minut smażymy warzywa a następnie przekładamy je do naczynia na karkówkę. Pieczemy w piekarniku przez 60 minut w temp. 180 st. C. Podajemy jako obiad np. z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką wielowarzywną (w wersjiz olejem) lub inną ulubioną.Równie dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno, np. do kanapki.Polecamy bardzo gorąco!Smacznego
Maminek kulinarnyspotykali się, to tu toczyły się najważniejsze rozmowy.Odżywały wspomnienia.Dbało się o jego wygląd - zawsze był obrus i kwiaty.Posiłki musiały mieć odpowiednią oprawę i to nie tylko obiady, ale także wspólne herbatki i desery.Wszystko to z domu rodzinnego przeniosłam do własnego i nie wyobrażam sobie, aby mogło być inaczej. Herbatka z kubeczka
Maminek kulinarnyProsty i szybki obiad.Wystarczy jeden filet z kurczaka, kilka suszonych pomidorów, 2 ząbki czosnku, garść pestek z dyni, przyprawa kebab-gyros, delikat do
Maminek kulinarnyDzisiaj nie tłuczemy kotletów schabowych popularnym tłuczkiem do mięsa.Zrobimy to ciszej.Wystarczy kilka plastrów schabu, 2-3 ząbki czosnku, 250 ml słodkiej śmietany 12
Maminek kulinarnyMarynowane buraczki są rewelacyjnym dodatkiem do mięs, zarówno wędlin, jak i obiadów.Wybieramy najmniejsze buraczki.Gotujemy ok. 30 minut.Obieramy ze skórki. Na ok. 2 kg buraczków potrzebna nam będzie jedna pokrojona w plasterki cebula. Przygotowujemy zalewę octową.Jedna porcja to:-3 szklanki wody-0,5 szklanki octu-1 łyżka soli-5 łyżek cukru-2 ząbki czosnku
Maminek kulinarnyPomidorowa z ryżem i ziemniakami a na dodatek ugotowana na żeberkach to naszapropozycja na obiad.Żeberka możemy wcześniej zapeklować, ale nie musimy.Jednak peklowane nadają zupie zupełnie innego smaku.Kilka żeberek delikatnie posypujemy solą peklową i pokrojonym drobno czosnkiem.Pozostawiamy na ok. 2 godziny.Torebkę ryżu gotujemy osobno.Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy 2,5 litra wody.Wkładamy
Maminek kulinarnyŚledzik do obiadu, ale również na wigilijny stół.Kilka marynowanych płatów śledziowych obieramy ze skórki i dzielimy na kawałki.Cebulę kroimy w kostkę. Na półmisek wlewamy odrobinę oleju, posypujemy pieprzem i cebulką.Układamy na tym warstwę śledzia i ....posypujemy pieprzem i cebulką.Całość zalewamy olejem i dekorujemy szczypiorkiem.Znakomicie smakuje z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.Smacznego
Maminek kulinarnyDzisiaj ryż w innym wydaniu.Zrobimy placki ryżowe a do nich dodamy troszkę mięska i dużo warzyw.Polejemy sosikiem i obiad jak marzenie.Potrzebne składniki:-torebka ryżu 100 g-filet z kurczaka-2 jajka-2 łyżki mąki-2 łyżki jogurtu naturalnego-odrobina sody oczyszczonej-przyprawy (delikat do mięs, kebab-gyros, warzywko, pieprz)-warzywa (pomidor, ogórek, papryka, cebula, kapusta pekińska) Ryż gotujemy
Maminek kulinarnyDziś na obiad nostalgiczne danie barowe-krupniok, czy jak kto woli kaszanka z jajeczkiem.Składników jest niewiele:-krupnioki-cebula-jajka-pieprz-sól Krupnioki pozbawiamy osłonek i dzielimy na kawałki.Cebulę kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju, na którym zeszklimy cebulę.Dokładamy pokrojone krupnioki i wszystko razem przesmażamy. Wbijamy jajka, pieprzymy
Maminek kulinarnyJedno danie na obiad, czyli kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach.Potrzebujemy:-3-4 żeberka mięsne-0,5 kg kiszonej kapusty-liść laurowy-ziele angielskie-majeranek-warzywko lub sól i cukier do smaku Do garnka wlewamy ok. 2,5 l zimnej wody.Wrzucamy kilka ziaren ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe i wkładamy żeberka.Zagotowujemy, zbieramy "szum
Maminek kulinarnyzdejmujemy z patelni na półmisek i układamy na niej łososia. Dekorujemy, aby na stole ładnie się prezentował ( wersja na stół wigilijny ) lub... ... możemy podać na obiad z pieczonymi ziemniaczkami i zimową surówką.Smacznego
Maminek kulinarnynagrzanego do temperatury 160 st. C z termoobiegiemna ok. 50-60 minut. Tak upieczonego kurczaka możemy jeść na ciepło lub na zimno. Możemy podać jako obiad z ziemniakami i dowolną surówką.Smacznego
Maminek kulinarnypojawi się sosik dodajemy kapustęa następnie paprykę i kalafior.Przyprawiamy wszystko do smaku, zmniejszamy ogień i podsmażamy.W międzyczasie gotujemy ryż lub makaron i dodajemy go na patelnię.Mieszamy i obiad gotowy.Smacznego
Maminek kulinarnyKolejna prosta surówka do obiadu, wzbogacona ziarnami słonecznika.Składniki:-kilka marchewek-kawałek pora-łyżka lub dwie ziaren słonecznika-majonez-sól lub przyprawa warzywnaMarchewkę tarkujemy na grubych oczkach.Pora kroimy w drobne paseczki.Dosypujemy ziarna słonecznika.Dodajemy łyżkę lub dwie majonezu i doprawiamy do smaku. Warto przygotować wcześniej, aby marchewka zmiękła.Można podać w wydrążonym jabłku.Smacznego
Maminek kulinarnyKalafior w cieście jest propozycją na zastąpienie ziemniaków w obiedzie. Składniki:-kalafior-2 szklanki mąki pszennej-2 szklanki lodowatej wody-2 jajka-sól-przyprawa warzywna-olej do smażenia Do wrzącej, dobrze osolonej wody (można dodać przyprawę warzywną) wkładamy kalafiori sparzamy przez 5-7 minut. Wyjmujemy i odsączamy.Dzielimy na "różyczki". Ciasto
Maminek kulinarny