się nad tym zastanowić wcale nie byłoby to tak do końca błędne wrażenie. Życie bez chleba po prostu sobie nie wyobrażam! Wiele razy zdarzyło mi się rezygnować z ciepłego obiadu na rzecz chociażby najprostszej kanapki. Choć staram się prowadzić zdrowy tryb życia, odżywiać się w sposób zrównoważony, a co najważniejsze dbać o linię, nigdy nie zrezygnowałabym z produktów zbożowych
Zapiski Młodej Żonyfrancuskich naleśników z sosem pomarańczowym. Wzbogaciłam je o dodatek twarogu, który moim zdaniem świetnie komponuje się z pomarańczami. Polecam szczególnie na śniadanie, choć będą również idealne na deser czy obiad w wersji słodkiej J Francuskie naleśniki crêpes suzette z sosem pomarańczowym oraz twarogiem Składniki: Ciasto: 250 ml mleka 1 jajko około 120 g mąki pszennej ½ laski wanilii lub kilka kropel
Mania Gotowaniastarych, dobrych czasów, spędzić cały dzień w kuchni. Uwielbiam przygotowywać przyjęcia, zwłaszcza te dla moich bliskich, więc z ochotą zabrałam się do dzieła. Zrobiłam ciasteczka, muffinki, obiad, kolorowe, przesłodkie, imprezowe chorągiewki i, choć pod koniec dopadły mnie wątpliwości, czy zdążę, wszystko okazało się wyśmienite i na czas. Babcia była szczęśliwa, a ja z rosnącym sercem patrzyłam, jak wszyscy
Gotowanie to kochaniezwiązku z tym, że nie jadam obiadów o normalnej godzinie (nie wliczając weekendu) tylko po powrocie męża z pracy jemy obiadokolację to w ciągu dnia muszę coś przekąsić. Zawsze sięgam po warzywa bo wiem, że zapełnię się nimi na tyle by wytrwać do wieczora ;) A z drugiej strony na pewno się nimi nie przejem. Ostatnio ulubione brokuły zastąpiłam fasolką szparagową
Mienta blogsię sobą nie znudzimy , to jednak odczuwam potrzebę zalegnięcia na kanapie w jego towarzystwie i oglądania serialu. Albo wyjścia razem na spacer, lub choćby do sklepu po coś na obiad. Ostatnio, gdy wróciłam ze szkoły i usiedliśmy razem przy stole, C. zaczął się we mnie intensywnie wpatrywać. Najpierw pomyślałam, że mam coś na twarzy, później wydało mi się
Pożeraczka, czyli raz adobrzepatelni można upiec w piekarniku,Tak przygotowane kotleciki są nie tylko pyszne,ale i dużo zdrowsze.Jeśli upieczesz je na blaszce równocześnie z ćwiartkami ziemniaków (przepis znajdziesz tutaj ) 3/4 obiadu zrobisz za jednym zamachem.Zapraszam na zdrowszą wersję mielonych z dodatkiem buraka,w panierce z orzechów włoskich. Składniki na 6 kotlecików: 250 g miesznego mięsa mielonego 1 ugotowany burak 1 cebula
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zrobię obiad dietetyczny. Dziś u mnie jedno danie. Będzie typowo po włosku. Często jadałam tak w regionie Piemont. Jak Sycylia preferowała drób i koninę, Friuli Wenecja Julijska kochała czerwone mięso i żeberka, tak Piemont mi utkwił w pamięci jako..schab! Schabik z grilla! Składniki sos pomidorowy robiony w domu, znajdziecie go pod tym przepisem SALSA tutaj makaron penne u mnie
Z Kuchni Do KuchniPropozycja na pyszny lunch box do pracy! Bezglutenowe szpinakowe kluseczki, które niedawno gościły na blogu (i, które bardzo się Wam spodobały! ;-) ), podane z blanszowanym szpinakiem
SMYKWKUCHNIKarnawał to czas słodkości, czyli przeróżnych pączków i faworków. Ja też dzisiaj zrobiłam pączki na mleczku kokosowym, bo zostało mi z przygotowania obiadu. W sieci znalazłam fajny przepis , który wam poniżej prezentuje. Pączki są inne niż nasze oponki, jak stwierdziła córka przypominają jej tempurę do krewetek ale słodką. Polecam jako ciekawostkę. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikprzyrządzić w domowym zaciszu. Ziemniaki , ulubione przyprawy i olej do smażenia w kilka chwil pomogą nam wyczarować takie przysmaki! Są świetnym zamiennikiem do frytek , puree czy też ryżu na obiad. Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: *ziemniaki ( mączyste ) – 500 g * jajko – 1 szt * mąka ziemniaczana- 1 łyżka * bułka tarta – 3 łyżki ( + do obtoczenia ) * przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra
Ostra na SłodkoZostało też trochę kaszki kuskus. A ponieważ przy okazji wizyty w sklepie kupiłam sporo innych rzeczy, między innymi krojone pomidory w kartoniku, postanowiłam te produkty wykorzystać do zrobienia szybkiego obiadu. I tak powstał przepis na pulpety w sosie pomidorowo paprykowym. Polecam, bo smaczne! A przy okazji przypominam Wam o trwającym konkursie, organizowanym przez sieć Intermarche. Wystarczy kliknąć na podany link
Stare GaryNiedziela. Nie wiem jak u Was, ale ja lubię ten czas tak do 16, bo potem dopada mnie zmora nadchodzącego poniedziałku. Dziś byliśmy na urodzinowym obiedzie mojego taty - raz jeszcze sto lat! - dlatego dzień spędziłem bez gotowania. Nie byłbym jednak sobą, gdybym chociaż chwili nie spędził w kuchni. Zaprzęgnąłem do pracy synka i robimy drożdżówki z domowymi powidłami jabłkowymi
BaRepasposiłku nie ma podjadania . Bardzo często to my tworzymy niejadki. Pozwalamy podjadać krótko przed posiłkiem, dajemy batonika, ciasteczko czy inną przekąskę. Potem dziwimy się, że dziecko nie chce jeść obiadu czy kolacji. Nie chce, bo jest najedzone :) Poza tym my sami mamy dni, kiedy nie chce się nam jeść, a innym razem zjedlibyśmy przysłowiowego konia z kopytami
Codzienna kuchnia niecodziennapasta sezamowa tahini, czosnek, sok z cytryny, sól i woda. W zależności od regionu mogą zmieniać się dodatki lub proporcje użytych składników, a że można go jeść na śniadanie, obiad i kolację warto wypracować własną metodę przygotowywania tej niezwykłej pasty w wersji "bez konserwantów". Ja często podaję hummus z dodatkiem oleju z awokado lub oleju w którym były marynowane suszone
SzczyptaSmaQKiedy zaczynałam studia jednocześnie rozpoczęłam swoją podróż kulinarną. Na początku moje potrawy sprowadzały się do dań z torebek, mrożonych warzyw i półproduktów. Z czasem jednak zaczęłam
Pełna Lodówka