Dawno nie robiłam nic z rybą w roli głównej. Planując obiady na ubiegły tydzień zajrzałam do książki "Gotuj sprytnie jak Jamie" i już wiedziałam, że muszę przygotować ten makaron. Prosty w wykonaniu, bardzo smaczny i w gruncie rzeczy zaskakujący w smaku. Jadłam ja, jadły i dzieci więc chyba warto spróbować...Penne w sosie carbonara z wedzona makrela320 g penne1 szalotka1
Dzieje kuchennej Wiewiórynaprawdę to cudowna przekąska lub po prostu danie recyklingowe. Jeśli macie trochę ugotowanych ziemniaków z obiadu, marchewkę z rosołu, oprócz tego z pieczenia ciasta zostały Wam białka, to możecie śmiało brać się za te krokiety. Ich smak można wzbogacić pokrojoną szynką, kawałkami pieczonej ryby (bo przecież wczoraj nie zjedliście całej...) i tak kombinujecie, kombinujecie a na talerzu
Dzieje kuchennej WiewióryNadzionko to rarytas dla wszystkich wyrafinowanych smakoszy. To idealna propozycja na obiad lub jako samodzielne danie. Taki samym nadzionkiem faszeruję udka.Składniki:1 kg łopatki1/2 kg wątróbki1 i 1/2 bułki1/2 szklanki bułki tartejmasło roślinne1 torebka kwaśnej śmietany7 jajeksólpieprzdużo natki pietruszkiMięso, wątróbkę i wcześniej namoczoną bułkę mielimy. Dodajemy bułkę tartą, masło roślinne, jajka, śmietanę, natkę pietruszki, sól, pieprz. Wąską blaszkę smarujemy
Salonik smakówZakręcony Widelec życzy Wam Wspaniałych Świąt, dużo radości w rodzinnym gronie, mnóstwo zdrowia, a także udanego Nowego Roku i wielu kulinarnych inspiracji!A jeśli nie macie pomysłu na świąteczny obiad to tutaj mała podpowiedź :)Składniki (na 4 porcje):pół gęsi pokrojone na 4 kawałki (lub np. 4 piersi lub 4 udka)3 ząbki czosnkusól, pieprz ziołowy2 łyżeczki majeranku2 łyżeczki tymianku1
Zakręcony Widelecjest uważana za jedną z najsmaczniejszych no i na pewno zdrowsza od typu długoziarnistego bądź parabolicznego. Danie potraktujcie jako szybką kolację bądź przy większej porcji może zastąpić obiad. Polecam i zapraszam do wypróbowania!Dla 1 osobyCzas przygotowania 15-20 minut Składniki:Ryż basmanti 100gOrzeszki ziemne garśćPor 6 cm kawałek Pół łyżeczki pasty tahiniSos sojowy do smakuOgórek zielonySos
Kuchnia PROzdrowotnaProsty i bardzo szybki pomysł na pyszne wigilijne śledzie – śledzie po sułtańsku. Podsunęła mi go Krysia G. z Co na obiad? Przepis tradycyjnie zmodyfikowałam po swojemu.Moje śledzie oprócz cebuli i rodzynek zawierają domowe powidła śliwkowe bez cukru oraz dodatek bardzo ostrego ketchupu Winiary chili ostry, doprawiłam je też szczyptą ziół prowansalskich Moim zdaniem te dodatki korzystnie wpływają na smak
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKaliakrawschód SłońcaCerkiew Katedralna Zaśnięcia Bogurodzicyogród botaniczny w Bałczykuogród botaniczny w Bałczykuogród botaniczny w Bałczykusałatka szopska koniecznie z rakiją suto zastawione stołykulki ziemniaczane oraz ciasto francuskie z białym seremtradycyjny bułgarski obiad: kurczak z ziemniakami i koperkiemmoje bułgarskie zakupy: wino, koniak, feta, pasta z papryki, miód z róży, dżem z figi, czarne oliwki oraz suszona paprykagarncarz przy pracyMiejscowa ludność ceramika z Trojanu
Bon Appetit Małgorzatyziołaitd. Ponownie wkładamy mini pizze do piekarnika i pieczemy około 15 minut, aż placuszki się usmażą a ser stopnieje. Te danie można wykonać jeśli pozostały nam placki ziemniaczane z obiadu i zwyczajnie je udekorować składnikami na pizze, albo zrobić na całej blaszy. Pycha :)mini pizze na plackach ziemniaczanych
Bon Appetit MałgorzatyIdealna propozycja na niedzielny, świąteczny obiad. Na przygotowanie tego dania potrzebujemy troszkę więcej czasu niż zwykle. Ale warto - danie robi wrażenie :)Składnik:1,5 kg schabu1 słoiczek chrzanu śmietankowego albo żurawinowego1 słoiczek żurawiny 30 dag szynki parmeńskiej (albo boczku)duża garść suszonej żurawinypęczek natki pietruszki sól pieprzSkładniki na sos:1 słoiczek chrzanu tartegodobrej jakości śmietana (u mnie
Bon Appetit Małgorzatypoczątku było risotto...później powstał pomysł by wypełnić nim papryki :-P później był gotowy obiad a na sam koniec brudne garnki i talerze ;)Składniki:2 szklanki ryżu na risottokieliszek białego wina ząbek czosnkuokoło 6-8 pieczarek1 duża papryka do risotto2 papryki do nadziewania20 dag szynki (można pominąć i zamienić na cukinię)1 szalotka szklanka zielonego groszku (najlepiej mrożonego, ewentualnie
Bon Appetit Małgorzatymoja publikacja Nie jest to prawdziwe sushi, bo nic tutaj nie jest surowe :-P Jest to jedynie wykorzystanie składników z poprzedniego obiadu. O dziwo dzięki wodorostom moje "sushi" smakuje jak sushi hihi. Możemy je zajadać tradycyjnie z marynowanym imbirem, wasabi i sosem sojowym.Składniki podstawowe:1 brokuł1 filet z kurczaka250 g ryżu do sushi (opcjonalnie zwykły biały, kleisty ryż
Bon Appetit MałgorzatyPomysł na szybki i pyszny deser ala sernik na zimno. Do tego deseru wykorzystałam kompot z wiśni, który został mi z niedzielnego obiadu. Ale można zastosować z sok z wiśni. Dzięki rodzynkom i skórce pomarańczowej miałam wrażenie, że jem sernik wiedeński ale w wersji na zimno :) Składniki na 3 porcje:3 małe serki homogenizowane o smaku waniliowym (można zakupić serki
Bon Appetit Małgorzatypomysłów na obiad robię naleśniki wytrawne. Dziś wzbogaciłam je pierwszy raz o orzechy włoskie. Pycha :)Składniki na naleśniki:150 g mąki 2 jajka 250 ml mleka szczypta soli woda mineralna lub zwykła wodałyżka oleju2 czubate łyżki płatków owsianychskładniki na farsz:2 piersi z kurczaka3 serki topione śmietankowe (kwadraty)pół porasól, pieprz10 dag mozzarelli albo żółtego sera4 orzechy włoskie łyżka płatków
Bon Appetit Małgorzatyniedawno odnalazłam na karcie od aparatu. Soczyste kolory sosu od razu sprawiły, ze stałam się głodna. Szkoda, że tak rzadko robię rybkę na obiad. Przy tej okazji zastanawiam się jakie inne suszone zioła stosujecie do ryb? Ja zastosowałam cytrynowy pieprz, cząber, gorczycę, estragon, koperek. A Wy?Składniki dla 2 osób:2 filety
Bon Appetit Małgorzatybuchty i je się głównie na słodko. W innych rejonach mówi się pampuchy i je się je z sosem mięsno-grzybowym i też takie ja zrobiłam, ponieważ nie toleruję obiadów na słodko ;) Przepis wzięłam z książki kucharskiej z 1989 roku "Ślaska kucharka doskonała" ...od uczty szlacheckiej do siemieniotki śląskiej. W książce tej są potrawy staropolskie. Od zakwasu na chleb
Bon Appetit Małgorzaty