przepis na obiad - 9000 przepisów (strona:249/600)

Vol-au-vent z pieczarkami brunatnymi 206

jedną rzecz. Dodatek do pieczarek wina Marsala, to nie jest żadna moja ekstrawagancja. Pieczarki wprost je „uwielbiają”, odwdzięczając się za to niezwykłym bogactwem smaku. Przystawka, kolacja, czy dodatek do obiadu, to już pozostawiam Wam do wyboru. Smacznego.  Wydrukuj przepisThe post Vol-au-vent z pieczarkami brunatnymi appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Kwaśnica 185

ogniu minimum 1,5 godziny. Na koniec doprawiamy, w miarę potrzeby, solą i pieprzem. Dodajemy majeranek i  ugotowane ziemniaki- mieszamy. W okresie przedświątecznym mało jest czasu na przygotowanie pożywnego obiadu. Kwaśnica w wersji mięsnej, to proste i pyszne danie. Z dodatkiem kromki razowca, czy innego pieczywa będzie pełnowartościowym posiłkiem. Przygotowana na wywarze z łbów rybich znajdzie swoje miejsce na wigilijnym

mojewypiekiinietylko
Pierogi ze słodką kapustą i grzybami 250

cedzakową. Jeżeli zostanie farsz wykorzystuję go do krokietów.Pierogi ze słodką kapustą i grzybami goszczą na moim stole nie tylko w okresie świątecznym. Ugotowane i okraszone cebulką podane na obiad lub, najbardziej przeze mnie lubiane, odsmażone na rumiano, i do tego kubek czerwonego barszczu. W okresie sylwestrowym, między zakąskami i przystawkami znajdzie się zapewne wielu amatorów pierogów ze słodką kapustą

mojewypiekiinietylko
Zrazy z marynowanej w winie wołowiny z boczkiem i śliwkami 251

Dzisiaj kolejna propozycja jak wykorzystać wołowinę marynowaną w winnej zalewie, czyli zrazy. Tym razem dodałam do nich tylko parzony wędzony boczek i

Codzienna kuchnia niecodzienna
Konrad Gaca "Kuchnia Fit" - recenzja książki 279

książkę Konrada Gacy "Kuchnia Fit" i przez najbliższy czas zadbam o lekką strawę dla swego organizmu.Konrad Gaca w swojej książce prezentuje bardzo ciekawe, a jednocześnie nieskomplikowane przepisy na śniadania, obiady i kolacje. W każdym z przepisów na próżno szukać zmyślnych składników, których zakup niejednokrotnie wiąże się z maratonem po wielu sklepach. Do przygotowania dań z książki, wystarczy jeden wypad

kolorowotorcikowo
Czerwony barszczyk na mięsnym wywarze 204

zakryła buraczki, dodać grzyby, pieprz, czosnek. Ugotować do miękkości. Najczęściej robię to w szybkowarze. Ugotowane buraczki odcedzić, odłożyć na bok (można zetrzeć i zjeść do obiadu), a do wywaru buraczanego dolać wywar mięsny, zagotować. Dodać kwas z buraków ( ilość zależy od jego kwaśności i naszego smaku), podgrzać, ale już nie gotować. Doprawić, jeżeli trzeba, solą, pieprzem i odrobiną cukru

Stare Gary
SMAKI DZIECIŃSTWA – MAKARON Z SEREM 322

Dziś kolejny smak dzieciństwa – MAKARON Z SEREM.Danie, które przyrządzała babcia i mama, najczęściej na piątkowy obiad.Makaron ( najczęściej takie ozdobne , falowane wstążki – Mafaldine corte ) z

Ostra na Słodko
Polędwiczki w sezamie 176

świątecznej krzątaninie w kuchni przyszła pora na odpoczynek. A ponieważ jeść trzeba, a i przygotować też, to ja śpieszę z propozycją obiadu, który robi się sam. Mój udział faktycznie ograniczony był tu do minimum i to jest to co lubię. Takie danie cenię sobie szczególnie wtedy gdy ogarnia mnie lenistwo. Za oknem mróz i jedyne o czym teraz marzę

Przysmaki Karolki
Pierś z indyka w doskonałej marynacie z suszonymi pomodorami 198

Polecam doskonałe danie,  które możemy wykorzystać na obiad lub jako gorącą przystawkę. Indyk w marynacie, pieczony z suszonymi śliwkami, podany z brzoskwiniami smakuje wyśmienicie.SKŁADNIKI 1,5 kg filetu z indyka3 jajka3 łyżki maki ziemniaczanej3 ząbki czosnkumajeranek1 łyżka sosu sojowegopół  łyżki majerankupół łyżki słodkiej paprykipół łyżeczki soli pół łyżeczki pieprzusłoiczek suszonych pomidorówpuszka brzoskwiń2 łyżki olejuWYKONANIERobimy marynatę

W kuchennym oknie Ewy
Sos śmietanowo-grzybowy, czyli wspomnienie jesieni z Nasza Chata :-) 225

Zima już się zaczęła, oknem mróz a ja podczas obiadu miałam okazję powspominać tegoroczną ciepłą, kolorową jesień. :-) Sos z podgrzybkami Nasza Chata wyszedł pyszny, właściwie taki sam jak z grzybów, które zamroziłam jesienią. Grzyby zamknięte w słoiku w formie sporych kawałków są już doprawione i naprawdę bardzo smaczne. Postanowiłam dodać cebulę, bo w moich przepisach zawsze jest jej więcej niż

Szefowa kuchni
Zielona zupa z pieczoną gęsią 204

Dziś dzień makaronu więc nawiążę do tematu, choć na dobry makaron zawsze jest odpowiednia pora :).Szybka, pyszna zupa z pieczoną gęsią. Całą gęś można upiec na obiad a zupę przygotować z tego, co nam zostanie z wielkiego ptaka.   Czas przygotowania: 15 minutPorcje: 4   Składniki:125 g makaronu Czaniecki w kształcie ryżu,1 l bulionu

SzczyptaSmaQ
KREMOWA GRECJA W PIEKARNIKU 168

Szukacie przepisu na szybki, smaczny i bardzo aromatyczny obiad? Zapiekane papryki z Serkiem Tapas i oliwkami Wam to zapewnią i przeniosą do słonecznej Grecji. W domu zapachnie tak, że nie będziecie chcieli otwierać okien, by nie stracić tego zniewalającego aromatu. W mgnieniu oka przenosimy się do świata aromatów, smaków i kolorów. Budzą się w nas Greckie korzenie... Lekko i apetycznie

Wypisz Wymaluj
Warzywa w roli głównej 225

czyli dania główne z warzyw i dodatki warzywne do obiadu. Bakłażany faszerowane mięsemMakaron z sosem a'la ratatouillePieczone bakłażany z tzatzikiPieczone pomidory z ProwansjiPlacki z pomidorów z SantoriniGemistaBriami, pieczone warzywaPlacki z cukinii i fetySaksuka, gulasz z TurcjiGulasz z bobu z szynką SerranoPaella z warzywamiZiemniaki z zielonym sosemPilaw ze szparagami i bobemMarchewka duszona w oliwieFasulye pilaki, TurcjaLasagne wegetariańskaKalafiorowe gratinParmigiana z patisonówGigantes

Chilli Czosnek i Oliwa
Placuszkowe Poduszeczki z Limonkowym Cukrem czyli Mały Łakomczuch w Kuchni odc.20 185

proszkiem do pieczeniai nie wymagają wyrastania. Dość słodkie same w sobie po obcukrzeniu robią się jeszcze słodsze, rozkosznie bo limonkowo, i pysznie orzeźwiające! idealne na śniadanie, na słodki obiad lub podwieczorek a przepis pochodzi ze "Smaków Fjallbacki". Dzisiaj w kuchni

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ziemniaczana z boczkiem i pachnąco chrupiącą grzanką czyli Zupowy Wtorek odc.12 199

Przez choroby dzieci, weekendowe nieporozumienia, ból zęba i ucha, tym razem mój, tracę kulinarną wenę. Jak na siebie mało ostatnio działam w kuchni stąd kilka zamierzchłych przepisów. Dzisiaj na obiad zupa prosta, z tego co w domu jest u mnie praktycznie zawsze, ale nie banalna, w gruncie rzeczy pełna smaku, prostego ale treściwego. Wszystko dzięki psiapsiółce i boczkowi wędzonemu przez

Dzieje kuchennej Wiewióry