świąt jeszcze trochę czasu, ale aby uprzyjemnić ten nieznośny dla dzieciaków czas oczekiwania wspólnie ćwiczymy świąteczne przepisy. I tak oto pojawiły się na dzisiejszym obiedzie prawie świąteczne uszka jako dodatek do domowego barszczyku. Uszka prawie świąteczne ponieważ w tych prawdziwie świątecznych występują dodatkowo grzyby suszone a miejsce podgrzybków zajmują prawdziwki.SKŁADNIKI (na ok 80 szt.)Cisto25 dkg mąki1 żółtkook
Magiczna kuchnia DariiBuraki... słodkie, kolorowe i przez moje dzieci akceptowane jedynie w formie barszczu lub zasmażane jako dodatek do obiadu. Połowa mojej rodzinki je uwielbia, druga połowa szczerze nienawidzi:) Cóż zrobić tak to bywa. Wielbicielom szczerze polecam pyszną tartę w której słodki smak buraków idealnie równoważy słona feta. SKŁADNIKIciasto225 gram mąki 140 gram masłaszczypta soliłyżka zimnej wodyfarsz4 średni burakioliwa
Magiczna kuchnia Dariisię różnego rodzaju curry, które znikają tak szybko jak szybko są przygotowywane. Z jednej strony bardzo się cieszę, że są chętnie zjadane z drugiej strony ręce mi opadają gdy obiad na dwa dni znika w godzinę:) Jakiś czas temu przeglądając amerykańskie blogi kulinarne natrafiłam na ciekawy blog zawierający indyjskie przepisy - a na nim w oko wpadł mi przepis na ziemniaczane
Magiczna kuchnia Dariimój dzisiejszy obiad i jedna z tych zachcianek, które jak już wbiją mi się do głowy, to odliczam minuty do końca pracy :)Czytaj więcej
bistro mamamoja jedyna praca w kuchni na te Święta.No dobra, jeszcze obiad jakiś zrobię ;)Zdrowych i spokojnych Świąt Wam życzę!Czytaj więcej
bistro mamaMoja ulubiona sałatka w kolejnej odsłonie. Nie będę się specjalnie rozpisywać, powiem tylko, że jak nie mamy specjalnych obiadowych planów, albo nie jesteśmy głodni tak, że jedynie dwudaniowy śląski obiad jest w stanie zaspokoić nasz apetyt, na stole często ląduje taki właśnie zestaw. Był idealny w lecie podczas upałów, ale jesienią również spełni swoje zadanie.Czytaj więcej
bistro mamaWorek ze strojem na wf spakowany? To nie wszystko... trzeba jeszcze pamiętać, żeby go ze sobą zabrać. Tik tak tik tak...Śniadanie do szkoły, do pracy... co na obiad później. Nie wiem czy wszystko mamy, a już nie mam czasu sprawdzić. Czytaj więcej
bistro mamaTo niesamowite jaką dajecie mi energię do dalszego prowadzenia bloga! Po tym jak wrzuciłam wczoraj przepis na placuszki z marchewki spojrzałam na liczbę wyświetleń
Kuchnia moimi oczamiżurawiną. Co ciekawe, znajdziemy tam też przepisy fit na niezbyt odległą czasowo Wielkanoc (wiadomo, że szybko zleci). "Kuchnia Fit" podzielona jest na 6 rozdziałów wypełnionych przepisami: śniadania, obiady, kolacje, desery, pieczywo i być fit po świętach. Samych przepisów jest trochę powyżej 80, czyli całkiem sporo. Wydanie jest ładne, książka prezentuje się dobrze na półce i ładnie leży w dłoni
Pasja Smakucoś pomiędzy pizzą i cebularzem. Prosty chlebowy placek pokryty karmelizowanymi cebulami, ozdobiony kratką z filecików anchois i oliwkami (w oryginale są to małe czarno-brązowe oliwki nicejskie). Na obiad w stylu francuskim z dodatkiem zielonej sałaty, lub na imprezę/przyjęcie do lampki wina. A wygląda tak:Cebule w czasie długiego duszenia stają się brązowe, miękkie i słodkie, ponieważ zawarte
Chilli Czosnek i OliwaShop. Wśród nich była mieszanka Terijaki BIO do łososia i bardzo chciałam ją wykorzystać :) Dzisiaj nadarzyła się okazja. Łosoś poszedł w ruch razem z przyprawą i patelnią. Obiad miałyśmy przepyszny!!!Losos teriyaki z pistacjami400 g łososia bez skóry i ościmarynata:po łyżce oliwy, miodu, soku z cytryny lub limonkisól, pieprz, po szczypciełyżeczka przyprawy do łososia terijakigarść pistacji
Dzieje kuchennej WiewióryDziś poszłam na łatwiznę. Po pierwsze z wymyśleniem obiadu, po drugie użyłam składników gotowych. Kupiłam w Biedronce mielone burgery z wołowiny (surowe, 100% wołowiny). W opakowaniu znajdują się 4 burgery, z tego co pamiętam ok. 6,99zł. Są naprawdę dobre, idealne na grilla. Czytaj więcej
Ana Mari's worldDziś zaproponuję Wam złociste udka kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej. Gdy byłam mała co niedzielę mieliśmy na obiad pieczonego kurczaka na rożnie - była to nasza tradycja. Teraz staram się przypomnieć ten smak na inny sposób.Czytaj więcej
Ana Mari's worldlubi pizzy? Ja uwielbiam! Tak jest kaloryczna, tak jest zapychająca... ale jak smakuje...! Najlepsza pizza jest oczywiście domowej roboty. Od czasu do czasu można zgrzeszyć i zjeść ją na obiad! Przepis na 2-3 pizze średnicy 30cm (ok. 12 porcji), w zależności od blaszki i grubości pizzy.Czytaj więcej
Ana Mari's worldpiątkowy obiad ryba! Świeży dorsz prosto z polskiego morza.Czytaj więcej
Ana Mari's world