Czas Przygotowania : 1 dzień Sezon ogórkowy w pełni, tak więc dziś proponuję ogórki meksykańskie, czyli coś dla miłośników pikantnych przetworów z dużą ilością czosnku
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyOgórki kanapkowe ” Golden Eye „ Ogórki „Golden Eye ” ,łypią złotym okiem ze słoika z stąd ich nazwa Po za tym ostatnio
Ogrodnik w podróżyWiadomo, że robienie przetworów na zimę jest naszym polskim sportem narodowym. Od Bałtyku po Tatry każdy w okresie wakacyjnym całymi kilogramami kupuje warzywa czy owoce i przetwarza, marynuje, kisi. My nie chcąc być gorszymi też się w to włączyliśmy. W końcu zjeść zimą takiego korniszona to nie byle jaki rarytas. Dodatkowo wzbogacony czosnkiem więc jeszcze nieco zdrowotnie zadziała, bo wiadomo(...)czosnek to naturalny antybiotyk. Potrzebujemy: 1 kg małych ogórków gruntowych 8 ząbków czosnku Zalewa: 1 szklanka octu spirytusowego 10% 1,5 szklanki wody 3 goździki 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu czarnego 4 liście laurowe 3 łyżki cukru 2 łyżki soli Wykonanie: Ogórki myjemy i odcinamy ich końce. Wkładamy do wyparzonych słoików wraz
Marder&Marder ManufactureZimą kiedy brak świeżych warzyw z chęcią sięga się po przetwory z tych najsmaczniejszych sezonowych warzyw. Dlatego też warto poświecić trochę czasu i przygotować trochę pyszności na potem. Polecam Wam kolejny przepis na pyszne ogóreczki do słoiczków. Przepis prawie taki sam jak pikle z musztardą tyle, że do zalewy używa się keczupu. Smak keczupu dowolny jaki lubimy, może być pikantny(...)łagodny. składniki: 3-4 kg ogórków gruntowych 1 l wody 300 g keczupu, u mnie łagodny Kielecki 1,5 szklanki cukru 1 szklanka octu 10 % 2 łyżki soli 3 listki laurowe Do garnka wlać wodę i ocet. Dodać keczup, cukier, sól i listki laurowe. Wszystko zagotować. Gotową zalewę odstawić do wystudzenia. Ogórki dokładnie umyć i wysuszyć. Odkroić końcówki
Monia miesza i gotujeDysponowałam czasem i chęcią zrobienia czegoś smacznego co zimą będzie jeszcze bardziej smaczne i ...pożądane :) Miałam tylko takie składniki. I z tego wyszło mi kilka słoiczków
Proste Potrawyszklanka (240 ml) octu 1 1/2 łyżki soli 2 łyżeczki (10 ml) kurkumy 2 łyżki (30ml) cukru 1/2 szklanki (120 ml) oleju Wykonanie: Umyte warzywa osuszamy i cukinie (i ogórki jeśli używamy) trzemy na tarce na plasterki, marchewkę ucieramy na dużych oczkach, a cebulę kroimy w drobna kostkę. Warzywa wkładamy do dużej miski albo garnka i dodajemy posiekane świeże(...)wypełnionym wodą do 2/3 wysokości słoików). Po wyciągnięciu z garnka przewracamy do góry dnem i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Potem przenosimy słoiki do spiżarni lub piwnicy i czekamy na zimę Sałatkę idealnie nadaje się jako dodatek do obiadu, np. kotletów sojowych . Smacznego! Spodobał Ci się ten przepis? To bardzo się cieszę Będzie mi miło, jeśli skomentujesz i udostępnisz! Dzięki Tobie
Lamarida.plNareszcie piękna pogoda, zapowiada się także równie cudowny weekend, co nakręca mnie baaaardzo pozytywnie! Wiedziałam, kiedy pozwolić sobie na urlop hihihi! :) Ale zanim urlop, to
Garniec MagaliePisząc ten post zastanawiam się, jaka była moja ulubiona zupa w dzieciństwie. Uwielbiałam babciną ogórkową z ryżem, młodą botwinkę z jajkiem, zacierki (które - ku zdziwieniu wszystkich
Obiad gotowyDziś pierwszy dzień jesieni ... :) Jesień kojarzy mi się z przetworami i marynatami, którymi można się rozkoszować w zimowe dni. Dzisiaj chciałabym wam zaproponować cukinię w
Taste TherapyKto nie lubi ogórków, no kto? No dobra, jedną osobę znam. Ale, jak to się mawia, jedna jaskółka wiosny nie czyni, czy jakoś takoś. Chociaż
Marder&Marder ManufactureWiększość przepisów na makarony pochodzi z Włoch, jednak wiele przepisów przeszło spore modyfikacje. Tym razem postanowiliśmy przygotować zdrowy makaron z pomidorkami i pesto bazyliowym. Ten makaron
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Co prawda sezon na robienie zimowych przetworów już dawno ruszył i pewnie wielu z Was ma to już za sobą, ale może te moje kilka rad
Bon appetit mon amieajvar – którymś z poprzednich magazynów „Kuchnia” był dodatek o przetworach – było tam kilka wersji ajvaru, wybrałam ten. Nie powiem, czasu to trochę zabiera, pół soboty na krojeniu, gotowaniu, przecieraniu, wyparzaniu słoików – ale to taka forma medytacji… polecam na odstresowanie się. A zimą na pewno każdy chętnie sięgnie po taki słoik z zamkniętymi smakami
Cooking for EmilyNie myślcie że Porzeczka próżnuje! Też przygotowuję przetwory ;) Niestety pogoda niezbyt sprzyja gotowaniu i pasteryzowaniu słoików, ale co tam, dałam radę mimo upałów. Dzisiaj zapraszam
Czerwona PorzeczkaPapryka po szwedzku – przetwory Dlaczego po szwedzku ? Otóż po zrobieniu sałatki szwedzkiej zostało mi sporo zalewy , a że akurat obkupiłam się w piękną mięsistą czerwona
Ogrodnik w podróży