Walentynki kojarzą się z sercem, prawda? A najlepsze serce w kuchni to...serduszko drobiowe ;) Zatem z okazji serduszkowego święta czyli Walentynek, wczoraj na obiad były serduszka w sosie śmietanowym :) Składniki:pół kilograma serduszek,3 marchewki,2 pietruszki,ćwierć średniego selera,pół małego pora,100 ml. gęstej kwaśnej śmietany,sól, pieprz, 6-7 ziaren ziela angielskiego,2 większe
Codzienna kuchnia niecodziennaZapraszam na piersi z kurczaka zawijane z mieszanką ziół "Bruschetta" i parmezanem.Skończyło mi się trochę przypraw, więc ruszyłam do ulubionego sklepu, który w przyprawy jest
Codzienna kuchnia niecodziennaSchab lub mięso z szynki nie musi być suche. I nie trzeba podawać go tylko w postaci naszych tradycyjnych polskich schabowych. Chcę Was namówić
Codzienna kuchnia niecodziennamamy i co choć trochę ucieszy oko i podniebienie. Co powiecie na warzywa z jajkiem i szynką w galarecie?Do przygotowania galaretki wykorzystałam...rosół z kaczki, pozostały z obiadu. Można jednak użyć tradycyjnego, z kurczaka lub wołowiny. Żeby odtłuścić wywar, wstawiam go do lodówki do schłodzenia. Wtedy na powierzchni zbierze się nadmiar tłuszczu, który łatwo można zebrać. Składniki galarety
Codzienna kuchnia niecodziennaKiedyś, kiedy byłam dzieckiem, w moim rodzinnym domu często jadało się kaczkę. Najczęściej była nadziewana jabłkami, jabłkami z rodzynkami lub farszem wątróbkowym. Zawsze była pachnąca i
Codzienna kuchnia niecodziennapołączenie niezwykłe. Takie tarteletki nie wymagają wielkiego talentu czy umiejętności. Mogą jednak być elegancką przystawką (jeśli zrobimy je w małych foremkach) lub sycącym samodzielnym daniem, które podamy na proszony obiad lub kolację.Ciasto:200 g mąki,pół kostki masła,1 białko,sól na czubku noża, szczypta cukru.Masło powinno mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiać do miski. Dodać masło, białko
Codzienna kuchnia niecodziennaBabcia Zu (jak Ją po cichu nazywamy między sobą ), to wyjątkowa kobieta. Ma już "troszkę" lat, ale mimo to jest niesamowicie energiczną kobietą. Jej rówieśnice
Codzienna kuchnia niecodziennaBardzo prosta i szybka zupa, o zaskakującym smaku i aromacie. Na randkę jej nie polecam, ze zrozumiałych względów ;) Jednak na obiad, podana z pszennymi grzankami ze zrumienionym serem jest wyśmienita.Inspiracją był dla mnie przepis z książki "Kuchnia polska" Elżbiety Adamskiej.Składniki:ok. półtora litra rosołu lub wywaru mięsno-warzywnego,10-12 sporych ząbków czosnku,3 łyżki masła,mielony biały
Codzienna kuchnia niecodziennaCzasami zostaje nam z obiadu kasza lub ryż. Szkoda wyrzucić, a "na sucho" nikt nie chce zjeść. W takim przypadku można przygotować kotleciki. Są smaczne i sycące, mogą stanowić samodzielne danie. Wystarczy przygotować do nich ulubiony dip i mamy oryginalny posiłek.Składniki:około 4 kubków ugotowanej, sypkiej kaszy (mniej więcej tyle mi jej zostało, pisząc "kubek" mam na myśli taki
Codzienna kuchnia niecodziennazamieszczę relację wraz ze zdjęciami, to sami zobaczycie jak się fantastycznie bawiłyśmy :)A tymczasem mam dla Was kolejną propozycję wykorzystania tego, co nam zostało w lodówce z poprzedniego obiadu, czyli ziemniaków. Prosta i tania tarta z farszem ziemniaczanym z dodatkiem boczku lub kiełbasy. Bardzo często "znajdujemy" podsuszone wędliny w najdalszym kącie lodówki. Szkoda wyrzucić, a nie za bardzo wiadomo
Codzienna kuchnia niecodziennapapryki, a jesień pod postacią grzybków suszonych. Zeszłorocznych, ale jakże aromatycznych. Można użyć świeżych, ale te nie zawsze są pod ręką.Na pierwsze jesienne dni taki obiad pasuje idealnie.Składniki masy mięsnej:pół kg. mięsa mielonego (ja użyłam karkówki),3 łyżki zimnej wody,2 łyżki bułki tartej,1 jajko,1 średni pomidor - obrany ze skóry i posiekany
Codzienna kuchnia niecodziennaSezon na gruszki w pełni. A że są to moje ulubione owoce, to zajadam się nimi na różne sposoby. Do mięsa również pasują, gdyż
Codzienna kuchnia niecodziennaobiad miała być lasagna. Ale źle coś przeczytałam i okazało się że w pudełku mam cannelloni, a nie płaty lasagni. No i zamiast przekładać, trzeba było faszerować. Tak to jest, jak się zgaduje, zamiast czytać :D Danie wyszło jednak wspaniale. Smak i zapach...mmm.... Tego trzeba spróbować :)Składniki:cannelloni,pół kg mięsa mielonego (własnoręcznie zmielonego, użyłam szynki
Codzienna kuchnia niecodziennaPamiętacie tarteletki z kruchego piwnego ciasta z owocami? Ciasto bazowe wykorzystałam tym razem do pieczonych pierożków ze szpinakiem. Wyszło niesamowicie smacznie. Można takie pierogi przygotować na obiad lub ciepłą kolację, na zimno też są pyszne. Nadzienie można przygotować takie, jakie lubicie. Ja wykorzystałam szpinak - mój ukochany, który mogłabym jeść codziennie i pod każda postacią ;)Składniki ciasta piwnego:2 szklanki
Codzienna kuchnia niecodziennaupodobania odnośnie ilości majonezu czy ilości czosnku. Ja lubię sałatkę pikantniejszą, mój mąż delikatniejszą :) wybieramy kompromis lub - w drodze dobrego humoru - przygotowuję dwie wersję ;) Jeśli zostaną Wam ziemniaki z obiadu - wykorzystajcie je do zrobienia tej sałatki. Zamiast szczypioru, można do niej dodać drobno posiekaną cebulkę, też będzie pysznie :)Tę sałatkę jadłam pierwszy raz, kiedy byłam nastolatką, a było
Codzienna kuchnia niecodzienna