zasyczeniu pary zmniejszyć ogień i gotować z 35 minut szybkowar otworzyć po 30 minutach, kapusta i kaczka w tym czasie jeszcze nabierze smaku przypraw i owoców - podać na obiad z czym się lubi...............kapusta jest aromatyczna i pyszna, kaczka krucha, mięciutka i nie przegotowana........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięIdąc za ciosem naleśniki tym razem nie słodziutkie a wprost przeciwnie. Naleśniki ze szpinakiem są świetne na lekki obiad :) Czytaj więcej
Pasja tworzeniarazem przepyszna śródziemnomorska sałatka :) Latem niemalże codziennie na obiad szykuję sobie różna sałatki, bardziej skomplikowane, mniej, ale zawsze. Przede wszystkim nie czuje się po nich ciężko, są zdrowe do bólu, kolorowe i przeeeeeepyszne :) :) Czytaj więcej
Pasja tworzeniaKolejny obiad z serii: Szybko! Bo jestem głodna :) Czytaj więcej
Pasja tworzeniaŚniadanko i do szkoły. Dzisiaj tylko biologia, biologia i jeszcze raz biologia. Od 9.30 do 19.30, dziesięć godzin biologicznego ciągu. Oczywiście z przerwą na obiad. Super :) ~ Jajka sadzone w warzywach z chlebem żytnim i masłem ~ Składniki: 2 jajka 1/2 małej cukinii 1 duży pomidor 100g szpinaku łyżeczka masła sól, pieprz Pomidora obieramy i kroimy na kawałeczki. Cukinię ścieramy
Kuchenny Skrawek NiebaSkładniki: 30 dkg mięsa z szynki 2 łyżki oleju rzepakowego 1 słoiczek pomidorów krojonych 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łodyga selera naciowego 3 łyżki wina czerwonego
kgwjanczewoobiadu zostało mi trochę makaronu i trzeba było go wykorzystać. Przygotowałam pyszny omlecik z dodatkiem makaronu oraz mozzarellą. Pyszna propozycja na śniadanko lub kolację. składniki: 200 g ugotowanego makaronu (gniazdko 2 Czaniecki) masło do smażenia 4 jajka 2 łyżki szczypiorku sól,pieprz kulka mozzarelli Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć makaron, aby się odgrzał i miejscami przysmażył. Jajka wbić
Monia miesza i gotujenigdy nie kojarzyły mi się z niczym dobrym. Zimą jednak trudno znaleźć coś świeżego, smacznego i zdrowego. Postanowiłam zatem odczarować fasolkę szparagową i przygotować z niej smaczny dodatek do obiadu. Chyba mi się udało... Fasolka ze słonecznikiem 500g fasolki szparagowej (mrożonej lub świeżej) 5 łyżek ziaren słonecznika 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka miodu 3 łyżki oliwy 2 łyżki soku
Zapiski Młodej Żonymoja teściowa!:) Najlepszy efekt uzyskamy przygotowując mięsko dzień wcześniej, aby się dobrze zamarynowało. Ale dzięki temu mniej czasu spędzimy w kuchni szykując to danie dla gości czy na niedzielny obiad - wystarczy wyjąć z lodówki i usmażyć, co zajmuje 15 min. SKŁADNIKI: 1 podwójna pierś kurczaka Marynata: 3 żółtka 3 łyżki oleju 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki śmietany
Kto ugości moich gości?przygotowanie zajmuje kilka chwil,a efekt przechodzi oczekiwania. Dodatek warzyw i sera bardzo fajnie wzbogaca smak karkówki. Idealne danie na niedzielny obiad Składniki: 1 opakowanie 40 dg mieszanki warzywnej włoskiej 8 plastrów karkówki 20 dag żółtego sera w kawałku 8 łyżek majonezu 8 lyżek keczupu sól,pieprz Wykonanie: Kotlety rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Warzywa odmrażamy, osączamy
Z Majeczką w kuchniSzybki i smaczny obiad. kiedy nie ma się za dużo czasu. Ani chęci czegoś sobie zrobić. Składniki: 1/2 piersi z kurczaka mix przypraw (jakie kto lubi)* 3 liście sałaty lodowej kawałek czerwonej papryki trochę kanapkowego serka długa ciemna bułka Wykonanie: Pierś z kurczaka delikatnie rozbić i natrzeć przyprawami. Następnie zawinąć w sreberko i piec w 180 stopniach ok.25 minut. Bułkę
Moje pyszne gotowanieDania z makaronem dają wiele możliwości na smaczny obiad. W dodatku są dobrą alternatywą dla zabieganych, bo można zrobić danie na dwa dni. Najsmaczniejsze można oczywiście stworzyć latem, kiedy jest nieograniczony dostęp do warzyw, a ich ceny nie są też duże. Zawsze jednak można skorzystać np. z pomidorów z puszki. Porcja dla 4 osób. SKŁADNIKI 450 g mięsa mielonego
Passions hobbies lifeWspomnienie lata w środku zimy! Bałtycka flądra z domowymi frytkami i masełkiem ziołowym jest odtworzeniem najbardziej dostępnej ryby nad polskim morzem. U mnie na blogu w
Kuchnia PROzdrowotnapopełniłam w życiu... Te dzisiejsze były o wiele lepsze - jarmuż zachowuje smak kapusty ale jest o niebo lżejszy, delikatnie chrupiący i taki pięknie zielony :) Dawno nie robiłam tak "skomplikowanego" obiadu ale czasem można sobie pozwolić na takie szaleństwo. Zresztą, cóż to za wielka robota - ugotować kaszę, podsmażyć pieczarki, poszatkować jarmuż, zmielić fasolę, wymieszać wszystko, a potem tylko formować, obtaczać, smażyć
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEciężko mi idzie... Minął miesiąc od ostatniego posta a mnie się wydaje, jakby to był tydzień-dwa...Chciałabym za jednym zamachem nadrobić wszystkie niezapisane myśli; wszystkie śniadania, obiady, desery i kolacje; cały miesiąc życia bez mięsa, sera i całej tej reszty ale oczywiście nie da się... Mam też dziś takie mało mobilizujące poczucie straconej misji, takie wrażenie, że właściwie
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE