przepis na obiad - 9000 przepisów (strona:253/600)

Tradycyjne naleśniki z truskawkami 115

nade mną i czeka aż skończę pisać post. Więc, dziś będzie szybko i tradycyjnie idealne na weekend. Naleśniki z truskawkami i białym serem. Cudownie chrupiące nadające się na śniadanie, obiad, deser czy kolacje. Wybierzcie sami kiedy będziecie mieli na nie ochotę. Miłego dnia!"Składniki:szklanka mlekawoda mineralna niegazowana3 jajkałyżka oleju500 g mąkiłyżka ekstraktu waniliowego 500 g białego sera

Słodkie Przyjemności
Torcik truskawkowy 169

Uwielbiam truskawki, świeże, pachnące soczyste owoce które można wykorzystać do wszystkiego! Na śniadanie, do obiadu, deser czy na kolację. Mogłabym je jeść przez cały rok, ale niestety zimą nie smakują tak dobrze. Dlatego trzeba korzystać dopóki można, dziś słodka propozycja na bardzo uroczysty deser. Zapraszam na Torcik truskawkowy.Składniki:4 białka3 żółtka150 g cukruŁyżka oleju60 g mąki pszennejdodatkowo:3 szklanki

Słodkie Przyjemności
Calzone ze szparagami 130

szparagami idealny na rozpoczęcie wakacyjnego miesiąca. Mam nadzieję, że szparagi się Wam jeszcze nie znudziły ;). Tym razem bardzo włoski, pożywny i oczywiście smaczny. Przepis świetnie nadaje się na obiad albo kolację. Zapraszam na Calzone ze szparagami!"Składniki200 g mąki + 150 g17 g świeżych drożdży2/3 łyżeczki soliłyżka oliwy1/2 szklanki mleka1/2 szklanki gorącej wody200 g fety5 suszonych pomidorków w zalewie15 zielonych

Słodkie Przyjemności
Jabłkowy deser z malinami 136

owoce? Ja wprost kocham jabłka. I choć najbardziej lubię pieczone, to czasem na surowo również je przekąszę. Jabłka pasują do wszystkiego, do deserów - to oczywiste, ale również do obiadu, serów, kompotów czy sałatek. A Wy jak najczęściej wykorzystujecie dary polskiej ziemi? Może skusilibyście się na Jabłkowy deser z malinami?"Składniki na dwie porcje:maliny 300 gjogurt naturalny 200 mlduże jabłkoorzechy

Słodkie Przyjemności
Szarlotka na cynamonowym spodzie 202

Niektórzy nie wyobrażają sobie niedzielnego obiadu bez Szarlotki. Typowo jesienny wypiek w moim domu był częstym gościem, traf chciał, że również mój eM. - mimo, że może próbować wszystkich moich wypieków, zazwyczaj prosi o ten jeden, jego zdaniem najlepszy na świecie.. o upieczenie mu szarlotki. I choć nie byłabym sobą gdybym ciągle nie kombinowała, tak i zazwyczaj w nawet

Słodkie Przyjemności
Tatar ze śledzia 174

Impreza ze znajomymi? A może obiad rodzinny, na którym podajecie przystawki? W obu przypadkach tatar ze śledzia idealnie się nadaje. Przygotowałam go na Gwizdkę, dodając to co najbardziej mi odpowiadało. Niby nie jest zbyt popularny, a smak ma wyjątkowy, lekko kwaśny, z dodatkami staję się idealny jako zagryzka. Choć na blogu nie mam wielu wytrawnych przepisów, uznałam, że w czasie

Słodkie Przyjemności
Sernik cytrynowy 342

Przyjemnie jest siedzieć i czekać aż ktoś poda Ci obiad. Mogłabym się przyzwyczaić do tego -zazwyczaj to ja koczuję w kuchni. :) Mając tyle wolnego czasu, patrząc na eM usiłującego usmażyć rybę, mam chwilę na napisanie dla Was nowego wpisu. Ostatnio sporo mam tego wolnego czasu - pracując tylko co drugi weekend i chodząc na uczelnie raz ( w porywach do dwóch

