Makaron z łososiem i szpinakiem to eleganckie, wytworne danie, które może stanowić codzienny obiad, jak również np. romantyczną kolacje. Ten pozorny "bałagan" na talerzu stanowi pyszną potrawę składającą się z delikatnej, wyjątkowo smacznej ryby, bogatego w składniki odżywcze szpinaku oraz charakterystycznego w smaku sera Blue. Całość świetnie się ze sobą komponuje tworząc pożywne, ciekawe i smakowite danie. Makaron z Łososiem
Słodka StronaKurczak w cieście naleśnikowym to idealna przekąska, przystawka, a nawet element obiadu. Kurczak w tej postaci smakuje wyśmienicie, a ponadto efektownie wygląda.Kurczak w Cieście Naleśnikowym - Składniki: 2 piersi z kurczakavegetapieprzczosnek w proszkuciasto:szklanka mąki1/2 szklanki mleka1/4 szklanki wodyjajkoszczypta soliszczypta pieprzułyżka olejułyżeczka octuKurczak w Cieście Naleśnikowym - Sposób przygotowania:Kurczaka kroimy w dość dużą kostkę.Mięso "smarujemy" niewielką ilością vegety, czosnku
Słodka StronaKotlety mielone w sosie koperkowym to smakowita alternatywa dla tradycyjnych kotlecików podawanych "solo". Sos koperkowy charakteryzuje się delikatnością, lekkością oraz aromatycznym, charakterystycznym smakiem. Stanowi on
Słodka StronaShoarma to danie charakterystyczne dla kuchni Bliskiego Wschodu. Arabska potrawa składa się z drobno pokrojonych kawałków mięsa smażonych na patelni - w oryginale opiekane na obrotowym rożnie
Słodka StronaPierogi z pieczarkami to smaczna alternatywa dla tradycyjnych pierogów z grzybami leśnymi. Pierożki są idealną propozycją na codzienny obiad, a nawet wigilię. Ich smak jest niezwykły i z pewnością niejednej osobie przypadnie do gustu. Pierogi z Pieczarkami - Składniki: ciasto: 600 g mąki 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oleju szczypta soli farsz: 500 g pieczarek duża cebula przyprawy
Słodka Stronacudowny kolor daje im dodatek szpinaku, który oprócz wspaniałej barwy nadaje kopytkom również unikalny smak. Jest to doskonała propozycja na wigilijny stół, choć równie dobrze nadają się na obiad w każdy inny dzień. Polecamy!Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera glutenIlość porcji: 6Składniki:8 brykietów mrożonego szpinaku0,5kg ziemniaków250g mąki pszennej1 jajkoSólZiemniaki obieramy, myjemy i wkładamy do wrzącej osolonej wody
Kolizje Smakówdzisiaj trochę z innej beczki. Sycące i naprawdę bardzo smaczne kotleciki. Ostatnio mam fazę na kaszę kuskus, posmakowała mi bardzo, ale miałam dość jedzenia, jej jako dodatek do obiadu. Pomyślałam, że zapewne można bez problemu używać jej do przyrządzenia kotlecików. Jednak kiedy zaczęłam sprawdzać przepisy na takie rarytasy to wszędzie byłą wersja smażona, co mi nie bardzo podchodzi. Stwierdziłam
Moje pyszne gotowanieIdealne na obiad :) Składniki: (z porcji wyszło mi 13 bułeczek) 3 kubki mąki 20g drożdży szklanka letniego mleka łyżeczka cukru półtora łyżeczki soli jajko 2 łyżki oleju Dodatkowo: 7 parówek 13 plasterków wędzonego boczku garść lub dwie ziół prowansalskich 2 łyżki oleju Wykonanie: Mąkę przesiać do dużej misi. Do mniejszego pojemniczka dać 3-4 łyżki mąki, pokruszyć drożdże, dać łyżeczkę
Moje pyszne gotowanieJeśli nie macie czasu na zrobienie obiadu, a lubicie dania mączne to polecam zrobić te właśnie kluseczki. Są one uwielbiane przez dzieci. Doskonale smakują z bułką tartą smażoną z masłem, z cukrem czy jeśli ktoś lubi z cynamonem.Składniki:2 szklanki mąki pszennej2 jajka1/2 szklanki mlekaszczypta soliSposób przyrządzenia:Z mąki, jajek, mleka i soli wyrabiamy mieszając łyżką ciasto. Będzie
upichcicZostało Wam sporo ziemniaków z obiadu? Najlepiej zrobić z nich smaczne kopytka. Ziemniaki wystarczy przepuścić przez praskę, dodać jajko, mąkę i danie praktycznie gotowe!Składniki:1 kg ziemniaków300 g mąki pszennej1 jajkoSposób przyrządzenia:Wszystkie składniki mieszamy w misce, następnie kiedy ciasto już nie będzie lepiło się do rąk, wyciągamy je na stolnicę. Ucinamy sobie po kawałku ciasta, formujemy wałeczki, lekko
upichcicplacki. I te ostatnie właśnie umieściłam poniżej, gdyż są równie smaczną alternatywą dla placków ziemniaczanych. Naprawdę warto wykorzystywać to sezonowe warzywo, bo można za małe pieniądze przygotować pyszny obiad. Polecam wszystkim, którzy cenią sobie bogactwo warzyw na talerzu.Składniki:1 średniej wielkości cukinia3-4 łyżki mąki pszennej3-4 łyżki mąki razowej2 jajkasól, pieprzolej rzepakowy do smażeniaSposób przyrządzenia:Cukinię obieramy
upichcicfarszu układamy pokrojoną w kostkę fetę.Całość zapiekamy ok pół godziny w 180 stopniach. Na 5-10 minut przed końcem pieczenia ścieramy żółty ser.Wskazówki:Z dwóch cukinii mamy obiad dla 2-3 osób. Można cukinię schować do lodówki, przykryć folią aluminiową i odgrzać na następny dzień. Danie jest jeszcze lepsze
upichcicTaką pizzę można zjeść na obiad albo przygotować ją na spotkanie ze znajomymi, dzieląc na mniejsze kawałki "do ręki" jako przekąska. Łatwa i szybka w wykonaniu, a do tego bardzo smaczna.Składniki:opakowanie ciasta francuskiego2-3 pomidory2 kule mozzarelliświeża bazylia, sól, pieprzSposób przyrządzenia:Rozwijamy ciasto francuskie i delikatnie zawijamy końce, żeby nie wypłynął ser kiedy się rozpuści. Na cieście
upichcicczosnek oraz paprykę drobno kroimy i smażymy na odrobinie oliwy, dodajemy troszkę wina, a gdy odparuje dodajemy śmietanę i czekamy aż sos się zagotuje. Przyprawiamy solą, pieprzem.Idealna potrawa na obiad lub romantyczną kolację dla 2 osób.Smacznego
upichcicminutach aż sam spuści powietrze, mięso z kapustą w tym czasie jeszcze "dochodzi" kapustę z szybkowara wyjąć cedzakiem na talerz, ułożyć na niej porcje indyka - smaczny, szybki, syty obiad a mięso indyka z szybkowara nie jest suche..................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię