Słoiki wypełniamy owocami pozostawiając u góry jakieś 3 cm wolnej przestrzeni. Sok zagotowujemy z ostatnią porcją cukru i zalewamy nim owoce, pozostawiając wolne około

Trzeci talerz
Młoda kapusta kiszona z marchewką i koperkiem 289

Było już o pysznej kapuście kiszonej w kawałkach , ale jednak najbardziej lubiana jest u nas kapusta kiszona szatkowana. Taka młoda kisi się błyskawicznie i nawet nie

Smaczna Pyza
Ogórki w zalewie z musztardą 231

Składniki : ogórki  - dowolna ilość obranych ogórków , małych 1 szklanka octu 10 % 1 szklanka cukru 2 i 1/2 łyżki soli 3 - 4 łyżki musztardy

Proste Potrawy
Sałatka z fasolki szparagowej i ogórków - na zimę. 1104

Uwielbiam fasolkę szparagową... Do tego stopnia, że zawsze w ogródku mam kilka rządków zwłaszcza żółtej saksy (choć ta zielona też się nadaje na ten przepis). Ale

Poezja Smaków - blog kulinarny
SAŁATKA Z OGÓRKÓW MARCHEWKI I CEBULI W SŁOIKACH 233

Czas na przetwory!  Przepis polecam bo sałatka z ogórków marchewki i cebuli    jest pyszna i w zimowe wieczory jak znalazł. Wystarczy tylko wtedy wyjąć słoiczek ze spiżarki. Ale zanim tam trafi to... bierzmy się do roboty. Składniki: 4 kg. ogórków 5 szt. średniej wielkości cebul 2 szt. marchwi 2 łyżki soli Zalewa(...)szklanki oleju 1/2 szklanki octu 1  szklanka cukru 2 łyżki przyprawy wegeta 1 słoiczek koncentratu pomidorowego mielony pieprz Ogórki umyłam. Ogórki obrałam ze skórki i pokroiłam w cienkie plastry. Następnie dodałam plastry cebuli. Obraną marchew starłam na tarce o grubych oczkach. Wszystko wymieszałam w misce z solą i odstawiłam na dwie godziny. Następnie odlałam

potrawyregionalne
Szwedzka sałatka ogórkowa do słoików. 402

Jak dobrze było rano znowu bez pośpiechu zjeść "normalne" śniadanie... :) Za owsianką tęsknniłam już daaawno :) Już nie mówiąc o delektowaniu się kawą a nie tylko szybkim

My simple kitchen
Kiszone ogórki gruntowe 200

Wydawać by się mogło, że to żadna filozofia. Okazuje się jednak, że kiszone ogórki bardzo łatwo jest zepsuć.. (przekonałam się na własnej skórze..

Kuchenna Kontrrewolucya
Przepis na dżem truskawkowy mojej babci. 709

To, że nasze babcie robiły najlepsze dżemy wie każdy. Natomiast moją babcię uważam za mistrzynię przetworów :-). Powtarzałam tu na blogu już wiele razy, że była specem

Poezja Smaków - blog kulinarny
Botwinka kiszona w kefirze 166

Botwinka kiszona w kefirze . Uwielbiam wszelkie kiszonki. Kiszenie to najzdrowszy i najprostszy sposób konserwowania warzyw. Kiszone warzywa po lekkim zakwaszeniu w solance można jeść po 3

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pikle ekspresowe w 48h – relish do hot dogów i hamburgerów 687

wtedy nie ma płaczu, bo zawsze można dorobić kolejny słoik! W lecie i na jesieni są świetnym sposobem na wykorzystanie resztek pozostałych po robieniu innych przetworów – bo pikle to kolor i różnorodność. Papryka, ogórek, cebule, dynia, cukinia, patison, ostra papryka, fasolka – skorzystajcie z tego, co macie pod ręką – byle było kolorowo! A jeśli same pikle to dla Was za mało(...)minut.   Warzywa dokładnie myjemy. Ja wybrałam gruntowe ogórki, mini patisony, paprykę chili, szalotki i czerwoną cebulę. Wszystkie składniki które podałam to porcja na jeden litrowy słoik – nie pasteryzuję tych pikli, zjadamy na bieżąco, robię je wtedy kiedy jest potrzeba. Jeśli chcecie zakonserwować więcej na zimę – łatwo tutaj odpowiednio zwiększyć proporcje. Umyte warzywa kroimy – większe, takie jak ogórki

Karo in the Kitchen
Sałatka z ogórków i chili na zimę (do słoików) 707

przetwory. Miałam też wówczas kilka odmian różnych papryczek chili, które wyjątkowo tamtego roku obrodziły. I powstał przepis na sałatkę, której przygotowuję ok. 100 słoików (to nie literówka) :))) Jest banalnie łatwa i naprawdę pyszna! Idealnie pasują do niej ogórki wyrośnięte lub powyginane, których nijak nie włożymy do słoików. Składniki (na 8 słoików 300 ml): 3,5 kg ogórków(...)łyżek oleju szklanka (200 ml) octu spirytusowego 6% Ogórki umyć i odkroić oba końce. Jeśli ogórki są grube, przekroić wzdłuż. Nie obierać ze skóry! Ogórki zetrzeć na plastry. Ja robię to jedną z tarek malaksera. Ustawiam na grubsze plastry. Czosnek i chili pokroić na drobno według uznania. Ogórki, czosnek i chili umieścić w dużej misce. Dodać

Weekendy w domu i ogrodzie
Kiszone rydze 348

Kiszone rydze Kiszone rydze to prawdziwy przysmak polskiej kuchni. Choć dziś nieco zapomniany, na szczęście znów wraca do łask smakoszy. Do kiszenia trzeba wybrać rydze zdrowe

Korniszonki
Kiszone rydze 233

Kiszone rydze Kiszone rydze to prawdziwy przysmak polskiej kuchni. Choć dziś nieco zapomniany, na szczęście znów wraca do łask smakoszy. Do kiszenia trzeba wybrać rydze zdrowe

Gotujemy i jemy

Proponowane wyszukiwania