Słodkie Przyjemności
Krem z koglu-moglu z truskawkami 139

importu, jednak nareszcie mogę bez ograniczeń zajadać się polskimi owocami. No może są pewne ograniczenia finansowe, ale wiecie o co chodzi! Dziś szybki weekendowy deser, idealny po sytym, rodzinnym obiedzie. Lekki, soczysty i mało słodki, choć głównym składnikiem jest kogiel mogiel. Koniecznie wypróbujcie przepis, bo na pewno nie pożałujecie!Składniki:4 żółtka50 g cukru200 g serka naturalnego250 g truskawekSposób przygotowania

Słodkie Przyjemności
Hulaj dusza! 147

przypadły do gustu. W sumie w ogóle mu się nie dziwie, nie od dziś wiadomo, że wszystko przychodzi łatwiej w parze. Spacery, wyjazdy czy gotowanie, nawet jeżeli jedna osoba obiad robi, a druga tylko  później po nim zmywa. Ważne, że wspólnie spędzają czas nie tylko przy posiłku, ale przy świetnej zabawie w kuchni.  Skoro tak świetnie się bawią

Słodkie Przyjemności
Poland Trip cz.1 - Kazimierz Dolny i Sandomierz 154

smaki) i Sandomierskie piwo. My skusiliśmy się na to drugie, ale o smaku Wam nie opowiem, bo jeszcze go nie skosztowaliśmy.Blogerzy polecają - Sandomierz : Kawiarnia/ Cukiernia przy SokolnickiegoPo zakończonym obiedzie wraz z eM ruszyliśmy w stronę Krakowa do którego dotarliśmy następnego dnia i o którym opowiem Wam w następnym odcinku

Słodkie Przyjemności
Poland Trip cz.3 - Moszna i Wrocław 195

historią wzbudzał we mnie lekki strach i podniecenie.  Samą wizytę w zamku rozpoczęliśmy dość późno, bo dopiero po godzinie 20, więc nawet nie mieliśmy ochoty na późny obiad czy kolację (szczególnie, że w Oświęcimiu w którym byliśmy kilka godzin wcześniej zostaliśmy obdarowani przez jedną z rodzin tradycyjnymi przysmakami regionu - wybaczcie za brak zdjęć, ale trochę nie wypadało pstrykać

Słodkie Przyjemności
Pizza żytnia z oscypkiem 182

Od czasu do czasu każdy z nas sobie na niż pozwala, w większych lub mniejszych porcjach. w naszym domu pizza na stole króluje dość często

Słodkie Przyjemności
Pyszna włoska zupa minestrone 204

Dzisiaj zapraszam na pyszną, sycącą i zdrową włoską zupę minestrone. Przygotowanie zupy zajmuje nie więcej niż godzinę. Moim zdaniem zupa ta jest doskonałą propozycją na prosty, szybki obiad, zarówno w ciepłe letnie dni, jak i w chłodniejszym czasie, gdyż doskonale rozgrzewa.Do przygotowania zupy użyłem:50 gram wędzonego boczku w plasterkach,150 gram zielonej fasolki szparagowej,3 łodyg selera naciowego

Wyprawy kulinarne
Roladki z piersi kurczaka z grzybami 161

obiad proponuję roladki z piersi kurczaka z grzybami. Danie proste i szybkie do wykonania. Mało pracy, a efekt wspaniały.Składniki:80 dag piersi z kurczaka25 dag grzybów1 cebula1 jajkopół łyżeczki mielonej papryki4 łyżki tartej bułki1 łyżka mlekaolejsółpieprzFilety kurczaka rozbijamy delikatnie tłuczkiem, najlepiej przez folię, oprószamy solą i pieprzem. Grzyby czyścimy i kroimy w plasterki, cebulę obieramy i kroimy w kostkę

Salonik smaków
Ajapsandali – smażone warzywa 249

Ajapsandali (czyt. adżapsandali) to narodowa, gruzińska potrawa przypominająca odrobinę nasze leczo czy prowansalską ratatouille. Jest to danie wegetariańskie, a w skrócie można powiedzieć, że są to

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania