przepis na obiad - 9000 przepisów (strona:247/600)

Wegańskie ZUPY - POMIDOROWA - FASOLOWA - ekspresowe :) 152

godzin gotowania fasoli... Z połowy robi się smalec a z połowy - ZUPA FASOLOWA POMIDOROWA :) Zakładając, że mam już za sobą etap moczenia i gotowania fasoli, część fasoli przeznaczoną na obiad zalewam kartonem lub dwoma 100% soku pomidorowego (w zależności od ilości fasoli - czasem się zaszaleje i wtedy potrzeba 2 kartonów :)), stawiam na średnim ogniu, dosypuję pół łyżeczki sproszkowanej papryczki chilli

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
SOCZEWICA Z KASZĄ I WARZYWAMI - wersja 2 - ZUPA :) 133

panie mrożenia i odgrzewania, itp. Jednak niektóre potrawy aż się proszą o zostawienie "na potem" bo "potem" po prostu smakują jeszcze lepiej... I taki właśnie jest ten obiad, a że nie lubimy jeść drugi raz tego samego, to: warzywa z soczewicą z patelni - do garnka; kasza - do tego samego garnka;  garnek - do lodówki. A NASTĘPNEGO DNIA: - dolewamy przegotowanej albo

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Wegańskie karminadle czyli KOTLETY Z KASZY I SOCZEWICY 177

ZJEŚĆ?? No jasne, że LEPIEJ!! :D Mój kochany Mąż oczywiście zgodził się ze mną i to był początek końca kotletów wszelkiej maści w naszym domu. Jemy warzywa jako część obiadu w jak najmniej obrobionej postaci, tak, żeby wyciągnąć z nich jak najwięcej wartości odżywczych. Żadnych ugotowanych, pomielonych a potem usmażonych, dla mnie takie warzywa zaczęły jawić się jako "martwe

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
SZPINAK dla opornych - DANIE Z MAKARONEM 192

cieszyć się świeżym, wiosennym jedzeniem (na razie jeszcze z Hiszpanii ale co tam), dziś pokażę Wam, jak zrobić szpinak, żeby wszyscy zjedli ze smakiem a przy tym mieć wartościowy obiad w 20 minut. Po pierwsze szpinak musi być świeży. Najlepiej zjadać go zaraz po kupieniu, choć oczywiście może poleżeć kilka dni w lodówce i nic mu nie będzie

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
SZPARAGI + ZIEMNIACZKI Z PIEKARNIKA 108

termoobieg, 20 minut i gotowe. W międzyczasie gotujemy szparagi, kroimy pomidory, myjemy sałatę i takie tam ;) Wyjątkowo smakuje mi do tego trochę piwa. No to co, pół godziny i obiad gotowy :)) A jeśli coś zostanie (w co wątpię ale może się zdarzyć), polecam dorzucenie kilku szparagów do koktajlu bananowego - fajny zielony i naprawdę pycha

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Sezon na BÓB - SAŁATKA z bobem oraz PASTA z bobu 269

Sezon na bób w pełni. Jemy często, póki jest, zazwyczaj taki zwyczajnie ugotowany na kolację albo jako część obiadu. Ale! ostatnio miałam myśl na SAŁATKĘ Z BOBEM :)) No i jest: zielono-czerwona, bardzo sycąca, wyraźna w smaku i dość szybka do zrobienia. Potrzebujemy: - bób - jakiś sałatowy podkład - rukola - coś czerwonego - pomidorki koktajlowe - coś idealnie pasującego do bobu i pomidorów - czosnek

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
BOCZNIAKI super express + WARTOŚCI ODŻYWCZE 169

Czasem człowiek się spieszy. Tak zajebiście się spieszy, że nie ma czasu nawet na ugotowanie obiadu i jedyne, co wtedy zostaje, to PRZYgotować jedzenie przyniesione po drodze ze sklepu: - frytki, które trzeba tylko wrzucić do piekarnika i pieką się same (niestety, takie gotowce są z reguły z tłuszczem palmowym, ale jeśli kupuję coś takiego raz na rok, to staram się

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Buraczki zasmażne 173

Buraczki do obiadu jemy bardzo często, nie tylko ćwikłę , również w innej wersji. Dzięki jogurtowi naturalnemu są lekkie, bardzo smaczne. Kupuję już ugotowane buraki, które można znaleźć w każdym supermarkecie w Anglii. Pewnie jakbym miała gotować buraki przyrządzałabym większą ilość i mroziła czy pakowała do słoików. A tak bardzo szybko szykuję dodatek do drugiego dania. Przepis z głowy, podpatrzony

NA MOIM TALERZU
Flaczki drobiowe z kurczaka 636

prawdziwym flaków to myślałam ze tych także. Pomyliłam się. Ugotowałam wiec od razu cały sagan na kurczaku i jedliśmy ją przez 3 dni. Była pyszna, wystarczająco syta za cały obiad. Lubie polskie zupy. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
ODDAŁAM SZPIK - ODDAJ I TY, TO NIC NIE BOLI! 169

uchodzić, a w krwi i tak występuje go już za dużo. A jak nie ma gdzie się udać, „ciśnie się” w jednym miejscu. To jakby za dużo zjeść na obiad – boli wtedy brzuch, prawda? W tym przypadku jest to coś podobnego. Pobranie odbywa się na piąty dzień. Z samego rana trzeba przeprowadzić morfologię krwi w celu sprawdzenia, czy wszystko jest

W kuchni Karmel-itki
Pulpety mielone z kuskusem w sosie koperkowym 95

Dziś pomysł na pyszne pulpeciki w sosie koperkowym :). Polecam z brązowym ryżem - to smaczny i zdrowy obiad. Składniki: -500 g mięsa mielonego -pół szklanki kaszy kuskus -pół szklanki bułki tartej -1 jajko -1 szklanka wrzącej wody -przyprawa do mięsa mielonego, sól, pieprz -olej do smażenia, mleko Wykonanie: Bułkę tartą namaczamy w mleku. Kaszę kuskus zalewamy szklanką wrzącej wody i przykrywamy

KasiekGotuje
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, brokułem i mozzarellą 151

coś baaardzo dobrego, co miałam wczoraj na obiad :) szybkie i sycące danie :) Składniki: -opak. makaronu świderki (450 g) -500 g brokułów -500 g pieczarek -podwójny filet z piersi kurczaka -1 duża cebula -125 g mozzarelli (kulka) -200 g śmietany 18% -2 jajka -sól, pieprz,  -przyprawa do gyrosa, olej Wykonanie: Makaron gotujemy 'al dente' w osolonej wodzie. Cebulę kroimy, pieczarki

KasiekGotuje
Naleśniki mięciutkie i puszyste 60118

dziś wpis naleśnikowy :) naleśniki to dla mnie danie idealne na śniadanie, a także obiad  nie lubię naleśników cienkich i gumowatych mój idealny naleśnik powinien być: -miękki -puszysty -gruby  (oczywiście nie do przesady) -i sycący z tego przepisu uzyskamy właśnie takie naleśniki :) Składniki: (na ok. 12 naleśników) -4 jajka -4 łyżki cukru -600 ml mleka -4 łyżki gęstej śmietany

KasiekGotuje
Zapiekanka z warzywami, kurczakiem i serem Korycińskim 456

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Po otrzymaniu i skosztowaniu Sera Korycińskiego od pani Czesławy Zarzeckiej postanowiłam zrobić z jego użyciem jakieś fajne danie

Marta Gotuje
Surówka z czerwonej kapusty 281

Surówka z czerwonej kapusty to klasyk do obiadu, ale nie zapominajmy, że także świetnie nadaje się jako dodatek do domowych hamburgerów, hot-dogów, tortilli i kebabów. Jest bardzo chrupiąca, my ją uwielbiamy. Surówka jest tania, a wychodzi jej dość sporo. Dobrze się także przechowuje – może kilka dni stać przykryta w lodówce bez straty na jakości. Sama kapusta to warzywo

Poezja smaku