przepis na obiad - 9000 przepisów (strona:264/600)

Makaron muszle ze szpinakiem, boczkiem i jajkiem 205

Danie powstało w wyniku szybkiego przeglądu szafki jedzeniowej i lodówki, no i braku pomysłu na obiad. składniki (na 3 osoby)15 - 16 muszli z makaronu250 g szpinaku100 g wędzonego boczku1 jajko120 ml śmietanyok 20 g sera typu parmezan, startego + trochę do posypania wierzchuew 2 łyżki twarożkusólpieprzpuszka pokrojonych pomidorów2 - 3 łyżki oliwy z oliwekprzygotowanieMakaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu

Stare Gary
Ziemniaki pieczone dwa razy 397

Baardzo dobre ziemniaki! Wygodny obiad jak brakuje pomysłu! Przepis wypatrzyłam na stronie I am a food blog, dotyczył co prawda malutkich młodych ziemniaków ale bez problemu dało się go zastosować do dużych.składniki (dla 3 osób)6 ziemniaków podobnej wielkości80 g boczku pokrojonego50 g żółtego sera (np chedar) startego 2 duże łyżki śmietany pęczek szczypiorkusólpieprzoliwaprzygotowanieZiemniaki umyć

Stare Gary
Schab 10 minutowy - domowa wędlina 269

stać przynajmniej 6 godzin.Po tym czasie wyjąć z zalewy, osuszyć  ręcznikiem papierowym.  Podawać cieniutko pokrojone jako wędlinę, można też pokroić grubsze plastry i podać z sosem na obiad. Smacznego

Stare Gary
Spaghetti z sosem chimichurri 175

nudne. Ale staram się pokazać jak wiele zastosowań ma ten niepozorny zielony sosik. Dzisiaj danie błyskawica. Spaghetti  z zielonym sosem chimichurri i małymi dodatkami. Taki obiad jest znakomity gdy nie mamy czasu na szykowanie czegoś więcej, lub gdy po prostu nam się nie chce.skladniki (na 3 porcje)200 g makaronu spaghetti2 - 3 duże

Stare Gary
Knedle ze szpinakiem 141

ziemniaków, a czasu zaoszczędzimy sporo. Muszę dodać, że o ile takie puree świetnie nadaje się na knedle czy kopytka, o tyle nigdy nie zastąpiłabym nim zwykłych ziemniaków do obiadu

Stare Gary
Sałatka z ciecierzycy - prosta i smaczna 1141

Ciecierzycę robię ostatnio bardzo często. Czasem jest po prostu  jarzynką do obiadu, czasem dodatkiem do sałatki. Tym razem sałatka z ciecierzycą w roli głównej. Delikatna i aromatyczna. Minimalna ilość składników, warto ją zrobić  - polecam !Przepis umieścił na  swojej stronie David Lebovitz składniki1 szklanka suchej ciecierzycy1 mała czerwona cebula lub 1 dymka3 łyżki ekstra

Stare Gary
Pasztet z cukinii 147

proporcji wychodzi spora porcjaMuszę przyznać , że najbardziej smakował mi ten cukiniowy pasztet drugiego dnia, odsmażony  w plastrach na złoto na maśle. I w tej formie był znakomitym składnikiem obiadu. Polecam!składniki3 cukinie + 1 dodatkowo ( ok 800 g)2 cebule 3 - 4 spore ząbki czosnku2 łyżki masła klarowanego lub oleju2 jajka  (dałam  3)5-8 łyżek bułki tartej5

Stare Gary
Pizza na ziemniaczanym spodzie 292

Zapewne nieraz zdarzyło się Wam, że po obiedzie zostało sporo ugotowanych ziemniaków, prawda?U mnie również się to zdarza, rzadko- bo ziemniaki jem sporadycznie, ale dzisiaj ich nadmiar wykorzystałam do pizzy, a konkretnie do spodu :)Ziemniaczany spód jest chrupiący z wierzchu, a miękki- ale zwarty- w środku i dosyć sztywny.Jeżeli chodzi o dodatki do pizzy, to komponujemy według własnych

Kraina Miodem Płynąca
Zupa migdałowa z ryżem na słodko 148

przypadkowo wpadła mi w ręce :)Szybko zabrałam się więc do pracy i na śniadanie zupa migdałowa pojawiła się na stole, ale śmiało można ją przygotować jako ciepła zupa na obiad czy nawet jako deser.Mleczna, słodka, syta, a jeżeli chodzi o smak, to z nóg nie powala, jednak warto spróbować, bo być może komuś z Was bardzo przypadnie do gustu

Kraina Miodem Płynąca
Udka z kurczaka po chińsku z surówką coleslaw 341

dzisiejszego obiadu najbardziej zadowolony jest mój P., bo nie dość, że jest mięso, to na dodatek w Jego ulubionej wersji- po chińsku :) Udka są bardzo miękkie i soczyste, aromatyczne, słodkie i lekko pikantne, a surówka... chyba nie muszę jej zachwalać, bo czy jest ktoś, kto nie lubi Coleslawa?Domowa wersja jest o wiele smaczniejsza i zdrowsza od kupnej

Kraina Miodem Płynąca
Zapiekane gnocchi w aromatycznym sosie pomidorowo-bazyliowym 177

Zapewne zdarza Wam się czasami nadmiar nieskonsumowanych ziemniaków po obiedzie i wtedy zadajecie sobie pytanie:'Co z nimi zrobić, i co zrobić...?! Hmmm... O tak, kopytka!!!' :)Dziś jednak zachęcam Was do przygotowania kopytek w zupełnie innej odsłonie- w aromatycznym sosie na bazie soku pomidorowego i dużej ilości świeżej bazylii i zapiekane w piekarniku.Danie proste, pospolite, a równocześnie wykwintne, nieprawdaż? :)Gnocchi

Kraina Miodem Płynąca
Serowo-bazyliowe placki z ugotowanych ziemniaków z sosem tzatziki 320

wiece co zrobić z zapasem ugotowanych ziemniaków po wczorajszym obiedzie?To może skorzystacie z mojej propozycji? :)Chrupiące placki ziemniaczane z dodatkiem sera i świeżej bazyli, u mnie w kształcie trójkątów, ale Wy możecie wyczarować każdy inny wzór, bo ciasto bardzo dobrze się formuje.Ja zaserwowałam je z sosem tzatziki.Świetna propozycja jako imprezowa przekąska i jak tylko nadaży się okazja

Kraina Miodem Płynąca
Kolorowy schab duszony 138

Jako, że od kilku dni zajadamy się warzywami, to ku uciesze mojego P. tym razem na obiad przygotowałam mięso- miękki i aromatyczny schab duszony z kolorowymi warzywami.Ot, to tylko zwykły schab- ktoś może pomyśleć- ale dodatek warzyw, a w szczególności ogórka kiszonego- którego nie możecie pominąć- sprawia, że danie jest wyjątkowo smaczne :)Polecam!2-3 porcje:* schab- 6 plastrów* cebula

Kraina Miodem Płynąca
Rozgrzewająca zupa grochowa- grochówka 112

Niestety jesień już weszła z butami w nasze życie i zamiast lodów i lekkich obiadów przyszła pora na rozgrzewający i bardziej treściwy jadłospis.Jednak wcale nie oznacza to, że trzeba zajadać się ociekającymi tłuszczem, zapychającymi żołądek i niezdrowymi daniami, oj nie!!!Jesienne menu zaczynam więc od- aromatycznej, sycącej i rozgrzewającej- zupy grochowej z dodatkiem wędzonego boczku (Wam również polecam).Pamiętajcie

Kraina Miodem Płynąca
Dorsz z folii w maśle czosnkowym 247

Dzisiaj proponuję Wam smaczny obiad z rybą w roli głównej, klasyka nadmorskich smażalni, czyli dorsz w maśle czosnkowym :)Tylko, że u mnie nie w wersji smażonej, a dużo zdrowszej- duszonej w folii.Polecam zamarynować rybę wcześniej, wtedy mięso jest jeszcze bardziej aromatyczne i nieprzesuszone.Polecam, ryba (czy to dorsz, pstrąg, halibut a nawet i łosoś) przyrządzona w ten sposób jest naprawdę

Kraina Miodem Płynąca

Proponowane wyszukiwania