przepis na obiad - 9000 przepisów (strona:275/600)

Zupa po meksykańsku 236

pieprzem. Gotowałam kolejne ok. 30 minut na wolnym ogniu. Najlepiej smakuje jak gotuje się zupę wieczorem, na noc wstawi do lodówki i następnego dnia podaje na gorąco, na obiad

NA MOIM TALERZU
Placki ziemniaczane 152

Czasami, gdy mam mało składników w lodówce na obiad, robię placki ziemniaczane. Kiedyś tarłam ziemniaki ręcznie, później wykorzystywałam sokowirówkę, teraz wrzucam ziemniaki do robota kuchennego. Uwielbiam je ze śmietaną i przyprawą do zup, cieplutkie i chrupiące.Czasami podaję je z sosem i sałatką.  Polecam!Składniki:1 kg ziemniaków,cebula, jajko, sól,pieprz,olej do smażeniaSurowe, obrane ziemniaki ścieram

NA MOIM TALERZU
Makaron w sosie pomidorowym ala spaghetti 170

skupić się na pisaniu bloga. Po przeprowadzce w nowej kuchni mam zamiar próbować nowych potraw i wreszcie ugotować dania z przepisów od mojej mamy. A teraz taki szybki obiad makaron ala spaghetti. Pyszny!Składniki: makaron spaghettimięso mielonepieczarkicebulapomidory w puszce sos/przecier pomidorowy w kartonieserek topionyprzyprawy (pieprz, sól, vegeta, bazylia, oregano, przyprawa do mięs) Cebulę kroję w kostkę smażę na bardzo

NA MOIM TALERZU
Placek po węgiersku 1681

Placek po węgiersku, czyli duży placek ziemniaczany z gulaszem. Pierwszy raz jadłam to danie w drodze do Anglii, w zajeździe, było bardzo smaczne, dlatego zapamiętałam składniki

NA MOIM TALERZU
Roladki z szynki 203

Jeśli komuś znudziły się schabowe a nie może się obejść bez smażonego mięsa to polecam roladki z szynki. Nadziewane pieczarkami i cukinią, podajemy na obiad lub do chleba. Składniki:500 g szynki wieprzowej2 cebule2-3 ząbki czosnkumała cukiniakilka pieczarekmąka bułka tartajajkoolej sól, pieprz, majeranek, rozmarynCebule, czosnek i cukinie obieramy, szatkujemy i podsmażamy na odrobinie oleju. Doprawiamy do smaku

prawdziwe jedzenie
Złociste kotlety rybne z koperkiem 241

Piątek to dzień, w którym nie jem mięsa. Zazwyczaj na obiad smażę rybkę. Jednak lubię czasem tą zwykłą rybkę zamienić na pyszne złociste kotlety rybne z koperkiem, które są świetną alternatywą i do tego wszystkim smakują! A i na pewno dzieci nie pogardzą "domowymi paluszkami rybnymi" :-) Składniki:Dwa średniej wielkości filety z białej ryby (ja użyłam Solę, ale może

Anielska Kuchnia Ani
Zupa pieczarkowa, smaczna, tania, zdrowa 149

Prawdopodobnie w każdym domu jest raz na jakiś czas przeprowadzona taka rozmowa pt. co chcecie jutro na obiad? Nieprawdaż? Osoba gotująca w domu, bo przecież niekoniecznie musi to być mama, zadaje pytanie swojej gawiedzi „jaką zupę mam jutro ugotować?”. A przecież chodzi o to, że czasem to już nam pomysłów...Zupa pieczarkowa, smaczna, tania, zdrowa is a post

Nie Bo Piekło
Kotleciki z kaszy jaglanej 178

smakują na ciepło, jak i na zimno. Dobrze komponuj się ze wszelkiego rodzaju sosami np. z hummusem, chutney z mango, sosem pomidorowym, czy chrzanowym. Mogą służyć jako przekąska, część obiadu, czy składnik wegańskich burgerów. Warto eksperymentować! Smacznego

Food Square
Pieczony pstrąg z muślinowym sosem oraz zielona sałatka ze szparagów i fasolki z pistacjowo-szałwiowym pesto 126

Dziś prezentuję obiad dla prawdziwych smakoszy. Upieczemy filety pstrąga łososiowego, skropione uprzednio sokiem z pomarańczy i podamy je z delikatnym sosem muślinowym. Towarzyszyć im będzie przepyszna sałatka z zielonych szparagów i fasoli szparagowej oblana wyśmienitym pesto z pistacji i liści szałwii. Zapraszam na ucztę!Składniki:4 filety z pstrąga łososiowegosok z połówki pomarańczyoliwa z oliwekłyżka świeżej szałwii, posiekanejświeżo mielony pieprzsól

Food Square
Trottole ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i mozzarellą 172

Szukając pomysłu na szybki obiad, wpadłem na paczkę kolorowego makaronu trottole, który zalegał w szafce już od jakiegoś czasu. Od razu wtedy pomyślałem, że będzie pysznie jeśli dodam do niego suszone pomidory, liście szpinaku i mozzarellę. Akurat wszystko miałem pod ręką, więc myśl wcieliłem w życie. Oczywiście wyszło pysznie. ;)Składniki (na 4 porcje):500 g trottole tricolore

Food Square
Ravioli z grzybami i ricottą 162

Grzybowy sezon trwa w najlepsze, czas więc ten fakt dobrze wykorzystać! Dzisiaj na obiad przygotowałem przepyszne ravioli z grzybowym farszem z dodatkiem ricotty i zielonej pietruszki. Do tego masło pachnące rozmarynem i parmezan. Jest pysznie! Gorąco polecam. :)Składniki na farsz:500 g grzybów (idealnie sprawdzą się borowiki, prawdziwki, czy kurki)250 g ricotty50 g parmezanu1 cebula3 ząbki czosnkułyżeczka świeżego rozmarynu2

Food Square
Sałatka wielowarzywna 198

smaku warzywkiem oraz niewielka ilością majonezu.   Wszystko dokładnie mieszamy i gotowe.   Z tych samych składników możemy przygotować troszkę inną wersję, już nie jakododatek do obiadu a np. jako odrębną potrawę na śniadanie lub kolację.Wystarczy dodać pokrojone ugotowane jajka.Smacznego

Maminek kulinarny
Tortellini 156

Dziś na obiad coś prostego, szybkiego i pysznego, czyli tortellini w naszym wydaniu.Niewiele nam potrzeba, bo tylko:-2 opakowania tortellini-1 groszek konserwowy-1 śmietana słodka 500 ml-20 dkg chudej wędliny-1 opakowanie tartego twardego sera żółtego-warzywko   Do gotującej się wody wsypujemy warzywko i suche tortellini.Kiedy wypłyną zmniejszamy ogień i gotujemy 15 minut.Zlewamy wodę

Maminek kulinarny
Faworki z piersi kurczaka 211

   Dziś trochę inne wydanie kotleta z piersi kurczaka na niedzielny obiad.Zrobimy sobie faworki. Zawsze to jakieś urozmaicenie na talerzu.Składniki, to:-oczywiście pierś z

Maminek kulinarny
Karczek w warzywach 186

minut smażymy warzywa a następnie przekładamy je do naczynia na karkówkę.   Pieczemy w piekarniku przez 60 minut w temp. 180 st. C.   Podajemy jako obiad np. z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką wielowarzywną (w wersjiz olejem) lub inną ulubioną.Równie dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno, np. do kanapki.Polecamy bardzo gorąco!Smacznego

Maminek kulinarny